Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten (JHVH) a szeretet...

Ozmium42 kérdése:

Isten (JHVH) a szeretet ellentéte?

Figyelt kérdés

A Biblia azt írja, hogy Isten szeretet.

Pál szerint pedig a szeretet:

"A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel."

Ha ismered a Bibliát, akkor ismered azokat a helyeket is, ahol JHVH pontról pontra a szeretet tulajdonságaival ellentétesen nyilvánul meg.

A türelemmel szemben azonnal ítélő, a jóságos helyett fenyegető, féltékeny, hatalmával kérkedő, másokat lenéző, másokból gúnyt űző.

Tapintatlanságnak számít az emberrel szemben, hogy mindenhol figyeli, és még a gondolataiban is olvas, nem enged magánszférát?

Áldozatot követel a jószág kövérjéből, a termés zsengéjéből.

Haragra gerjed... sokszor.

Felrója a rosszat, ez a kedvenc elfoglaltsága. Felrója azt is, amit nem is te követtél el.

A teremtett világán az általa teremtett gonosz Sátán uralkodik. Engedi neki. Az igazakat hagyja meghalni. Mint Jézust például, amiben szintén örömét lelte, hiszen váltságul fogadta el az emberek bűneiért... amit felrótt.

Nem tűr el mindent, nem hisz el mindent.

Mivel tudja a jövőt, nem tudom, mit remél, és mivel mindene meg van, ráadásul téren és időn, emberi fogalmakon kívül van, nem tudom mit kell elviselnie.

2016. jan. 21. 23:23
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
Azt elfelejtetted, hogy nem Isten hagyta ott az embereket, hanem fordítva...
2016. jan. 22. 00:09
 12/39 A kérdező kommentje:
Te meg azt felejtetted el, hogy "az ember" nem egy egységes massza, amit egységként lehet kezelni és megítélni. Valaki otthagyta Istent, valaki nem. De ettől függetlenül mindenki osztozik a halálban, Istenhez való hozzáállásától függetlenül.
2016. jan. 22. 00:15
 13/39 anonim ***** válasza:
Tekintve hogy nincs tökéletes ember, de.
2016. jan. 22. 00:20
 14/39 A kérdező kommentje:

Tekintve, hogy Jézus tökéletes volt, és ő is meghalt, nem.

Egyébként az is az isteni szeretet magasiskolája, mikor egyedül ő a tökéletes.

2016. jan. 22. 00:31
 15/39 anonim ***** válasza:

Ozmium, de épp ez a lényeg!

Ő az egyetlen aki meghalt, pedig nem kellett volna neki. Épp ezért váltott meg minket bűneinktől, mert elszenvedte helyettünk a büntetéstünket!

Ezt értsd így:

Lopsz és börtönre ítélnek. Jön egy barátod, hogy cseréljetek személyazonosságot, és leüli helyetted a büntetésedet.

Ha ez a barátod szintén lopott és szintén börtönre van ítélve akkor nem nagy dolog, mert így is úgy is börtönbe kerülne, meg valahogy az ő büntetésével is el kell számolni, tehát úgy nem működik a dolog.

Ha ez a barátod tiszta, és leüli helyetted a büntetésedet, akkor azt mondod hogy fúúú ez a barátod téged tényleg szeretett, és hálás vagy neki.

2016. jan. 22. 00:41
 16/39 A kérdező kommentje:

Méltányolnék egy csipetnyi, az eredeti kérdésemre válaszolást, tudniillik, hogyan oldod fel az ellentmondást, hogy Isten a szeretet, és közben szöges ellentétben nyilvánul meg, Pál szerint.

Bontsuk ki a gondolatodat, mert már máshol is beírtad.

"Lopsz és börtönre ítélnek."

Kezdjük ott, hogy nem loptam. A sokadik ük-ük-ük-ük nagyapám "lopott", a büntetését én is elszenvedem, kvázi a börtönben születek.

"Jön egy barátod, hogy cseréljetek személyazonosságot, és leüli helyetted a büntetésedet."

A büntetésem alapjáraton nem igazságos. Ki kéne engedni engem, és akkor bezárni, ha tényleg elkövetek valamit én magam. Ehelyett azt kapom, hogy bűnösnek születek, a bűnöm a létezés. Az ítélet végrehajtó az Isten, aki mindenről tud, és nagyon igazságos. Amikor a barátom személyazonosságot akar cserélni velem, akkor nevet egy jót, mert őt úgy sem lehet becsapni, és ez a cserélős felállás még az eredeti felállásnál is igazságtalanabb lenne. Ha tényleg bűnös vagyok, ne legyek szabad. Aki pedig ártatlan, ne üljön helyettem.

"Ha ez a barátod tiszta, és leüli helyetted a büntetésedet, akkor azt mondod hogy fúúú ez a barátod téged tényleg szeretett, és hálás vagy neki."

Ha barátság kölcsönös, akkor szó sem lehet róla, hogy helyettem üljön. Másrészt, a téma most úgy áll, hogy a barátom bejött a börtönbe, majd 3 nap múlva kiment a börtönből. Én még mindig itt vagyok, itt halok meg. Nem változott semmi.

Végül, érdekes módon, a bűnöm nem más, mint maga az ük-ük-ük... nagyapám büntetése, hogy tudniillik "nem tökéletes", és ezt örökítette tovább. Vagyis esélyem sem volt elkövetni, a büntetés végrehajtó miatt eleve így jöttem létre. Ki a felelős? Nem én.

Az egész sztorit más raboktól hallottam egyébként.

2016. jan. 22. 01:02
 17/39 anonim ***** válasza:
0%

Ez egy példázat.

"Kezdjük ott, hogy nem loptam. A sokadik ük-ük-ük-ük nagyapám "lopott", a büntetését én is elszenvedem, kvázi a börtönben születek. "

De te is bűnös vagy, a lopás egy példa, úgy ahogy az egész történet.

"Az ítélet végrehajtó az Isten, aki mindenről tud, és nagyon igazságos. Amikor a barátom személyazonosságot akar cserélni velem, akkor nevet egy jót, mert őt úgy sem lehet becsapni, és ez a cserélős felállás még az eredeti felállásnál is igazságtalanabb lenne. Ha tényleg bűnös vagyok, ne legyek szabad. Aki pedig ártatlan, ne üljön helyettem. "

Itt a "barát" aki leüli elszenvedi helyetted a büntetésedet, az Jézus, Isten fia személyesen.

2016. jan. 22. 01:08
 18/39 A kérdező kommentje:
Ezt a választ már nagyon álmosan írhattad.
2016. jan. 22. 01:24
 19/39 anonim ***** válasza:

Kedves Ozmium,

azért vannak ám jogok, és azt Te is tudod, hogy az igazságosság megkívánja, hogy a végtelenségig,nem lehet "türelemmel" lenni, mikor mások szenvednek.

A szeretet „nem örül a hamisságnak [az igazságtalanságnak, Vi],

Ugyan ha erre hivatkoznánk, akkor a szeretet alapján szeresd azt hogy igazságtalanul bánnak veled,s ne várj igazságszolgáltatást.

2016. jan. 22. 05:21
 20/39 A kérdező kommentje:

Egészen pontosan kinek okozott szenvedést Uzza, amikor meg akarta támasztani a Szövetség Ládáját, hogy ne boruljon le a szekérről? Egészen pontosan meddig tűrte Uzzának a hosszútűrésű JHVH, hogy támassza a ládát? Vagy felhozhatnám a szombaton tűzifát gyűjtögető zsidó esetét, akit szintén rövid úton kivégeztek. Vagy a medvék által széttépett gyerekek (vagy fiatalemberek, ki hogy ferdíti) esetét.

Nem tűnik JHVH hosszú tűrésűnek ezekben a történetekben, hanem azonnal ítél.

2016. jan. 22. 05:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!