Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ennyire tabu a vallás?

Miért ennyire tabu a vallás?

Figyelt kérdés
Járok angol-tanfolyamra, ahol a tanár azt a feladatot adta, hogy kezdjek el vele ismerkedni, mintha idegen lenne, kérdezzek tőle dolgokat, stb. Megkérdeztem melyik valláshoz tartozik, erre ő azt mondta, hogy ilyet nem illik kérdezni. Tényleg nem illik? Ha igen, akkor miért nem?
2014. aug. 13. 14:03
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Ez teljesen igaz, de én annyit helyesbítenék ebben, hogy Németországban többször előfordult velem, hogy addig teljesen ismeretlen hölgyek, akik láthatóan érdeklődtek irántam, szinte teljes felmérést akartak készíteni rólam, gondolom a továbbiak miatt, hogy érdemes e nekik velem egyáltalán foglalkozni. Megkérdezték, nős vagyok e, a gyerekekről, a munkámról és mindent, amit csak el lehet képzelni.

Egyáltalán nem óvatoskodtak a vagyoni helyzetem felmérésével, sőt, ez az egyik legfőbb témakör volt, alig tudtam legyűrni a választ, hogy - most én vagyok az érdekes, vagy a pénzem?-

Persze megértem én, hogy eleve nem akarnak valami csóró külföldivel összebonyolódni, de akkor is meglepő volt a számomra, nálunk ezt sokkal finomabban illik kezelni.

Az is igaz viszont, hogy munkahelyen nem illik a kollégát ez iránt faggatni, az tényleg tabu.

Szerintem kulturális körönként, egyénenként ez változhat.

Nálunk a rendszerváltás után voltak viharos ellentétek, aki egy kicsit baloldali nézeteket vallott, azt lekommunistázták, aki inkább jobboldal felé hajlott, az mindjárt fasiszta lett és ezek a heves összeveszések miatt óvatosabbak ma sokan közülünk.

Akadhat, akinek a vallás is ilyen lehet, a személyes élményei dominálnak.

Véleményem szerint sokan más, más dolgot kezelnek bizalmas információként, attól függetlenül, hogy nem titokként kezel valaki valamit, nem óhajtja, hogy rögtön közhírré legyen téve.

2014. aug. 13. 16:39
 12/18 anonim ***** válasza:
A személyes adatok (beleértve fizetéseket is) attól személyesek, hogy nem tartoznak mindenkire. Az adat tulajdonosa szabadon döntheti el, mit oszt meg és kivel. Aki ezt kritizálja, saját kulturálatlanságát mutatja be. Az emberek (országok, népek) különbözők, különböző dolgokra érzékenyek. Tapintatlanság ebbe belegázolni pusztán azért, mert más a véleményünk. Hogy adott esetben mit illik és mit nem illik megkérdezni, az a helyi szokásokon múlik. Otrombaság ezt nem ismerni, de személyes adatok után érdeklődni. Ha valaki fontosnak tartja, majd megosztja a információt.
2014. aug. 13. 21:11
 13/18 anonim ***** válasza:
Még mindig nem érted. A vallási hovatartozás vitákat generál, ezért tabu. Igen, van, ahol háborút, öldöklést is, ezért tabu. Mit nem értesz ezen? A kedvenc szín, zene, étel, stb. pedig nem egyéni döntés, hanem ízlés kérdése, mert nem tetszik nekem attól egy film például, csak, mert úgy döntök, hogy tetsszen. Akkor fog tetszeni, ha az ízlésemnek megfelel. Kevered a szezont a fazonnal, de nagyon. Arról nem beszélve, hogy manapság még mindig sokan beleszületnek egy adott vallásba, a család által, ritkább az, amikor felnőttként valaki eldönti, milyen vallása lesz és felveszi azt, vagy áttér egyik hitről a másikra. Sokaknak tehát még választása se nagyon volt, mikor egyik-másik vallás tagja lett. Persze lehet váltani.
2014. aug. 13. 22:54
 14/18 anonim ***** válasza:
Idegentől nem illik a vallásáról kérdezősködni.Ha már találkoztatok többször,ismeritek egymást valamennyire,akkor körültekintően szóba lehet hozni a témát.A vallás könnyen vita,vagy akár visszaélés forrása lehet,ezért sokan nem szeretnek róla beszélni idegeneknek.Nem tudhatja a másik fél,hogy mi a célod,miért kérdezel a vallása felől.Nagy eséllyel gondolhatja,hogy egy buzgó térítő vagy,akik általában tapintatlanul és erőszakosan viselkednek,még ha megnyerő stílusba,ártatlan beszélgetésbe is csomagolják ezt.Érthető módon ez sok embert elriaszt.
2014. aug. 14. 08:33
 15/18 anonim ***** válasza:
Megkérdezheted,de vállald a következményeket:)
2014. aug. 14. 16:00
 16/18 anonim ***** válasza:
Egyébként azt a gond,hogy eleve ezzel indítod a mondatot. Ez azt jelenti,hogy számodra ez mindennél fontosabb, és ez alapján ítéled majd meg a másikat.
2014. aug. 14. 16:13
 17/18 ceri ***** válasza:
Ha az a feladat, hogy ismerkedjünk - vagy ha nem feladat, de ismerkedni akarunk- akkor azt kérdezünk amire kíváncsiak vagyunk. Nyilván nem azt kérdezzük meg, hogy 2 lába van-e, vagy, hogy látta-e már kéknek az eget, zöldnek a füvet, stb. Viszont akit zavar valamilyen kérdés az legfeljebb nem válaszol. Engem pl. abszolút nem zavarna 1 ilyen kérdés. Ha meg bújócskát akarok játszani, akkor minden rám irányuló kérdés zavar. Persze nem feltétlenül kell ezzel a kérdéssel kezdeni sztem sem, de hát nem mindenki mi vagyunk. Talán fontos ez valamiért a kérdezőnek. Talán nem szeret puszta udvariaskodásból üres köröket futni a semmitmondásos dumával. Én sem szeretem a semmitmondást sem tenni, sem hallgatni. Talán csak ez jutott eszébe mert zavarban van -a felelő diák, vagy a szívét megdobbantó másik ember. A másik majd dönt, hogy válaszol-e őszintén, vagy elhárítja a kérdést vagy a kérdezőt valamilyen okkal. Aki fél az legfeljebb nem ismerkedik.
2014. aug. 18. 11:14
 18/18 anonim ***** válasza:

" Napfonat " -tal értek egyet, valójában nem létezik olyasmi, hogy " mit illik " és " mit nem illik csinálni ". Az egész csak nézőpont kérdése, ezért fontos tudni azt, hogy kinek a nézőpontjáról is van szó.

Ahány nemzet, annyi szokás és még a nemzeten belül is ahány ember, annyi szokás. Vannak dolgok, amiket előre tudhatsz, de vannak olyanok is, amikre véletlenül bukkansz rá és ilyenkor nem kell fennakadnod, csak haladj tovább.

Amikor az emberekről való kiismerésről van szó, a legjobb szabály az, hogy semmin se lepődj meg.

Mindenkinek vannak elfojtott dolgai, félelmei, rögeszméi, tévhitei, stb. - ezekről senki sem szeret információt átadni és sokszor nem is meglepő, hogy miért.

2014. aug. 19. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!