Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ennyire tabu a vallás?

Miért ennyire tabu a vallás?

Figyelt kérdés
Járok angol-tanfolyamra, ahol a tanár azt a feladatot adta, hogy kezdjek el vele ismerkedni, mintha idegen lenne, kérdezzek tőle dolgokat, stb. Megkérdeztem melyik valláshoz tartozik, erre ő azt mondta, hogy ilyet nem illik kérdezni. Tényleg nem illik? Ha igen, akkor miért nem?
2014. aug. 13. 14:03
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
70%
Igaza van, sokan provokációnak veszik. Ahogy a nemi és politikai hovatartozást is. Egyszerűen azért, mert ez egyéni döntése mindenkinek, tehát magánszférába tartozik, így akivel épp most ismerkedsz, nem valószínű, hogy szívesen válaszolna rá, emellett tényleg nincs közöd hozzá.
2014. aug. 13. 14:18
 2/18 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem nem tabu, vagy csak én nem értem, hogy miért lenne az.Ugyanolyan rákérdezni a vallásra, mint a kedvenc színre.
2014. aug. 13. 14:37
 3/18 A kérdező kommentje:

Nem értek ezzel egyet. Az, hogy pl. mi a kedvenc színe, vagy kedvenc étele, az nem egyéni döntés? Dehogynem. Provokációnak veheti, de az az ő egyéni problémája, nem az enyém. Ha ő azért gondolja provokációnak, mert arra gondol, hogy ebbe én majd bele szeretnék kötni, arról csak ő tehet. Szerintem pontosan annyira van hozzá közöm, mint ahhoz, hogy milyen zenéket szeret. Mert ilyen alapon azt is gondolhatja provokációnak, hiszen abba is bele lehet kötni, ahogy mindenbe bele lehet.

Szerintem abszolút nem kéne, hogy tabu legyen, és ez csak az emberek begyepesedett, konzervatív hozzáállásának az eredménye ez.

2014. aug. 13. 14:37
 4/18 anonim ***** válasza:
Nem tabu, hanem személyes. Ennyi erővel azt is kérdezhetnéd, melyik pártra szokott szavazni, elítéli-e a homoszexuaélitást, vagy hasonlót. Pont a napokban kérdezte tőlem egy ismerősöm, hogy milyen vallású vagyok(/lennék), és hiába ismert régóta, és jó a kapcsolatom, láttam a kisebb döbbenetet az arcán, amikor mondtam, hogy nem voltam megkeresztelve. Ezt sokan mások is tapasztalják, ezért nem szeretik ezt a kérdést.
2014. aug. 13. 14:38
 5/18 anonim ***** válasza:

"Ennyi erővel azt is kérdezhetnéd, melyik pártra szokott szavazni, elítéli-e a homoszexuaélitást, vagy hasonlót."

Így van, de ezekre is rá lehet kérdezni.Ha nem akar válaszolni, nem kötelező.

2014. aug. 13. 14:40
 6/18 anonim ***** válasza:
Rákérdezni sem kötelező. De ha valakinek meg kell tagadnia a válaszadást, az eléggé kellemetlen magában, még talán akkor is, ha a kérdező kiköti, hogy nem baj, ha nem válaszol rá.
2014. aug. 13. 14:42
 7/18 Salx Narval ***** válasza:
Hát, tudjátok szerintem akiknek ezek a kérdések szigorúan a magánszférához tartoznak és provokációt sejtenek az ártatlan kérdések mögött, azok ne ismerkedjenek idegenekkel. Úgy értem, hogy négyszemközt, nekik jobb ha társaságban ismerkednek. Az sem kizárt, hogy talán nem is akar ismerkedni az aki elutasít egy ilyen irányú kérdést.
2014. aug. 13. 15:10
 8/18 anonim ***** válasza:
50%
Ez olyan szinten magánügye, hogy senkinek semmi köze hozzá.
2014. aug. 13. 15:20
 9/18 A kérdező kommentje:

Azt még talán megérteném, ha valaki a politikai hovatartozását magánügynek tekintené, hiszen a szavazatát is egy eltakart fülkében adja le, na de a villás miért lenne az? Csak a beszélgetés idején magánügy? Amikor templomba megy, vagy keresztelőre, esetleg egyházi esküvőre, akkor nem az? Mármint ezekre a helyekre se álruhában, inkognitóban megy. Vagy ezeken a helyeken azért nem tartja magánügynek, mert a körülötte lévők is az ő hitét osztják?

Szerintem aki magánügynek tartja, az saját magában kellene, hogy rendet tegyen, és ne érezze magát provokálva egy egyszerű, ártatlan kérdéstől.

2014. aug. 13. 15:32
 10/18 Napfonat ***** válasza:

Nocsak, nocsak. Az egész kultúra kérdése. Például Németországban az igazán tabu téma a fizetés. Ha megkérdezed valakitől, hogy mennyi a fizetése, úgy néz rád, mintha az anyját szidnád. Ugyanakkor harsányan hirdetik, hogy politikailag mely pártnak az elkötelezettjei. Magyarországon amikor megkérdeztem az egyik barátomtól (!) hogy kire szavazott, akkor kioktatott, hogy ilyet nem illik kérdezni. Mivel a barátom, ezért elküldhettem a p...ába, de vicces, hogy az én hazámban mindenki harsányan politizál, ugyanúgy mint a németek, itt meg ez tabu.

Mivel a vallás miatt már Ekhnaton fáraó ideje óta háborúznak, és jelen pillanatban is zajlik vallásháború tucatnyi országban, ezért olyan országokban pl., mint Nagy-Britannia vagy Franciaország, ahol rengeteg a mohamedán vallású ember, a vallás tabunak számít!

Ahány nemzet, annyi szokás!

2014. aug. 13. 16:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!