Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire ez a fanatizmus? A...

Mire ez a fanatizmus? A vallás csak hit vagy tudomány is egyben?

Figyelt kérdés
Én jómagam a buddhista vallással foglalkozom jelenleg,de kutattam a többi vallás területén is.olvastam a bibliát mert számomra igen érdekes mint tankönyv.értem a hitet,de miért nem lehet egy vallásos ember felvilágosult?kérdem én miért kell vakon mindened az egyháznak adni,mikor a vallás több mint fanatizmus,komoly háttere van,és egy komoly kutatás válhat belőle,ha tudsz olvasni a sorok között.
2015. aug. 5. 15:24
1 2
 11/13 Roland G. ***** válasza:

10#

"De nézd meg pl. a környezetét (ugyanannak a szerzőnek a szomszédos kijelentése) - és látod, hogy az már nem igaz."

Például mi nem igaz?

"Sajnos ez a nem így működik (hogy utólag rábökünk valamire a Bibliából, ami igaz), hanem ELŐRE kellett volna rájönni a Biblia alapján komoly tudományos igazságokra.

Ilyen pedig egyszer sem történt a 2000 év alatt."

Pont arról van szó,hogy,előre rájöttek,ill hitem szerint kijelentette nekik Isten ezeket a dolgokat,amit utólag a tudomány is megerősített.Én így látom,de ha te másként,az se baj!

2015. aug. 6. 23:13
 12/13 anonim ***** válasza:
78%

Roland G.

Azért nem tudományosak ezek a dolgok,mert önmagában nem az a tudomány,hogy megállapítom,hogy a nap feljön és lemegy.. Az már tudományosabb,ha megvizsgálom,hogy mindenhol és mindig úgy megy le a nap ,mint ma? Nem.. , nahát van ahol magasabban delel,van ahol alacsonyabban. Mi lehet az oka? A megfigyelés helye hatással van rá?

Az eltérő évszakokban máshogy jár a nap,akkor mi köze mindennek egymáshoz?

Majd ha kellő adat összegyűlt megpróbálunk felállítani egy logikus magyarázatot rá és kiszámítani,ha az év ilyen napján az adott helyen leszek,akkor mondjuk hol fog lenni a nap. Ez a tudomány.

Ehhez hasonló adatgyűjtés,követeztetés,teória felállítás,bizonyítás alapú dologgal nem foglalkozik a vallás.

Csak mondja,hogy ezt meg azt tedd,meg azt,hogy ez így és úgy van,de semmit nem bizonyít és igazol,de még ha mondana is ilyet,az se bizonyítani,hogy minden állítása igaz.

Pl.: ha egy könyvben az van,hogy a víz normál körülmények között 100 fokon forr,utána meg azt írják,hogy a lila tehenek akkor adnak sárga tejet,ha telihold van,akkor ettől nem lesz igaz az egész. Igaz lila tehenet senki se fejt teliholdkor,mert senki se látott még lilának született tehenet.

2015. aug. 7. 10:11
 13/13 anonim ***** válasza:
67%

"hitem szerint kijelentette nekik Isten ezeket a dolgokat,amit utólag a tudomány is megerősített"

De ez nem így működik - ugyanis ugyanott más dolgok is vannak, amelyek viszont NEM igazak - csak ezeket nem idézed.

Tudod, ezt hívják véletlen találgatásnak. Van, ami bejön belőle.

Főleg akkor, ha megfigyelésen is alapul, tehát nem ellenkezik az AKKORI tudománnyal.

2015. aug. 7. 10:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!