Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Lehet hogy a katolikus egyháza...

Lehet hogy a katolikus egyházat a II. Vatikáni zsinat tette tönkre?

Figyelt kérdés

2015. dec. 27. 21:12
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
67%
Kétlem. Változnak az idők és ezt a változást valamennyire az egyháznak is követnie kell... A gond az, hogy a megvalósítás nem megújulást, hanem fellazulást eredményezett. Ez valószínűleg nem a zsinat hibája. Be kell látni, hogy a világi folyamatok szinte mind az egyház ellen dolgoznak. Ki kellene menni az utcára, téríteni kellene... tényleges válaszokat adni elfogadható formában az emberek kérdéseire. És bizonyos kérdésekben keményen ki kellene állni, nem csak magáért az egyházért, hanem az emberekért is. Jelenleg Magyarországon senki sem képvisel baloldali szociális eszméket... pedig ezek illeszkednének az egyház profiljába.
2015. dec. 27. 22:07
 2/16 anonim ***** válasza:
93%

Kívülállóként egyetértek az első válaszolóval. Mindemellett azonban azt is mondom, hogy a liturgikus reform viszont nagyon rosszul sült el, és úgy tűnik most már helyrehozhatatlan károkat okozott a katolikus egyháznak:

https://www.youtube.com/watch?v=dApWNfJgGC4

https://www.youtube.com/watch?v=rr-Q6oYNQ_k

2015. dec. 27. 23:05
 3/16 anonim ***** válasza:
78%

* Javítok, az első link sztornó. Helyette ezt a bohócosat akartam:

https://www.youtube.com/watch?v=fHZtbnaXuGk

2015. dec. 27. 23:08
 4/16 anonim ***** válasza:
24%
A keresztény egyházat Róma tette tönkre, ahogy Constantinus és utódai tudatosan a maguk előnyére formálták. Az elvilágiasodás a felismerhetetlenségig elrontotta a kereszténységet, Jézus tanításait meghamisították, és emberek millióit vezették félre. És igen, legfőbb eszközeik a zsinatok voltak.
2015. dec. 28. 01:28
 5/16 anonim ***** válasza:
29%

Hivatalosan a zsinatokat a Szentlélek vezette, és így amiket ott kimondtak, az valóban az Egyház hite. Így van ez a II. Vatikáni Zsinattal is. Viszont azt tapasztaljuk, hogy ezzel visszaéltek nagyon sokan, és a zsinatra hivatkozva tettek olyanokat, amiknek az ellenkezőjét vallja a zsinat. A liturgikus reform nem a zsinati szellemben ment végre, nagyon sokat rombolt és csak keveset segített.

Viszont azt sem lehet mondani, hogy tönkrement az Egyház..

Ervin

2015. dec. 28. 12:53
 6/16 A kérdező kommentje:

# 5. Ervin

Nem tudom, lehet hogy igazad van.

Nekem úgy tűnik hogy tönkrement, csak nem beszélnek róla, vagy aki elmondja a véleményét - katolikus - az nem kívánatos személy!

Valami gáz van az biztos, többeknek kezd felnyílni a szeme...

2015. dec. 28. 15:12
 7/16 anonim ***** válasza:
78%
A pontokból úgy tűnik, hogy a bohócos videó másoknak sem jött be. :) De hát ez van. És ez nem egy marginális helyi kezdeményezés, ez a világ második legnagyobb katolikus katedrálisa.
2015. dec. 28. 16:14
 8/16 A kérdező kommentje:
2015. dec. 28. 16:20
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Vettem már részt nagyon szép újmisés szertartáson is, szerintem önmagában a zsinati döntésben nincs borítékolva a félresikerült körítés valamiféle rossz PR elgondolás miatt.

Bár ehhez hozzátenném, hogy sokan morognak (joggal) a mostani testnevelés és sportoktatás színvonalán, szerintem azért a többi készségtantárgyra, mint például az ének-zene oktatásra is ugyanúgy ráférne valami értelmes reform. Ahhoz képest, hogy tizenkét évig tanultam, igazából nem nagyon jutottunk túl a magyar népdalokon, és nem emlékszem, hogy talán egyszer is megpróbálták volna megtanítani, hogy hogyan kell énekelni szépen, hanem csak "énekelj, ha tudod, ha nem, akkor meg maradj úgy". Pedig szívesen megtanultam volna énekelni. Meg hát vannak ugyan szép dalok a Hozsannában, de olykor már hasogatja azt a fránya vájt fülemet a honi népdalok nem túl kifinomult dallamvilága :) Ilyen szempontból irigylem a görögkeletieket, és azért van a katolikus vallásos éneklésnek olyan hagyományai, ami szerintem az emberiség kimagasló alkotásai közé tartoznak. Bocs a kitérőért.

2015. dec. 30. 00:36
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

A bohócos videó szabályosan fájt. És ha nem is így, de hasonlót láttam már élőben is. De ha megnézzük Benedek pápának a miséit, ott sokkalta inkább megjelenik az, amit liturgiának nevezünk. Ez a bohócozás meg viccnek is rossz.

Hogy most vajon tényleg tönkre lett-e téve az Egyház vagy nem; hogy tényleg Jézus tanítását hirdeti vagy nem...ki az aki meg tudja mondani? Mi, egyszerű emberek? Tényleg meg tudjuk mondani, hogy egy 2000+ éves könyvből kiolvasva dolgokat tényleg azt és úgy értjük, ahogy az értette, aki leírta? Egy kis alázattal pedig az összes ilyen kérdés megválaszolható (lásd a különbséget a katolikus és protestáns (esetleg szektás) bibliamagyarázatok közt). Persze lesznek nehezek köztük, de ha nem úgy tekintünk magunkra, mint tökéletes és mindent tudó istenekre, akkor meglátjuk a válaszokat is.

És hogy az Egyház miért is nem ugyanaz, mint egy-egy ember (egyrészt azért mert maga Jézus alapította és ígérte meg, hogy a Szentlélek vezeti)? Mert a katolikus szó azt jelenti görögül, hogy egyetemes. Amit most egy katolikus hisz nálunk (ne a népi hülyeségre gondolj, hanem a valódi tanításra), ugyanaz, amit egy katolikus hitt 1500 évvel ezelőtt Rómában. Térben és időben sem változik (jobban ki lett fejtve néhány dolog, de nem változott semmi).

Vannak, akik kimerik mondani az igazságot, és nemkívánatos személyek, igen. Én nem nagyon találkoztam kívülről olyan személlyel, akinek ha elmondták a keresztény tanítást, ne kezdett volna hülyézni..

Ha pedig arra gondoltál, hogy az egyházzal kapcsolatban mondják az igazságot...mit is? Mostanában "igazságnak" azt mondják, ami gyűlölködő és bármilyen kitalált dolog is lehet. Ez nálam nem igaz, nem igazságos. Ahogy Hofi mondta, lemaradt az 'i' az elejéről.

Ervin

2015. dec. 30. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!