Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire ez a fanatizmus? A...

Mire ez a fanatizmus? A vallás csak hit vagy tudomány is egyben?

Figyelt kérdés
Én jómagam a buddhista vallással foglalkozom jelenleg,de kutattam a többi vallás területén is.olvastam a bibliát mert számomra igen érdekes mint tankönyv.értem a hitet,de miért nem lehet egy vallásos ember felvilágosult?kérdem én miért kell vakon mindened az egyháznak adni,mikor a vallás több mint fanatizmus,komoly háttere van,és egy komoly kutatás válhat belőle,ha tudsz olvasni a sorok között.
2015. aug. 5. 15:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
52%
Mert aki elkezd komolyan és felelősen gondolkodni - az általában elég hamar kitér.
2015. aug. 5. 15:36
 2/13 A kérdező kommentje:
29 éves nőként mondom ezt,amit a kérdésemben írtam,és ateista a családom fele a másik hithű keresztény.de nem mondom,hogy bármelyik oldallal egyetértenék.egyébként autodidakta valláskutató vagyok.
2015. aug. 5. 15:40
 3/13 Mojjo ***** válasza:
100%
És autodidakta valláskutatóként úgy látod, hogy a vallásosok vakon mindent az egyháznak adnak? Mert én ezt azért aligha gondolnám így, főleg nem általánosítva.
2015. aug. 5. 16:23
 4/13 A kérdező kommentje:
igaz kicsit általánosítottam,de sajnos ez a saját tapasztalatom.lehet hogy nem egészen így van.sajnálom.
2015. aug. 5. 17:28
 5/13 anonim ***** válasza:
50%

én jehova tanúit kivéve még soha nem találkoztam de nem si hallottam ilyen emberről mint akiket itt elővezettél

a kereszténységnek, a mindenféle szektáktól meg németh sándortól(ő is szekta, csak sokan vannak) eltekintve nincsen semmiféle természettudományos igénye, a katolikus egyház hivatalos véleménye is az, hogy az aktuális tudományos álláspontot érdemes elfogadni

egy nyugati vallás a "miért"-re válaszol, nem a "hogyan"-ra(amire a tudományok válaszolnak)

ellenben pl a buddhizmus és a keleti vallások teljesen beleillenek ebbe a vádba, természeti törvényeket alkotnak amihez alkalmazkodni kell, tanításuk igen jelentős része a "hogyan"-ra válaszol

szóval valaki sírjon már kicsit legyen szíves hogy miért nem ismerik el keleten hogy idegrendszerünk és nem bennünk áramló chi van...

2015. aug. 5. 18:54
 6/13 anonim ***** válasza:
34%

Bár nem adom be a tizedet, de szoktam a gyülekezetemnek adakozni, több okból:

1. Mindenünket Istentől kapjuk, még a jövedelmet is. Ha ő nem akarja, akkor nincs munkám, ha akarja, akkor megáld olyan munkával, ahonnan szép fizetést kapok, akkor miért is kell magamnak köszönni? Az én dolgom a munka, az övé a háttér biztosítása. Az irigység és az önzés első lépcsőfoka, hogy azt mondjuk: ez csak az enyém, Isten oldja meg a többi ember problémáját, ahogy akarja.

Ha valláskutató vagy, akkor ezt tudnod kéne. Bár írja a Biblia, hogy csak azoknak nyitja meg az értelmet, akik őszinte szívvel keresik őt. A Biblia megértése is már egy áldás.

2. Vannak a gyülekezetünkben nálam jobban rászorultak és ha mi nem adnánk be pénzt (igen, ebben minden tesó benne van), akkor őket nem tudnánk segíteni a nehezebb időben. Még mindig Isten utasításánál tartok, aki azt mondta, hogy legyek bőkezű a rászorultakkal, ő ezt vissza fogja adni. Miért is ne hihetnék neki? Idáig nem hagyott soha cserben és nem okozott nekem csalódást.

3. A pénz egy eszköz, amivel tudok nem csak a tesókon, de másokon is segíteni. És hadd én döntsem már el, hogy abból a pénzből, amit Istentől kaptam kit akarok szolgálni: egy a szemem előtt nyomorúságos helyzetben lévő embert, vagy valami homályos és leellenőrizhetetlen tudományos célt. A tudomány szép és jó és fontos (legfőképpen az egészségügy), de azokra megvan a keret, én maradok inkább az ember közvetlen szereteténél.

A hitünket pedig kötve hiszem, hogy érted, mert te is csak kapaszkodsz abba, amid van, mintha tudnád vinni a sírba. A sorok között pedig nem kell olvasni, egyszerűen Istennel kell járni, nem kell irigykedni, nem kell önzőnek lenni, nem kell ragaszkodni egy darab papírhoz, hanem nyugodtan lehet segíteni másokat, mert azért vagyunk. A vagyonosok ha így gondolkodnának, akkor nem lenne éhezés, nem lennének fertőzések, nagyon sok minden egy csapásra megszűnne.

2015. aug. 6. 07:56
 7/13 Roland G. ***** válasza:
32%

Szerintem a Biblia és a tudomány nincs ellentétben egymással,sőt az egyik megerősíti a másikat,persze vannak olyan dolgok,amiket a tudomány nem képes bizonyítani,mert egy hívő ember szerint nemcsak fizikai világ és törvények léteznek,hanem szellemi-természetfölötti is.

(5#-nek :Németh Sándor és a Hit gyülekezet nem szekta,sem jogi,sem teológiai szempontból sem.Másrészt az ún. pünkösdi karizmatikus kereszténység egyik képviselője ,de rajtuk kívül vannak még más,ezt az irányzatot képviselő gyülekezetek Magyarországon.A pünkösdi karizmatikus kereszténység a leggyorsabban növekvő irányzat a világon.)

2015. aug. 6. 11:38
 8/13 anonim ***** válasza:
67%

A tudomány alapja a bizonyíthatóság, bár léteznek tudományos teóriák,de ezek egy része sose lesz bizonyítható,így teóriák maradnak.

Ilyen alapon nem hiszem,hogy sok dolog marad a vallásokból,ami tudomány lenne.

Nem tudomány megállapítani,hogy a nap 'felkel' és 'lemegy', de azt már igen,hogy miért látjuk így és erre olyan képletet adni,ami kiszámítható módon alátámasztja.

Tudtok mondani valami hasonlót,amit a vallások mondanak?

2015. aug. 6. 16:15
 9/13 Roland G. ***** válasza:
0%

A vallások nem a tudományokkal foglalkoznak,de pl a bibliában vannak olyan dolgok,amiket a tudomány is megerősít.

Pl:

Az első példa a föld alakjával kapcsolatos. Kb. 2600 évvel ezelőtt, amikor a legtöbben úgy gondolták, hogy a föld lapos, Ézsaiás kijelentette, hogy a föld valójában gömbölyű (Ézsaiás 40,22).

A második példa a föld felfüggesztésével kapcsolatos. Jób, aki a Biblia egyik legrégebbi könyvének a szerzője, több mint 4000 évvel ezelőtt azt állította, hogy Isten a „semmiség fölé" függesztette fel a földet (Jób 26,7) [a Károli Biblia szóhasználatával élve - a ford. megj.]. Csak 1650-ben fedezték fel a tudósok, hogy ez valóban így van. A hinduk azt hitték, hogy a föld egy elefánt hátán nyugszik, mely egy végtelenül nagy tengerben úszó teknős hátán áll. A görögök hiedelme szerint pedig Atlasz, a mitológiai isten hordozta a földet a vállain!

A harmadik példa a Nappal kapcsolatos. A Kr.u. 7. században íródott Korán azt írja, hogy naplementekor a Nap egy sáros patakba süllyed (Surah 18:86), viszont Dávid kb. 1700 évvel Mohamed előtt azt írta, hogy a Nap egy körpályán mozogva „elindul az ég egyik szélétől, átível a másik széléig" (Zsoltár 19,7).

Vagy:Gravitáció törvénye:

Jób könyvében olvashatunk erről, úgy beszél Istenről, mint aki 'a semmire függesztette a földet’ ( Jób 26:7). Az i. e. 1600-ban — vagyis körülbelül e szavak elhangzásakor — rendelkezésre álló ismereteket tekintve kiemelkedő embernek kellett lennie annak, aki azt állította, hogy egy szilárd tárgyat fel lehet függeszteni az űrben fizikai alátámasztás nélkül. Ezzel ellentétben Arisztotelész elvetette az űr fogalmát, pedig ő több mint 1200 évvel később élt!

A víz körforgását is szépen megfogalmazza például. Egyszerű szavakkal a víz elpárolog a tengerből, felhőket alkot, csapadék formájában megöntözi a földet, és végül visszatér a tengerbe. A legrégibb nem bibliai utalás erre a körforgásra az i. e. IV. századból származik. Ám a bibliai kijelentések több száz évvel korábbiak. Salamon, Izrael királya például az i. e. XI. században ezt írta: „Minden téli patak a tengerbe folyik, ám a tenger mégsem telik meg. Ahonnan kiindulnak a téli patakok, oda is térnek vissza, hogy tovább folyhassanak” (Prédikátor 1:7 )

Annyira nem értek a tudományokhoz,ezért elnézést kérek ha butaságokat írtam esetleg!

-Roland

2015. aug. 6. 16:28
 10/13 anonim ***** válasza:
77%

"A vallások nem a tudományokkal foglalkoznak,de pl a bibliában vannak olyan dolgok,amiket a tudomány is megerősít."

Igen, akad ilyen.

Ami nem igazán csodálatos dolog - tekintve, hogy hatalmas terjedelmű, és akár "vak tyúk" alapon is akad benne igazság.

De nézd meg pl. a környezetét (ugyanannak a szerzőnek a szomszédos kijelentése) - és látod, hogy az már nem igaz.

Sajnos ez a nem így működik (hogy utólag rábökünk valamire a Bibliából, ami igaz), hanem ELŐRE kellett volna rájönni a Biblia alapján komoly tudományos igazságokra.

Ilyen pedig egyszer sem történt a 2000 év alatt.

A vallások SOHA, SEHOL nem tesznek tudományos felfedezéseket. A legtöbb, amire ESETLEG képesek ezen a téren, hogy elfogadják a tudomány eredményeit. HA elfogadják...

2015. aug. 6. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!