Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért a Skandináv államok a...

Miért a Skandináv államok a legateistább, legagnosztikusabb, legszekulárisabb országok Európában?

Figyelt kérdés

Felmérések szerint ezekben az államokban az emberek 80-83%-a semmiféle jelentőséget nem tulajdonít a vallásoknak, és itt a legnagyobb a magukat ateistának, vagy agnosztikusnak valló emberek száma Európában.

Mi lehet ennek az oka? Lehet ez összefüggésben azzal, hogy ezekben az országokban magas a jóléti szint, vagy esetleg történelmi okai vannak?

2014. aug. 5. 20:51
1 2
 11/20 Noydra ***** válasza:
11%

A depresszió pedig igaz.

Állítólag a kevés naptól.

Az öngyilkosságok száma alapján terjedt el, ha jól tudom. Keress rá statisztikát, hátha találsz.

Na meg, nem véletlenül járnak élen Metal zenében. A svéd metál az egyik legjobb a világon. |m|

2014. aug. 5. 23:40
 12/20 anonim ***** válasza:
Szerintem legfőképpen azért, mert a legtöbb vallás konzervatív (sokszor kirekesztő), a skandinávok pedig igencsak nyitott, liberális szemléletűek.
2014. aug. 6. 02:35
 13/20 hollófernyiges ***** válasza:
Ha egy másik szinten, de Amerikára is igaz, hogy a fejlett északkeleti államok és Kalifornia kevésbé vallásos, a Bibliaövezet meg a lepukkant Mississippi-menti államokban van.
2014. aug. 6. 12:34
 14/20 anonim ***** válasza:

A Skandináv országokban egyáltalán nem kiugró az öngyilkosok száma Európai szinten.

Az sem igaz, hogy a jólét okozza ezt, hiszen ezekben az országokban nem olyan régóta van jóléti társadalom. Még az 1900-as évek első felében is a kontinens szegényebb országai közé tartoztak.

Az oka ennél jóval bonyolultabb: elve nem volt erős a kereszténység ezeken a részeken, mert semmi olyan dologgal nem rendelkezett amire a nagyobb hatalmaknak szüksége lenne. Sem nyersanyag(elsősorban arany volt a legfontosabb a korábbi korokban), sem elhelyezkedésükben nem voltak stratégiai helyek. Így a nem is nagyon törték magukat a keresztény hatalmak, hogy vallásossá tegyék az ottani 'vad', csak halászattal foglalkozó népeket.

Egyébként a keresztény vallásokkal ellentétben a természeti vallások igen népszerűek. Csak ezek többsége külön hirdeti, hogy nem egyház és vallásszerűen működnek így nem is írják bele a statisztikákba őket.

2014. aug. 6. 13:53
 15/20 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Nem alacsony, de nem a legmagasabb az öngyilkosságok száma a skandináv országokban.

Megjegyzem, a legvallásosabb országokban (olasz, spanyol, stb) elég alacsony. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez a vallás érdeme.

2014. aug. 6. 14:15
 16/20 Noydra ***** válasza:

Hmm, meglehet. Én tényleg csak hallottam róla régen és beugrott. Nem néztem utána, mielőtt írtam.

A főbb ok pedig tényleg az lehet, amit 2vel ezelőtt írtak.

2014. aug. 6. 14:22
 17/20 hollófernyiges ***** válasza:

"nem is nagyon törték magukat a keresztény hatalmak, hogy vallásossá tegyék az ottani 'vad', csak halászattal foglalkozó népeket."

Bocs, de ez hülyeség, a viking kor után a skandináv országok ugyanúgy 100%-ban keresztények voltak, mint a többi európai állam (esetleg a nehezen elérhető északon a lappok kivételével), a reformáció idején megvoltak a maguk vallásháborúi és a protestánsok oldalán részt vettek a harmincéves háborúban.

2014. aug. 6. 15:08
 18/20 Salx Narval ***** válasza:
Adtak egy Mikulást a világnak, úgy gondolták ezzel meg is tették a magukét ezen a téren.:D
2014. aug. 7. 08:44
 19/20 anonim ***** válasza:
Mert ezek felvilágosult országok. Előttünk járnak.
2014. aug. 11. 00:48
 20/20 anonim ***** válasza:
Túl hosszúak a skandináv éjszakák. Azt nem lehet paráználkodás nélkül kibírni.
2014. aug. 11. 07:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!