Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten (JHWH) találta fel a...

Ozmium42 kérdése:

Isten (JHWH) találta fel a kardot?

Figyelt kérdés
Amikor kiűzi Ádámot és Évát a Paradicsomból, szüntelenül forgó, lángoló pengéjű kard védi az Élet Fáját. Pedig akkor ember által kovácsolt kard még nem létezhetett.
2015. szept. 27. 14:24
1 2
 1/20 Molyember ***** válasza:
78%
A szó, amit keresel: szimbólum.
2015. szept. 27. 14:43
 2/20 Pietrosol ***** válasza:
62%

Szia!

Igen. Sőt amikor Petőfi azt írta, hogy: "A korláttalan természet vadvirága vagyok én.", akkor még a herbáriumokat úgy készítették, hogy mindegyikbe beleragasztották a Petőfi Sándor nevű vadvirág gyökerét, hajtását és virágát.

2015. szept. 27. 14:47
 3/20 A kérdező kommentje:

Nagyon viccesek vagytok. Esetleg elmagyarázhatnátok, hogy:

1. Hogy lehet szimbólum a kard, ha akkor még nem is létezik?

2. Mózes miért ír kardot, ha nem kard? Miért nem azt írja, ami valójában?

3. Minek a szimbóluma a lángoló pengéjű, forgó kard (ami nyilván nem kard, nem lángol és nem forog)?

4. Honnan derül ki, hogy ez szimbólum, és nem szó szerint értendő?

2015. szept. 27. 14:59
 4/20 anonim ***** válasza:
54%
A leírás csak egy valamire illik, egy gázturbinás sugárhajtóműre, aminek a pengéi a levegőt hasítják, szüntelenül forog és lángol a kiáramló izzó gáztól. Bár nem értem Isten miért nem valami egyszerűbbel védte meg.
2015. szept. 27. 15:08
 5/20 Molyember ***** válasza:
81%

1: mikor? A kiűzetésnél, vagy amikor leírták?

2: honnan tudja ezt bárki is? Lehet, hogy nincs rá emberi kifejezés, ezért kellett valami, ami helyettesíti. Ez az egész teremtésre igaz.

3: a második pontban erre is válaszoltam.

4: szintén a második pont.

Elég komoly elvakultság kell a Teremtés szó szerinti értelmezéséhez, nem is vezet eredményre, ha valaki a gondolkodással keveri. Vagy elhiszed, és akkor nincs kérdésed ( egy mindenható lény csinálhat kardot, mielőtt az emberek feltalálnák), vagy szimbólumnak veszed, és az értelmezésével foglalkozol a részletek történelmi hűségének vizsgálata helyett.

2015. szept. 27. 15:16
 6/20 anonim ***** válasza:
78%

1 és 2-ben a válasz.

Aiszkhüloszt érdemes olvasni, a világ jobb megértésért (is) A kard, a kovácsolás, a vaskohók - stb luciferi, prométeuszi - titáni deviációk. Az őskard lángpallos. Prométeusz, aki Istentől "ellopta"

"Hiszen te vagy, kit meglopott, virágodat

az embereknek adta, soktudó tüzed."

[link]

Látható továbbá, hogy a titáni deviáció - mint a technika általában-, milyen kétélű kard: itt kerül be a jó és rossz duálisa, jóra is rosszra is használják. Hunyadi János jóra használta - megvédte hazáját és Európát a muszlim áradattól -hogy a jelenbe érkezzünk a Kezdetektől.

Ezeken érdemes elgondolkodni ...

Azután itt ez a gyönyörű József Attila vers, szintén elgondolkodtató már a jövőbe vetítve a Kezdettől a jelenen át:

SZÓLT AZ EMBER

Volt az ember. Járt, megállt, szétnézett,

Aztán azt mondta: Körtefa vagyok.

S gyökere lett a föld, dereka a magasság,

Lombja az ég

És körtét ettek a bogarak,

A madarak, az éhes csillagok.

Akkor tovább ment. Járt, megállt, szétnézett,

Aztán azt mondta: Szén és vas vagyok.

És csörömpölő acélműhelyekben

Tűzre dobta a nagy hegyeket,

Hogy a halállal és az új időkkel

Száguldják meg a versenyt dübörögve

Szédítő, karcsú expresszvonatok.

Szólt az ember, szólt, megállt és elment

S csak azt nem mondta, hogy ember vagyok.

2015. szept. 27. 15:25
 7/20 anonim ***** válasza:

Igen. Nem egyszer olvasni, hogy az angyal karddal van.

Miért ne? Miért ne létezhetett? Ahogy a ruhát is. A kiűzésnél Ő ruházta fel az emberpárt.

Úgy gondolod, hogy ember kitalálta a kardot, de miért ne találhatta azt ki az Úr? Komolyabb dolgot is kitalált már. Az ember meg Tőle tudja. :)

2015. szept. 27. 19:35
 8/20 anonim ***** válasza:

Nekem ez van a károliba: "És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját."

Nem tudom, hol írják, hogy "szüntelenül forgó", "lángoló pengéjű" stb.

Nos már korábban elmondtam neked, hogy a bibliai teremtés könyve, egy látomást látó elbeszélése. Nyilván akkori tudása alapján általa felfogható dolgokat tudott megnevezni. Ebből következően a válaszok egyszerűek:

"1. Hogy lehet szimbólum a kard, ha akkor még nem is létezik?"

A pallos nem azért lett mint megnevezés, mert már akkor is létezett, hanem mert a látomást látó tudása, ismerete, valóságról alkotott elképzelése ennyit volt képes felfogni.

"2. Mózes miért ír kardot, ha nem kard? Miért nem azt írja, ami valójában?"

Mert nem volt sem tudása, sem szókincse ahhoz, hogy odaírja neked, hogy egy géppuskát látott. Kérdezd meg légyszíves legközelebb, hogy az indiánok miért hívták a puskát villámló botnak?

"3. Minek a szimbóluma a lángoló pengéjű, forgó kard (ami nyilván nem kard, nem lángol és nem forog)?"

Szimbóluma egy akkor még legyőzhetetlen fegyverzetnek?

"4. Honnan derül ki, hogy ez szimbólum, és nem szó szerint értendő?"

Semmiből. Ahogy már korábban is írtam, én szó szerint veszem a teremtés történetét, és értelmes. De veheted szimbólumnak is, és akkor is értelmes. Pont ezért tudja a világot megosztani.

---

Anonymus

2015. szept. 27. 20:22
 9/20 A kérdező kommentje:
Istennek nincs szüksége kardra.
2015. szept. 27. 20:27
 10/20 A kérdező kommentje:

Anonymus: Jehova tanús fordításban van így, ahogy idéztem. Ez nem olyan lényeges. Ellenben:

"Nos már korábban elmondtam neked, hogy a bibliai teremtés könyve, egy látomást látó elbeszélése. Nyilván akkori tudása alapján általa felfogható dolgokat tudott megnevezni."

Ez a nézet tarthatatlan. Legalábbis, ha konzekvensek akarunk maradni a Bibliához. Mert hogy fontos bibliai alapelv a következő: a teljes írás Istentől ihletett, és nem emberi okoskodásból. Vagyis, ha Mózes csak látott valamit, amit nem értett, és megpróbálta kitalálni, hogy mit lát, de nem tudta jól megfogalmazni, akkor ez nem isteni ihletés, hanem emberi okoskodás. Illetve a te részedről belemagyarázás. Isten elvileg "tollba mondott" minden egyes szót.

"A pallos nem azért lett mint megnevezés, mert már akkor is létezett, hanem mert a látomást látó tudása, ismerete, valóságról alkotott elképzelése ennyit volt képes felfogni."

Nehéz félreérteni egy pallost. Illetve lásd, amit fentebb írtam. Ez így nem megbízható kinyilatkoztatás, ha arra vagyunk szorulva, hogy Mózes mit hogyan képes felfogni. Úgymond nem fontos az ember számára, hogy Mózes mit látott, hanem sokkal inkább, hogy mi van valójában.

"Mert nem volt sem tudása, sem szókincse ahhoz, hogy odaírja neked, hogy egy géppuskát látott."

Szókincs, igen. Talán Jézus is egészen mást akart mondani, csak még nem volt meg a magyar nyelvújítás utáni szókincse. De mindezek Isten hozzánk intézett szavai. Nem kellene, hogy Mózes éppen aktuális szókincse befolyásoló tényező legyen. (Megjegyzés a hívőkhöz: miért is fontos nekünk tudni erről a lángoló, forgó micsodáról, ha azt sem tudjuk, mi ez?)

"Szimbóluma egy akkor még legyőzhetetlen fegyverzetnek?"

Kettő darab, anyaszült meztelen ember ellen.

2015. szept. 27. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!