Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a fasizmust arra hivatkozva...

Ha a fasizmust arra hivatkozva tiltják, hogy az egy erőszakos, mások leigázását hirdető eszme, akkor az iszlám ugyanezen logika mentén miért nincs betiltva?

Figyelt kérdés

A fasizmus meg a szociál-darwinizmus alaptétele ugye az, hogy vannak erős népek és vannak gyengék és a világ csak úgy maradhat fenn, ha az erősek uralkodnak, a gyengéket meg el kell távolítani a béke kedvéért. A Koránban az áll, hogy az ideális világ (utópia) eléréséhez mindenkinek át kell térnie az iszlámra, aki pedig ellenáll, azt nos... meg kell ölni. A Korán szerint a Dar al-Harb, azaz a békétlenség világa azért áll fenn, mert az iszlámon kívül más vallások is léteznek, a Dar al-Salam eléréséhez, ami az egység világ, csak úgy érhető el, ha muszlimokon kívül senki más nincs.

Ez az egész ugyan azt hirdeti, mint a nácizmus: el kell távolítani azokat az embereket, akik a mi utópikus víziónkba nem férnek bele, hisz ők csak bomlasztanák a rendet és az egységet.

2015. okt. 22. 16:28
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ha egy szervezetről kimondják, hogy az a célja, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól, az eszmétől függetlenül illegális, nem?

Magyarországon azért elég sok minden illegális, ami ideális esetben nem lenne az. Pl a holokauszt tagadás illegális. Ez szabad véleménynyilvánítás szempontból nonszensz, de egyéb okok miatt így van. Lehet, hogy itthon illegális egyszerűen fasiszta szervezetnek lenni, még soha nem próbáltam fasiszta szervezetet működtetni az országban (meg máshol sem :). De ha ez így van, akkor nem azért, mert ez az általános eljárás eszmék esetén.

2015. okt. 24. 18:21
 12/12 anonim ***** válasza:

Nem tudom, én csak a párizsi békeszerződést ismerem ebben a témában, de az elég nagyvonalúan kezeli a dolgot. Például a fasizmusba a demokráciaellenesség is beletartozik, így felesleges azt leszögezni, hogy csak a demokráciaellenes fasizmus az illegális. Meg egyébként, ha egy szervezet tevékenységéből megállapítható, hogy fasiszta, akkor az valószínűleg már elkövetett néhány általad is említett bűncselekményt. Például uszítást. Egyébként meg szerintem lehetetlen megállapítani, hogy fasiszta.

Én csak a jogi megítélését mondtam a dolognak, nem mondtam, hogy ez jó, viszont ha kíváncsi vagy a véleményemre szerintem jó. Miért kéne engedni olyan szervezetek működését, amik tagadják ez emberek egyenlőségét, mikor a törvénynek éppen az emberek egyenlőségének a védelme az egyik legfőbb feladata.

A holokauszttagadás meg nem véleménynyilvánítás, hanem hazugság. Vannak törvények bőven, amik a néphülyítés ellen vannak, ezt is lehet egy ilyennek venni. Azt se hagynám ki, hogy meglepődnék, ha lenne egy olyan holokauszttagadó is, aki nem vallja valamekkora mértékben az emberek egyenlőtlenségét.

2015. okt. 25. 01:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!