"A vallás a legkártékonyabb dolog ami az emberiséggel történhetett" igaznak találjátok?
Csak pár példát mondok:
-gyilkoltak vallás miatt
-sok milliárd ember meghalt az idők folyamán vallási háborúkban
-a legtöbb vallás kegyetlenül butít
stb.. Nagyon sok minden van, indokoljátok meg miért jó a vallás, miért volt jó sok milliárd ember halála akit pusztán a más hite miatt öltek meg, ha a legtöbb vallás "szeretet" hirdet ? Nos ? Most légy okos domokos, tényleg érdekel.
Ez így, önmagában nem igaz.
Egy primitív társadalomban nagyon hasznos is lehet - végül is valós szükségletet elégít ki, és kiemeli az embert a mindennapok lapos taposómalmából - de egy fejlett, tudományalapú társadalomban nagyon káros is lehet.
Különösen rossz, ha egy fejlett közösség kerül szembe egy primitív közösséggel és annak erős vallásával!
Tisztelt Kérdező!
Talán a tudás utáni vágy a okolható mindezekért, hiszen mióta gondolkodásra képes ember él a földön, azóta keresi a kapcsolatot önmaga, és a világegyetem között.
A mítoszok, és a különböző sokszínű vallási nézetek, csak kifejeződései annak, hogy elviselhetetlen az emberiség számára az a tudat, hogy létezését a véletlen okozta.
Megalkotta tehát, a saját teremtés mítoszait, majd azokból vallás lett. Hogy ez a kérdés mennyire fontos az emberiség számára, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ölni is képes érte. A pár ezer éves emberiség betegesen írtózik attól, hogy kialakult nézeteit meg kelljen válltoztatnia. Hogy lapos, vagy gömbölyű a föld, és körülötte kering a nap, vagy fordítva, ezek halálosan fontosak az állandóság megéléséhez, ami az ideológia biztonságát jelenti. De nem az ideológia, okolható a gyilkos indulatokért, ahogyan az atombomba sem okolható tömegek haláláért, hanem a félelem. A félelem attól, hogy valami nem úgy van ahogyan mi hisszük. Ezért még ölni is képesek vagyunk. Nem gondolom, hogy felróható lenne az a bíztatás, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagadat,inkább azt firtatnám, miért vagyunk rá képtelenek? Talán idejét múlta, elcsépelt, félreértett valami a szeretet? Túl sokan pályáznak rá, és túl kevesen merítkeznek meg benne? Karácsonyi jótékonysági dömpingek hitetik el velünk, hogy mindent megtettünk, amit csak tehettünk, egy cipősdobozzal, vagy egy emelt díjas telefonhívással? Akciósan "JÓ" emberré lettünk?
Robbanásszerű túlnépesedéssel kiszorítjuk magunkat a földről, gazdasági érdekekre hívatkozva újabb és újabb fölösleges cikkek gyártásával fenntartva a növekedést, kiírtjuk, megmérgezzük, megesszük földlakó társainkat.
Minderre jogot formálunk, természetesnek vesszük, hogy Isten adta jogunk mindezt megtenni. A lelkünk mélyén, pedig rettegünk, hogy Isten ezzel a joggal a felelősséget is ránk ruházta, mert a következmények nem maradnak el.
Nekem is az a véleményem, hogy egyszerűbb társadalmakban hasznos volt a vallás, legalább is nagyrészt.
Megtámogatta a hatalmat mindenhol, ezért összefogó ereje volt, segítette a nemzetek kialakulását és a kormányzásban is szerepet játszott.
Nem kell elfelejteni, hogy számos modern közigazgatási rendszer nem volt kifejlődve régen, rendőrség, korszerű oktatási intézmények, orvosi ellátás hiányában az egyházak tevékenysége széles körben segítette a mindennapi életet, kezdve az egyiptomi papi felügyelettől a görög és római egyházi intézményeken keresztül a keresztény világ vallási rendszeréig, amely a középkor közepéig, végéig jobban segítette, mint akadályozta az életet, a fejlődést.
Később ellenben visszahúzó erővé vált, a tudományok és az erkölcs fejlődését egyre kevésbé tudta követni, megmerevedett és akár inkvizíciós eszközökkel is a haladás útjában állt. Ekkor következtek be a vallásháborúk, majd később egyre nagyobb teret nyert az ateizmus és a modern eszmei áramlatok már alig érintik a vallások világát.
"-gyilkoltak vallás miatt"
Szerelemből is gyilkoltak már, tehát a szerelem a legkártékonyabb érzés a világon? Étel miatt is gyilkoltak már, akkor ne együnk, mert az étel a legkártékonyabb dolog a világon?
Tudod azt mondják, hogy a jövőben az ivó víz miatt fogunk háborúzni. Akkor ne igyunk, mert a legkártékonyabb dolog, ami az emberiséggel történt?
---
"-sok milliárd ember meghalt az idők folyamán vallási háborúkban"
Mikor? Hol? Pontosan mennyi az a sok milliárd?
Melyik időszaka volt a történelemnek, amikor sok milliárd ember irtotta egymást a vallás miatt?
---
"-a legtöbb vallás kegyetlenül butít"
?? O.o
---
Ezek ilyen hasra csapok egy pohár sör mellett indokok. Kocsmahőbörgés más néven.
De ha már kocsmahőbörgés, had hőbörögjek már én is. Szerintem meg az élet a legkártékonyabb, ami történt az emberiséggel. Mer megszületünk, hogy meghaljunk! Még sosem volt, hogy ne haljon meg valaki. Tehát látható, az élet a legnagyobb tömeggyilkos.
-.-
Anonymus
Én egyrészt nem értem hogy mi az a vallásalapú meg tudományalapú társadalom. Tehát én nem gondolom hogy a tudomány és a vallás egymást kizáró tényezők lennének, ez csak felesleges feszültségkeltés. Az állítólagos vallásalapú társadalmakban is létezett tudomány és fordítva, szóval hol ebben a logika? Egy vallásos ember nem lehet tudós, vagy a tudós már eleve csak ateista lehet?
Azt a történelmi folyamatleírást sem értettem hogy amikor a tudomány kezdi felülmúlni a vallást akkor kétségbeesett próbálkozásként vallásháborúk születnek. A vallásháborúk a történelemben két különböző vallás hívei között zajlottak általában és nem ateisták meg hívók között. Remélem így is marad a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!