Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az, hogy akik "a...

Miért van az, hogy akik "a tudomány emberének" vallják magukat, és emiatt nem hisznek a vallásban, azok többnyire egyetlen tudományterületet sem művelnek, nincs fokozatuk stb?

Figyelt kérdés

Az ő "tudományosságuk" megreked az interneten itt-ott összeolvasott "brit tudósok"-cikkek meg esetleg a tv színvonalán.

Ugyanakkor akik tényleg tudósok, pl. egyetemi tanáraim, akik nagy részben akadémikusok is egyúttal, meg doktoriiskola-vezetők, meg kutatócsoport-vezetők és hasonlók, tehát igazi tudós elmék, akiket csak ismerek, mind hívő emberek. Egyszer pár éve olvastam a Gentleman magazinban egy interjút egy nemzetközi hírű agysebész professzorral, aki elmesélte, hogy épp a hivatása miatt lett hívő: ti. szerinte az emberi agy olyan hihetetlenül komplex, csodálatos felépítésű, hogy nem alakulhatott ki véletlenül, igenis kellett egy felsőbb hatalom, amely megalkotta.

Szerintetek miért lehet ez?

2015. márc. 11. 14:18
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
0%

Ozmium,

Ezt te azért nem érted, mert egyszerüen eldöntötted hogy NEM akarod megérteni. Természetesen a te jogos döntésed.

De ha megpróbálnál egy kicsit mélyebben elgondolkodni, akkor megérted, hogy Isten a Teremtö, nincs hozzá bilincselve a te és én 24 órás napunkhoz.

A Zsoltárok 90:4 verse azt írja, hogy Isten elött ezer év annyi mint egy nap, söt még rövidebb idöszakasz. "Mint egy örjárási idö éjje".

Tehát néhány óra az éjszakából.

Látod-látod mindenféle fantasztikus szerkentyükön gondolkodol, és egy ilyen egyszerü mondatot nem értesz meg.....

2015. márc. 12. 21:25
 32/39 Ozmium42 ***** válasza:
Nem döntöttem el, grkaty. Semmi értelme nincs. Ha ér valamit a tudomány szava, akkor sem a 24 óra, sem a több ezer éves "nap" belemagyarázás nem tartható.
2015. márc. 12. 21:29
 33/39 anonim ***** válasza:

Nem úgy van írva a teremtés története, hogy

Lőn reggel ... lőn este / első nap

Ez nagyon olyan napnak tűnik, ami normálisan reggeltől estig tart. Olvastam a vallás rovatban vitát, amely zsidó értelmezés szerint este kezdődő napról beszél és nem nulla órakor, mint a keresztény értelmezés, de mindenképpen 24 órás napban gondolkodtak.

Az egészen biztos, hogy régebben a Föld kissé gyorsabban forgott, vagyis inkább egy kicsit rövidebb volt egy nap, nem hosszabb.

Egyébként nem igazán értem a Bibliában a nap fogalmát, amikor még Nap sincs az első napokban, hiszen azt később teremtődik meg a történet szerint.

Rátérve a kérdésre is, ez a megállapítás ami a kérdésben el van bujtatva téves, nem igaz.

A kérdező nem tudom milyen diplomát szerezhetett, ha még rendesen nem is tud helyesen írni, vesszőket alkalmazni és a fogalmazása is azt jelzi, hogy nem értelmiségi. Az érvelése logikai hibákkal terhes, de még ha a tekintélyelvűség kérdésétől eltekintve el is fogadnánk, akkor sem pont a Gentleman magazin által közölt cikk a mérvadó a témában, ha már tudományos támogatást szeretne.

Ez a kérdés egy nagy kamu, kétség kívül egyszerű provokáció, légből kapott akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal, így hát nincs értelme figyelembe venni.

2015. márc. 13. 00:08
 34/39 anonim ***** válasza:
33. vagyok, bocsánat, az előző válasz első mondatának a végéről lemaradt a kérdőjel.
2015. márc. 13. 00:11
 35/39 Salx Narval ***** válasza:
Ne legyetek már ennyire szőrszál hasogatóak, valahogy érzékeltetniük kellett szerencsétleneknek az idő múlását, úgy, hogy közérthető legyen. Nem tök mindegy, hogy mennyi idő alatt és hogyan ment végbe a teremtés, ha nem hiszünk benne?:D A hívőknek meg jól van úgy ahogy leírták.
2015. márc. 13. 05:06
 36/39 ceri ***** válasza:

"texasi Rice Egyetem több mint 10 ezer ember megkérdezésén alapuló ....."

Miért nem mindjárt JT egyik gyülekezetét kérdezik? Ott mi lenne az eredmény?

Tudod mi bennük a közös? Hogy éppenséggel részt vesznek egyfajta agymosásban, még hozzá nem is akármilyen szinten.

Az életkori sajátosságokról már nem is beszélek.

Egy a felnőtt kor kezdetén lévő lehet okos, lehet erős, de a bölcsességnek igen csak a kezdetén tart.

"A teljes hit és a teljes tudás kölcsönösen kizárja egymást! "

Ez bizony igaz. És itt van a nagy tévedésetek is egyúttal. Összemostok mindent. Almát keveritek a körtével, de inkább egy atomerőművel. Pedig az alma finomsága nem zárja ki az atomerőmű áramtermelésének a hasznosságát vagy veszélyességét.

A vallás a morális dolgokról szól inkább, a tudomány meg tudásról. Aki feltétlenül választani akar a 2 között, az nem teljes ember. Legalábbis az én felfogásom szerint.

De ha már mindenképpen választani kellene, hogy kivel akarok jó kapcsolatot, akkor mindenképpen 1 talán butának tűnő jó embert választanék 1 szuper okos érzéketlennel szemben. Szerencsére az egyik nem feltétlen zárja ki a másikat. Legfeljebb egyesek gondolják így.

Jó, értem én, hogy 1 konkrét kérdésről beszélt itt a hozzászóló. Csak az a baj, hogy akire reagált az meg éppenséggel nem.

"miért nem lehet valaki egyszerre vallásos és foglalkozhatna tudományokkal"

A kérdésre ugyanis a fenti válasz teljesen irreleváns.

Jellemző a materialisták egysíkú vagy atomerőmű vagy alma gondolkodásmódjára.

2015. márc. 13. 09:31
 37/39 ceri ***** válasza:

"Ne legyetek már ennyire szőrszál hasogatóak, valahogy érzékeltetniük kellett szerencsétleneknek az idő múlását..."

"Nem adhatok mást, csak mi lényegem.."

Nekik pedig a fanatikus hit a lényegük. Itt legalábbis azt képviselik. A féligazságot.

2015. márc. 13. 09:38
 38/39 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem szőrszálhasogatás, hanem a kérdés elemzése, tisztázása.

A teremtés történetét olvasva aligha lehet kétségünk, hogy az még a geocentrikus világkép korában keletkezett, hiszen a Föld teremtődik elsőként, csak úgy magában, nincs Nap, ami körül keringhet, holott az már régóta közismert tény, hogy a Napunk is egy csillag és a bolygók elemei, anyaga a Napokban keletkeznek, tehát biztosan a Nap volt előbb, nem a Föld.

Érdekesek ezek a vallásos 'szemhunyorítások' ezt, meg azt nem kell szó szerint venni, ezt ugye akkor mondják, ha már valamiről bebizonyosodik a Bibliában, hogy képtelenség, hogy egy primitív baromság, de akkor sem hitelteleníti el a könyv szavait, mert valahogy elsumákolják, kedélyesen a háttérbe tuszkolják, hogy aztán az ehhez szorosan kapcsolódó többi népmesei elemért harcosan síkraszálljanak.

Egyáltalán nem következetes a pápa sem, amikor elismeri a tudomány eredményeit, de mégis ragaszkodik az ősrégi konklúziókhoz, például a bűnbeeséshez, holott ha evolúcióval fejlődtünk ki, akkor annak melyik pontján és hogyan történt meg az a bizonyos szembeszegülés?

Ha szó szerint nézzük a Biblia történetét, akkor egészen az ókor tudatlanságának a szintjére kell süllyedni, vagy pedig itt is, ott is el kell vetni a Könyv alapjait taglaló részeket, de az ebből származó további bonyolításokat is el kellene vetni, csakhogy az valahogy mégsem történik meg, mire Káinhoz, meg Noéhoz ér a mese, már hihető sokaknak, vagy Jézushoz, aki megvált azokból a nem létező bűnökből, amit az elején még hajlandó valahogy elismerni a normálisabbja, hogy nincs alapja, mert ugye csak képletes a kiűzetés a képletes Édenből, hiszen nem közvetlenül lettünk gyúrva, ha már egyszer igaz az evolúció elmélete.

A kreósok taktikája is roppant érdekes, az elgondolásaik bizonyítására csupán egyfajta taktikájuk van, vehemensen támadják a konkurens elméletet, nevezetesen az evót, de az nem jut az eszükbe, hogy ettől még a saját elméletüket nem bizonyítják semmivel, mert ha mondjuk tényleg téves lenne az evolúció ténye, attól még a kreós változat nem lép automatikusan a helyébe, hiszen a többi változat, a többi vallás elképzelése is soron van még, mert mi van, ha a világ úgy jött létre, hogy Allah a szakállába köpött, vagy az embereket egy szúnyog esztergálta, vagy éppen zöld manóknak köszönhetjük, vagyis ha az evót sikerülne is megingatni, attól még a kreós változat nem lesz hihetőbb.

Nem mintha erre bármi esély is lenne és csak a roppant módon tudatlan és logikailag következetlen elmék azok, amik nem hajlandók végiggondolni rendesen az elemzésen, azaz teljes egészében a vallásos téveszméket fogadják el, orvosi nevén a religiozus doxazmát, mert a vallás, a hit lényegében betegség.

2015. márc. 13. 09:55
 39/39 Salx Narval ***** válasza:
100%
Értelek én de ha a falba vered a fejedet ők akkor is hiszinek a Bibliában. A dolog fordítva is igaz, hiába imádkozna értünk a fél világ mi akkor sem hinnénk én legalábbis ebben a formában nem, mármint a Bibliaiban.
2015. márc. 13. 11:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!