Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Van-e olyan dolog...

Ateisták! Van-e olyan dolog amiért képesek lennétek meghalni? Haza, család, gyermekek, barátok? Ha vannak ilyen dolgok soroljátok fel ezeket és magyarázzátok meg miért?

Figyelt kérdés

Nem provokatív céllal teszem fel a kérdést,magam is szkeptikus vagyok,egyszerüen érdekel hogy hogyan gondolkozik egy olyan ember mely tudja hogy nincs tovább és csak egy élete van.Vannak-e az életében oly értékek melyeket képes az élete elé rakni?

Válaszoljatok bátran, és nagyon fontos - őszintén.

Tiszteletben tartom mindenki válaszát bármilyen jellegű legyen is az.

2014. febr. 12. 20:51
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Pl. ha a Föld felé száguldana egy meteor, amire felküldött atombomba távindító-szerkezete besülne, én simán felmennék, hogy megnyomjam rajta a direktgombot. Persze, előtte azért kikövetelnék magamnak egy pár órát, amit eltölthetek ott a bomba társaságában, kiélvezni a kvázi súlytalanságot, a gyönyörű látványt, a Földön soha nem tapasztalható csendet, az üresség, távolság, apróság és mégis óriásság érzését... Aztán jöhetne a gomb. Sokat úgysem szenvednék. (Igen, részben a Brúszviliszes film hatására :D)

Persze, nem az emberek, vagy legalábbis nem az emberek döntő többsége miatt. Hanem elsősorban a Föld egyedülálló bioszférájának megóvása érdekében, mert ez egy gyönyörű bolygó, kár lenne érte. Valamint azon néhány embertársam érdekében, akiket szeretek, és azok érdekében, akik előre viszik a tudományt, a fejlődést.

De ez csak egy példa, egy szerintem nemes célra. Még sok hasonló helyzetet el tudok képzelni.

2014. febr. 13. 02:04
 12/25 anonim ***** válasza:
Én csak a megszólítást ne mértem. Szerintem, hogy ki miért és hogyan cselekedne, akár extrém, vagy kevésbé ilyen helyzetben, az neveltetés, ismeretek kérdése, ez dönti el a választás módját, és nem az, ateista-e valaki, vagy sem.
2014. febr. 13. 11:26
 13/25 anonim ***** válasza:
83%

"A vallásosoknak igaza van abban hogy az ateizmus egy bizonyos ürességgel jár."

Ezt az ökörséget te találtad ki, Kérdező? Miért lenne igazuk, mikor számtalan egyéb kérdésben sincs igazuk?! Szkeptikus vagy, de a hozzáállásod alapján mégis hiszen valami istenféleségben...Mitől lenne üresebb egy isteni lényt létezését kétségbevonó ember lelkivilága? Nem értem az összefüggést? Szegény nem hívő tanárok, színészek, festők, írók,...nem is tudják milyen szegényes a lelkiviláguk, csak azért, mert gondolkodni képtelen vallásos emberek ezt állítják róluk. Az igazság az,hogy éppen a vallás az, ami az értelmezési horizontot egy alagútba kényszeríti, nem adja meg a szellemi szabadságot, az önálló vélemény lehetőségét, hanem korlátozza, egy értelmezési mederbe tereli, kontrollálja. A vallásosság szűk látókörűség, szellemi bátortalanság. Ez persze a tettekben is megnyilvánul, mert nincsenek tettek, nincs könnyedség, nincs meg az élet ízeinek a megélése. Savanyúkáposztalébe elrakott citrombefőtt. Ez a vallásosság.

2014. febr. 13. 12:08
 14/25 A kérdező kommentje:
Az üresség alatt azt értem hogy egy hívő szerintem könnyebben éli meg a halál fogalmát hiszen számára az nem jelenti a véget.Neked nem stressz ha a halálra gondolsz?Szerintem ez az az üresség,a tudata annak hogy az élet értelmét mi határozzuk meg,a vallásosok le vannak kötve a saját céljaikon amit a dogmájuk határoz meg,ez az irányvonaluk ezért olyan nyugodtak ha az élet vége közeleg.Az üresség ez annak a tudata hogy nincs semminek értelme,és aminek van annak is mi adjuk meg az értelmét. Abszolut nem a lelki gazdagságra gondoltam amikor ezt írtam.(A lélek fogalom a pszichológiában szerepel,nehogy már ezt is félreértsd).Egyébként inkább nevezném magam agnosztikus felfogásunak,úgy fogadok el mindent ahogyan az létezik és mindíg megörzöm a szkeptikus hozzáállásomat mindenhez.
2014. febr. 13. 21:52
 15/25 anonim ***** válasza:

A lélek a görög " pszüché " fordítása, a pszichológia pedig jobb híján ezt használja, mint a vallásosak is, de más a vallásban, a tudományban, a mindennapi közgondolkodásban, az eredeti görögben...és persze akkor hol a tudat?

Visszatérve, a vallásos éppenhogy sem nem nyugodt, sem nem kiegyensúlyozott a halál tudata miatt, hanem pontosan menekül előle, különböző hitvilágokba, ahol azzal kecsegtetik, hogy örökké fog élni. És persze teljes boldogságban. Mégsem rohan a halálba egy vallásos sem, ahol az a végtelen boldogság várja, hanem körömszakadtáig ragaszkodik az élethez, miközben ugyanazt csinálja, mint bárki: sorozatokat néz, púposra tömi a tescóban a kis kocsiját, mobilozik, netezik...szóval használja az ateista tudomány termékeit, miközben persze az ateizmust pocskondiázza. De amint írtam, a szavak mögött sem érvek, sem tettek nincsenek. Vannak emberek, akik rettegnek az elmúlástól és egész gondolatvilágukat arra rendezik be, hogy velük ez nem történhet meg. Ezért csak annyit kell tennie, hogy hisz, tények fölött pedig szemet huny, ennyi az egész. Megszünteti a gondolkodás objektív szabadságát és énközpontúvá válik. " Fontos vagyok a Teremtőmnek, hinni akarom, hogy van, mindent ennek rendelek alá..." Itt már szóba sem jön a közérdek, amit vállal csak a lelki megnyugvása miatt tesz, mert félelem van benne az ismeretlentől. Minden természeti értéket leértékel, hiszen ha elpusztul Isten majd a Túlvilágon szebbet, jobbat teremt a végtelen hatalmával, a környezetszennyezés sem gond, Isten majd megoldja...egy hívő így áll a világ dolgaihoz, magát nem is tartja a világ részének, miközben persze részesülni akar mindenből...Tehát egy vallásos a hitén kívül nem áldozza fel magát semmiért, semmit nem tart olyan értéknek, amiért ezt megtenné. Vallásos barátaink, cáfoljatok meg, ha nem így van!

2014. febr. 13. 23:01
 16/25 anonim ***** válasza:

Mikor megláttam a kérdést már előre számítottam rá, hogy a legtöbben saját gyermekeikre fognak gondolni.

Na de miért is van ez így?

Nos, erre a kérdésre nyilvánvalóan az evolúciós pszichológia ad legjobb, legpontosabb választ.

A kulcs a gének megörzésében, és tovább adásában rejlik.

Tudjuk hogy utódaink génjeik 50%át tőlünk öröklik, és hordozzák magukban azt.

Az evolúciónak bizony nem az a fontos, hogy mi jól érezzük magunkat, vagy boldogok legyünk hanem, hogy minél több utódot hagyjunk magunk után mielőtt elhaláloznánk, kik tőlünk kapott génjeiket tovább adhassák.

És mivel utódaink fiatalságuknak köszönhetően nálunknál nagyobb eséllyel több utódot képesek létrehozni, mint amennyit mi még hátralévő életünkben tudnánk.

Éppen ezért, génjeink fennmaradásának érdekében mi már sokkal feláldozhatóbbak vagyunk.

Na és ha belegondolunk valahol ez is önzésnek minősül.

Önzetlenül akkor cselekednénk, ha egy olyan emberért áldoznánk fel magunkat, akihez semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz bennünket, és a legkevésbé kedveljük azt az embert.

Bocs az Offért kérdező.

2014. febr. 13. 23:31
 17/25 anonim ***** válasza:
Ezek a tények. De egy vallásos sem az evolúciót nem ismeri el teremtő folyamatként, sem azt, hogy ennek a folyamatnak ő is csak elhanyagolható része.
2014. febr. 13. 23:35
 18/25 A kérdező kommentje:

Filoszmen,van egy olyan érzésem hogy jellemző rád a fanatizmus azok alapján amit írsz.Itt már akarva - akaratlanul kell most egy kicsit a hívők védelmére állnom mert szerintem nem minden korrekt amit leírtál.

Igen, a hívők döntő többsége átlagos életet él melyhez ugyanúgy ragaszkodnak mint bármely ateista de például ott vannak az öngyilkos merénylők vagy mártírok.Voltak és vannak olyan emberek akik bizony képesek meghalni a hitükért,ezek tények.Ehhez nem szükséges depressziós állapot.Nem sok ateistát ismerek aki képes lett volna erre (számítsuk az egyház által üldözött és kivégzett ateista tudósokat mártíroknak), függetlenül attól hogy az ateistát a józan esze vezérli a hívőt pedig a berögződései.

Igazából nem korrekt szerintem azt mondani hogy a mai technológiák,tudományos eredmények és hasonló tudományhoz köthető tárgyilagos vagy nem tárgyilagos dolgok kizárólag az ateizmus számlájára írhatóak.Lehet hogy az egyház a maga módján akadályozta a tudomány fejlődését de az tagadhatatlan tény hogy rengeteg teista ember is hozzájárult és járul a tudomány vagy a művészet fejlődéséhez.A tudományt nem kötném egyetlen világnézethez sem még akkor sem ha az ateista felfogáshoz sokkal közelebb áll mint a teistához.A tudomány az nem ideológia.A világnézet mindenki magánügye és ezt a hívő tudósok többsége szerintem tiszteletben is tartsa (vannak persze kivételek de azok általában áltudományos tevékenységgel foglalkozó személyek).

Hát igazából még hívőnek sem kell lenni ahhoz hogy inkorrektnek lássam a kijelentésedet miszerint a hívőket semmi sem érdekli és hogy szerintük az Istenük mindent megold.Ott van például Teréz anya és a hozzá hasonló emberek vagy a keresztény egyház által szervezett jótékonysági akciók, ezeket már nehéz lenne a semmittevés kategóriájába sorolni.Nem tudom melyiket mi motiválja de biztos akad köztük őszinte szándékú is.Én megértem azt hogy az egyházban rengeteg a csaló meg a sarlatán és hogy már kellemetlen az amikor folyamatosan támadják az ateistákat argumentumok nélkül,vagy hogy ateistaként a keresztény felfogás a teljes abszurdummal egyenlő de ennyire moráltalannak minősíteni a hívőket mint embereket szerintem szintén helytelen.Mindannyian emberek vagyunk és kétlem hogy ha egy ateista képes meghalni a gyermekéért akkor egy teista nem.A teista emberek is képesek szeretni azért már ne túlozzuk el a dolgot,és nem csak az Istenüket.

2014. febr. 14. 00:30
 19/25 anonim ***** válasza:

Én ugyan nem ítélem el a vallásos embereket, viszont ugyanúgy megvan bennem egy kis részben ez a felfogás velük szemben, mint neked az ateistákkal szemben, kedves kérdező. Ugyanúgy részben üresnek tartom az ő életüket, mert önmagukat fosztják meg egy csomó széptől és jótól, pusztán a beléjük nevelt dogmák és korlátok miatt. Igen, én is inkább sorolom magam az ateisták közé, mint a vallásosak közé. Mégsem félek a haláltól, hiszen az az élet része. Előbb-utóbb úgyis eljön majd, engem is el fog érni, mint minden élőt ezen a Földön. A halál olyan, mint egy snitt, csak épp utána többé soha nem folytatódik a film. És akkor mi van? Eddig jó volt, most jó, remélem hogy ezután is jó lesz még amíg tart. Így intéztem, hogy jó legyen, eddig sikerült. Ha most jönne a halál, akkor se lenne vele semmi bajom, mert amennyit éltem, az tartalmas és élményekkel teli volt. Teljesen mindegy, hogy meddig élek, mindent ami élményt nyújtana számomra akkor sem tudnék átélni, megtapasztalni, ha ezer évig élnék se. Eddig jó volt, úgy érzem érdemes volt élnem, és ha majd egyszer engem is utolér a vég, akkor nem azon fogok rágódni, hogy mennyi mindent nem próbáltam még ki, mennyi mindenben nem volt még részem, hanem abban a boldog tudatban hajtom örök álomra a fejem, hogy élveztem életem (szinte) minden egyes percét.

Nincs meg bennem az a bizonyos üresség érzése sem, amit írtál. Nem érzem úgy, hogy hiányozna a vallás, a csordához való tartozás, az, hogy illúziókba meneküljek a vég elől. Ha majd meghalok, tudom, hogy nem fog a lelkem mittudomén milyen asztrálsíkokon bolyongani ki tudja meddig, míg bele nem szület egy másik testbe; tudom, hogy nem fogok valami úri teremtő színe elé járulni, hogy aztán ő ítélkezzen majd életem és tetteim felett a saját értékrendje szerint, hogy én jó voltam-e vagy sem. Tudatom kihuny, mint a villanykörte mikor kiég, testem atomjai pedig szétszóródnak az univerzumban, visszatérve az örök körforgásba. És emiatt semmi félelem nincs bennem, hiszen ez a természet rendje.

2014. febr. 14. 00:37
 20/25 A kérdező kommentje:

19 válaszoló.Igen,szerintem ilyen egy egészséges ateista felfogása a halálról.De az elsődleges kérdés lényege éppen itt van elrejtve.Vajon képes-e az ember úgy elveszteni az életét valamiért hogy tudja hogy az csak egy és mulandó,annak a tudatában hogy továbbélhetne de saját döntése miatt valamely más cél érdekében nem teszi azt?

Vagy a válaszod vehetem igenlőnek? Azaz olyan tudatban lennél képes feláldozni az életed mondjuk a gyermekedért hogy "sokat éltem és tapasztaltam,jól éltem és ennyi elég is lesz, elégedett vagyok azzal amit elértem és annak a hiánya ami történhetne még velem ha életben maradnák már elhanyagolható azon cél mellett hogy a gyermekem továbbélhessen"?

2014. febr. 14. 00:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!