Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen bibliai alapokon...

Milyen bibliai alapokon nyugszik a kereszténység egyik alaptanítása, a Szentháromság?

Figyelt kérdés
Köztudott, hogy a Háromság fogalmát 325-ben a niceai zsinaton alkották meg, és ekkortól lett az egyház tanítása. Bibliai alapja nincs. Biztos, hogy bölcs dolog ezzel még mindig félrevezetni a híveket?

2015. jan. 16. 17:29
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

"...kereszteljétek öket az Atyának a Fiúnak és a Szent Szellemnek /Szentléleknek/ nevében....

Nem értem miért választják ki ezt a verset az emberek a háromságtan bizonyitására. Meg tudná ezt nekem valaki magyarázni?

Például ha valakinek valamilyen feladatot adnak és sokszor többek nevében, Az igazgató, a Fia a vállalat nevében.... akkor ez a három soha sem lesz hogyan is írjam háromság.

Egy nézetet fejeznek, egységes döntést hoztak...

2015. jan. 17. 07:52
 12/21 A kérdező kommentje:

Elnézést kérek, tényleg nem fogalmaztam pontosan. A niceai zsinaton vált hivatalossá az a hittétel, hogy Isten és Jézus egylényegű, bár ezt a gyakorlatban nem sikerült mindenkivel elhitetni.

Idézek egy rész a Rubiconból, ami nyilvánvaló teszi, hogy továbbra sem volt egyértelmű az állásfoglalást Jézus természetét illetően:

„Az oktatásban is megjelenő legsúlyosabb tévhit pedig éppen az arianizmussal függ össze: bár úgy tartják számon, Niceában ez az irányzat vereséget szenvedett és kiszorult a birodalomból, a valóság nem mutat ilyen egyértelmű fejlődést. Constantinus valóban a hit egységét akarta megteremteni, de nem állt a Jézus isteni létét hirdetők oldalára, olyannyira, hogy az érdemeiért szentté avatott uralkodót élete végén éppen az ariánus Nikomédiai Eusebius keresztelte meg. A niceai zsinat valóban a szervezett egyház alapkövét jelentette, de nem eredményezte a tanok oly mértékű kiforrottságát és azt a szervezetbeli tökéletességet, amit retrospektív módon tulajdonítanak neki, hasonlóan Róma sem vált rögtön keresztény világbirodalommá. Erre legékesebb bizonyíték, hogy Nagy Constantinust a hatalomban két ariánus császár követte (II. Constantinus, illetve Valens), ráadásul a 4. század során rövid ideig, Arbogast és Julianus személyében pogány uralkodók is megszerezhették a hatalmat.”

[link]

Jánosegytizenkettő:

„…ha az Atyát még soha senki nem látta, a hangját sem hallotta, még a jehovista biblia is ezt írja, akkor ugyan hogy látogatta meg Isten Ábrahámot? Ja, lecsekkoltam a héber és jehovista szöveget is.”

Közvetlenül a tíz parancsolat után ezt írja a Biblia:

„18 Az egész nép pedig látta a mennydörgéseket, a villámlásokat, a kürt hangját és a hegy füstölgését. Amikor a nép ezt látta, remegett, és távolabbra állt. 19 Ezt mondták Mózesnek: „Te beszélj velünk, s mi hallgatunk, de Isten ne beszéljen velünk, nehogy meghaljunk!” 20 Mózes ekkor ezt mondta a népnek: „Ne féljetek, mert az igaz Isten azért jött, hogy próbára tegyen titeket, s hogy továbbra is tartsátok félelmét a szemetek előtt, és ne vétkezzetek.” 21 És a nép még mindig távolabb állt, Mózes azonban közel ment a sötét felhőtömeghez, ahol az igaz Isten volt. 22 És az Úr így szólt Mózeshez: „Ezt mondd Izrael fiainak: »Ti láttátok, hogy az egekből beszéltem veletek.” (2Mózes 20:18-22)

Ezek szerint nem csak Mózes, de Izrael egész nemzete hallotta Isten hangját! Jól lecsekkoltad!

Isten meglátogatta Ábrahámot? Erről lemaradtam. Mikor?

Ha az Atya és a Fiú egy, Jézus kihez imádkozott, mikor a földön élt? Míg Jézus a földön élt, Isten hol volt? És mikor Jézust megölték, Isten is meghalt? Ki támasztotta fel őket a halálból?

És ezeket az írásszövegeket hogyan értelmezed?:

„17 Amikor kifelé tartott, odafutott hozzá egy ember, térdre esett előtte, és ezt kérdezte tőle: „Jó Tanító, mit kell tennem, hogy örök életet örököljek?” 18 Jézus ezt mondta neki: „Miért nevezel engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten.” (Márk 10. fej.)

„28 Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy elmegyek az Atyához, mert az Atya nagyobb nálam.” (János 14. fej.)

„Vagy tagadjam én is a te neved, mert szerintem abban az évben mikor születtél csak kitalálták a létezésed?... Még valami: bár a Biblia szavához ragaszkodnál és véd ebéd foggal körömmel egy földi szervezet helyett. Jobban járnál.”

Kedves Jánosegytizenkettő! Ismerjük egymást? Nem hiszem. Így kérlek, ne alkoss rólam véleményt, és hangoztasd azt tényként. Én nem személyeskedtem veled. Légy szíves a továbbiakban te se tedd velem.

2015. jan. 17. 13:56
 13/21 anonim ***** válasza:

Az, hogy Konstantin esetleg ariánus volt, az az ő dolga. Ennek semmi köze van ahhoz, hogy mikor fogalmazódik meg a Szentháromság-tan.

Isten és Ábrahám találkozásáról a Teremtés könyve 18. fejezete számol be. Az "Úr" megjelent "három férfi" alakjában. A szöveg váltakozva használ egyes számot és többes számot az Úrra vonatkoztatva.

A Szentháromság-tan kódolva nem csak ebben a történetben, de az Ószövetség más helyein is benne van, csak észre kell venni.

Nyíltan nem is lehetne benne, mert az Atya csak a Fiúban nyilatkoztatta ki magát a lehetséges legteljesebb módon az emberek számára. Ez is benne van a Bibliában, az Újszövetség másról sem szól, végig Jézus isteni természetét és az atyával való egylényegűségét ragozza.

2015. jan. 17. 14:51
 14/21 anonim ***** válasza:

Egyértelműen hazugságról van szó. A keresztény tanítások keveredtek a rómaik többistenhitű vallásával. Államvallásá is tették, de nem az eredeti formájában. Megváltoztatták saját tetszésük szerint.

Jézusra azt mondták Isten, azért hogy majd ők itt a Földön megmondják mi helyes és mi nem az. Ha Jézus valóban Isten lenne, nem kellene egy ilyen fontos információnak sok helyen szerepelni a Bibliában? Jézus mikor állította magáról hogy Isten? Nehéz elképzelni hogy sétált az emberek között és azt hirdette hogy Ő Isten és hogy imádkozzanak hozzá. Biblia sok prófétát említ, Jézus miért lenne kivétel?

Ugyanilyen hazugság a szentháromság. Hogy lehet a három egyenlő egyel? Egy Isten van, vagy három vagy mégtöbb? Ha csak ezeken elgondolkodunk, látható hogy félrevezetés.

2015. jan. 17. 20:13
 15/21 anonim ***** válasza:
28%

--gömb--

Jánosegytizenkettő és a 13-as válaszát tudom megerősíteni.

A kommentedben feltett kérdések után meg azt mondom, ha egyszer se olvastad el a Bibliát, akkor mi alapján vitatkozol? Ha meg elolvastad, akkor ilyen kérdéseknek nem nagyon van helyük.

Mózesnek Krisztus, azaz Isten fia jelent meg.

A Szent Szellemről pedig valóban azt lehet elmondani, hogy személyként beszél róla a Biblia. Isten szelleme nyilvánvalóan egylenyegu Istennel.

Terjesztik a hamis tanitasaikat a The TruthLiberates, RevealHiddenReality, satöbbi. Atszemlezve azt kell mondjam, gonosz szellemek működnek bennük, még ha ez nem túl finomkodó állítás is.

2015. jan. 17. 22:09
 16/21 anonim ***** válasza:

Valaki fent írja ..észrevenni a háromságot az Ószövetségben?

De hiszen nincs benne. Az hogy három angyal jelent meg, miért jelentené a háromságtant?

Például Jákóbnak EGY angyal jelent meg, A Samson apjának EGY angyal jelent meg. Ezek az angyalok bizonyos üzenetet hoztak az égböl és Jehovát képviselték.

Dánielnek EGY angyal jelent meg, Máriának EGY angyal jelent meg, Józsefnek szintén.....Idönként többen voltak...üzenetet hoztak

2015. jan. 18. 09:15
 17/21 A kérdező kommentje:

„Isten és Ábrahám találkozásáról a Teremtés könyve 18. fejezete számol be. Az "Úr" megjelent "három férfi" alakjában.”

Idézd már légyszi a verset, amiben az áll,h az Úr megjelent három férfi alakjában! Én nem találom a Károli Bibliámban. De találtam egy ilyet: „És elfordulának onnan a férfiak és mennének Sodomába: Ábrahám pedig még az Úr előtt áll vala” Nahát, ezek szerint nem az Atya jelent meg a három férfi alakjában?

„A Szentháromság-tan kódolva nem csak ebben a történetben, de az Ószövetség más helyein is benne van, csak észre kell venni.”

És miért lenne kódolva? Miért nem egyértelmű? Félre akarna vezetni Isten? Miért tenne ilyet? Szó nincs háromságról!

Ha számodra csak a háromságtant taglalgatja az Újszövetség, akkor hogy férnek össze az alábbi tények az álatalad védett dogmával?:

Ha az Atya és a Fiú egy, Jézus kihez imádkozott, mikor a földön élt, saját magához? Míg Jézus a földön élt, Isten hol volt a földön vagy az égben? És mikor Jézust megölték, Isten is meghalt? Ki támasztotta fel őket a halálból ha egylényegűek meghaltak mindannyian, nem?

És ezeket az írásszövegeket hogyan értelmezed?:

„17 Amikor kifelé tartott, odafutott hozzá egy ember, térdre esett előtte, és ezt kérdezte tőle: „Jó Tanító, mit kell tennem, hogy örök életet örököljek?” 18 Jézus ezt mondta neki: „Miért nevezel engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten.” (Márk 10. fej.)

„28 Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy elmegyek az Atyához, mert az Atya nagyobb nálam.” (János 14. fej.)

Plusz még itt vannak a 14-es válaszoló által föltett kérdések: „Jézusra azt mondták Isten, azért hogy majd ők itt a Földön megmondják mi helyes és mi nem az. Ha Jézus valóban Isten lenne, nem kellene egy ilyen fontos információnak sok helyen szerepelni a Bibliában? Jézus mikor állította magáról hogy Isten?”

Gömb, úgy látom neked nincsenek érveid,csak dühödben másokat sértegetsz.

2015. jan. 18. 13:46
 18/21 anonim ***** válasza:

--gömb--

Nem sértegetés, pusztán erről vagyok meggyőződve.

Te félrevezetésnek nevezed a szentháromság tant.

Én pedig az emlitettek által (és általad) megfogalmazott állítást, és egyéb tanításaikat, melyek itt nem témák, nevezem félrevezetésnek.

Az ilyen kérdésfeltevés meg, hogy hát Jézus magához imádkozott, meg satöbbi, nem vall túl mély bibliaismeretre.

Tudniillik Jézus pont azért uresitette ki magát, hogy emberként legyen valtsagul, értelemszerűen istenként ez nem működött volna.

"nem tekintette zsákmánynak hogy az Istennel egyenlő".

Senki sem jó, csak egy, az Isten. Jézus ezt emberként mondta. Az illető nem istenként nézett rá, emberként nevezte jónak Jézust, ezért a kiigazítás.

Meg hogy ha egylenyeguek akkor ugyanannak kell veluk történni. Nem, nem kell. Történhet egyikukkel ez, masikukkal az.

2015. jan. 18. 20:30
 19/21 anonim ***** válasza:

Borzalmas, hogy válasz helyett gúnyolódtok.

Kérdező, OLVASD a Bibliát!!!!

Azután megjelent neki az ÚR Mamré tölgyesében, amikor a nappali hőség elől a sátor bejáratába húzódott. Fölemelte tekintetét, és látta, hogy három férfi áll előtte. Amint meglátta őket, eléjük futott a sátor bejáratától, földre borult, és így szólt: Uram, ha megnyertem jóindulatodat, kérlek, ne kerüld el szolgádat! Mindjárt hozatok egy kis vizet, mossátok meg a lábatokat, és dőljetek le a fa alá! Én meg hozok egy falat kenyeret, hogy felüdüljetek, és úgy menjetek tovább, ha szolgátok mellett mentek el! Ők azt felelték: Tedd azt, amit mondtál! Ábrahám besietett Sárához a sátorba, és azt mondta: Siess, dagassz meg három mérték finomlisztet, és süss lángost! ... De az ÚR megkérdezte Ábrahámot: Miért nevetett Sára, és miért mondta: Ugyan, hogy szülhetnék öreg létemre? ... stb.

Sajnálom, nagyon-nagyon sajnálom, hogy a Biblia helyett egy szervezetnek hisztek! Grkaty, te pedig ne hangoztasd, hogy gyerekkorod óta a szervezethez tartozol, mert az ember így még szánalmasabbnak tart, hisz adott a Biblia számodra akkor gyerekkorod óta és mégis buta maradtál.

2015. jan. 19. 18:19
 20/21 anonim ***** válasza:
14-es válaszoló vagyok. Nem hiszek semmiféle szervezetnek, én Istenben hiszek. És melyik Bibliára gondolsz a sok változat küzül? Sajnos a jelenlegi már nem az eredeti Biblia, egyik sem.
2015. jan. 20. 09:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!