Isten miért nem beszélt senkinek az Univezumról? Egy szó sincs a Szentírásban arról, hogy felvilágosítaná szerencsétlen embereket pl. arról, hogy a Föld, amin élnek, az nem négyszögletes, hanem egy gömb alakú bolygó.
Még egyszer, Ceri: HIBÁTLAN Biblia. Ez a minimum.
És, ha már a Kánaánról, a mennyekről és a pokolról órákat tudtak mesélni - ebbe igazán belefért volna egy kevés modern technika. 1-2 perc elég lett volna.
#2-nek:
„**Ha neked elmondaná isten -mondjuk néhány száz vagy ezer év alatt- a ma és a jövőben majdan megismert tudást akkor elégedett lennél? Biztos sokra mennél vele.”
Én lehet, hogy nem sokra mennék vele, de a jövő emberének meggyőző bizonyíték lenne. És ezen van a hangsúly: a fenntartható fejlődésen – persze nem technikai, hanem filozófiai oldalról. Úgy értem, Istennek (ha létezne) fontos kéne legyen, hogy a követői ne csak a jelenben, hanem a jövőben is higgyenek benne.
Azt pedig már Pál apostol is leírta, hogy a hitnek szilárd bizonyítékokon kell alapulnia. Pár ködös legenda a világvégéről és egy-két elszórt kijelentés arról, hogy „Isten Úr a Föld kereksége felett” (mert több helyen nem nagyon láttam volna utalást a Bibliában arra, hogy a Föld kerek – javíts ki, ha tévedek) nem túl meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezeket a szövegeket nem csak egy tucat ember írta – isteni ihletettség nélkül.
Még mindig #2-es:
„**Amíg például nem volt nap és föld, addig mi értelme lett volna ilyen fogalmaknak az ember számára?”
Itt egy kicsit belekavarodtam. Az ember idejében már volt Nap és Föld. Ők tudtak mit kezdeni ezekkel a fogalmakkal. Ki tudnád fejteni jobban, hogy mire gondoltál?
#13-nak:
„**"Már az ókori görögök is tudták, hogy a Föld gömb alakú, tudásuk messze fölötte állt azoktól, akik írták a Bibliát."
Na látod! és mit ért vele az emberiség?
Ezt a sok idétlen, átgondolatlan sületlenséget, amit itt lehet olvasni! Milyen élet lenne az, ahol semmit nem kell tennünk kitalálnunk, stb? -unalmas. Olyan paradicsom béli dögunalom.”
A második felével egyet értek. De azzal nem, hogy a görögök tudásával nem tudtunk mit kezdeni. A tudománytörténet ugyanis folyamatosan egymásra épült. Az ókorban még inkább filozófiai jelleget öltött és ugyanez folytatódott egészen a kora újkorig, amikorra ugyanis már nagyjából kialakult a mertoni normáknak megfelelő tudomány, mely inkább matematikai megközelítést használ és a szervezett szkepticizmusra épül.
De, hogy valami konkrétumot is mondjak: ha a görögök nem tudták volna, hogy a Föld gömb alakú és nem állapították volna meg az egyenlítő hosszát néhány kilométeres (!) pontossággal, mit gondolsz, mennyit fejlődtek volna a tudományok? Az ott szerzett tudást nagyon sok módon használták fel akár az ókorban, akár most, a modern időkben. Gondolj csak a trigonometrikus függvényekre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!