Hívők! Szerintetek igazságos lenne-e a halálbüntetés visszaállítása?
Igen. Mégpedig ez alapján:
"5 De a ti véreteket, amelyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképpen az embertől, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét.
6 Aki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert."
Erről egyébként van egy érdekes cikk is, amit teológus írt, de nem tenném ki, mert szerintem sokaknak nem tetszene. De ha valaki kíváncsi rá, elküldöm priviben.
Köszi!
Ismerem szerintem azt a teológust és egyetértek vele.:-)
Szerintem egy idézet egy ilyen témában nem túl releváns. Mert lehet hozni ellentmondóakat. Meg van egy csomó olyan dolog is a bibliában amit ma már nem tartunk. Szóval inkább az egész szellemisége lenne a fontos szerintem.
Szerintem az a baj a halál büntetéssel, hogy az a szokást erősíti meg, hogy szabad ölni, bizonyos körülmények között. Azt, hogy nem teljesen elfogadhatatlan, ha van rá elég indok. És számomra egy olyan közösség vonzóbb, ahol azt gondoljuk, hogy nem ölünk ha törik, ha szakad.
És szerintem, ha a keresztény alapon vesszük, ott valami olyan közösség van megálmodva, amit a feltétel nélküli szeretet és a megbocsájtás ural. Szerintem ennek sokkal jobban megfelel az északi országok gyakorlata, ahol nem büntetni igyekeznek, hanem rehabilitálni, megtanítani beilleszkedni a közösségbe, ezért vannak elég szabad börtönök is. Hogy felelősséget tanítsanak az illetőnek, hogy megtanulja, milyen a normál élet, mik annak az örömei stb. És érdekes, hogy ott a legalacsonyabb a visszaesés.
Mindenképpen igazságos lenne.
A gyilkos látja egy szerettünk utolsó lélegzetvételét.A hozzátartozóknak bizony kijár hogy ők láthassák a gyilkos utolsó lélegzetvételét.
Aki emberi életet vesz el szánt szándékkal és itt nem autóbaleset , önvédelem vagy hasonlóról van szó hanem szánt szándékkal gyilkol az nem érdemli meg az életet , igenis halálra kell ítélni.
Nem lenne az, mert semmilyen körülmények között nincs jogunk mások életéről döntenünk (egy kivétel van: a jogos önvédelem)
Az Ószövetség fontos része a Bibliának, de Jézus ezt tanította: "Hallottátok, hogy azt mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak." (Mt 5,43-45)
Emellett, ez egy elég rázós dolog lenne, mert volt már olyan eset nem egy, amikor kiderült utólag, hogy ártatlan volt az elítélt. A szabadságot vissza lehet adni, de az életet nem.
Én halálbüntetés helyett inkább az életfogytiglan börtönbüntetést szigorítanám kényszermunkával. Így legalább nem az "adófizetők pénzén" tartjuk el a sorozatgyilkost, hanem dolgozik, és azért kap enni. Másfelől a megjavulás lehetősége is megmarad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!