Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Minden ateista tagadja Isten...

Minden ateista tagadja Isten létezését?

Figyelt kérdés

Én nem hiszem, hogy van Isten de nem is hiszem, hogy nincs. Lehet, hogy van - nem tudhatjuk. Az is lehet, hogy Buddha létezik, de akár az is lehet, hogy a spagetti szörny.

Akkor én nem is vagyok ateista? :D

Egyébként "hiszek" egy két dologban, különböző vallásokból, illetve inkább feltételezem ezt (pl. reinkarnáció).

Istenben azért nem tudok hinni, mert az egész dologban valami nagyon simlisnek tűnik, így inkább mindenhonnan kiragadom azt, ami számomra a legésszerűbb.

2014. nov. 18. 19:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Kérdező: ne feledd,hogy aki írta ember volt.

Kezdhetnénk azzal,hogy létezik-e jó fogalma ember nélkül?

Valami mitől lesz igaz? Attól,hogy többen mondják? Attól,hogy régebb óta mondják?

Minden vallás magát mondja az igaznak.

Mindenki abban hisz,amiben akar? Igen,csakhogy nem mindegy,hogy ki az és ő is így gondolja-e. Illetve ők..

Na ugye.

2014. nov. 18. 19:59
 12/22 Jack Wilshere ***** válasza:

"Én úgy gondolom, hogy mindenkinek szíve joga abban hinni amiben akar"

Ez így van csak az is igaz, hogy nem minden vélemény egyenrangú és nem lehet megtiltani az adott vélemény kritikáját.

13/22 anonim ***** válasza:
En is igy gondolkodom, még azt hozzászoktam tenni, hogy nem kell vallásosnak lenni,ahhoz,hogy emberként tudjak élni.
 14/22 A kérdező kommentje:

Ez egy nagyon jó kérdés. :) hiszen akkor ki döntené el, hogy mi a jó és mi a rossz? hm. A kutya sem tudja, hogy miért nem szabad szétrágni a cipőket, csak azt, hogy ha megteszi kiabálnak vele. Mi emberek pedig tudjuk, hogy az rossz dolog.

De szerintem valami attól lesz igaz, hogy be van bizonyítva. Bár ez is relatív :)

2014. nov. 18. 20:14
 15/22 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy van értelme a kérdésnek, mert definiálni kéne az isten fogalmat. A kérdező Istennek írta, ez a keresztény istent szokta jelenteni, ami bizonyíthatóan nem létezik, ha keresztény isten alatt a Bibliában leírt istent értjük. Ellentmondások vannak benne. Ezek kiküszöbölhetőek, de milyen alapon mondjuk, hogy az az isten a keresztény isten, amelyik éppen most egyezik meg a Bibliaértelmezésünkkel, nem pedig az, amelyik 1000 év múlva fog megegyezni a Bibliaértelmezésünkkel. Szóval a keresztény isten létezése már definíció hiányában sem bizonyítható, ha pedig a Bibliában lévő szó szerint vett istent nézzük, akkor bizonyíthatóan nem létezik.

A többi istenre se mondhatjuk, hogy bizonyíthatóan létezik, elvégre bármi történik, mondhatják az ateista, materialista meg minden hasonló ideológiát valló emberek, hogy ez a természet törvényei miatt van, amik sose ismerhetőek meg.

2014. nov. 18. 20:44
 16/22 anonim ***** válasza:

Az ateisták többsége NEM tagadja az istenek létezését, de Isten nem létezik, ez 100%

Olyan ellentmondások vannak benne, ami miatt teljesen biztos, hogy nem létezik.

A-teista = isten nélküli. NEM TAGADÓ!

ANTI-teista = istentagadó (csak ilyen szó nincs).

2014. nov. 18. 21:03
 17/22 Jack Wilshere ***** válasza:
Vannak anti-teisták, a teizmus mint ideológia visszaszorítása ill eltüntetése a céljuk. Nem jelent istentagadást.
2014. nov. 18. 21:19
 18/22 anonim ***** válasza:
Az ateista viszont tuti, hogy isten nélküliséget jelent.
2014. nov. 18. 21:33
 19/22 anonim ***** válasza:
50%

Ezek a felsorolt kategóriák eléggé mesterkéltnek tűnnek, hiszen az ateisták sem mindig egyformák. Sokakban felmerül időnként a kérdés, hátha mégis létezik Isten.

Meglehetősen erősen kételkedek ebben, de anyám halálakor komolyan gondolkodtam a túlvilágról, a lélekről, meg a többiről is, mert jó lett volna hinni ezekben a gondolatokban, de egyszerűen képtelen voltam rá. Máskor meg egyenesen nevetségesnek találom az egészet, néha meg, ha olyan a hangulatom, a tudja a fene tör előre és azzal vigasztalom magam, hogy ha mégiscsak létezne természetfölötti lény, akkor direkt ilyennek teremtett, kételkedőnek.

Annyi bizonyos, hogy az ateizmus nem lehet rossz. Hiszen van írva a Bibliában, hogy ateisták léteznek, ezért ha nem lennének, hazugság lenne a Bibliában és akkor megszűnne a kereszténység. Ezért Istennek akarnia kell, hogy legyenek is ateisták, ha már a Bibliában szerepel, így hát amit Isten akar, az meg csak jó lehet, tehát akkor az ateizmus sem lehet rossz, ha már Isten is akarja...

:)

2014. nov. 19. 01:05
 20/22 anonim ***** válasza:

"ki döntené el, hogy mi a jó és mi a rossz? hm. A kutya sem tudja, hogy miért nem szabad szétrágni a cipőket, csak azt, hogy ha megteszi kiabálnak vele. Mi emberek pedig tudjuk, hogy az rossz dolog. "

Nincs is olyan nagy különbség az ember és a kutya között, mindketten ugyanabból indulnak ki. Méghozzá a következményekből.

A kutya - ahogy írtad - tudja, hogy nem szabad szétrágni a cipőt, mert ha megteszi, akkor kiabálnak vele, esetleg az orrára koppintanak vagy a fenekére vernek egyet. Tehát megtanulta azt, hogy ha szétrágja a cipőt, akkor számára kellemetlen dolgok fognak történni, kellemetlenek lesznek a következmények.

Az ember részéről gyakorlatilag ugyanez a helyzet: ha a kutya szétrágja a cipőt, akkor lyukas cipőben kell mennie a dolgára, ázni-fázni fog a lába. Vagy vennie kell új cipőt, aminek árát aztán nem tudja tüzelőre vagy más ruhára, ételre költeni, ezek mind kellemetlen dolgok a számára. Ezt jelenti a tanulás folyamata.

A különbség annyi, hogy az ember képes előrelátó gondolkodásra, "többszintű előrelátásra" is, míg a kutya sokkal inkább a pillanatnak él, nem tud egy bizonyos pontnál előbbre tervezni. (Bár ez sajnos sok emberre is igaz.) Az ember képes felfogni, hogy ha tanul, akkor később könnyebb élete lehet, mert könnyebben talál munkát, és azt jobban megfizetik, mintha nem tanulna. A kutya ezzel szemben csak annyira képes, hogy ha ezt megrágom, akkor utána fájni fog, vagy ha oda bemegyek, akkor az rossz lesz nekem. A gondolkodás összetettsége, a komplexitás mértéke az, amiben ember és állat gondolkodása közötti különbség van.

2014. nov. 19. 07:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!