Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ki milyen Istenben hisz?

Ki milyen Istenben hisz?

Figyelt kérdés
Valaki tud definiálni egy Istent, ami nem mond ellent saját magának és nem a természet törvényei szerint működik?
2015. szept. 29. 21:36
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

"nem a természet törvényei szerint működik?"

Ezt nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani? Mivel az Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette a világot, így az nem tud máshogy működni, csak úgy, mint az Isten. Az, hogy megfordítod és azt hiszed, hogy Isten működik úgy mint a természet, csupán csak egy megfordított terminológia.

---

Anonymus

2015. szept. 30. 08:39
 12/38 anonim ***** válasza:

"Ezt nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani? Mivel az Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette a világot, így az nem tud máshogy működni, csak úgy, mint az Isten. Az, hogy megfordítod és azt hiszed, hogy Isten működik úgy mint a természet, csupán csak egy megfordított terminológia. "

A kérdés kivételesen jó volt, az Isten nem függhet az általa alkotott természeti törvényektől. Vagy gondolod, hogy pl. megalkotta a szabadesést és utána elkezdett zuhanni? Amúgy meg az embert teremtette a maga hasonlatosságára, de azt úgy értette, hogy a Föld isteneivé tette, nem mindenható Istenné... (Uralkodjatok a Földön). De ez már egy más topokba tartozik...

2015. szept. 30. 09:00
 13/38 A kérdező kommentje:

„Amúgy mit linkeljek?”

Semmit ne linkelj, nem linkelgetésre vagyok kíváncsi. Ha van neked egy istened, amiről tudsz bármit, akkor azt írd le, amit tudsz róla, ha fogalmad sincs, hogy az istened milyen, akkor ne írj semmit. A többi mondandódra nem reagálok semmit.

2015. szept. 30. 09:36
 14/38 A kérdező kommentje:
Amúgy meg arról, hogy nem vagyok hajlandó megismerni a másik vallását. Te hányszor olvastad a Koránt vagy a joruba vallás könyvét?
2015. szept. 30. 09:56
 15/38 anonim ***** válasza:

#10:

"Ha nem olvasod el, nem vizsgálod meg a másik oldalt olyan alaposan, mintha benne hinnél, akkor honnan tudod, hogy nem ott van az igazság? Ez csak úgy lehet, ha eleve elhatároztad, hogy miben fogsz hinni, és hagytad magad meggyőzni olyan érvekkel (materialista érvekkel), amiket nem is vizsgáltál meg csak azért, mert megfelel az Isten-tagadásodnak. Így pont az abszolút igazságot kerülöd ki."

Lám, ezt akár magadra is értheted szóról-szóra, csak a zárójelben lévő kifejezés elejét toldd meg egy anti- előtaggal, valamint az "Isten-tagadás"-t cseréld ki "Istenközpontúság"-ra. Pontosan ugyanazt képviseled, mint ami ellen fröcsögsz, csak te a lónak a túloldaláról teszed.

2015. szept. 30. 11:04
 16/38 anonim ***** válasza:

Én tudok egy olyan Istent, akit a szűkre szabott emberi értelem nem is képes definiálni.

(Részletek a googleban "apofatikus teológia" de inkább angolul "apophatic theology" címszó alatt.)

2015. szept. 30. 13:24
 17/38 A kérdező kommentje:

De egyébként én nem tagadom, hogy a keresztény istent meg se próbálom megérteni és ha valaki meg próbál róla győzni, akkor sok esetben azt mondom, hogy nem vagyok rá kíváncsi.

De ennek jó oka is van, miután maguk a keresztények is bevallották, hogy habár Isten sugalmazta, de emberek írták a Bibliát. Így bármi hülyeség is beleíródhatott.

Csak már egy kicsit zavaró, amikor keresztények azt állítják, hogy ők az egyetlenek, akik képesek objektíven vizsgálni a világot.

Nekem erről az apofatikus teológiáról annyi jött le abból, amit olvastam, hogy Istenről nem lehet semmit állítani szerinte. De ezáltal azt se lehet állítani, hogy Istenről nem lehet semmit állítani.

2015. szept. 30. 15:07
 18/38 anonim ***** válasza:
4%
Azért azt jó lenne tisztázni, hogy nincs keresztény Isten, meg ilyen Isten, olyan Isten. Egy Isten van. Aztán, hogy az emberek milyen ideológiát gyártanak köré, az már más kérdés.
2015. szept. 30. 15:19
 19/38 A kérdező kommentje:
Ez most megint egy objektivitást nélkülöző feltehetőleg keresztény válasz volt.
2015. szept. 30. 15:51
 20/38 anonim ***** válasza:

A zsidó vallás szerint I-ten teljesn és kizárólag spirituális ( szellemi ):

Létezik, de létezése nincs határidôhöz kötve.

...Felfoghatatlan és egysége is határtalan.

Nincs fizikai formája, nem is test Ô, nincs mihez hasonlítani Szentségét. Ôsibb minden teremtménynél, elsô, de elsôségének nincs kezdete.

( "Sámuel imája" zsidó imakv 14. old.: "A tizenhárom hittétel" 1.2.3. )

Nb.: Maimonies nyomán, a jegyzet szrnt szerzôje ismeretlen, a Dr Pollák Miksa ford.ban megjelent imakv ( Bp. 1987 ) szrnt Dániel ben Jehuda )

( Maimonides ( 1135 / 1137 / 1138 – 1204) : Rabbi Moshe Ben Maimon, Rambam (héberül) Múszá ibn Majmún ibn Abdalláh al-Kurtubí al-Iszráílí (arabul), 1185-tôl másodállásban Szaladin szultán háziorvosa), a középkor egyik legnagyobb zsidó filozófusa volt. Mûveit arabul írta. )

2015. szept. 30. 20:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!