Ti ettetek a tiltott gyümölcsből, hogy szenvedést érdemeltek?
Csak mert én nem.
Ezért nem is értem, hogy miért vagyok büntetve.
Ennyi erővel lecsukhatnának azért is, mert az üknagyapám alkesz volt és bepiálva gyilkolt.
Persze nem igaz, de jó példa.
"A keresztény vallás szerint át vagyunk itatva az eredendő bűnnel, mert Ádám és Éva evett a tiltott gyümölcsből, ezért mi is bűnösök vagyunk."
Ez azért így nem egészen pontos. A Teremtéstörténet, ahol le van írva a bűnbeesés története egy visszatekintő prófétikus beszéd. Ez azt jelenti, hogy a szerző nem egy történeti eseményt akart leírni, hanem találkozott egy problémával (itt azzal, hogy miért bűnös minden ember, ha Isten teremtette őket?) és erre magyarázatot keresett. A Teremtéstörténet szerzője abban látja az emberek bűnösségét, hogy már az első emberpár engedetlen volt és megszegték Isten parancsát és ezzel elvesztették a paradicsombeli állapotukat.
Egyébként Ádám és Éva bűnéért már nem is kéne szenvedni, mert Jézus meghalt értünk és feltámadt és ezzel az a paradicsom, ami megjelenik a Teremtéstörténetben újra nyitva áll előttünk. Ráadásul az Ószövetségben még az volt, hogy az utódok felelősek az őseik bűneiért, de ha a keresztényeket kérdezed, akkor a válasz már nem ez, mert Jézus tanította, hogy nem az apák vétkei miatt szenvedünk. Viszont a személyes bűnökért továbbra is mi felelünk.
Valamennyire egyetértek 8-assal és 13-assal.
A teremtéstörténetben olvashatjuk, hogy a "jó és a gonosz tudásának fája". Ádámék nem Istennek hittek, hanem a sátánnak, szellemünkbe beivódott a jó és gonosz tudása. Gyakorlatilag mi semmit nem tehetünk, akkor is örököljük a bűnt, ezért hal meg mindenki test halállal. De ebből való kimeneküléshez sem kell semmit tennünk, Jézus leítélte és győzött a bűn és a halál felett testben. Testben kellett ezt megtennie, ahogy testben vesztette el Ádám az üdvösséget. Most elég hinnünk Jézusban és szellemben máris újjászületünk, a lelkünk megszentelődése a Szent Szellem által elkezdődik, testünk megváltása pedig Jézus második visszajövetelekor lesz. A sátánnak az Édenben átjátszottuk az Istentől kapott isteni hatalmunkat, Isten pedig igazságos és csak így tudta visszaszerezni a hatalmat nekünk, Jézus által, aki így a feje a hívőknek, övé minden hatalom és a hívőknek ezt megosztja. Tehát rajtam már nincs hatalma a bűnnek és a sátánnak. Bár még megesik sajnos, h követek el bűnt, de a Szent Szellem formál Jézus képére és nem pedig a bűn formál a sátán képére
Róma 5
Ádám és Krisztus
12A bűn egyetlen ember: Ádám által lépett be a világba. A bűn által pedig bejött a halál is, amely mindenkit elért. Mindenkinek meg kell halnia, mert mindenki vétkezett.13Bűn már a Mózesi Törvény előtt is volt a világban. De amíg nincs Törvény, addig a bűnt sem lehet senkinek felszámítani.14Ádámtól Mózesig mégis mindenki felett a halál uralkodott. Még azok felett is, akik nem úgy vétkeztek, ahogyan Ádám engedetlen volt Isten parancsának.
Ádám sokkal előbb élt, mint Krisztus, mégis hasonlított rá.15Isten ajándéka, a kegyelem azonban másképpen működik, mint Ádám bűne! Igaz, Ádám bűne sok ember halálát okozta, de Isten kegyelme és ajándéka sokkal hatásosabb és bőségesebben árad ki sok-sok emberre. Ezt a kegyelem-áradást egy másik ember, Jézus Krisztus kegyelme tette lehetővé.16Ez a kegyelem-ajándék azonban nem olyan, mint Ádám bűnének következménye. Hiszen az ítélet már egyetlen bűnt is halállal büntetett. Ezzel szemben, a kegyelem ajándéka sok-sok bűn elkövetése után is elfogadhatóvá teszi a bűnösöket Isten számára.17Egyetlen ember bűne miatt a halál valóban uralomra jutott azon az egy személyen keresztül. De ha ez így van, mennyivel inkább uralkodnak az életben a másik ember, Jézus Krisztus által azok, akikre bőségesen árad Isten kegyelme. Ezek ajándékba kapták, hogy Isten elfogadhatónak tekinti őket.
18Egy ember bűne az összes többi számára is ítéletet eredményezett. Ugyanígy, amit az a másik ember — Jézus Krisztus — Isten akarata szerint elvégzett, az mindenki számára lehetővé tette, hogy Isten elfogadja őt, és örökké éljen.19Ahogyan egyetlen ember engedetlensége következtében sokan bűnössé lettek, úgy egyetlen ember engedelmessége által sokan elfogadhatóvá válnak Isten számára.20Isten adta a Törvényt, és ez csak tovább szaporította a bűnöket. De ahol elszaporodott a bűn, ott Isten még több kegyelmet ad.21Azért tette ezt Isten, hogy ahhoz hasonlóan, ahogy a bűn uralkodott a halál által, a kegyelem is uralkodjon azáltal, hogy Isten az embereket elfogadhatónak tekinti. Ez pedig az örök életre vezet, Urunk, Jézus Krisztus segítségével.
Tehát mondhatjuk azt is (merészen), hogy Ádám nem követett el bűnt, hanem beengedte a bűnt a világba, így a bűn uralomra jutott és a sátán is. Ezért volt joga a sátánnak a mennybe is bejárni, mert uralkodóvá tettük őt:
Jób
1,6 Lőn pedig egy napon, hogy eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt; és eljöve a Sátán is [1 Kir. 22,19-21.] közöttök.
Jézus visszaszerezte ezt a hatalmat: betöltötte a mózesi törvényés megáldozta magát a mi összes bűneinkért. Ekkor a sátánt kihajigálták a Mennyből, Jézus visszavette tőle a hatalmat, amit a Ádámék átjátszottak neki:
János
12,27 Most az én lelkem háborog; és mit mondjak? Atyám, ments meg engem ettől az órától. De azért jutottam ez órára.
12,28 Atyám, dicsőítsd meg a te nevedet! Szózat jöve azért az égből: Meg is dicsőítettem, és újra megdicsőítem.
12,29 A sokaság azért, a mely ott állt és hallotta vala, azt mondá, hogy mennydörgött; mások mondának: Angyal szólt néki.
12,30 Felele Jézus és monda: Nem én érettem lőn e szó, hanem ti érettetek.
12,31 Most van e világ kárhoztatása; most vettetik ki e világ fejedelme:
12,32 És én, ha felemeltetem e [rész 3,14.8,28.] földről, mindeneket magamhoz vonszok.
12,33 Ezt pedig azért mondá, hogy megjelentse, milyen halállal kell meghalnia.
Hit által buktunk el (sátánnak hittünk, hogy ehetünk a fáról, holott Isten azt mondta, hogy ne együnk, mert meghalunk), hit által üdvözülünk.
csakhogy a démonok is hisznek, mégsem üdvözülnek:
19 Ugye hiszed, hogy e g y Isten van? Jól teszed. Csakhogy a démonok is hiszik, és reszketnek.
jakab 2:19
te azt hiszed, különb vagy, mint pál?:
17 De most már nem én viszem azt véghez, hanem a bennem lakozó bűn. 18 Mert tudom, hogy bennem, azaz a testemben, semmi jó nem lakik; mert az akarat megvan bennem, de hogy véghezvigyem, ami jó, nincs meg. 19 Mert a jót, melyet akarok, nem teszem, hanem a rosszat cselekszem, melyet nem akarok. 20 Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, már nem én viszem azt véghez, hanem a bennem lakó bűn.
21 Ezt a törvényt találom hát meg a magam esetében: amikor azt akarom tenni, ami helyes, a rossz van meg nálam. 22 Gyönyörködöm én az Isten törvényében a szerint az ember szerint, ami belsőleg vagyok, 23 de látok egy másik törvényt a tagjaimban, amely hadakozik az elmém törvénye ellen, és a bűn tagjaimban levő törvényének foglyaként vezet.
róma 7:17
tehát ádám nem követett el bűnt... aha... akkor Isten miért bünette meg? konkrétan azért, amit tett? hogy evett a gyümölcsből? ezek szerint igazságtalan Isten...
hallod, te ezeket honnan szeded?
remélem, ilyeneket nem tanítasz másoknak.
" testünk megváltása pedig Jézus második visszajövetelekor lesz."
ezt melyik bibliaversel tudnád alátámasztani?
"tehát ádám nem követett el bűnt... aha..."
Félreérthető voltam. Oda is írtam, hogy "merészen". Kissé más szemszögből értelmeztem., kár volt, bár a lényeg szerintem igaz, erre figyeljünk, ne arra, amibe beleköthetünk. Bár mondhatnám, hogy a törvény, ami a bűn felismerésére adatott, nem tartalmazza, hogy ne egyél a fáról, de ez már túl vad elmélkedés. Nem támadni (ítélni) kell, hanem kérdezni, hogy ezt mégis hogyan értem és máris magyarázom. De tény, hogy a kemény eledelt nem tudja megemészteni, aki még tejen él.
(Zsidó 5,12 Mert noha ez idő szerint tanítóknak kellene lennetek, ismét arra van szükségetek, hogy az Isten beszédeinek kezdő elemeire tanítson valaki titeket; és olyanok lettetek, a kiknek tejre [1 Kor. 3,1-3. 1 Pét. 2,2.] van szükségetek és nem kemény eledelre.
5,13 Mert mindaz, a ki tejjel él, járatlan az igazságnak beszédiben, mivelhogy kiskorú:
5,14 Az érettkorúaknak pedig kemény eledel való, mint a kiknek mivoltuknál fogva gyakorlottak az érzékeik a jó és rossz között való különbségtételre. )
A személyeskedést kérlek kerüljük, nem azért adtam ki magam a másik topokban, hogy visszaélj ezzel. „remélem, ilyeneket nem tanítasz másoknak.”
Természetesen bűnt követett el. Érdemes mindig mindenbe jó mélyen belegondolni, így érthetjük meg Isten felénk kinyilatkoztatott mélységeit.
Próbáld ne kiragadni a mondatot, hanem összefüggésében értelmezni.
Tudod:
"-Tegnap este szép színes volt az ég. Piros, citrom, stb, mert a szomszéd reflektorral bevilágította
- Tegnap este szép színes volt az ég. Piros, citrom, stb? Neked biztos elment az eszed, az ég nem színes. "
Látod, mennyire más értelme van, ha kiragadunk valamit?
de én vagyok a hülye, nem kell elmélkedni egy ellenséges környezetben. Nem, nem tanítom.
"" testünk megváltása pedig Jézus második visszajövetelekor lesz."
ezt melyik biblia-versel tudnád alátámasztani?"
Róma
8,23 Nemcsak ez pedig, hanem magok a Lélek zsengéjének birtokosai, mi magunk is fohászkodunk magunkban, várván a fiúságot, a mi testünknek [2 Kor. 5,2-4.] megváltását.
1 Kor
15,51 Ímé titkot mondok néktek. Mindnyájan ugyan nem aluszunk el, [1 Thess. 4,15.17.] de mindnyájan elváltozunk.
15,52 Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; [Mát. 24,31. 1 Thess. 4,16.] mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk.
15,53 Mert szükség, hogy ez a romlandó test [2 Kor. 5,4.] romolhatatlanságot öltsön magára, és e halandó test halhatatlanságot öltsön magára.
15,54 Mikor pedig ez a romlandó test romolhatatlanságba öltözik, és e halandó halhatatlanságba öltözik, akkor beteljesül amaz ige, mely meg vagyon [Ésa. 25,8.] írva: Elnyeletett a halál diadalra.
„csakhogy a démonok is hisznek, mégsem üdvözülnek:
19 Ugye hiszed, hogy e g y Isten van? Jól teszed. Csakhogy a démonok is hiszik, és reszketnek.
jakab 2:19
te azt hiszed, különb vagy, mint pál?:”
Vádlás, ítélkezés. Egyrészt ezt Jakab mondta, másrészt a helyes hitről ír: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__7..
34-es válaszom nem másolnám ide. Szóval Jakabnak igaza van, nem elég úgy hinnünk, ahogy akarunk, Krisztus hitével rendelkezzünk. De akárki akármit csinál, Jézusban való hit üdvözít.
János
3,18 A ki hiszen [vers 36. rész 5,24.6,40.47.20,21.] ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.
Pál egy korábbi állapotáról ír a Róma 7-ben, olvasd el pl. a Róma 8-at. Vagy a 7.25-öt. A Róma 7 gyötrődéseinek Jézus vet véget
Példa:
7,21 Megtalálom azért magamban, ki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a bűn megvan bennem.
7,22 Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint;
7,23 De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, [Gal. 5,17.] és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban.
VS
8,2 Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől.
Bűn törvényét felváltotta az élet törvénye. Már nincs a bűnnek hatalma rajtunk, ahogy a Róma 7-ben volt. Ezt az állapotot én is szabályszerűen átéltem. A törvénykező egyházban a Róma 7-ben voltam, törvény alapján akartam Istennek megfelelni, de nem sikerült. Ekkor sírva rogytam Isten elé: 7,24 Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?
Jött is a szabadítás, most már a Róma 8-ban élek.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__7..
34-es válasz! Ne vegyünk mindent magunkra!
""" testünk megváltása pedig Jézus második visszajövetelekor lesz."
ezt melyik biblia-versel tudnád alátámasztani?" "
Amúgy elég megfigyelni a testünket. Elég nyilvánvaló, hogy még nincs megváltva, hisz a legjobban hitben járó is öregszik és bizony meg fog halni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!