Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ti elhiszitek azt, hogy...

Ti elhiszitek azt, hogy Matuzsálem 969 évet élt?

Figyelt kérdés

"I. Mózes 5:27:

És lőn Methusélah egész életének ideje kilencszáz hatvankilenc esztendő; és meghala."

Megnéztem a legidősebb emberek wikipedia listáját: [link] eszerint 122 évet élt a legidősebb ember Jeanne Calment. Kérdésem, hol van itt Matuzsálem, illetve mennyire hihető el ez a 969 év, kicsit soknak tűnik. Ez mind matematikailag, mind biológiailag hihetetlen. Valahogy az életkorok szórására figyelhettek volna a biblia írók.

2015. jún. 26. 23:40
1 2 3 4 5 6
 51/55 anonim ***** válasza:

@18:01

Nagyon tévedsz. Dióhéjban: szekta az, amely eltér az ókori keresztény egyház tanításától. A neoprotestáns gyülekezetek pedig pontosan ilyenek. Sőt, nem csak az óegyháztól térnek el, hanem a 16-18. századi reformációtól/utóreformációs mozgalmaktól is. Még az eszkatologikus szemléletük sem passzol.

2015. júl. 3. 13:13
 52/55 anonim ***** válasza:
Még valami: Amit ma a neoprotestánsok ma "biblikusnak" neveznek, az merő eretnekség volt az ókori egyházban, amelyet az apostolok tanítványai/utódai irányítottak. Nyilván tehát, hogy ez tipikus szektás hozzállás.
2015. júl. 3. 13:56
 53/55 anonim ***** válasza:

Az, hogy mely közösségeket tekintünk szektának, bizonyos határig szubjektív.

De a "neoprotestánsnak" nevezett közössége többségét én is szektának tartom.

A Baptistákat, Metodistákat, és az Üdvhadsereget nem tartom annak; de ezeket nem is mindenki sorolja a neoprotestánsok közé.

2015. júl. 3. 15:00
 54/55 Roland G. ***** válasza:

Nem értek egyet az előttem hozzászólókkal,ugyanis a neoprotestáns gyülekezetek célja,hogy az ősegyház tanításaihoz és az úgynevezett Szentlélek karimáihoz ragaszkodnak.A fő tekintély a Szentírás.Ilyen mozgalmak mindig is voltak az apostoli kor után és az államvallássá alakult egyház ezeket üldözte,s eretneknek bélyegezte akkor is és most is.

Az államvallássá alakult kereszténység történelmét nézve,inkább ezek minősülnek sokkal inkább szektának,ha a Biblia fényében nézzük a tanításaikat és a cselekedeteiket.Gondolok itt például a katolicizmus túlkapásaira,mint amilyen a Mária és ereklyekultusz,szentek tisztelete,hozzájuk való imádkozás,szélsőséges antiszemitizmus,a pápák tévedhetetlensége és a keresztesháborúk,valamint a Tanítói Hivatal megkérőjelezhetetlen dogmái.

Nekem ez a véleményem,de megjegyzem,hogy a neoprotestáns gyülekezetekben is voltak és vannak is extrém szélsőségek,és sok mindenben kell még fejlődniük,de ezek állnak legközelebb az apostoli egyházhoz és tanításaihoz.

-Roland

2015. júl. 5. 18:57
 55/55 anonim ***** válasza:

"Nem értek egyet az előttem hozzászólókkal,ugyanis a neoprotestáns gyülekezetek célja,hogy az ősegyház tanításaihoz és az úgynevezett Szentlélek karimáihoz ragaszkodnak"

Nem kell egyetértened, meglehet a véleményed. A neoprotestáns közösségek azonban alapvetően resztoriánus teológiát vallanak a többi - a JT, Mormon stb... szektákhoz hasonlóan. Innentől fogva nincs semmi különleges bennük, mert csak egy a 18-20. században megjelent divatos irányzatok egyik unalmas képviselője. Viszont az jó lenne, ha legalább lemondanának a "protestáns" címről, mert semmi közük nincs Luther Mártonhoz és az ő protestáns mozgalmához.

2015. júl. 12. 02:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!