Isten gonosz, hogy lehet mégis szeretni?
Amennyire észrevettem, Isten (a keresztényeké) rettenetesen kegyetlen. Például ott voltak az egyiptomiakra mért csapásai: ők nem a teremtményei? Az elsőszülött gyerekek mit vétettek ellene? Az állatokat miért bűntette, amikor Noéval meg megmentette őket, mert ártatlanok?
Exodus 21:7 megengedi, hogy lányainkat eladjuk rabszolgának (akkor miért ellenzi a pápa az Iszlám államot?) . A szomszédos népek fiai-lányai közül szabad rabszolgát venni, akkor ez miért van betiltva?
Illetve egy helyen azt mondja, hogy aki hozzá megy, annak csak őt szabad szeretnie és gyűlölnie apját-anyját :(
"4Móz 15:32 Mikor pedig Izráel fiai a pusztában voltak, rajtakaptak egy férfit, aki fát szedegetett szombatnapon.
Itt a válasz ezért kellett megkövezni. Nem tartotta be az Ószövetségi törvényt."
Nevetséges az érvelésed.Vagy inkább szomorú,ha ezt te tényleg komolyan gondolod.Krisztusi mércével ez teljes mértékben elfogadhatatlan,de bármely,némi empátiával megáldott ember túlzásnak,és kegyetlenségnek tartja az efféle viselkedést.
Kérdező,Istennel semmi probléma nincs,azoknak a keresztényeknek a fejében van baj,akik nem képesek megkülönbözteti Krisztus tanítását a tudatlan,barbár emberekétől.
Isten nem gonosz, ez lehetetlen, Isten nem egy valaki, nem egy személy. Isten egy személynél, egy valakinél minden tekintetben végtelenszer több, nagyobb, hatalmasabb, stb. E kérdés Istenről egy helytelen ábrázolásból származik.
Istent úgy lehet szeretni, hogy hű maradsz saját isteni kilétedhez, ez nem egy valaki rajtad kívül, valahol a távolban, ez az Én Vagyok, az Isten egyszülött Fia/Leánya, a Krisztus minden emberben.
A biblia Istent úgy ábrázolja mintha egy valaki lenne, rajtunk kívül, mint egy uralkodó, néha szeszélyes mint egy szörnyeteg, ez az ábrázolás talán megfelelt az ősembernek, ma azonban jobban tudhatnánk.
Szia
Nézd kérdező.
először is ha egyiptomi időket nézzük az Egyiptomiak kezdték
Egy másik kérdésben megirtam, hogy Isten Ábrahám vonalán tervezte a megváltó megszületését, a Fáraó pedig azt a parancsot adta, hogy öljenek meg minden Zsidó gyermeket aki fiú
Sátán sokszor használ fel nemzeteket és nemzeti érdekeket Isten népének kiirtására, főleg ha Isten szándéka van benne, hogy meghiusitsa
S az hogy a Mózesi időkben mi miért történt, az már elavult, és akkor is meg volt az akkori kornak a kulturális és "vallási válasza"
Isten ok nélkül nem bánt senkit. csak akkor ha egy ki vagy Te ember megakarja hiusitani a tervét
Vidiripi
Kérdező!
"Amúgy a 10 parancsolat kimondja, hogy ne ölj tehát isten a saját törvényeit is megszegi, bort iszik vizet prédikál és elvárja, hogy betartsák *tas taps* itt ugrott a gyilkolászó ember teóriád, hiszen isten képére lettünk teremtve, aki habozás nélkül ölte halomra "szeretett" teremtményeit..."
A 10 parancsolat az embereknek lett adva és Isten adta nekik. Hogy az ember ne öljön embert. Az nincs benne hogy Isten nem ölhet embert. Tehát nem szegte meg a parancsát.
De akkor ezek szerint hiszel Istenben. Mivel el hiszed hogy ez így van. Ha nem hiszed el akkor meg marad az hogy az ember a véletlen műve a vallás emberi kitaláció. S így nem is változik semmi hanem csak rosszabb lesz.
De akkor értelmetlen vitába szállnod a vallásos emberekkel. Hiszen egy emberi kitalációban hisznek mint amilyen a fasizmus, nácizmus, kommunizmus és az összes izmus ami csak van. Mindig is lesznek akik ezeknek bedőlnek. Mindig is lesznek olyan emberek akik kihasználják a másik embert és te csak reménykedhetsz abban hogy te egy olyan ritka emberrel kerülsz kapcsolatba aki nem akar majd kihasználni hanem érdemben is a segítségedre lesz. Vannak olyanok emberek akik teszek a jobb világért. De a világ még sem lesz jobb hely s egyre több az erőszak. Fura! Nem?
De mond csak miért találjuk szépnek a napfelkeltét ha minden csak véletlen?
11. válaszoló!
"Nevetséges az érvelésed.Vagy inkább szomorú,ha ezt te tényleg komolyan gondolod.Krisztusi mércével ez teljes mértékben elfogadhatatlan,de bármely,némi empátiával megáldott ember túlzásnak,és kegyetlenségnek tartja az efféle viselkedést."
Te tévedésben vagy! Ez nem érv volt hanem válasz!
A kérdező kérdésére volt válasz hogy miért is történt.
S talán elkerülte a figyelmedet de odaírtam hogy Ószövetség. Ami nem véletlen. A Krisztusi mércével csak egy baj van. Az hogy Mózes idejében nem ismerték ezt a mércét.
Vajon rájössz e hogy miért nem ismerték?
Nézd Kérdező, az élet forrása nem köteles magyarázatot adni arra mit miért tesz, de meg teszi, mert nem akar vissza élni a hatalmával,
Létre hozta az életet
és az agyag felesel a készitőjével,
joga van meghatározni mit miért kér és tesz
a szombat napot azért hozta be hogy a népe akik amugy is akaratos kemény nyakú nép volt, korlátoznia kellett, hogy ne csak az anyagi javaikat hajkurásszák, és hajszolják a munkát, hanem legalább egy napot töltsenek el a családjukkal, és szellemi dolgokkal amikor is elmélkedjenek azon hogy Isten menni mindent tett értük
Igy valamennyire vissza szoritotta, hogy ne legyenek nagyon kapzsik és anyagiasak
s azt pedig hog akkor rabszolga volt egy család tag vagy egy egész család, az elszegényesedés miatt volt, e a jubileumi évben ha ledolgozott hat évet szabadon kellett engedni
meg kell érteni az egész történetet és nem kiragadni verseket.
Ha magyar országon valaki elszegényedik és csak úgy tudsz rajta segiteni, hogy a szolgálatodba áll, akkor megtagadnád Tőle, inkább haljon éhen?
S ez nem olyan rabszolgaság volt mint amilyeneket a Tévében az amerikaiak tettek a Néger emberekkel....
Utolsó
Ha valakinek van egy gyereke, akit ő "teremtett" attól függetlenül a gyereket nem ölheti meg kedvére és nem parancsolgathat neki, nem várhat el imádatot. Szóval istennek ezt szabad? Egy ilyen szülőre, ha meglátnád az utcán mit mondanál? Szeretnél egy ilyen atyát? Mert én biztos elhúznék a közeléből, de nagyon gyorsan :D
Ha a rabszolgaság jó volt anno, akkor a zsidókat miért sújtotta azzal, hogy kirángatta őket Egyiptomból? Gonosz!
Magyarországon általában nem leszel jogfosztott, szabadon verhető, molesztálható rabszolga ha alkalmazásba állsz, szabad maradsz.
Sajnos Te sem érted.
Isten nem úgy teremtette meg az embert, hogy szabadon döntsön erkölcsi téren mi a jó és mi nem
Minden egyébben szabad akaratot adott.
s addig mig Isten határozza meg ezeket a törvényeket és AZ EMBER BETARTJA NINCS PROBLÉMA
Sajnos az ember nem igy gondolta, a Teremtő pedig amit mondott megmondott
az engedetlenség és az élet adójának semmibe vétele Halált hozott
Hidd el inkább leszek Isten rabszolgája mint emberé.
Vidiripi
Jó, a 10 parancsolat nem vonatkozik az istenre, de ha ő elítéli az ölést, akkor mint Atyának, az ember példaképének és vezetőjének nem az lenne a feladata, hogy jó példával járjon elöl? Ha nem gyilkolászással oldja meg a problémáit, talán az emberek is abbahagyták volna.
Én nem vagyok vallásos, csak magyarázatokat keresek hátha valaki felnyitja a szemem és megértem a másik oldalt. Hogy lehet oly erősen hinni egy ilyen labilis vallási ideológiában, amit a történelem során sokszor használtak a hatalom és pénz érdekében, aminek nevében ezreket égettek meg, öltek le és a kis keresztesek mégis békés vallásnak mondják nagukat... A világ szerintem nem lesz egyre rosszabb, minden kornak megvolt a maga "ennél már nem lehet rosszabb" eseménye. Nekünk a mostani problémák tűnnek súlyosabbnak. Az emberek meg mindig is kapzsik voltak és önzőek...most mondhatnám, hogy az a szutyok isten a maga képére alkotott, de szerintem az evolúció során megmaradt a "ez az én banánom, elveszem a másikét senki se kap a banánomból!" majom szokás :D
#Kérdező - A helyzet az, hogy amit te említettél az az ó-szövetség Istene. Csakhogy abban is eleve 2 Isten jelenik meg. Egyik rejtve, a másik nyíltan.
Az ó-szövetség azért kell az új-szövetség mellé, hogy értsd, a Zsidókat miért kellett megtéríteni, értsd Jézus miért pont ő hozzájuk ment el, és miért őket tanította az emberségre.
Ha a világot meg akarom váltani a sötétségből, akkor a legnagyobb sötétségbe kell elmennem (születnem), hogy azt váltsam meg. Mert, ha már csak egy fokkal is jobb helyzetbe kerülök, és az ott lévőket váltom meg, akkor mindenki aki alatta van elkárhozik és megváltatlan marad.
Így van, helyes, hogy elolvastad az ó-szövetséget és megértetted miről szól. Most akkor olvasd el az új-szövetséget, és próbáld Jézust úgy tekinteni, mint azt a pásztort aki a halál völgyéből akarja kiterelni a juhait.
Előre spoilerezek bocsi, de Jézust csak Jeruzsálemben nem kedvelték, és gyűlölettel és meg nem értéssel fogadták, a környéken bármely régióba ellátogatott mindenhol ünnepelték és örültek neki.
Ha értő értelemmel olvasod, akkor a két könyv egymással szembe állításával és Jézus bölcs szavaival az Emberség útja nyílik meg előtted.
No most, függetlenül attól, hogy hiszel e vagy sem, úgy vélem mégsem elvetendő erény, ha Emberként törekszel a legmagasabb erkölcsi szintet elérni.
---
Anonymus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!