Ti miért hisztek istenben vagy miért nem?
Nem hiszek benne.
Számomra túl félelmetes gondolat, hogy emögött az elcseszett világ mögött egy tudatos tervező áll, akinek teljesen ki vagyunk szolgáltatva.
Először definiálni kellene, hogy milyen istenre gondolsz. Hogyan definiálnád? Szerintem ha nem a zsidók által megrajzolt vandál figurával azonosítod -vagy néhány hasonlóan primitív és gonosz elképzeléssel- akkor nem olyan gáz a dolog.
Isten elvileg sokféle entitás lehet. Egy-egy konkrét ember egész mást gondolhat róla mint mások.
Nekem isten a világ törvényszerűségeinek összességét jelenti, amely megelőzte és meghatározta az anyagi megvalósulást. (múlt időt csak az anyagi világban érzékelhető változások miatt használtam)
A világ keletkezésére hipotézisek vannak csak. Innentől kezdve ugyanolyan ésszerű az idealista vagy materialista megközelítés. Meglátásom szerint innen az anyagi létből, materialista megközelítéssel esély sincs a világ lényegének megismerésére, megértésére. Tehát lényegében szimpátia kérdése, hogy melyik alapállásból indulunk ki. Nekem nem szimpatikus az amikor valaki pusztán a külső megjelenésből -vagyis az anyagból- próbálja a dolgok lényegét meghatározni, más okot pedig kapásból elutasít. Teszi ezt annak dacára, hogy a saját nézetrendszerével nem tud megmagyarázni jelenségeket, hanem ezeket bagatellizálja, tagadja, illetve olyan magyarázatokat ad, amely még a materializmushoz is méltatlan. Tipikus középkori maradi hozzáállás. Másrészt mérhetetlen károkat okoz ez a szemlélet az élővilágban, leginkább az emberiségben. Ezt láthatjuk a mindennapi életben is. Az ember tárgy, szám, nemtelen gép- vagyis embertelen lett. Alapvető biológiai törvényszerűségek kérdőjeleződnek meg. A materializmus tehát, embertelen, pusztító eszme. https://www.youtube.com/watch?v=ZTk2tsX7Vv8
Persze megvan a maga pozitív szerepe a fizikai világ leírásában -ez nem kétséges. De azért ne nyeljük be a hipót, mert szépen kifehéríti a fehér inget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!