Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az, hogy a keresztén...

Miért van az, hogy a keresztény tanítások között van az, hogy mások felett egy keresztény nem ítélkezhet, csak Isten teheti, és mégis a keresztény emberek azok akik leginkább ítélkeznek mások felett?

Figyelt kérdés

Valamint hogy mindenkit szeretni kell attól függetlenül, hogy ellenség, barát, a személyes sérelmeket meg kell bocsátani?

Ha jobban belegondolunk.

Utálják a melegeket melegházasságot, a tudományok ellen vannak (persze van kivétel mindenhol), mert például nem hiszek az evolúcióban. A tények ellen mennek azáltal, hogy egy olyan dologban hisznek, amit alig 2000 éve halandó emberek szedtek össze innen-onnan és válogatás után egybefűztek, majd elneveztek Bibliának, és képesek elhinni, hogy előbb volt fény, mint a Nap..

Hol van itt a logika? Valaki elmagyarázná kérem?

2015. ápr. 12. 19:04
1 2 3 4 5
 21/45 A kérdező kommentje:

"Ateista ősemberek? Egyik pillanatban jól használod a szót, máskor meg a tudományos gondolkodás szinonimájaként, megint máskor pedig egy olyan primordiális állapot leírásaként, mikor az ember még nem gyártott transzcendens lényeket.

Nem a legjobb forrás a wikipédia, de jelen esetben szerintem adekvát a megfogalmazás, nem kioktatni szeretnélek, de szerintem frissítsd fel a tudásod"

Már látom, hogy mire gondoltál. Ha a szemantika szintjére emelkedve vizsgáljuk meg a szót, akkor tényleg igazad van, elismerem. Az ateista tényleg a "teista" szóból ered és ez alapján, az "-a" fosztóképző nem, mint saját fogalom, hanem mint valaminek a tagadása, hiánya.

Viszont ez nem változtat azon, hogy valaki így érez, Mert bár elméletben Isten létezhet, de mi ateisták állást foglalunk a természet törvényei és jelenségei mellett, amelyek kizárják egy ilyen lény létezését.

(energiamegmaradás törvénye, Merre van a pokol, mennyország? Hogyan "utazik" a lélek? Mi történik az állatokkal, akik ösztönélet élnek és nem tehetnek a cselekedeteikről, mert ki vannak téve a környezeti tényezőknek, miért pont a keresztény a "helyes" vallás a sok másik közül, stb.) Alapos meggondolás alapján és egyszerű logika alapján ez kizár bármilyen intelligens lényt, aki a Földet létrehozhatta volna.

"Einstein fogalmazta meg ezt kiválóan"

Einstein szerint 2 Istenkép van. Az első az, amelyik a kreacionisták szerint létezik. Aki személyes kapcsolatot épít ki mindenkivel, "beszélsz hozzá". ("personal god") Ebben nem hitt.

A második pedig, az a teremtő energia, ami nem antropomorf, hanem létrehozta a világegyetemet és a természet törvényeit. Ennyit Einsteinről és Istenről.

"Tipikus agnosztikus szöveg."

Sok tudós, mint például Richard Dawkins is elismerik ateistaként, hogy esély az van MÉG, akármennyire is kicsi és ő például azt mondja magáról, hogy 9,5 pontos ateista egy 10 pontos skálán. Én osztom a véleményét. Az, hogy valaki több nézőpontból vizsgál meg egy kérdést az pedig csak józan ész, amiről a hívők szerintem sokszor megfeledkeznek és ez az ami másokat ingerel.

2015. ápr. 13. 17:07
 22/45 A kérdező kommentje:

"A melegházasságot pedig az Úr ítéli el, nem az embert ítéli el, hanem az ideológiát, mégpedig azért, mert nem helyes."

A kagylóevést is elítéli és azt mondja, hogy azokat a gyerekeket, akik nem fogadnak szót meg kell kövezni ugyanabban a fejezetben.

A kevert szövetű ruhákat is. -> már pokolra fogsz jutni a pamut, poliészter pólódért!

Tipikus példa a kettős mércére, hogy ami tetszik nekünk azt meglátjuk, ami nem arról pedig nem beszélünk. Hánynom kell.

2015. ápr. 13. 17:11
 23/45 A kérdező kommentje:

"Tudod mi jutott az eszembe?

Sehol sem olvastam a Bibliában hogy CSAK a keresztény ember nem itélkezhet a másik felett.

Ez érvényes mindenkire, de természetesen aki a Krisztus követöje elsösorban."

De nyilván azt te is belátod, hogy a Bibliát és a keresztény felfogást a keresztények tartják be és azok, akik nem hisznek benne, azok nem eszerint fogják élni az életüket, tehát semmis az érved.

2015. ápr. 13. 17:13
 24/45 A kérdező kommentje:

"a keresztény vallásban is vannak törvények mint az életben.

amiket ki ki milyen sikerrel próbál betartani mert ez

szükséges de a vallásban van egy olyan tanítás is

hogy megbocsájtás.:!"

De a bűnbocsánatot csak az nyerheti el, aki igazán megbánja a bűneit.

1)Bűn elkövetése

2)Bűnhődés

3)Megbocsátás

2015. ápr. 13. 17:14
 25/45 anonim ***** válasza:

Értelek. Értesz. ;)

Még valami a pontosság kedvéért: "...a természet törvényei és jelenségei mellett, amelyek kizárják egy ilyen lény létezését."

Szerintem a természeti törvények legfeljebb valószínűvé, vagy valószínűtlenné tudnak tenni egy per definitionem omnipotens, láthatatlan, de mégis mindenben jelen levő lényt. Az egész Isten fogalom (nem feltétlenül a bibliai) úgy van megfogalmazva, hogy a tudományos módszerek számára megközelíthetetlen: se nem verifikálható, se nem falszifikálható. Egy ilyen entitás tehát bizonyíthatóan bizonyíthatatlan. :) Q.E.D.

Persze egy ilyen állítás semmit nem jelez előre (tehát tudományos szempontból meddő) maximum azt, hogy a 0-nál nagyobb az esély a létezésére. De, hogy mennyi, arról nem mond semmit a modell.

Lényegtelen, illetve nem tartozik szorosan a tárgyhoz, és jól leírtad, de még annyit hozzátennék (mert nem tudom, hogy azt állítod-e, hogy Einstein ateista volt), hogy Einsteint agnosztikusnak vagy a spinózai értelemben vett pánteistának tartotta magát. Kifejezetten nevetségesnek, gyerekesnek tartotta az antropomorf isten képzetét, de az ateizmust is következetesen visszautasította. Egy ízben kifejezte, hogy mennyire feldühíti az, hogy ateistának hiszik, és az, hogy az ateista tanok igazolására gyakran idézik őt: [i]"In view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognize, there are yet people who say there is no God. But what really makes me angry is that they quote me for the support of such views."[/i] - Clark, Ronald W. (1971). Einstein: The Life and Times. 425. oldal.

Dawkins műveit nem ismerem, és - mea culpa - nem is szeretném megismerni. Nekem egyszerűen nem szimpatikus ez "cáfoljuk meg mások hitrendszerét" dolog, de elfogadom, ha másoknak/neked viszont rokonszenves.

De ezek már csak apróságok. Gondolom egyetértünk.

2015. ápr. 13. 17:49
 26/45 anonim ***** válasza:
7%

Először nem az én álláspontomat fogalmaztam meg, hanem a Biblia álláspontját az azonos neműek intim kapcsolatáról. Ha lepontoztad, akkor a Szentírást pontoztad le.

Most leírom az én álláspontomat: Személy szerint semmi bajom a melegekkel, magánügynek tartom a nemi identitást. A házasságkötésük azonban tragédia, a felvonulásuk meg gusztustalan.

2015. ápr. 13. 18:49
 27/45 anonim ***** válasza:
11%

" Jézus az elfogadást és nem az ítélkezést tanította"

Ez igaz, Ő maga azonban ítélt, nem is egyszer.

Pál ezt írta: "....Ezért szolgáltatta ki őket Isten a saját gyalázatos szenvedélyeiknek. Asszonyaik a természetes szokást természetellenessel váltották fel.

Róm 1.27

A férfiak hasonlóképpen abbahagyták az asszonnyal való természetes életet, egymás iránt gerjedtek vágyra, vagyis férfi férfival űzött ocsmányságot. De meg is kapták tévelygésük megszolgált bérét.

2015. ápr. 13. 18:56
 28/45 anonim ***** válasza:

igen,bűnbocsánatot csak az nyerheti el, aki igazán megbánja a bűneit. és nem késő még a halál pillanatában sem.

én ismerek két meleget együtt is laknak és keresztények.

semmi baj nincs velük,sőt két nagyon rendes gyerekek.

igaz hogy soha sem fogom megérteni a hajlamukat de nem is ítélem meg őket.az ítélkezés a bűnök felett csak is isten

dolga,és különben is vannak sokall nagyobb bűnök.

2015. ápr. 13. 21:51
 29/45 A kérdező kommentje:

"mert nem tudom, hogy azt állítod-e, hogy Einstein ateista volt"

Nem állítottam semmi olyat, hogy Einstein ateista lett volna, mert az nem lenne igaz. Vallásos neveltetést kapott zsidó szüleitől, de fokozatosan kezdte elveszteni hitét gyerekkorában. Nyilván ami beeszi magát a tudatalattiba azt nehezen felejtjük el, mint a méreg olyan tud lenni. Az, hogy már alapból vallásos háttérből került ki pedig rányomta a bélyegét az életére és felfogására. Pont úgy, mint bármely bigott keresztény, ha nem kereszténynek, hanem iszlám vallásúnak született volna, akkor most annak a vallásirányzatnak lenne a leghűbb követője. A neveltetés számít.

"Dawkins műveit nem ismerem, és - mea culpa - nem is szeretném megismerni. Nekem egyszerűen nem szimpatikus ez "cáfoljuk meg mások hitrendszerét" dolog, de elfogadom, ha másoknak/neked viszont rokonszenves. "

Pedig elképesztő milyen nagy erőfeszítéseken képes keresztülmenni, hogy rávilágítson a tényekre és az emberek mégsem hisznek neki

Itt például egy iszlám vallású biológia tanár azt tanítja, hogy az ember a majmoktól származik. A diákok pedig a Korán szerint élik életüket és azt gondolják, hogy a sós víz nem keveredik az édesvízzel..

https://www.youtube.com/watch?v=LbQv-YSA_rI

"Először nem az én álláspontomat fogalmaztam meg, hanem a Biblia álláspontját az azonos neműek intim kapcsolatáról. Ha lepontoztad, akkor a Szentírást pontoztad le. "

A Bibliát sokféleképpen lehet értelmezni.

Pál Apostolnak Timóteushoz írt első levele » 2. fejezet

"A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben."

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden tanár és minden fiú gyermeket szülő anya a pokolra jut.

A Szentírás mondja nem én.

"Most leírom az én álláspontomat: Személy szerint semmi bajom a melegekkel, magánügynek tartom a nemi identitást. A házasságkötésük azonban tragédia, a felvonulásuk meg gusztustalan."

Először is a nemi identitás azt jelenti, hogy valaki fiúnak vagy lánynak érzi-e magát. Az amire te gondoltál az a szexuális orientáció, az hogy kihez vonzódunk.

Mivel bánt téged a házasságkötés? Fájni fog? Közöd van mások életéhez? Jó fontoskodni?

A felvonulás tényleg ízléstelen, de az alapötlet jó. Ha nem lenne felvonulás, akkor senki nem tudna a melegekről és okkal lehetne mondani, hogy nincsenek is melegek minek nekik szélesebb jogkör. De ha mutatják az arcukat az emberek, akkor előbb-utóbb rá fog jönni a többi ember, hogy ez van, ez valós. Ezt a folyamatot nem lehet megállítani, csak lassítani, de meg fog történni.

Az pedig, hogy "jaj, szegény gyerek mi lesz vele, ha meglátja?" Az a gyerek fel fog nőni és meg fogja tudni, hogy van ilyen. Lesznek ilyen barátai, barátainak a szülei. Ez van. Attól, hogy lát ilyen jelenséget az utcán, attól még nem lesz meleg. Ez az amit nem képesek az emberek felfogni.

2015. ápr. 13. 22:45
 30/45 anonim ***** válasza:

"Az pedig, hogy "jaj, szegény gyerek mi lesz vele, ha meglátja?" Az a gyerek fel fog nőni és meg fogja tudni, hogy van ilyen. Lesznek ilyen barátai, barátainak a szülei. Ez van. Attól, hogy lát ilyen jelenséget az utcán, attól még nem lesz meleg. Ez az amit nem képesek az emberek felfogni."

"Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik.

Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükséges, hogy botránkozások történjenek, de jaj annak az embernek, aki megbotránkoztat."

Szerinted mi játszódik le benne, amikor látja?

Minden rosszindulat nélkül kérdezem. Csak mert te mondtad.

Egyébként nem szeretnék ezen a témán sokat csámcsogni, mert pl amikor a gyereknek agresszív vmelyik szülője, és vagy alkoholista vagy aberrált, mert sajnos sok ilyen van, sokkal rosszabb és megbotránkoztatóbb.

Elfajult nemzedék.

2015. ápr. 14. 14:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!