Ti elhiszitek azt, hogy Matuzsálem 969 évet élt?
"I. Mózes 5:27:
És lőn Methusélah egész életének ideje kilencszáz hatvankilenc esztendő; és meghala."
Megnéztem a legidősebb emberek wikipedia listáját: [link] eszerint 122 évet élt a legidősebb ember Jeanne Calment. Kérdésem, hol van itt Matuzsálem, illetve mennyire hihető el ez a 969 év, kicsit soknak tűnik. Ez mind matematikailag, mind biológiailag hihetetlen. Valahogy az életkorok szórására figyelhettek volna a biblia írók.
#4 Miért vagyok elszállva?
#17 Az egek-többesszámban- megnyíltak,onnan jött a hatalmas vízmennyiség.Ez miért nem mozdíthatta ki a földet ?
Azért említem az egeket többesszámban,mert nem csak "sima" csapadék eset,hanem a látható ég fölötti szférából is esett.Ami a páraburkot illeti,az 1.Mózes 1:7 beszél a mennyezet/égboltozat fölötti vizekről,ez zúdult le a Földre!
Ez Biblia.A tudomány-ami fontos és értékes-ezt nem cáfolja ha jól tudom,de javíts ki,ha tévedek.
Tisztelettel!
-Roland
21-es
Milyen szféra? Termoszféra, exoszféra? Vagy a világűrből jött? Esetleg a szellemsíkról?
A semmiből nem lesz eső, a semmiből nem lesz valami.
Meg nem is tűnik el a semmibe.
A páraburokra gondoltam,ami az égboltozat fölött volt,és hatalmas tömegű víz zúdult le ,valamint a Föld belsejéből is óriási vízmennyiség jött fel.Az evolúcionalista elképzeléssel ellentétben ugyanis a Föld belseje teljesen máshogy épül fel,mint ahogy elképzelik!
Vicces,hogy úgy mutatják be a különféle műsorokban a Föld belsejét,mintha 100 százalékos,tudományosan bebizonyított tények lennének.
Peace!
"A páraburokra gondoltam,ami az égboltozat fölött volt,és hatalmas tömegű víz zúdult le ,"
És ez a páraburok mitől volt páraburok? Hol helyezkedett el, miért került oda ahol volt, és hová lett, miután lezúdult? Mert hogy ma nyoma sincs ekkora víztömegnek, és semmiféle fizikai magyarázata sincs annak, hogy ekkora mennyiségű víz miért és mitől lett volna légnemű halmazállapotban a bolygó körül...
"valamint a Föld belsejéből is óriási vízmennyiség jött fel."
Mindjárt még azt is kitalálod, hogy a bolygónk belseje főként vízből áll, és a földrészek ezen a hatalmas tömegű vízen úszkálnak...
"Az evolúcionalista elképzeléssel ellentétben ugyanis a Föld belseje teljesen máshogy épül fel,mint ahogy elképzelik! "
Te már csak tudod :D
Egyébként az evolúciónak (vagy "evolúcionistáknak", mintha ez is csak valami vallásféle lenne) nem sok köze van ahhoz, hogy mi van ezer kilométerekre a földkéreg alatt. Ez a geológusok, fizikusok, csillagászok asztala. Ezt csak úgy mellékesen megsúgom, hogy tudj róla, és máskor kevésbé csinálj bohócot magadból.
Egyébként te tényleg komolyan elhiszed ezt a mérhetetlen mennyiségű ostobaságot? Vagy te is csak divatból tagadod a nyilvánvaló dolgokat?
24#
Sok kérdésre nem tudom a választ,de bibliai alapon néhány igazság:
Az özönvíz után dőlt meg a Föld 23,5 fokkal.Fentről és a Föld mélységéből is hatalmas víz áradt,tehát mind fentről,mind alulról.
Kérdezted,hogy hova lett az a hatalmas víztömeg.Hogy mi van a Föld legmélyebb pontjain,azt senki nem tudja,kb. 11 000 méterig jutottak a tengerszint alá.Hogy ezek alatt mi van,az elmélet és nem bizonyított tény!
Néhány bibliai támpont a Föld felépítéséről,amit egy teológustól szeretnék idézni:
"Ma egy olyan kép él az emberekben a Földről, amely teljesen ellentétben áll a Biblia kijelentésével. A legáltalánosabban elterjedt nézet szerint a Föld (és a többi bolygó) a Napból robbant ki egykor (Big Bang). A forró magma felszíne a hideg világűrben megszilárdult, de a belseje még mindig forró. Ezen a forró láván úsznak, mozognak a kőzetlemezek. Ennek az elméletnek a bizonyítására a vulkánok láváját és a mélyfúrások eredményeit hozzák fel.
De Isten Igéje mást mond a Földről. A Földet Isten teremtette, és belseje nem (csak) lávából áll. A Jób könyvében szerepel egy rész, ahol maga Isten mondja el, hogy hogyan teremtette a Földet.
Jób 38,1.4 11: Majd felelt az Úr Jóbnak a forgószélből, és mondta:...Hol voltál, amikor a Földet alapítottam? Mondd meg, ha tudsz valami okosat! Ki határozta meg mértékeit, tudod-e? Avagy ki húzta el felette a mérőzsinórt? Mire bocsátották le oszloplábait, vagy ki tette le szegletkövét; Mikor együtt örvendeztek a hajnalcsillagok, és az Isten minden fiai vigadoztak? És ki zárta el ajtókkal a tengert, amikor kitört, az anyaméhből kijött; Mikor ruházatává a felhőt tettem, takarójául pedig a sűrű homályt? Amikor megszabtam határait, zárat és ajtókat vetettem elé; És azt mondtam: eddig jöjj és ne tovább, ez itt ellene áll habjaid kevélységének!
A Föld tehát egy alapkövön szegletkövön, sarokkövön nyugszik, ami a Föld középpontjában van. Ezt Isten alapította, tette le és egyetlen egy van belőle. Erre oszloplábakat (eden = alap, talapzat, oszlop) bocsátott le. Vannak a Bibliában más szavak is, melyeket ezekre az oszlopokra használ az Ige (vagy melyek hasonló funkciókat látnak el, mint az oszloplábak):
1./ moszad = alap, fundamentum
Ezekről úgy ír az Ige, mint nagyon masszív dolgokról, melyeket csak maga Isten tud megremegtetni:
Ésa. 24,18: És lesz, hogy aki fut a rettegésnek szavától (a rettenetes hírtől) verembe esik, és aki kijön a veremből, megfogatik a tőrben, mert az egek csatornái megnyílnak és megremegnek a Föld alapjai (oszlopai).
Mik. 6,2: Halljátok meg ti hegyek az Úr peres dolgát, és ti, Földnek örök alapjai! (...és ti változatlanok, ti Földnek alapjai).
Tehát nagyon stabilak.
2. Sám. 22,16: És meglátszottak a tenger ágyai, s a világ alapjai a felszínre kerültek (feltakartattak), az Úrnak feddésétől, orra leheletének fúvásától.
Isten haragjától és a jelenlétét körülvevő fényességtől láthatóvá váltak ezek az oszlopok és a tenger legalja.
Jer. 31,37: Ezt mondja az Úr: Ha megmérhetitek az egeket ott fent, és ha itt lent kifürkészhetitek a Föld fundamentumait, akkor én is megutálom Izraelnek minden magvát, mindazokért, amiket cselekedtek, azt mondja az Úr!
Ezeket az oszlopokat lehetetlen kikutatni, csak Isten Igéjéből meríthetünk információkat róluk.
2./ amud = oszlop
Zsolt. 75,4: A Föld és annak minden lakosa elcsügged, én erősítem meg annak oszlopait.
Jób 9,6: Aki (Isten) kirengeti helyéből a Földet, úgy, hogy oszlopai megrepedeznek (megreszketnek).
3./ makhon = talapzat
Zsolt. 104,5: Talapzataira állította a Földet, hogy meg ne inogjon mindörökké.
4./ mácuk = oszlop
1.Sámuel 2,7: Az Úré a föld oszlopai és rájuk helyezte a világot (a földkerekséget)."
TEHOM:
1./ Mélység
2./ Örvény
Az Eberfelder Bibel lábjegyzete szerint a tehom egy zúgó, mély víztömeg, amely a Föld belsejében van.
Ez.26,19: ''Mert azt mondja az Úr Isten: mikor én téged elpusztult várossá teszlek, mint amely városokat nem laknak, mikor a mélység (tehom) árját felhozom rád, akkor...''
Ez.31,15: ''Így szól az Úr Isten: azon a napon, amelyen a Seolba aláment, gyászoltattam, elzártam miatta a mélység (tehom) vizeit, és megtartóztattam folyóikat, úgy, hogy a sok víz elzáratott, és meggyászoltattam őt a Libanonnal, és a mező minden fája elepedt (kiszáradt) miatta.''
Ebből az Igéből az is kiderül, hogy a folyók a tehom vizéből erednek. Ha Isten elzárja a tehom vizeit, akkor a folyók kiszáradnak, és szárazság lesz, a mező minden fája kiszárad. A Gen. 49,25-ben is éppen ezért áldotta meg úgy Jákob Józsefet, hogy: a Mindenható ''áldjon meg az ég áldásaival onnan felülről, a mélység áldásaival, mely alant terül el, az emlők és az anyaméh áldásaival.'' Jákob tudta, hogy ''az Ő (Isten) tudománya által fakadnak ki a tehomból a vizek'' (Péld.3,20), és azt is tudta, hogy ez egy fontos áldás: ''Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be téged, folyóknak, forrásoknak és a tehom vizeinek földjére, melyek a völgyekben és a hegyekben fakadnak'' (Deut.8,7).
A tehomnak tehát vannak kisebb-nagyobb forrásai, melyeken keresztül, a tehom vizei kijönnek a Föld felszínére. A tehom forrásai tehát nem a tehom alján vannak, nem a tehomot táplálják - hiszen az maga ''a nagy víztároló'' -, hanem a tehom tetején. Ezeket a forrásokat nyitotta meg nagyon Isten az özönvízkor:
Gen.7,11: ''Noé életének hatszázadik esztendejében, a második hónapban, e hónap tizenhetedik napján, felfakadtak ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyíltak.''
Gen. 8,2-3: ''És bezárultak a mélység forrásai és az ég csatornái, és megszűnt az eső az égből. És elmentek a vizek a földről...''.
A tehomban tehát víz van mint ahogy ezt a tehom szó másik jelentése is mutatja: örvény, örvénylő víz. A tehomot tehát nem egy csendes víztárolónak kell elképzelnünk, hanem - ahogy az óceánokban - a tehomban, a föld alatt is morajlik, örvénylik a víz.
A tehom nem egyenlő a tengerekkel. A tehom a tengerek,óceánok alatt van, közöttük van egy kőzetlemez. A tehom és a tengerek csak a forrásoknál (a mélység forrása itt = a tenger forrása) vannak érintkezésben. A tengereket, óceánokat is a tehom látja el vízzel."
"(Részlet:Kövér Gábor:Jézus a Seolban című szakdolgozatából)
Lehet,hogy bolondságok ezek számodra,és én magam is az vagyok a szemedben,de vedd figyelembe,hogy ma kb 14 millió zsidó vallású,valamint kb. 2 milliárd keresztény hitű ember hisz a fentiekben leírtakban!
Pál azt írta,hogy Isten a világ bolondjait választotta ki,hogy megszégyenítse a bölcseket!
Tisztelettel:-Roland
25#
Ember.... te nagyon kész vagy. Hozzád képest a Flat Earth Society egy racionális szervezet.
Kedves Roland!
Szeretnék néhány dologra reagálni, amit írtál.
Először úgy beszélsz az Özönvízről, mintha valóságos történelmi esemény lett volna, noha a geológusok szerint egész világot elárasztó özönvíz nem volt. A zsidó írástudók számára egyébként is, az "egész világ" csak az akkor ismert világot jelentette, nem pedig a mai értelemben vett globális földbolygót. Ez világosan látszik például abból, hogy Pál azt írja, hogy a római keresztények hitének az egész világon híre van, (Rm 1,8)ami lehetetlen, hiszen például Kínában az 1. század közepén ismeretlen volt ez a vallási irányzat. Nem túl szerencsés Jób könyvével sem érvelni, mert abból meg világosan látszik, hogy a zsidó írástudók világképe az égvilágon semmiben sem különbözött a kortársakétól.
Jób 38 szerint a föld oszlopokon nyugszik, ami jelzi felénk, hogy a szerző magáévá tette azt a keleti elképzelést, hogy a föld oszlopokra van helyzetve. Egy minimális csillagásztai ismerettel rendelkező ember is tudja, hogy ez úgy ahogy van sületlenség. A szegletkővel érvelni megint csak vicc, a világegyetemben egyik bolygó sincs szegletkőre helyezve, ezt csak a keletiek hitték így. A Genzis 7-8. fejezetére való hivatkozás is értelmetlen. Ha ismered a korabeli világképet akkor tudod, hogy a szerző ugyanazt írja, amit akkor hittek az emberek: A földre még is jellemző, hogy az az ősóceán közepén van, mindenfelől víz vesz körül, ebből kifolyólag vannak az alsó és a felső vizek...
Aztán ezt írod:
"Pál azt írta,hogy Isten a világ bolondjait választotta ki,hogy megszégyenítse a bölcseket!"
Pál - ha valóban ő írta a levelet - kissé eltúlozta a dolgokat, a hellenista kultúra ugyanis kenterbe veri a zsidó kultúrát. A hellének voltak azok, akik lerakták a modern tudomány alapjait az ókorban. Nekik köszönhetjük a történettudományt (Hérodotosz), az orvostudományt (Hippokratész), a filozófiát (Szókratész). Ezen felül érdemes még megemlíteni a babiloniakat, akik kiválóak voltak a matematikában, vagy az egyiptomiakat, akiktől származott a papirusz.
A zsidók szinte semmi értelmes dolgot nem találtak fel, egyetlen egy érték, ami ránk maradt tőlük, az Ószövetség, de az sem történelmi mű, hanem irodalmi.
" A hellének voltak azok, akik lerakták a modern tudomány alapjait az ókorban. Nekik köszönhetjük a történettudományt (Hérodotosz), az orvostudományt (Hippokratész), a filozófiát (Szókratész). Ezen felül érdemes még megemlíteni a babiloniakat, akik kiválóak voltak a matematikában, vagy az egyiptomiakat, akiktől származott a papirusz."
Nos, az a gondolat, hogy a görögöktől származna a kultúra egy KÖZTÉVHIT. A történelemtudomány gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, orvostudomány is volt Hippokratész előtt. Bár az tény, hogy Hippokratész emblematikus figurája az orvostudománynak.
Ugyanakkor még az Athéni demokrácia virágkorára jellemző volt az emberáldozat (vallási szertartásokon), a rabszolgaság intézménye, stb...
Ezzel szemben a zsidóknál nem volt emberáldozat; rabszolgák voltak ugyan, de 7 év szolgálat után kötelezően fel kellett szabadítani Őket, stb...
A nap 24 órára történő felosztása például zsidó eredetű.
Világnézeti különbségek vannak köztünk!
Én hiszem,hogy megtörtént,és abban is,hogy a Biblia történelmileg is hiteles.
Olyan dolgokról van szó,amit nem lehet se cáfolni százszázalékosan,se igazolni.Én nem is akarom igazolni,mert nem lehet.
Jean-Marc Leger,a WIN,Gallup közvélemény-kutató intézet elnöke szerint a világon összességében 63 százalék a hívők, 22 százalék a nem hívők, 11 a meggyőződéses ateisták aránya.Ez nem azt jelenti,hogy a hívőknek van igazuk,azt sem hogy a nemhívőknek,de azért rámutat arra,hogy nem egy elenyésző kisebbsége az emberiségnek az, aki hisz egy anyag fölötti,empirikusan és tudományosan nem bizonyítható erő vagy lény létében!Éppen emiatt ne hülyézzük és ostobázzuk le egymást a világnézeti különbözőségek miatt.
Elhamarkodott és tiszteletlenség ez hívők és nem hívők részértő egyaránt!
További szép estét!
-Roland
@22:18
-->Egyáltalán nem tévhit, hogy a görögöktől származik a kultúra. Lényegében ma egyesek azt mondják, hogy az európai kultúra a rómain alapul, (pl a jog) de ez csak féligazság. A rómainak ugyanis a görög alapja, tehát lényegében a görög-római kultúrán alapul a mai 21. századi európa.
Az kétségtelen, hogy a tudományoknak már a hellenizmus előtt is volt előzménye, de akkor még nem volt kiteljesedve. Valahogy úgy, hogy a reformációt is a 16. századtól számítjuk, pedig előtte is voltak már refomrációs mozgalmak, mint például a husziták vagy a valldensek mozgalma. Mert az igaz, hogy a babiloniak is sok dologban otthon voltak, az agyagtáblák például emlékeim szerint beszéltek a gyógyításról is, vagy a fentebb említett matemtikáról is, de ezeket a görögök fejlesztették tovább, és a tudomány korai lépései náluk fejlődtek.
Például ismerték az algebrát, felismerték, hogy a hold fénye csupán visszatükröződés, kimondták, hogy a föld a nap körül kering, miközben a saját tengelye körül is forog. Térképeiken már használták a hosszúsági és és a szélességi köröket, az akusztikában kiemelkedő sikereket értek el, ezen felül pedig a klasszikus történetírást is a görögöktől számítjuk! A babiloniak is jegyzeteltek az agyagtáblákra, azonban az nem minősült klasszikus történetírásnak! A wikipédia írja:
"Hérodotosz az első ismert történész, aki rendszerszerűen gyűjtötte az anyagait, lehetőség szerint ellenőrizte forrásait és jól felépített, élénk szövegben fogalmazta meg kutatásának eredményeit.[2] Cicero a „történelem atyjának” (pater historiae) nevezte el."
Ezzel szemben mit adtak a zsidók a világnak? A 24 órás napokat? Hát, ez aztán olyan jelentéktelen, hogy eszembe sem jutott. De az sem valószínű, hogy tőlük származik, hiszen ha már az időegységnél járunk akkor a hét napos heteket a babiloni és a zsidó vallásra vezetik vissza. Nem kizárt, hogy a zsidók a babilonaiaktól vették át, mikor fogságban voltak. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy Nagy Konstantin vezette ezt be, amikor a Római Birodalomban államvallássá tette kereszténységet. A Tóra valóban tartalmaz egy pár emberbarát közlést, de ez nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy a végső redakció Kr.e. 400 körül keletkezett a perzsa korszakban, akik viszont híresek voltak a vallástürelemről, így ez a lelkült rájuk is hatással lehetett. Az emberáldozatot nem is értem, hogy miért hozod fel. Ha hihetünk a Királyok könyvének a zsidóknál is ugyanúgy jelen volt, sőt a Bírák könyve is tartalmaz egy eléggé kétséges storyt. Én tudom azt, hogy a görögök nem voltak tökéletesek, de ami a tudományos fejlődést illeti, sokkal többet adtak a világnak, mint a zsidók...
----------------------
Kedves Roland!
Tiszteletben tartom, hogy te történetileg hitelesnek tartod a Bibliát, ám kutatásaim szerint a Biblia elsődlegesen nem történelmi, hanem irodalmi mű, ami felhasznál történeti részeket is. De ha te másképp látod ezt a dolgod, teljesen szabadon alkothatod meg a véleményed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!