Csak szerintem járna halálbüntetés azoknak akik ezt készítették, írták kitalálták?
ha eleve hívőnek neveled és már eleve így fejlődik a személyisége, akkor szted van választása? Van döntése? Ha veled kiskorodban mondjuk megszerettetik a halat és úgy nősz fel, h szereted a halat, mert szted a hal jó, akkor ki döntött? Te kicsiként, amikor még mások határozzák meg neked a "jó" fogalmát, v a szüleid?
Tudom, h nehéz, de pls gondolkozz már.
Még elsősorban nem is az a baj, hogy vallási szellemben van nevelve a gyerek. A baj az, hogy kizárólagos vallási szellemben nevelik. Példaként: nem azt mondják neki, hogy van egy csomó verzió a világ keletkezésére, a teremtéstől az ősrobbanás elméletéig, hanem azt mondják neki, hogy Isten teremtette a világot, a többi pedig mind hülyeség, kitaláció, sátán szava. Mondjuk ez betudható annak is, hogy gyakorta maguk a vallásos szellemben nevelő szülők sincsenek tisztában a Nagy Bumm elméletének még a főbb vonásaival sem, nemhogy viszonylagos részleteiben ismernék azt.
Ezzel kapcsolatban a legjobb az, amikor jönnek azzal, hogy milyen hülyeség az, hogy a Nagy Bumm szerint egyszer csak felrobbant a semmi, és abból lett a világunk, hiszen a semmiből sosem lesz valami. Aztán rákérdezel, hogy akkor hogy volt, és azt mondják, hogy Isten megteremtette a semmiből a világunkat...
"ha eleve hívőnek neveled és már eleve így fejlődik a személyisége, akkor szted van választása?"
Persze hogy van, de az igaz, hogy ez nagyon meghatározó lesz az életében. De azért megnyugtatlak. Ma egy átlag szülő lényegében semmire sem neveli a gyerekét, túl az anyagias dolgokon. Meg aztán sok más hatás is éri a csemetéket. De még régebben is - mikor a család valóban szellemi egységet jelentett- az átlag embereknél a vallás követés lényegében erkölcsös , becsületes életvitelt jelentett, és nem filozófiai kérdést. Ennyi jött le nekik. Nem nyálazgatták a Bibliát, hogy mit hogy értelmezgessenek, mit forgassanak ki, stb. A hozadéka lényegében ez volt: tisztességesen élni emberrel, környezettel. Ez meg sztem nem olyan nagy hátrány senkinek. A nagyszüleim naiv szentek voltak hozzám képest, tele szeretettel és jóindulattal. Persze az más világ volt, de nem véletlenül volt sokkal tisztább. A keresztény erkölcsiség miatt volt olyan. És ez nem csak az én családomra volt jellemző. Általában is ezt tapasztaltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!