Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallás önmagát hitelteleníti...

A vallás önmagát hitelteleníti azzal, hogy ennyi vállfaja/fajtája van?

Figyelt kérdés

Itt most nem csak a katolikus vallásra gondolok, hanem az összes létező vallásra. Néhány alaptételt kivéve óriási elétéréseket vehetünk észre és mindenki a sajátját vallja igaznak. Vajon tényleg lehetséges ekkora eltérés, ha mind ugyan azt az istent írja le más más szemszögből? Ha racionálisan vizsgáljuk a dolgot, akkor csak azt vehetjük igaznak amit mindegyik vallás elfogad/elismer. Ezen felül lehetnek még igaz tételek, de azok igazságtartalma nem bizonyítható, mivel szinte mindegyik vallásnak más más elképzelése van a dologról.

Lényegében azon felül, hogy létezik egy felsőbb entitás, aki megteremtette a világot nem sok minden más nevezhető közös pontnak. Ha halmazokkal próbálnánk ezt szemléltetni, egyetlen, apró közös pontjuk lennének a halmazoknak, mint abszolút igazság.

Ettől eltekintve, ha van is vallás mely elfogadhatóan fedné is a valóságot, a többi, hamis állításokkal teli vallás miatt az össz-vallásról alkotott kép igaznak bizonyul: A vallási kijelentéseknek se racionális, sem pedig logikai alapjai nincsenek, így elfogadásuk egyenlő a mikulás létezésének elfogadásával.

Hogy várhatja el ezután bármely valláshoz tartozó ember, hogy egy agnosztikus, vallási nézektektől mentes ember úgy válasszon hitet és fogadja el isten létezését, hogy rengeteg kérdésben még maguk a hívők sem értenek egyet?

Ez olyan lenne, mintha egy olyan tankönyvet adnánk egy diák kezébe, mely többszáz fejezete közül csak egyetlen egy ad hiteles, valós tájékoztatást, az összes többi hazugság és neki ezt mindenféle előképzetség nélkül kellene felismernie.

Ráadásul a hívők egy része még olyan tudományos ismereteket sem ismer el, melyek bizonyított tények. Akkor hogy várható el ez fordítva úgy, hogy az ő kijelentéseik mégcsak bizonyítva sincsenek? Ez számomra abszurdum.

2014. ápr. 8. 06:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

#3 vagyok

Ne haragudj, de én már a kiindulópontodat is vitatom. Miért axióma az, hogy minden vallás ugyanazt ragadja meg, más-más szempontból? Keress még egy vallást a zsidó-kereszténységen kívül, amelyik arról szól, hogy az embert a Teremtője annyira szereti, hogy - bár Ő az Isten - úgy gondolta, hogy érdemes MEGHALNI érte? Amelyik arról szól, hogy az embernek a Teremtő örök életet akar adni, és annak a lehetőségét kínálja, hogy a saját összes rossz tulajdonságunktól megszabaduljunk, sőt az elkövetett rossz tetteinkre is bocsánatot nyerjünk? Amelyiknek az a jövőképe, hogy egy olyan új világban való életet garantál a számunkra, ahol nincs halál, se fájdalom, se sírás, csak igazság, békesség és öröm?

Ne haragudj, de nem tudom elfogadni, hogy pl. a buddhista nirvána ugyanez, csak más nézőpontból, mert teljesen másról szól, szinte pont az ellentétéről.

Az iszlám végítélet- és üdvösségfogalom hasonló ugyan, de szintén nem tartalmaz semmiféle megváltást.

A hindu megváltás és "egyetemes tudat"-tal való egyesülés fogalma is teljesen másról szól.

És félreértés ne essék, ezekkel a példákkal nem a kereszténység valamiféle "felsőbbrendűségét" akarom igazolni, hanem azt, hogy ugyanarra a kérdésre egy hasonló természetű válasz lenne, csak egy másik nézőpont. Mert nem ugyanaz a sztori, másik nézőpontból elmesélve, hanem egy másik sztori.

2014. ápr. 9. 06:54
 12/15 A kérdező kommentje:

11-es

Most komolyan menjünk bele ebbe a vitába? Szinte az összes vallás egy mindenek felett álló intelligens lényről beszél aki megteremtette a világot... stb. Innentől indul el ki ki a maga útján és kreál saját vallást. És ezért is vehető egy kalap alá az összes vallás, mert egyiknek sincs semmire sem bizonyítéka, csak mende mondák az alapjai. Ezzel ellentétben mondjuk a tudomány hitelesen tud bizonyítani mnden állítást, ezért is esik körön kűvülre. Nem érdekel, hogy a katolikusok mit mondanak, mit ígér az istenük és nem is hasonlítottam ehhez egyik vallást sem szóval ne add a szavakat a számba!

Én azt állítottam, hogy SZINTE(ugye árted ezt a szót?) mindegyik vallás alapja egy mindenek felett álló lény létezése, ergo egy isten, akinek minden vallás saját nevet adott.

Az, hogy te nem vélsz felfedezni hasonlóságot köztük, nem az én hibám.

Amit pedig kifogásolsz, miszerint egy istent fél mindenki, csak más más szemszögből közelítve meg, nem tejlesen igaz, mert én úgy írtam: HA, esetleg...

"Vajon tényleg lehetséges ekkora eltérés, ha mind ugyan azt az istent írja le más más szemszögből? "

Átfogalmazva: HA! mind ugyan azt az istent írja le más más szemszögből, vajon tényleg lehetséges ekkora eltérés?

Így már érthető? Én nem azt jelentettem, ki, hogy ugyan azt írja le, hanem egy kérdést tettem fel.

2014. ápr. 10. 06:44
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Egy hegycsúcsra számtalan úton mehet fel a vándor. A hegycsúcson ez nem változtat semmit.

Azért nem hitelteleníti el, mert:

1)a hívő hiszi az ő saját útját, és ha tapasztalja, hogy halad, nem bánja, hogy mások más úton bandukolnak, ha valakit elakadva lát temészetesen a saját útját ismerteti előtte, hiszen azt ismeri, tudja.

2) A nem hívő pedig nem hisz az egészben, szemében mit hitelteleníthetne el a sok út?

Az emberek vagy hívők, vagy nem hívők, tehát az emberek egésze lefedve az 1) és 2) által, ki előtt hiteltelenítene el és mit a sok út?

2014. ápr. 10. 11:08
 14/15 anonim ***** válasza:

"És ezért is vehető egy kalap alá az összes vallás, mert egyiknek sincs semmire sem bizonyítéka, csak mende mondák az alapjai. Ezzel ellentétben mondjuk a tudomány hitelesen tud bizonyítani mnden állítást, ezért is esik körön kűvülre."

Nem életcélom, hogy mindig mindenben igazam legyen, de ezzel a fenti két mondattal bebizonyítottad, hogy sem a vallásokról, sem a tudományokról nem rendelkezel kellő ismerettel, mert egyik mondat sem felel meg a valóságnak.

2014. ápr. 10. 17:22
 15/15 A kérdező kommentje:

13-as:

"Az emberek vagy hívők, vagy nem hívők, tehát az emberek egésze lefedve az 1) és 2) által, ki előtt hiteltelenítene el és mit a sok út?"

Bárki bármilyen állítást tesz, azt azzal tudja igazolni akár önmagának, akár másoknak, hogy olyan kérdéssorozatnak, vagy egyéb bizonyításnak veti alá, melynek konklúziója azonos az általa elmondottakkal. Így egy hívő is megvizsgálhatná(de nem teszi) hogy az amiben hisz vajon valós e! Látva a sok "hamis vallást" a világban én bizony elgondolkodnék, hogy vajon miért is az ényén lenne az igaz vallás! Főleg akkor, ha a keresztény hittel kapcsolatok kritikai kérdések folyamatosan bukkanak fel és bizony alig alig vannak értelmesen megválaszolt kérdések. A válaszokat azokkal kellene megértetni akik a kérdést feltették, nem pedig csak mondani valamit, majd mint aki jól végezte dolgát elballagni, hogy: én válaszoltam. A kritikus kérdések 90%-ában szinte soha nincs egyetértés a kérdező és a válaszoló közt. A kérdés ezáltal nyitott marad, azaz megválaszolatlan. Az, hogy szerinted elfogadható amit mondtál válaszként az bizony kevés. Egy hülye is mondhatja hogy 2+2 az 5 és akkor igaza van??

Szóval az aki szerint a millió különböző vallás nem jelent semmit és ez természetes, azt bizony még hívőnek sem nevezném. A fától nem látja az erdőt. Fel kellene először is ismerni, hogy bizony baj van és alapos vizsgálat alá vetni a hitet, ha már hiszek valamiben. Ezt a hívők már csak azért sem merik megtenni, mert mi van ha tévedtek?...

Nem a hittel van a baj, hanem a velük felmerülő rengeteg kritikai kérdés megválaszolatlanságával és azzal, hogy egy legyintéssel elintézitek ezt.

Annak pedig aki nem hívő, nyilván nem kell magyarázni ezt a dolgot.

Szóval, hogy ki előtt hitetleníti magát a vallás? Azok előtt akik nem hisznek, bizonyítja ezt, akik pedig hisznek, azok pedig még csak fel sem merik mérni a helyzetet. Tudják, hogy nyakig ér a sz**r, de ők mégis az ég felé szegezik tekintetüket, nehogy tudomást kelljen venni a tényekről. Mert ez bizony tény.

14-es:

"Nem életcélom, hogy mindig mindenben igazam legyen, de ezzel a fenti két mondattal bebizonyítottad, hogy sem a vallásokról, sem a tudományokról nem rendelkezel kellő ismerettel, mert egyik mondat sem felel meg a valóságnak."

- Jaj és pont miattad vágok majd magamon eret, nem? Mire is van bizonyítéka a vallásnak? Ha lenne valamire is nem kellene hinniük smmiben, mert az ténylenne. A tudomány pedig amit állít, azt nem véletlenül teszi, bizony be tudja bizonyítani, akár mennyire is féj ez neked. De ne bújulj, legalább hozzászóltál, jól megmondtad nekem, ez az, fajin gyerek vagy! Csak legközelebb gondold is át amit mondani szeretnél, mert a levegőbe beszélni mindenki tud. Látod, már rá is jöttünk közösen miben vagy jó, eszerint jó tanu lennél. Sok szerencsét hozzá, az úr áldjon meg gyermekem. Na, haladjon az a sor!

2014. ápr. 12. 09:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!