Miért a Skandináv államok a legateistább, legagnosztikusabb, legszekulárisabb országok Európában?
Felmérések szerint ezekben az államokban az emberek 80-83%-a semmiféle jelentőséget nem tulajdonít a vallásoknak, és itt a legnagyobb a magukat ateistának, vagy agnosztikusnak valló emberek száma Európában.
Mi lehet ennek az oka? Lehet ez összefüggésben azzal, hogy ezekben az országokban magas a jóléti szint, vagy esetleg történelmi okai vannak?
A depresszió pedig igaz.
Állítólag a kevés naptól.
Az öngyilkosságok száma alapján terjedt el, ha jól tudom. Keress rá statisztikát, hátha találsz.
Na meg, nem véletlenül járnak élen Metal zenében. A svéd metál az egyik legjobb a világon. |m|
A Skandináv országokban egyáltalán nem kiugró az öngyilkosok száma Európai szinten.
Az sem igaz, hogy a jólét okozza ezt, hiszen ezekben az országokban nem olyan régóta van jóléti társadalom. Még az 1900-as évek első felében is a kontinens szegényebb országai közé tartoztak.
Az oka ennél jóval bonyolultabb: elve nem volt erős a kereszténység ezeken a részeken, mert semmi olyan dologgal nem rendelkezett amire a nagyobb hatalmaknak szüksége lenne. Sem nyersanyag(elsősorban arany volt a legfontosabb a korábbi korokban), sem elhelyezkedésükben nem voltak stratégiai helyek. Így a nem is nagyon törték magukat a keresztény hatalmak, hogy vallásossá tegyék az ottani 'vad', csak halászattal foglalkozó népeket.
Egyébként a keresztény vallásokkal ellentétben a természeti vallások igen népszerűek. Csak ezek többsége külön hirdeti, hogy nem egyház és vallásszerűen működnek így nem is írják bele a statisztikákba őket.
Hmm, meglehet. Én tényleg csak hallottam róla régen és beugrott. Nem néztem utána, mielőtt írtam.
A főbb ok pedig tényleg az lehet, amit 2vel ezelőtt írtak.
"nem is nagyon törték magukat a keresztény hatalmak, hogy vallásossá tegyék az ottani 'vad', csak halászattal foglalkozó népeket."
Bocs, de ez hülyeség, a viking kor után a skandináv országok ugyanúgy 100%-ban keresztények voltak, mint a többi európai állam (esetleg a nehezen elérhető északon a lappok kivételével), a reformáció idején megvoltak a maguk vallásháborúi és a protestánsok oldalán részt vettek a harmincéves háborúban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!