Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásosság mértéke és a...

A vallásosság mértéke és a humorérzék fejlettsége fordítottan arányosak egymáshoz képest?

Figyelt kérdés

Tudom, tudom, ismét csak én tévedek és én vagyok a hülye, de azért leírom mire gondolok.

Minél inkább benne van az illető egy vallásban, legyen az bármelyik mainstream vallás (szóval nem jediizmus meg Gadget Hackwrench kultusz), az ember annál kevésbé vevő a humorra. Mielőtt valaki nekem szegezné, hogy "háde nem is találkoztál minden vallásossal", nos valóban nem, de az életem során azért már volt szerencsém pár ezerrel beszélni és ezek alapján az jött le, hogyha valaki nagyon vallásos, akkor az alapvetően sokkal kevésbé vevő a humorra, mint mondjuk egy laza hívő vagy egy egyáltalán nem hívő. Az ilyenekkel nem lehet viccelődni, mindenen megsértődnek vagy egész egyszerűen nem értik az utalásokat. Gondolom ismerős szituáció az, amikor eszetekbe jut valami atomjó poén, de nem meritek kimondani, mert tudjátok, hogy a mellettetek lévő mini-Jézus azonnal kiverné a balhét miatta. Na, ez tökéletesen összegzi, amire gondolok.

Felteszem most jön az a rész, hogy "biztos a te humorod egy kalap sz*r, azért nem nevet veled senki", nos elárulom, hogy ugyan nem vagyok egy Jim Carrey, de érdekes módon a nem, vagy csak kevéssé vallásos emberek mindig jókat nevetnek velem, de az über vallásos arcok csak a homlokukat ráncolják. Most nem térnék ki arra, hogy melyik vallás követői mennyire humortalanok és miért, mert ez egy nyílt titok, ezekről beszélni meg annyira felesleges, mint kijelenteni, hogy kék az ég, mondjuk itt most pont szürke, de mindegy.

#vallás #humor #teljes kiőrlésű nosztalgia
2015. dec. 29. 11:02
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
75%
De milyen poénokat szoktál mondani pl?
2015. dec. 29. 19:14
 12/13 anonim ***** válasza:
75%

Én pl. vallásos vagyok. És szerintem Jézus nagyon szeret téged is. De te attól még hülye maradsz.

😁

2015. dec. 29. 19:57
 13/13 anonim ***** válasza:
75%

Fontos dolog, jegyezd meg jól: senkinek az ismertségi köre nem reprezentatív minta. Az enyém sem, a tiéd sem, senkié sem. Széles rétegekre levonni következtetéseket azok alapján, hogy te mit tapasztalsz, MINDIG téves, bármennyire is meggyőzőnek tűnik :)

A kérdésre: mi a vallásosság mértéke? Mi a humorérzék mértéke? Hogy lehet egyáltalán lemérni a vallásosságot, vagy a humorérzéket, hogy arányosságot állapíts meg, még ha akár kategóriákban gondolkodva is? Én például nem vagyok meggyőződve arról, hogy attól valaki vallásosabb a másiknál, hogy időben többet foglalkozik vele, vagy több "előírást" tart be, mivel általában a köztudat ezzel azonosítja a vallásosságot. Melyik a vallásosabb: egy szerzetes, aki folyamatos karitatív tevékenységet végez, betegeket ápol, ételt oszt, nehéz sorsú gyerekeket tanít, önkéntes expedíciókon vesz részt katasztrófasújtotta vagy háborús övezetekben, mindezt szent meggyőződésből; egy másik szerzetes világtól elzártan, egy kolostorban napokon át imádkozik, elmélkedik, böjtöl, rítusokon, ceremóniákon vesz részt, vallásos szövegeket tanulmányoz, lelkigyakorlatokat végez, megvilágosodást keres. Ki dönti ezt el?

ugyanígy a humorérzék is relatív. Ha valaki nem érti mondjuk a Monty Python-t, vagy nem jön be neki, akkor neki "kevesebb" a humorérzéke, mint akinek mondjuk a South Park a kedvence? Vagy fordítva? Vagy hogy? Nem vagyok benne, hogy egyáltalán van értelme vallásosságot és humort egyáltalán önmagukhoz képest mértékben összehasonlítani vagy sorrendbe rakni, nemhogy még egymáshoz viszonyítani a kettőt.

2015. dec. 29. 23:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!