Isten pszichés problémákkal küszködik? Vagy mi baja van?
"Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, és bánkódék az ő szívében.
És monda az Úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem"
A kérdés az állatokra vonatkozik.
A 9. fejezetben viszont ez áll:
"21. És megérezé az Úr a kedves illatot, és monda az Úr az ő szívében: Nem átkozom meg többé a földet az emberért, mert az ember szívének gondolatja gonosz az ő ifjúságától fogva; és többé nem vesztem el mind az élő állatot, mint cselekedtem."
Tehát mégis az emberért kellett meghalni az állatoknak?
Jogosan haltak meg?
Sőt Istennek kellemes volt a sült madarak illata. (ez motiválta, hogy többé nem csinál ilyet).
Vagy én olvastam félre?
Azon gondolkodom, hogy:
- szándékosan lett úgy írva a történet (baromságnak tűnőnek), hogy sokan letegyék vagy ne értsék meg?
- ez egy történet volt, egy mese aminek vagy tanulsága van, vagy akkor is azt vitatták az emberek, hogy miért baromság.
Persze attól, hogy irracionálisnak tűnik, még megtörténhetett. Pl. nem léteztek elefántok, zsiráfok stb.
Csak akkor honnan lettek és hogyan fértek fel a hajón és hogy lehetett olyan gyorsan hajót építeni stb?
Tényleg nem hiszem, hogy ez a story lényege.
Mi alapján jelenthetjük ki, hogy régen az emberek nem tudták, hogyan kell kommunikálni az állatokkal?
Isten is segíthetett hajót építeni.
Vagy Isten akkor gondolta, hogy az ember mindig is hülye volt, amikor madarat áldozott neki?
Esetleg azt is lehet gondolni, hogy nem megölte az állatokat, csak a földről pusztította ki őket.
Tehát az állatok a mennyországba kerültek, vagy nem is volt lelkük (értéktelenek). De ezekre az állításokra is van cáfolat.
Az pedig igen szép kis igazság, hogy egy ember miatt mindenki szenvedjen....
Az ember miatt átkozást egyáltalán úgy kell érteni, hogy az ember hibája miatt? Vagy az ember érdekében?
Egyébként ez a történet csak annak hülyeség, aki nem bízik Istenben. Rosszul érzem magam, amikor kritizálom és nem tudom, hogy miért. Igazából ezt is meg a másik világképet is marhaságnak tartom, de mindkettőt elfogadom.
Olyan, hogy valaki teljesen gonosz legyen, talán nincs is.
Volt egy szociológus barátnőm, aki pontosan azon volt megdöbbenve, hogy a börtönökben a nehézsúlyú bűnözők egyáltalán nem azt a képet mutatták, amit várt volna. Barátságok szövődtek, szófogadóak voltak, a legádázabb gyilkosok is pozitív emberi tulajdonságokat mutattak és általában békés volt a kép. Időnként más emberek is dühbe gurulnak, csak azok nem lépnek a tettek mezejére, valami visszatartja őket, ezeket meg nem, és megtörtént a számukra is meglepő szörnyű bűncselekmény, amiért elítélték őket. A legtöbbjük eléggé őszintének tűnik, amikor azt állítja, hogy maga sem tudja miért szúrt, vagy ütött, de még az előre kitervelők sem tűnnek teljesen elvetemült fenevadnak, néhány kivételtől eltekintve, de bizonyos körülmények hatására azokból is kitörhet a jó.
Ezzel szemben Isten szerintem nem sokban különbözteti meg az embert az állattól, a legnagyobb hidegvérrel intézi ezeket a dolgokat. Nem hiszem el a történetet, mesének tartom, de nekem az sugárzik belőle, hogy ugyanúgy figyelembe sem veszi az embereket, ahogy a rengeteg állatot, amelyek borzasztó módon vergődhettek a vízbefúlás során, csodálom, hogy az állatvédők nem tiltatják be a Bibliát ezek a sorok miatt.
Ha mindenképpen végig kell valamilyen módon gondolni, akkor én valami scifi sztorit látok a történetben. Egy másik, értelmes földönkívüli faj felturbózza a legintelligensebb földi lények közül az egyik majomcsoportot. Talán rabszolgamunkásnak szánták, vagy egyszerűen egy kísérlet eredménye lehetett, de nem a kívánt eredményt hozta, ezért a legtöbbjét megsemmisítik, csak amelyeket mégis veszélytelennek ítéltek, azokat tartották meg.
Egy novella van benne, talán egy egész könyv is lehetne, ha lenne rá időm, meg rendesen tudnék írni, meg is írnám, attól függetlenül, hogy nem hiszek UFOkban.
Természetesen nem állítom azt, hogy így történt, de ennek legalább valami értelme lenne, hiszen az egész mese ezer sebből vérzik, aki képes arra, hogy szó szerint elhiggye, az szerintem megérett az orvosi kezelésre, de ha egyébként nem veszélyes, akkor talán békében is hagyhatják, rábízva a papjai felügyeletére, akik arra terelik bárányaikat, amerre kell.
"bánkódék az ő szívében"
én már ott elakadok,hogy minek egy szív az istennek..egyáltalán honnan vannak neki érzései..
"Noé idejében állatokkal is közösültek tömegesen az emberek, így befertőzték őket is."
Ha így is volt,erről nem az állatok tehettek.
Hogy fertőződött be a malac?
Disznólkodni kezdett?
Tripperes lett, vagy homofófiája alakult ki?
Azontúl csak emberrel akart?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!