Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért ilyen gonosz,...

Isten miért ilyen gonosz, kegyetlen, vérszomjas, nagyképű és értelmetlen? Miért ekkora tahó?

Figyelt kérdés

Isten minden tette ezeket mutatja. Például miért követeli meg, hogy imádják? Milyen jogon? Jót érez tőle? Miért bántja sőt öli vagy öleti meg azokat, akik nem imádják? Egyáltalán minek teremtette a világot? Unta magát, és játék kellett neki? Miért jó ez bárkinek? Miért kérte a fia feláldozását Ábrahámtól, csak hogy utána visszavonja? Jól szórakozott? Miért ölte meg Jób állatait, szolgáit és gyerekeit egytől egyig, akiket sosem adott vissza, csak újakat helyettük? Miért kínozza az embereket próbatétel néven, ha mindenhatósága révén úgyis mindenkibe belelát? Miért kellett kínhalált halnia a fiának azért, hogy ő megbocsájtson az embereknek, miért nem tudott csak úgy? Miért pusztította a szerencsétlen, ártatlan egyiptomi polgárokat, miért mészárolta le a gyerekeket? Miért tette oda a tudás fáját Ádámnak és Évának, ha tudta, hogy enni fognak róla, és utána miért büntette őket azzal a sok kegyetlenséggel, amiket azóta is visel az abban a bűnben teljesen ártatlan emberiség? Miért pusztította el a világot Noé kivételével, amit ő maga teremtett, előre tudván, hogy hová jut, és ami tele volt ártatlan kisgyerekekkel is? Miért mindenre az a válasza, hogy "Mert én vagyok az Úr" vagy "Engem senki nem bírálhat, csak dicsérhet" és hasonlók? Miért hagy szenvedni, éhen és szomjan halni ártatlan gyermekeket százmilliószám? Miért gondolják az öregasszonyok, hogyha azokkal nem foglalkozik, majd velük fog és mindenben segíti őket?

Valaki esetleg megválaszolná ezeket egytől egyig?

2014. jan. 27. 17:59
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Nem lehet így. Nem lehet a teremtett gyönyörű világot, az érző lényeket így "értékelni" - mint a pénznemeket a pénzváltóban. Mi az élő? Kit szeretsz? Mi az életed értelme? Mit tanulsz? Nem jól gondolkodsz -ez látszik a kérdéseden.

Mi volt, ami megmelengette utoljára a szívedet?

A tolvajt a földi igazságszolgáltatás megbünteti, nem a mi dolgunk "Leírni".

A munkás a gyártósorról könnyen lehet, hogy "értékesebb" a te mércéddel is, mint egy nagyon okos tudós, aki a génekkel manipulál, vagy vegyi fegyvert tökéletesít, vagy más módon erőszakoskodik az alapvetően gyönyörűre teremtett és harmonikus egyensúlyban lévő világgal. Az a munkás lehet, hogy gyöngéden ápolja haldokló anyját, szereti feleségét, becsülettel neveli gyermekeit. Nem tudod, a másikról, csak földi gyarló szemmel vizslatni, mi rejtőzik benne. A világ befelé, a lélek felé is végtelen, mint a kozmosz. Nem gyártósoron legyártott az ember, hanem isteni képmás, teremtett, érző lény. Minden ember, ettől ember, istengyermeki mivolta miatt, ezért nem kavics, hársfa, sárgarigó.

Isten előtt nem a külső, a felmutatott érdemek, a papírok, a kitüntetések értékesek, hanem a szívnek elrejtett embere, a szelíd és csendes szellem romolhatatlanságával.

2014. jan. 31. 20:20
 22/33 anonim ***** válasza:

Igen... ezek a tipikus kérdések, "Ha van Isten, akkor miért hagyja hogy annyi ember éhezzen" stb stb stb.

Az ilyen típusú kérdéseket sokan felteszik, olyan emberek főleg, akik teljesen sötétek ebben a témában. A kérdéseidre válaszolni fölösleges lenne, mert annyira le kellene menni a tudomány és lélek mélységeibe, hogy az a te számodra magas lenne. Nem gúnyból írom ezt.

Olyan lenne, mintha egy írni-olvasni alig tudó 6 éves gyereknek elkezdenénk beszélni valami bonyolult irodalomtudományos kutatási eredményről, nyilván nem értené meg.

Ja, és még egy dolog... te azt írod magadról, hogy "ateista" vagy. Az ateista szerintem azt jelenti, hogy tagadja Istent minden formában. Te pedig a kérdéseid özönében folyamatosan így írod: miért csinálta ezt, miért csinálta azt, miért hagyta stb stb.

Tehát cselekvő igéket használsz, nem pedig történést kifejezőket, ergó te is beismered, hogy azokat amiket számonkérsz a kérdéseidben, valaki cselekedte. Megszemélyesíted a kérdéseidet, vagyis akaratodon kívül te is elismered, hogy van Isten.

Szóval ha te "ateistá"-nak mondod magad, akkor Isten nevére még csak nem is gondolsz, nem ejted ki a szádon, mivel butaságnak tartod az egészet.

Akkor? Hogy is van ez? :)

Nem lehet inkább, hogy valami hatalmas világnézeti válságban élsz, valami miatt nem tudod magad elfogadni, és ilyen butaságokban vezeted le a feszültséget?

2014. febr. 2. 07:27
 23/33 anonim ***** válasza:
kedves kérdező. volt a te életetben, öröm? megelégedetsség? szeretet? mert ha vissza tudsz idézni életedből olyan momentumot, amiért érdemes volt élni, akkor ott keresd a Teremtőt, mert "Isten szeretet." ezért az egy pillanatodért termtette az egész világot, te kicsinyhitű! ;-)
2014. febr. 2. 08:24
 24/33 anonim ***** válasza:

"Isten miért ilyen gonosz, kegyetlen, vérszomjas..."

Egy mesefigurába minden belefér. De ha igazán kacagva akarod megtekinteni a Biblia zagyvaságait, ajánlom Leo Taxil: Szórakoztató Biblia c. könyvét.

2014. febr. 2. 11:09
 25/33 A kérdező kommentje:

#22 :D:D:D

Hadd tippeljek: 30-40-es soványka férfi vagy, sosem voltál túl népszerű, érettségid vagy legfeljebb bölcsész végzettséged van, a kereseted nem éri el a 200ezret, egész életedben többnyire a szüleidre támaszkodtál, ha van nőd az ronda.

Mennyit találtam el?

Szerintem elég sokat. Mindez levezethető az intelligenciádból és logikádból, amit a válaszod egyértelműen tükröz. Kétlem, hogy képes lennél bármilyen tudományos magyarázattal előjönni. Én igen. Még abban is fogadnék veled 50.000 forintban, hogy többet tudok a hitedről, mint te magad.

Lélek nincs.

Ateista vagyok, de ahhoz, hogy valamit tagadhassak vagy megkérdőjelezhessek, egy mondat erejéig feltételeznem kell. Netán máshogy kellett volna megfogalmaznom a kérdést? Jobb lenne, ha minden kérdés elé odatenném, hogy "Ha tényleg létezik Isten..."? Hagyjál már..

Magamat elfogadom, a gondolkodásmódom és világnézetem kiforrott, csupán nem érzem magam kényelmesen amíg ennyi a buta ember körülöttem.

#23 Volt öröm, megelégedettség, mondjuk még szeretet is, meg jó momentumok. De mi van akkor? mire jók ezek? Ha meghalok, utána mit számítanak? Mit számít Chan, az 1342-ben meghalt kínai halászparaszt bármilyen öröme? Ő meghalt, nem érdekli. Engem sem érdekelt, hogy volt-e neki bármi öröme, és téged sem. Sőt, az sem érdekel senkit, hogy létezett-e. És Isten miért teremt csupán a jó pillanatokért? Ha nem teremtett volna meg, senki sem hiányolná az örömöt, a szeretetet. Ahogy a születésed előtti 14 milliárd évben sem hiányoltad, és a halálod utáni ugyanennyi ideig sem fogod. Akkor, mire az egész?

2014. febr. 2. 11:22
 26/33 anonim válasza:

...és ez az a pont amikor az ateista ugyanolyan vallásos megszállottsággal fröcsögi a baromságait, mint egy "fanatikus" vallásos.

És mi vagy te, egy sztár-pszichológus, hogy mindezt "levezetted" egy hozzászóló 10 mondatából?

2014. febr. 22. 20:08
 27/33 anonim ***** válasza:
Na végre 100%-ban kiderült! "Aki mondja másra, az mondja magára"- vagyis, hogy a Kérdező az ilyen gonosz, kegyetlen, vérszomjas, nagyképű és értelmetlen, ekkora tahó.
2014. febr. 23. 16:09
 28/33 Uherga11222000 válasza:
Szerintem ez a krédés nem ide való...Talán egy k******tt ateista szektában ilyenekről beszélgetnek...-.-" Ilyen kérdéssel jönni. A lelki problémáid nem tartoznak ide. Kérdezz inkább arról, hogy hanyas kaliberű fegyverrel lődd főbe magad!!!!
2014. febr. 24. 20:31
 29/33 anonim ***** válasza:

Hogy a kérdezőnek válaszoljak: nem az isten a tahó, hanem az emberek, akik képviselték, képviselik itt a Földön. Eléggé kitűnik itt, a GyIK-en, néhány hozzászóló stílusából.

Utolsónak: ad1. . Ateista szekták nincsenek, legfeljebb hivatásos kételkedők, ill. olyanok, akik csak a tudományban hisznek. Klubok persze ilyen alapon is szerveződhetnek...-)

ad2.: A válaszod stílusa téged minősít. Én a helyedben nagyon-nagyon mélyen magamba szállnék, és megkérdezném magamtól, hogy mitől van bennem ekkora harag mások iránt? Ez nem éppen egy igaz keresztény emberhez illő magaviselet.

2014. márc. 1. 19:37
 30/33 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Kérdező, az én fejemben is pont ezek a kérdések járnak!! Isten tényleg, úgy ahogy mondod, egy utolsó, kegyetlen, gonosz, nagyképű, értelmetlen, vérszomjas t@hó állat, és én már gyűlölöm őt!!! Csak az a baj, hogy mi csak bonyolított, logikátlan, érthetetlen válaszokat kapunk erre, amivel nekünk sajnos azt kell gyanítanunk, hogy ez az egész vallás egy mondvacsinált mese. A vallást valószínűleg az ó- vagy a középkorban a hataloméhes majmok találták ki, hogy az emberek féljenek, és lehessen irányítani őket, és ezt még sok más is mutatja. Én kb. két évvel ezelőtt még mélyen vallásos voltam, és hittanra is jártam, de a hitoktató tanár valami iszonyatosan beteg dolgokat tanított, embertelen volt ez már, sokat felfogni sem lehetett, én próbáltam a logikát keresni ezekben, de nem találtam, mert nincs is!!! Tavaly anyukám le is beszélt a hittanról, és rájöttem, hogy jól tette ezt!!!
2014. márc. 1. 21:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!