Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a bajuk az embereknek...

Mi a bajuk az embereknek azzal, ha már nem vagyok vallásos?

Figyelt kérdés
Már nem hiszek a Bibliában, és a tanaiban (talán Istenben még igen, de a magam módján), már nem imádkozom. Viszont folyton kérdezgetik, hogy mikor megyek már vissza hozzájuk, mi történt velem stb, én pedig csak egyszerűen nem akarok visszamenni a gyülibe. Nagyon sok oka van, nem akarok lebeszélni senkit a hitéről...Csak nem tudom, mi a baj azzal, ha már nem vagyok olyanok, mint ők, és nem követem azt, amiben ők hisznek. Értem nem kell aggódni. Mit mondjak nekik?

2015. aug. 18. 16:27
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
#10! Na erről beszéltem. Most nem fogok leállni veszekedni, mert van, aki alapvető igazságnak vesz olyan dolgokat, amit csak emberek írtak le, vagy nem biztos. Én pedig nem építem az életem a bizonytalanra.
2015. aug. 19. 07:07
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

"Tényleg! Mi lesz az üdvösségeddel?"

Senki sem attól fog üdvözülni,hogy gyülekezetbe jár,vagy,hogy kételkedés nélkül elfogadja az egész Bibliát igaznak.

2015. aug. 19. 07:17
 13/19 anonim ***** válasza:
0%

"Senki sem attól fog üdvözülni,hogy gyülekezetbe jár,vagy,hogy kételkedés nélkül elfogadja az egész Bibliát igaznak."

Senki. De aki megismeri Istent, ÉS elfogadja Jézus váltságát, annak megnyílik a Biblia. Ez nem történt meg a kérdezővel és látom nagy hisztijében eszébe sem jut, hogy ő téved.

Hogy miért kell a Biblia? Mert benne van, hogy Isten mit szeretne. Ezért. Mert ha már megismerem a Teremtőmet, akkor legyek is rá kíváncsi, nem? Vagy csak tartjuk a markunkat, állandóan kérünk, oszt jónapot?

2015. aug. 19. 09:51
 14/19 anonim ***** válasza:

"Senki. De aki megismeri Istent, ÉS elfogadja Jézus váltságát, annak megnyílik a Biblia. Ez nem történt meg a kérdezővel és látom nagy hisztijében eszébe sem jut, hogy ő téved."

Ne legyél benne biztos,hogy neked valóban megnyílt a Biblia,neki meg nem.

Nem az a kérdés,hogy rendszeresen olvasom-e a Bibliát,hanem az,hogy tudom-e,hogy ki az én teremtőm.A tiéd kicsoda,mesélnél róla?

2015. aug. 19. 11:36
 15/19 A kérdező kommentje:

Félreértés ne essék, nekem ,,megnyílt" a Biblia! Egyszer már csalódtam a katolikusokban, utána mentem át a baptistákhoz, és megtértem (már aki ismeri a szó jelentését). Megértettem, mit ír a Biblia, mintha minden szava a lelkemet egyszerre égette és gyógyította volna. Szükségem volt erre...és utólag rájöttem, hogy csupán azért volt ez így, mert épp akkor voltam túl egy nagyon csúnya szerelmi csalódáson, az egyetemen is csúsztam és a nagymamám leukémiás lett. A sebzett, megtört szíveket vonzzák a vallások, mert ez egyeseknek a túléléshez szükséges. Persze ez bennem akkor nem tudatosult, csak azt tudtam, hogy boldog akarok lenni és múljon már el ez a szenvedés.

A baptistáknál sokkal jobban elővettük a Bibliát, mint a katolikusoknál, így rengeteg dolgot megtudtam, amit eddig nem. Én komolyan, őszintén hittem, minden pillanatot, minden cselekvést úgy tettem, hogy az Istennek tetsszen, még vissza is utasítottam világi fiúkat. Hittem benne, mert hinni akartam benne...viszont ahogy teltek a hetek, hónapok, szépen lassan gyűltek azok a dolgok, amikre vagy nem volt megfelelő, értelmes válasz, vagy ellentmondásos volt. És ahogy ezek egyre jobban gyűltek, rá kellett jönnöm, hogy ez az egész nem igaz! Inkább olyan, mint egy ördögi kör, tele csapdákkal, megválaszolatlan kérdésekkel és zsákutcákkal. Börtönben éreztem magam. És rá kellett jönnöm a legfontosabb dologra: amit ígérnek, az nem igaz, hiszen olyan dolgok, amiknek a Biblia alapján már a közeljövőben be kellett volna következni, sem történtek meg; ráadásul ott az a sok ellentmondás...szóval ezzel az egésszel csak magamat vigasztaltam, és sebesült lelkemet. Sajnálom. Nem tudok elhinni egy hazugságot.

A másik dolog az, hogyha valaki hithű keresztény (legalábbis a baptistáknál), annak az egész életében meg kell ennek nyilvánulnia mint példa. Megvannak a szabályai a házastárs megválasztásának, megvan a helye a nőnek, még az is meg van szabva, hogy a két házastársnak minden nap közösen kell imádkoznia, és milyen pózban lehet szexelnie...Na kösz, én ebből nem kérek. Normális életet akarok.

Lehet, hogy van Isten, hiszen egész életemben hittem benne, de az, hogy a Biblia nem igaz, biztosan tudom állítani, mert én nem csak felszínesen ismerem. És érdekes, nagyon sok emberrel megtörténik ez a ,,felismerés" megtérése vagy bemerítkezés után is, pedig ők is őszintén hittek és beleadtak mindent. Nem beszélve arról, hogy az őszinte, igaz szeretet, amiről sok hívő beszél, csak valami ,,belsős" dolog. Értem ez alatt azt, hogy bizonyos dolgok, tulajdonságok alapján elítélnek nem hívőket vagy másban hívőket. Ebben ők a legjobbak. Éljen a szeretet! Na meg h ne ítélkezz...És akkor beszélhetnék én még a Biblia Istenéről, főleg az ószövetségiről, ajaj! De inkább nem megyek bele.

Tudom, mit szoktak erre mondani a hívők, hogy feladtam, vagy nem is voltam igazán megtérve, nem az érzésekre kell hallgatni, vagy a kétségek normálisak. Értem, hallottam már. De nem kérek többet belőle.

2015. aug. 19. 16:13
 16/19 Scav válasza:
100%

A gyülisek birkaszelleműek, igénylig, hog irányítsák őket. Így nincs felelősség a vállukon, hogy saját maguk felelősek a sorsukért. Megmondják nekik mit tegyenek, ők megteszik, imádkoznak, adakoznak, a hallott tanakat megfogadják. Így nyugodtan fekszenek le este, hogy ők mindent megtettek. Ilyen lelki megnyugvás nekik, stresszcsökkentő.

Nem tudják elképzelni, hogy ki is lehet lépni a nyájból és Istenhez nem kell közvetítő.

Van ismerősöm, vállalkozó, ő pl. kivétel. Maga mondta nekem, hogy csak a kapcsolatok miatt van a gyüliben, meg elvan ott, de nem hiszi komolyan :D

Na ez meg veszélyes szerintem, nehogy egyszer kibukjon valahogy. Aztán bosszúállóak legyenek a hívők :D

2015. aug. 26. 18:55
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Mondd meg nekik, hogy ittál Mannoroth véréből és most már őt imádod!
2015. aug. 29. 15:54
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon helyes, örülök, hogy eggyel többen lettünk a logikusan gondolkozók körében, akik nem szeretnék az egész életüket egy elavult mesekönyv alapján élni. :D
2015. szept. 10. 20:42
 19/19 anonim ***** válasza:
0%

"A másik dolog az, hogyha valaki hithű keresztény (legalábbis a baptistáknál), annak az egész életében meg kell ennek nyilvánulnia mint példa. Megvannak a szabályai a házastárs megválasztásának, megvan a helye a nőnek, még az is meg van szabva, hogy a két házastársnak minden nap közösen kell imádkoznia, és milyen pózban lehet szexelnie..."

Azzal nem tudom, mi a gondod, hogy egy hithű keresztény példás életet kell, hogy éljen. Ez nem egy külső elvárás, hanem ez a normális dolog. Annak mi értelme van, ha valaki vizet prédikál és bort iszik? Vagy éljek úgy, ahogy vallom, vagy fordítsak hátat a hitemnek, mert képmutató életnek nincs értelme. A házastárs megválasztásának nem tudom milyen szabályairól beszélsz, a Biblia annyit ír, hogy "az Úrban" házasodjunk, ami teljesen logikus - ha te hiszel Istenben, élő kapcsolatod van vele, akkor nem fogsz tudni igazi, bensőséges közösségben lenni olyannal, akinek nincs meg ez a kapcsolat. Vannak, akik "felemás igában" élnek (házastársuk nem hívő), és ők érzik, milyen az, amikor nem tudnak egy irányba menni. A pózt meg kizárt dolognak tartom, hogy bármelyik egyház előírná...

Egyébként szerintem örülhetnél annak, hogy mások számára fontos vagy. Eljöttél a gyülekezetből, és nem észrevétlenül tűntél el, hiányzol embereknek. Nyugodt lehetsz, tiszteletben fogják tartani a döntésedet, csak próbálkoznak még, hátha nem végleges a döntésed. Mert szeretnek, és aggódnak érted.

2015. szept. 17. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!