Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért a Skandináv államok a...

Miért a Skandináv államok a legateistább, legagnosztikusabb, legszekulárisabb országok Európában?

Figyelt kérdés

Felmérések szerint ezekben az államokban az emberek 80-83%-a semmiféle jelentőséget nem tulajdonít a vallásoknak, és itt a legnagyobb a magukat ateistának, vagy agnosztikusnak valló emberek száma Európában.

Mi lehet ennek az oka? Lehet ez összefüggésben azzal, hogy ezekben az országokban magas a jóléti szint, vagy esetleg történelmi okai vannak?

2014. aug. 5. 20:51
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Szerintem igen, összefügghet a jóléttel, mert ha megnézed, a Föld legszegényebb országai meg elég vallásosak (leszámítva Amerikát, de mondjuk Skandináviához képest ott úgy tudom nem habos torta az élet)
2014. aug. 5. 21:01
 2/20 anonim ***** válasza:
A jólét magabiztosságot szül. Nem egyszerre, fokozatosan. A magabiztos ember megtanulja maga megoldani a problémáit. A skandináv államokban erre az időjárás is rásegít. Aki hosszú ideje (esetleg generációk óta) azt szokta meg, hogy mindent maga oldjon meg, ezt meg is tudja tenni, és ettől gondtalanul él, nemigen van szüksége egy felsőbb lényre, aki úgymond "megsegíti". Nem lesz feltétlenül ateista, sok esetben egyszerűen nem foglalkoztatja a kérdés. Ha rákérdeznek, azt mondja, nincs szüksége istenre. De nem feltétlenül filozófiai értelemben gondolja ezt.
2014. aug. 5. 21:06
 3/20 anonim ***** válasza:

Igaza van az előzőeknek, a jólét tényleg segíti az ateizmus terjedését, de ez nem általános következtetés. Sok ország van, ahol nagy a jólét (USA, Izrael, Svájc) és a vallásosok aránya is.

Érdekes azonban, hogy a skandináv állaokban kivétel nélkül alacsony a vallásosság aránya. Fontos figyelembe venni, hogy ott nagy a kulturális átfedés, nem nagyon térnek el a szomszédos államok kultúrái. Ez talán azt mutatja, hogy nem az országok, hanem a térség tulajdonságait kell nézni - és a szovjet befolyást sem szabad elfelejteni.

2014. aug. 5. 21:13
 4/20 anonim ***** válasza:

Igen, összefüggésben van.

Legjobb példa erre a reneszánsz, amikor is a gazdagságot kezdték hirdetni ( előtte viszont ugye a kereszténység szegénységet hirdetett ).

2014. aug. 5. 21:18
 5/20 anonim ***** válasza:
szerintem amilyen az időjárás ott, az emberek azt mondják, hogy nekem nem kell olyan isten, aki ennyire szopat :-D
2014. aug. 5. 21:21
 6/20 anonim ***** válasza:

Csak tippjeim vannak, ez tetszik?:

a, A sátán szeret ott hűsölni a pokol forrósága után és persze ateizmusra buzdítja a népet.

Vagy ez?

b, Mivel gyakran igen zord ott a klíma, már régen megtanulták, hogy segíteniük kell egymást és ez a segítőkészség vezetett el a jóléthez, mert különben alig tűnnek ki a többi nép közül, az lenne a természetes, ha szegények volnának. Mivel egymásba is tudnak kapaszkodni, nekik nincs szükségük egy kitalált Istenre, akinek a segítségében reménykednének.

Végül:

c, Okosabbak, mint a többi nép és gyakorlatiasabbak is, őket nem olyan könnyű elkábítani maszlagokkal.

2014. aug. 5. 21:25
 7/20 anonim ***** válasza:
0%
A skandináv országok elöl járnak depresszióban ennyi erővel...
2014. aug. 5. 21:32
 8/20 A kérdező kommentje:

Mutatnál erre valami forrást?

2014. aug. 5. 21:39
 9/20 anonim ***** válasza:
0%

Nincs forrásom. Teljesen megalapozatlanul írtam.

A skandináv depresszióról jutott eszembe.

2014. aug. 5. 21:45
 10/20 A kérdező kommentje:
Gondoltam, hogy nem sok alapja van. Amiket én találtam statisztikákat, azok szerint a valamilyen mentális betegségben szenvedő emberek száma a Skandináv országokban átlagos, vagy az alatti.
2014. aug. 5. 21:52
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!