Ha a fasizmust arra hivatkozva tiltják, hogy az egy erőszakos, mások leigázását hirdető eszme, akkor az iszlám ugyanezen logika mentén miért nincs betiltva?
A fasizmus meg a szociál-darwinizmus alaptétele ugye az, hogy vannak erős népek és vannak gyengék és a világ csak úgy maradhat fenn, ha az erősek uralkodnak, a gyengéket meg el kell távolítani a béke kedvéért. A Koránban az áll, hogy az ideális világ (utópia) eléréséhez mindenkinek át kell térnie az iszlámra, aki pedig ellenáll, azt nos... meg kell ölni. A Korán szerint a Dar al-Harb, azaz a békétlenség világa azért áll fenn, mert az iszlámon kívül más vallások is léteznek, a Dar al-Salam eléréséhez, ami az egység világ, csak úgy érhető el, ha muszlimokon kívül senki más nincs.
Ez az egész ugyan azt hirdeti, mint a nácizmus: el kell távolítani azokat az embereket, akik a mi utópikus víziónkba nem férnek bele, hisz ők csak bomlasztanák a rendet és az egységet.
Egyrészt ahogy én tudom, a szélsőséges iszlám szervezetek a Koránt, így a dzsihádot is félremagyarázták, és abból lettek az általad leírt hitelvek.
Egyébként az a probléma, hogy az arab országok többségében még ma sincs szétválasztva az állam és az egyház, tehát az iszlám még döntő hatalommal bír.
"Egyrészt ahogy én tudom, a szélsőséges iszlám szervezetek a Koránt, így a dzsihádot is félremagyarázták, és abból lettek az általad leírt hitelvek. "
Még véletlenül se feltételezzük, hogy esetleg a békésebb, kevésbé vallásos muszlimok értelmezik félre a Koránt. Az extrém vallásos, a Koránt szószerint értő vahhabita szaudiakról meg teljesen felejtkezzünk meg...
"A fasizmus nincs betiltva. Lehetsz fasiszta, és a magyar Alkotmány (és az összes európai és amerikai alkotmány) megvédi az ehhez való jogodat."
Valószínűleg a kérdező se úgy értette, hogy börtön jár azért, ha valaki fasiszta, hanem, hogy tiltva van mindenféle fasiszta és revizionista szervezet.
A kérdésre pedig a válasz szerintem az, hogy azért nincsenek betiltva, mert nem derül ki egyértelműen a törvény számára, hogy az iszlám szervezetek a Koránt szó szerint értelmezik.
"Valószínűleg a kérdező se úgy értette, hogy börtön jár azért, ha valaki fasiszta, hanem, hogy tiltva van mindenféle fasiszta és revizionista szervezet. "
Ezek azért vannak tiltva, mert más törvényekkel szembemennek. Pl uszítást, bűncselekményekre való felbujtást, stb. követnek el. A törvényekkel szembemenő iszlám szervezeteket ugyanúgy betiltják. A törvénytisztelő fasiszta szervezeteket pedig nem, ahogy a törvénytisztelő iszlám szervezeteket sem. Illetve ideális esetben így van, nyilván vannak kivételek, amikor nem a szólásszabadság elvei érvényesülnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!