Isten csak szerintem gonosz?
Szerintem tudta előre hogy, Lucifer hőzöngeni fog meg háborúzni és az egészet így tervezte el mert tudta hogy, nincs olyan hogy, csak jó, kell az ellentét a gonosz. Szóval Lucifer bármit is csinál megszívja. De pl. ő teremtette a betegségeket, vírusokat biztos nem azért hogy, nekünk jobb legyen. Aztán mért kell nekünk azért szenvedni mert Ádám és Éva ettek az almából? Nem mellesleg esendőnek és butának teremtette őket. Nyilván direkt, nem hiszem hogy, egy ilyen lény képes lenne hibázni, ha már 7 nap alatt komplett világot teremt. Szóval sejtette - Sőt! Tudta! - hogy, enni fognak az almából. Jóbtól elvett mindent hogy, bizonyítsa a Sátánnak hogy, Jób hitte kiáll mindent. Ez is elég szemét dolog. Mért kéne neki bármit is bizonygatnia az Ördögnek?
Állítólag mindenható az én értelmezésemen ez annyit tesz hogy, egyszerre van jelen a múltban, a jelenben és jövőben, lát és hal mindenkit és még sok minden. Ebből kiindulva eltudná hozni a földi paradicsomot, csak nem akarja. A Szabad akarat nem kifogás mert ha tényleg mindenható lenne akkor tudna úgy terelgetni mindenkit hogy, a jó irányba haladjon és ne a az önpusztítás ösvényén sétálgasson.
Összegzés képen kicsinyes és gyerekes. Nem kötekedni akarok, de tényleg nem értem, hogy lehet egy ilyen ,,Istent" tisztelni, szeretni etc.
Igen, az élet szar de erről nem Isten tehet
mi emberek rontottuk el
Kedves Kérdésfelvető!
Érdekes gondolatmenet amit leírtál, de alapvetően téves. Mert mit értesz azon, hogy valaki előre tud valamit? Szerintem ez olyan magasság amit ember nem tud felfogni, mert itt a földi életben ilyet nem tapasztalsz. Namármost, ha nem tudod felfogni, akkor hogyan reklamálhatsz vele kapcsolatosan! Ugyanez a helyzet pl. Jóbbal. Te hogyan ítéled meg mi jó és mi rossz Jóbnak? A Biblia tanulsága szerint ugyanis Jób kiállta a próbát, és jobb lett neki. A mindenhatóságot sem tudod felfogni, lám össze is kevered az Örökkévalósággal. Olyan dologból indulsz ki amit nem értesz, persze hogy rossz a végkövetkeztetés is. Ha valakit úgy terelgetsz, hogy jó irányba haladjon, azzal pont a szabad akaratát szünteted meg. Egyébként vicces, mert pontosan az Isten az, aki jó irányba akar terelgetni mindenkit úgy, hogy tiszteletben tartja a szabad választást. Sőt, Ő pontosan tudja, hogy az ember természete szerint képtelen a jóra, ezért még erőt is ad a jót cselekvéshez.
A te általad vázolt Isten valóban nem szeretetre és tiszteletreméltó, még szerencse, hogy Isten nem ilyen! ;-)
Üdvözlettel: Péter
"és nem értette meg Isten indítékait és okait. ugyanígy: elmentem az orvosomhoz, és levágta a lábam. miért ilyen gonosz? nem gonosz, mert ha nem vágja le, az egész tested elrothadt volna, és meghalsz."
Az auschwitz-i táborban, anyjuktól elszakított, falhoz vágott és tűzre dobott csecsemőkkel kapcsolatban milyen indítékok és okok lehettek Isten fejében? Már hallom is az érvet, hogy ez az ember szabad akarata volt. Kár, hogy nem a csecsemőé, vagy a szülőé. Az ss tiszt szabad akarata is istentől való, így hát isten legalább annyira felelős a fenti tettekért, mint bárki más.
Az a gond veletek, hívőkkel, hogy fogalmatok sincs a szabad akarat mibenlétéről és logikai tulajdonságairól, ezért örökké logikai paradoxonokba hajtjátok magatokat.
"Ő pontosan tudja, hogy az ember természete szerint képtelen a jóra, ezért még erőt is ad a jót cselekvéshez."
Tehát teremtett egy lényt, szándékosan képtelenül a jóra, majd megbünteti azért, mert nem cselekszik jót. Gratulálok. Ezt mi felénk csak ostobának hívjuk.
Ma 10:50-kor hozzászóló!
Mifelénk senkit nem hívnak ostobának, mivel alapszabály, hogy vitapartnert nem minősítünk, de amit írtál, az valóban ostobaság, ugyanis én sehol nem írtam olyat, hogy az Isten "szándékosan olyan embert teremtett, aki képtelen a jóra" ezt te következtetted ki nagyon téves módon a szavaimat kiforgatva. Az ember természete ugyanis a bűn által romlott meg. A természet szerinti képtelenség pedig nem büntetés, hanem következmény.
Ahogyan a halál is következmény és nem büntetés.
"Mifelénk senkit nem hívnak ostobának, mivel alapszabály, hogy vitapartnert nem minősítünk"
Melyik mondatomban minősítettem a vitapartnert? Az "ostoba" szót egy olyan hipotetikus lényre értettem, aki szándékosan csinál valamit valamilyenné, majd csodálkozik, hogy nem másmilyen. Nem rád v. a hozzászólókra vonatkozik, szerintem ez erősen valószínűsíthető a szövegkörnyezetből.
"ugyanis én sehol nem írtam olyat, hogy az Isten "szándékosan olyan embert teremtett, aki képtelen a jóra" ezt te következtetted ki nagyon téves módon a szavaimat kiforgatva"
Na jó, nézzük. Kérlek, mondd meg, melyik állítás nem felel meg számodra!
1. Az embert Isten teremtette.
2. Az ember természetének megteremtése is Isten műve. (Ha nem, akkor Isten nem abszolút, de legalább is nem az egyetlen teremtő "ágens".)
3. "az ember természete szerint képtelen a jóra" (Idézet Tőled.)
4. Tehát, az ember jóra való képtelensége Isten műve.
5. Isten vagy szándékosan, vagy véletlenül (szándék nélkül) teremtette az előbbi képtelenséget.
Én azt feltételezem, hogy Isten szándékosan teremt valamit valamilyenné (általában ezt szoktátok mondani), tehát:
6. Isten szándékosan teremtette az embert olyan természettel, amely képtelen a jóra.
Akkor most kérlek, világosíts föl, hogy melyik pont az ún. kiforgatása a szavaidnak! Azt sem írtam, hogy te írtad volna az előbbit, látható, hogy én magam következtettem ki. Utólagos engedelmeddel.
"Az ember természete ugyanis a bűn által romlott meg."
Kérlek, mondd meg, mi a bűn! Ez most Isten lényege? Isten találmánya? Vagy ez valami megfoghatatlan, ami mindig is volt, vagy mindentől függetlenül? Az ideája ha nem Istentől származik (pl. ember, ördög, akármi), akkor
1. A világban potenciálisan "bele volt kódolva" a léte, a világot meg mégiscsak Isten teremtette, tehát nem látta előre (ekkor nem mindentudó), vagy nem foglalkozott vele (ekkor nem végtelenül jó).
2. Istentől függetlenül jelent meg és keletkezett a bűn ideája. Ekkor bizony nem Isten az egyetlen teremtője a világnak úgy egészében.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!