Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Emberidomítás-e a vallás?

Emberidomítás-e a vallás?

Figyelt kérdés

2014. aug. 19. 12:53
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Egyértelműen az. Mert idomításnak számít az ahol megmondják hogy mit cselekedjünk, hogy nekünk mi ajó , mert csak mi irányithatjuk az életünk es ezért idomitassal átveszik felettünk a hatalmat.
2014. aug. 21. 14:38
 12/19 anonim ***** válasza:
Látszik, hogy kinek nincs itt gyereke... A beszédet, a járást, a kúszást, mászást egy gyereknek sem tanítják. Azt magától tudja! Elér egy bizonyos életkorhoz (hónaphoz) és elkezdődik (először kúszik, mászik,feláll gagyog, gügyög stb), majd szép fokozatosan tökéletesen fog járni, futni, beszélni, énekelni. Amelyik gyereket ezekre tanítani kell, az beteg. A vallásnak meg semmi köze az idomításhoz. A vallás egy belülről jövő igény, ha már nem hiszek, nem vagyok vallásos. Élhetek olyan országban, ahol rá vagyok kötelezve egy bizonyos vallásra, de ha én belül másként gondolom, valamivel nem értek egyet, akkor már semmit nem tudnak velem tenni, maximum kötelezni bizonyos vallási dolgokra, de nem fogok megváltozni, átváltozni. Az idomításban az ember feladja önmagát akarata ellenére. A valláshoz kell az akarat is.
2014. aug. 21. 23:35
 13/19 Ozmium42 ***** válasza:

#12 Ezt most nem tudom kihagyni:

[link]

2014. aug. 22. 01:08
 14/19 anonim ***** válasza:
12-es vagyok. Nem nyitok meg idegen oldalakat. Miről lenne szó?
2014. aug. 22. 16:07
 15/19 anonim ***** válasza:

"A vallásnak meg semmi köze az idomításhoz. A vallás egy belülről jövő igény, ha már nem hiszek, nem vagyok vallásos."

Ezt hitnek nevezzük, nem vallásnak, nagy különbség.

Én írtam, hogy minden idomítás, ami dogmákat diktál.

Igen, az oktatás is lehet idomítás, ekkor mondom azt, hogy rossz az oktatási módszer.

Az igazán jó tanár úgy tanít, hogy kérdéseket tesz fel, elgondolkoztat. Nem állít és nem diktál.

Így lehet okos, gondolkozó, öntudatos embereket nevelni.

A jó öreg porosz iskolarendszer ennek az ellenkezőjét teszi, de nem baj, így legalább könnyű manipulálni az embereket, akik hozzászoknak, hogy megmondják nekik, mit kell tenni.

2014. aug. 22. 16:57
 16/19 anonim ***** válasza:

A valláshoz hitre van szükség. Ez vitathatatlan.

Próbálj meg valakiből úgy orvost csinálni, hogy csak kérdéseket teszel fel neki. Aztán ha majd "orvos" lesz, akkor feküdj a kése alá. Akkor majd megtudod, hogy a sok hablaty mire jó...

2014. aug. 22. 18:04
 17/19 anonim ***** válasza:

Ez jó, ugyanis orvostanhallgató vagyok:)

Kétségtelen, hogy a felsőoktatás más tészta (sajnos - pedig nem egy egyetemi tanárom is ellenzi ezt a fajta oktatási módszert, csak akkora a tananyag, és olyan kevés ez a 6 év is, hogy lehetetlennek tűnik más rendszert alkalmazni), de én elsősorban a gyereknevelésről beszéltem. Az általános iskola és a gimnázium legfontosabb elsődleges feladata az lenne, hogy megtanítson gondolkozni, érvelni, válaszokat keresni.

2014. aug. 22. 19:28
 18/19 Knapp ***** válasza:

Igen, bár egyre kevésbé.

A vallás hosszú ideig a hatalomgyakorlás elsődleges eszköze volt és sok helyen még mindig az.

Sokkal könnyebben irányíthatóak az emberek, ha egységes szabályokban és félelmekben "hisznek", így közös célt és közös ellenséget is könnyebb nekik találni.

Mivel kitágult a világunk, vannak már alternatívák, nem örököljük visszavonhatatlanul szüleink vallását, de jó lenne azzal védeni a gyermekeink jogait (és személyiségét), hogy mondjuk 14 éves koruk előtt nem csapdázzuk be őket valami szellemi zsákutcába, amelyet mondjuk vallásnak neveznek.

2014. aug. 23. 16:22
 19/19 ceri ***** válasza:

Eléggé értelmetlen ez a kérdés így. Idomítani az állatot lehet. Ez persze nem azt jelenti -tisztelet a kivételnek- hogy a különböző vallások ne próbálkoznának hamis dolgokkal manipulálni embereket.

Az idomításnak a lényege, hogy önző érdekből olyan dolgokra bírjunk rá valamely állatot, amit különben nem tenne. Manapság a vallások szerepe egyre csökken. és ezzel a manipulációjuk hatékonysága is. Nem is arra találták ki a vallást. Persze az ember -már aki olyan- mindent bevet, hogy teljesüljenek ezek az önző érdekei. Az értelmes ember -már aki olyan- pedig átlát a szitán, és meg tudja különböztetni az igazságot a hazugságtól. Felismeri az árukapcsolást, és nem követi a a meghamisítók akaratát.

2014. aug. 26. 08:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!