Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért ilyen gonosz,...

Isten miért ilyen gonosz, kegyetlen, vérszomjas, nagyképű és értelmetlen? Miért ekkora tahó?

Figyelt kérdés

Isten minden tette ezeket mutatja. Például miért követeli meg, hogy imádják? Milyen jogon? Jót érez tőle? Miért bántja sőt öli vagy öleti meg azokat, akik nem imádják? Egyáltalán minek teremtette a világot? Unta magát, és játék kellett neki? Miért jó ez bárkinek? Miért kérte a fia feláldozását Ábrahámtól, csak hogy utána visszavonja? Jól szórakozott? Miért ölte meg Jób állatait, szolgáit és gyerekeit egytől egyig, akiket sosem adott vissza, csak újakat helyettük? Miért kínozza az embereket próbatétel néven, ha mindenhatósága révén úgyis mindenkibe belelát? Miért kellett kínhalált halnia a fiának azért, hogy ő megbocsájtson az embereknek, miért nem tudott csak úgy? Miért pusztította a szerencsétlen, ártatlan egyiptomi polgárokat, miért mészárolta le a gyerekeket? Miért tette oda a tudás fáját Ádámnak és Évának, ha tudta, hogy enni fognak róla, és utána miért büntette őket azzal a sok kegyetlenséggel, amiket azóta is visel az abban a bűnben teljesen ártatlan emberiség? Miért pusztította el a világot Noé kivételével, amit ő maga teremtett, előre tudván, hogy hová jut, és ami tele volt ártatlan kisgyerekekkel is? Miért mindenre az a válasza, hogy "Mert én vagyok az Úr" vagy "Engem senki nem bírálhat, csak dicsérhet" és hasonlók? Miért hagy szenvedni, éhen és szomjan halni ártatlan gyermekeket százmilliószám? Miért gondolják az öregasszonyok, hogyha azokkal nem foglalkozik, majd velük fog és mindenben segíti őket?

Valaki esetleg megválaszolná ezeket egytől egyig?

2014. jan. 27. 17:59
1 2 3 4
 11/33 megfelelő ***** válasza:

Nincs kedvem mind végignyálazni az összes kérdésedet, csak néhányat, de szerintem úgy sem tudod elfogadni, bármilyen választ is kapsz, mert nem a valóságra vagy kíváncsi, hanem arra vágysz, hogy megerősítsék a véleményedet.

"Miért kérte a fia feláldozását Ábrahámtól, csak hogy utána visszavonja?"

Mert kíváncsi volt rá, hogy Ábrahám mennyire elkötelezett iránta. És mivel nem akarta, hogy valóban megölje a fiát, ezért nem is várta el tőle, hanem, csak próbára tette.

" Miért kínozza az embereket próbatétel néven, ha mindenhatósága révén úgyis mindenkibe belelát? "

Hogy te megismerd magadat, hogy mire vagy képes és mire nem

"Miért kellett kínhalált halnia a fiának azért, hogy ő megbocsájtson az embereknek, miért nem tudott csak úgy? "

Mert az igazság szerint a bűn elkövetésére áldozatot kell bemutatni. Valamit, valamiért. A fiára pedig azért volt szükség, mert a világ bűnei akkorák, hogy, csak ilyen magasrendű áldozat képes ellentételezni, nem pedig 1000000 csirke, mondjuk.

" Miért tette oda a tudás fáját Ádámnak és Évának, ha tudta, hogy enni fognak róla, és utána miért büntette őket azzal a sok kegyetlenséggel, amiket azóta is visel az abban a bűnben teljesen ártatlan emberiség?"

Mert most is és akkor is te választasz élet és halál között, mert szabad akaratod van. Isten megmondta, hogy ne csinálják, most is megmondja.

"Miért pusztította el a világot Noé kivételével, amit ő maga teremtett, előre tudván, hogy hová jut, és ami tele volt ártatlan kisgyerekekkel is?"

Mert a gyerek olyan lesz, mint a szülő, hiszen az neveli, a világ meg olyan gonosz és mocskos lett, hogy nem volt más választása. Olvasd el az Énókh könyvét.A kisgyerek meg nem került a kárhozatra, jobb élete van, mint itt lehetett volna.

2014. jan. 28. 09:06
 12/33 A kérdező kommentje:

Nem sok értelme van, ha nem válaszolsz mindegyikre, de sebaj.

Isten hogyan lehet kíváncsi? Nem tud már így is mindent? És ezek szerint az a jó keresztény, aki hajlandó megölni a fiát ha egy hang a fejében ezt mondja?

Miért így ismerjem meg magam? Egyáltalán miért foglalkozik ezzel? Nem lehetnék simán csak boldog egy tökéletes világban? Miért kell a harcra edzenie mindenkinek, Isten nem szereti a békét?

Miért kell áldozatot bemutatni? Kinek használ az? Az áldozat Isten kedvére van, de ő mégis mit kezd vele? Az hol logikus, ha neked valaki rosszat tesz, te megöleted vele a fiadat, és így már megbocsáthatsz neki és kvittek vagytok?

Én most nem választhatok az örök élet és a halál között. Meghalok, akár akarok akár nem, Ádám és Éva "bűne" miatt. De miért szenvedjek én bárki bűnéért?

Szóval ha a gyerek olyan lesz mint a szülő, az emberek pedig Isten gyermekei, és olyan mocskosak és romlottak lettek, akkor Isten is ilyen mocskos és romlott, nem? És ha a világ gonosz is, miért pusztítja el? Miért nem hagyja békén, ahelyett hogy elpusztítaná? Ha ennyire szeret kísérletezni, teremtsen magának egy új világot. A kisgyereknek hol van jobb élete, ha egyszer meghalt? A mennyországban? Ott örökké gyermek marad a lelke? Akkor miért nem születhetett eleve a mennyországba, mi értelme ennek a véges, rossz életnek a Földön, ha úgyis az örökkévalóságig a mennyországban lesznek? Ötmilliárd év múlva már rég emlékképe sem marad az itt töltött pár évüknek, akkor mégis mire volt jó?

2014. jan. 28. 16:28
 13/33 anonim ***** válasza:

Szervusz!

Latom megint sok kerdesed van.

Ahogy irtam mar, Isten nem minden esetben hasznalja az "elorelato kepesseget". Tobb esetben valoban kivancsi volt arra, hogy az emberek hogyan bizonyitjak fele a szeretetuket es huseguket.

Kerdezed, hogy miert nem lehetunk boldogok egy tokeletes vilagban?

Ahogy mar szinten megjegyeztem, ezen a vilagon most Satan uralkodik. Ez latszik a vilag allapotabol is, hiszen Satan tulajdonsagait tukrozi vissza. Ezert vannak haboruk, oldoklesek, bunozes, ehinseg, igazsagtalansagok.

Mig Satan uralkodik, addig nem lesz tokeletes a vilag, es addig teljes boldogsag sem lesz.

Isten szereti a beket, es gyuloli az eroszakot. Az, hogy sokszor volt kenytelen kozbelepni az emberi tortenelem folyaman, az mind azert volt, hogy Jezus megszulethessen.

Aldozatokat azert kellett bemutatni neki, mert az allataldozatok emlekeztettek a zsido nepet arra, hogy bunosok. Ezert minden evben aldozatot kellett bemutatniuk, ahol egy hibatlan "kost vagy baranyt" aldozatak fel. A barany felaldozasa elokepe volt Jezus felaldozasanak.

Irod, hogy valasztani kell elet es halal kozott, pedig meghalsz, akar akarsz akar nem.

Nos meg ebben a vilagban valoban mindenki meghal. A halal alol nincs kivetel.

De Isten a Szentirasban leiratta, hogyan kaphatjuk vissza az orok eletet. Ezert folyik az egesz vilagon a predikalo munka. Most van a "szetvalasztas" ideje. Mindenkinek fel van kinalva a lehetoseg, csak elnie kell vele. Ahogy Noe is 40 evig predikalt az akkor elt embereknek hogy kozel a vizozon, es menekuljenek meg, ugy folyik ma is a munka. Felhivjuk az emberek figyelmet arra, hogy nemsokara hatalmas valtozas lesz a vilagban. Isten visszaveszi a hatalmat Satantol, majd elpusztitja a demonaival egyutt. Igy helyreall minden Isten eredeti elhatarozasa szerint.

Mert Isten az elso emberpart azzal a cellal teremtette meg, hogy ok majd orokke elhetnek a foldon, benepesitve azt. A halal csak bunteteskent jott be az emberek eletebe.

Tehat ma hirdetve van az elkozelgo vilagmeretu pusztulas. Most lehet valasztani "elet es halal kozott".Aki elfogadja Isten iranyitasat, az az eletet kapja. Aki elutasitja, azt pedig a megsemmisules varja.

Biztosan te is szeretnel egy olyan vilagban elni, ahol tobbe nem kell rettegni sem embertol, sem allattol. Bekeben es szeretetben elni, meghozza orokke.

Egy olyan vilagban, ahol nem lesz betegseg es halal.

Bejarhatod az egesz foldet, sot be is kell, mert meg kell ismernunk minden zugat. Barmerre mesz, olyan emberekkel talalkozol, akik egykent imadajak Istent. Az allatok ujbol szelidek lesznek. Ezt kinalja nekunk a mindenhato Isten.

Adam bune miatt azert szenvedunk, mert ok Istentol fuggetlenul akartak elni. Megkaptak a lehetoseget. Az emberiseg a tortenelem folyaman mar minden kormanyzati probat megprobalt, de egyik sem tudta megoldani az emberiseg kozos gondjait. Ma is vannak haboruk, oldoklesek, bunozes, ehinseg, betegseg es halal.

Ezeket egyedul a mindenhato Isten fogja tudni rendbetenni.

Ahogy az elso emberpar elveszitette a tokeletesseguket, ugy kezdtek hanyatlani. Minnel tavolabb kerultek az Edentol, annal inkabb hatalmasodott el rajtuk a tokeletlenseg. Es emiatt vagyunk ilyen allapotban ma is.

A tokeletlenseget ugy adtak at a leszarmazottaiknak, mint egy fertozo betegseget ad at egyik ember a masiknak. Pl. egy hibas ontoformabol csak hibas darab johet letre.

Kerdezed, hogy miert pusztitja el Isten a vilagot, miert nem hagyja beken?

Te szeretsz ebben a vilagban elni? Jol erzed magad, mikor latod a rengeteg szenvedest, artatlanok megoleset. A sok csalast, igazsagtalansagot?

Mert gondolom neked sem tetszik. Pontosan ezert fog Isten kozbelepni. Megszunnek mindezek, es a foldre aldas fog jonni. Gondolom a fentebb felvazolt korulmenyek jobban tetszenek neked is, mint amit most irtam.

A kisgyermekek lelke nincs a mennyorszagban. A sirban pihennek, mint minden halott. Es varnak a feltamadasra.

Es nagyon jon kerdest tettel fel a vegen!

"Mi ertelme ennek a veges eletnek a foldon"?

Ennek semi ertelme sincs. Isten nem igy tervezte el a dolgokat. Ezek sajnos Satan behatasara lettek ilyenek.

Hiszen valoban, az ember eletkora 70-80 ev legfeljebb. Ez nagyon rovid ahhoz kepest, hogy a halal pedig orok.

Az Edenben pontosan az ellentete volt az igaz. Adam es Eva egy orok elet kilatasaval lettek megteremtve.

Es ezt fogjuk visszakapni a mi szereto Istenunktol, aki meg mindig turelmes felenk, es meg mindig ad lehetoseget a megteresre.

Nem valaszoltal arra, hogy megirjam-e neked Isten letezeserol a bizonyitekokat! Varom a valaszodat! Addig is udvozollek: Judit!

2014. jan. 28. 20:18
 14/33 A kérdező kommentje:

Igen, kérlek írd meg.

Amikor azt kérdeztem, miért nem lehetünk egy tökéletes világban, úgy értettem, hogy egy másikban. Minek van ez a világ? Minek kell áthaladni rajta?

Isten miért hagyja a Sátánt uralkodni? Miért vár a közbelépéssel, amíg az emberek szenvednek és meghalnak?

Miért csak az élhet örökké, aki hiszi és szereti Istent? Miért nem jár alanyi jogon az örök élet? Miért csak a szolgáknak, akik alávetik magukat? Nem túl szimpatikus, hogy csak akik fejet hajtanak, azok maradhatnak életben, és mindenki mást megöl.

Istennek volt egyáltalán valaha olyan terve, ami nem fulladt kudarcba? Mint Ádám és Éva, vagy az özönvíz utáni jobb világ. Egyik sem jött be, hogyan bízhattok benne ezután? Hogyan hihetitek, hogy van egy terve?

Valójában a földön csak úgy minden hat-hetedik ember hisz a keresztény istenben. Van nála nagyobb isten is, akinek több a követője. Ilyen Allah. És a keresztény isten(hacsak nem a zsidók által Jahveként) nem is létezett kétezer évvel ezelőttig. Azelőtt volt Jupiter, Odin, Zeusz, Ozirisz és a többiek. És most is van sok más. Miért pont éppen ez, egy új isten, aki a föld és az emberiség történetének nagy részében sehol sem volt lenne az igaz isten? És amúgy, csak úgy mellékesen, mi volt a terve például a dinoszauruszokkal? És miért csak a Föld létezésének elmúlt pár tíz(vagy száz)ezer évében van ember, ha egyszer ő a teremtés koronája? Vagy az ilyesmit élből tagadjátok, ne is beszéljünk róla? Ha már hajlandó vagyok a beszélgetés kedvéért feltételezni, hogy Isten létezik, ez még simán belefér:)

Szóval, igen, én szeretek ebben a világban élni. Szerintem a világ így tökéletes, és ilyennek kell lennie, és nem is lehet másmilyen. Minden ami történik törvényszerű illetve véletlenek eredménye. Nem létezhet emberi világ háborúk, betegségek és halál nélkül. Egyelőre nem, és ezen később is csak a tudomány segíthet, és az elrugaszkodás ettől a gondolkodásmódtól, ami évezredek óta bilincseli a lábunkat a földhöz.

Ha ilyen egy Sátán uralta világ, hát nem rossz, csak sok itt a buta ember, gondolom ez az átok az egészben. Mert bevallom a birkákat, így - és tisztelet a ritka kivételnek - hívőket én butának tartom, vagy legalábbis teljesen rossz gondolkodásmódúnak, hiszen szolgalelkűek, semmi ambícióval csak félelemmel az ismeretlentől és a felfoghatatlantól mint amilyen a halál, és ezért képesek kreálni és hinni bármekkora hülyeséget, csak a saját megnyugtatásukra, ahelyett hogy megismerni próbálnák a való világot. Ezt még elnézhetőnek tartom ha az ember az ó- vagy középkorban él, hiszen valóban nehéz lehetett a legtöbb dologra magyarázatot találni, de a mai ismeretekkel már nincsenek (vagy legalábbis jóval kevesebb) titkok, rejtélyek és természetfeletti. Tudjuk hogy nincsenek boszorkányok, hogy a Föld nem lapos, és nem is egy teknős hátán van vagy Atlasz vállán, hogy nem a Föld a világmindenség közepe de még csak nem is a Nap, nem Poszeidón uralja a tengereket, ahogy az esőt sem az istenek küldik hanem érthető módon alakul ki, és azt is, hogy nem létezik semmilyen Isten, csak ezt néhányan valahogy még nem akarják elfogadni.

2014. jan. 28. 21:37
 15/33 anonim ***** válasza:

Jellemző az emberre, hogy mit kérdez, hogy mit válaszol, mit mond, mit cselekszik. Igen, rám is jellemző, mit írok.

A feltett kérdés Rád jellemző, kérdező. Magadról azt állítod, hogy "erős ateista " vagy. közben lesír, hogy ez nem igaz, ordas nagy öntelt, hőbörgő, gyenge, logikátlan tahó vagy. Magadtól reggel fel sem ébrednél, de világért nem mondanád: köszönöm, hogy élek. Ennyit erről.

Nem kell azt hinni, minden lehet a gyk-n.

A következő a kérdés: tételezzük fel (amit magadban is tételezel) te vagy a Teremtő Atyaúristen. Te milyen világot- embert - embereket- közösséget teremtesz? Alanyi jogon mi "jár"?

2014. jan. 29. 21:33
 16/33 A kérdező kommentje:

Miből gondolod, hogy nem vagyok erős ateista? Tudod, hogy az mit jelent? És bármi mást miből gondolsz? Én válaszolok a kérdésedre, te miért nem próbálsz meg az enyéimre?

Ha én vagyok az atyaúristen, és világot teremtek, először ki kéne találnom, hogy mégis minek teremtek világot. Egyértelmű, hogy azért teremteném, mert jó játék lehet, és mi mással tölteném az időmet ha nincs semmi, én se vagyok sehol, csak úgy vagyok a semmibe senkinek, értelmetlenül, és unatkozom. Csakis játékkal segíthetek magamon, hiszen mi más célom lenne, mint a szórakozás. Nem lennének, mert nem lehetnek ambícióim. Teremtenék először legalább egy, de inkább többfajta intelligens fajt meg sokat ami nem az, ételnek. Tudom, nem túl eredeti, de hát ez van. Lényeg, hogy tudjanak építkezni, kommunikálni, termelni, vadászni, fejlődni. Aztán összeugrasztanám őket, hogy melyik a jobb. Addig harcolnának, amíg az egyik ki nem irtja a másikat. Nem képviselne értéket egyikük élete sem, hiszen csak kis pontok akiket a semmiből teremtettem és akikből bármennyi továbbit teremthetek. Nézném, és élvezném ahogy versenyeznek a túlélésért, és kíváncsi lennék, mire viszik. Problémákat zúdítanék rájuk, hogy lássam, hogyan oldják meg. Ha véletlen mind meghalnak, újrakezdem a játékot. Persze akármelyik világot megunom egy idő után, így raknék még sokat, mindegyik másmilyen lenne egy kicsit. Mindegyiknél az érdekelne, hogy maguktól mire mennek. Ha beleavatkozok, csak azért, hogy egymásra uszítsam őket, bajt zúdítsak rájuk, vagy hogy izgalmasabb legyen a harc, a gyengébbet segíteném azzal, hogy jobban pusztítom az erősebbet. Nem túl sportszerű, de hát az én világom, ezek meg úgysem érnek semmit, hiszen végtelen van belőlük. Figyelném a kultúrákat is persze, de csak érdekességként. A találmányokat, az ötleteket. Bár ha mindenható lennék, nem hiszem, hogy túl érdekes lenne mindez. Én ilyen Isten lennék, és nem hiszem el, hogy mások másmilyenek.

2014. jan. 29. 22:05
 17/33 anonim ***** válasza:

Csak állatokat teremtenél? ( Te csak olyat teremtenél, aminek nincs értéke? kavicsot talán? az állat is értékes, lelke van)

Embert - isteni képmást nem?

Aki tud megismerni és alkotni, teremteni? Aki megírja a H-moll misét, a Brandenburgi versenyeket (Bach)? A Lear királyt (Sh.)? A Duinói elégiákat (Rilke)? Megfesti A tékozló fiút? Mózest a kőtáblával? (Rembrandt) Megírja a Harmadik szimfóniát és a többi gyönyörű verset (Weöres) Aki mindezeknek örül, boldog, mert általuk jobb EMBER lett? Dél-Németországban egy barlangban (Geissenklösterle) csaknem 40ezer éves furulyát találtak. Keselyűcsontból faragták- kőszerszámokkal. Mamutcsontból is találtak-ezek két félből ragasztva készültek. A hangszerek harmonikusan HANGOLTAK ! (megszólaltatták a régészek, forradalmasította a kultúrantropológusok nézeteit) A művészetre mindig is szüksége volt az embernek. Ahogy a világot megismeri - teremtőerővel kifejezi a megismerését. Jóval később Platón leírta a harmonikus hangsorokat.

Az ember ELVONT gondolkodásra képes. Sőt: az az ember maradt meg, aki elvont gondolkodásra volt képes. (nem a neandervölgyi)

Művészet nélkül nem lenne semminek értelme. Segít megérteni elviselni a tragikus létezést, segít megérteni a születést, szerelmet, halált.. Ezért a művészet mindig szakrális. Csak szakrális művészet van.

Mert végtelen érték az ember..

Az ember isteni képmás. De most még csak tükör által homályosan látja magát. Vagy: Isten látja a tükörképét- de a tükörkép nem látja amiNEK a tükörképe. A művészet segít, hogy lássa önmagát - a bűneivel - és hogy lássa

- majd-

Istent.

2014. jan. 29. 22:35
 18/33 A kérdező kommentje:

Azért nem azt írtam, hogy embert teremtenék, nehogy plágiummal vádoljanak:D

De írtam, hogy teremtenék értelmes, alkotni képes lényt, akár embert. De nem lenne fikarcnyi értéke sem, nem lenne értékesebb számomra a kőnél. Nem tud nekem mást adni, csak a szórakozást azzal, hogy szenved, hogy problémákat old meg, hogy izgalmassá teszi a játékomat. De értéke semmiképp sincs, hiszen rengeteg van belőle, és akármennyit teremthetek. Él-e vagy hal, egyáltalán nem érdekel. Hogy mit teremt, az érdekes, de olyanokat én is teremthetnék, ha akarnék, nem kell nekem ahhoz az ember. Szóval ha van Isten, az embernek nincs értéke, mert csak egy játékszer egy kifogyhatatlan forrásból. Ha meghal, annyit teremt helyette, amennyit akar. Ha mind meghal, teremt újakat. Akkor mitől lenne értékük?

2014. jan. 30. 17:54
 19/33 anonim ***** válasza:

Isten gyermekei vagyunk. Majd ha lesz gyereked, ezt akkor tudod megérteni, [a stílusodból] gondolom, még iskolába jársz, soká lesz, de lesz.

Hogy is gondolhatod, hogy egyformák a lények, mindegy a létük? Egy tudós megvizsgált több ezer HÓPELYHET - és azt találta: mind hatszög-kristály, de nincs két egyforma!

Minden ember egyszeri, megismételhetetlen és a végtelent hordozza magában. A nevelés azért olyan nehéz, felelősségteljes feladat, mert ezt el lehet veszíteni. Ennek a "lélekszikrának"- ami a bennünk lévő Világ Világossága ki kell bontakozni. A nevelés a növelés szóval etimológiailag összefügg. Ezt a VILÁGOSSÁGOT kell növelni.

Ha erre nem figyelnek, ha a gyerek csak videojátékokon nő fel, azt hiszi, az ember nem különbözik egy homokszemtől. annyi van belőle, és nem baj ha elvész belőle..

De ez nem így van.

A buddhisták naponta recitálják a szívszútrában:

"Fogadom, hogy minden érző lényt megmentek."

Ez minden [világ]vallásban fontos, egybehangzó és a leginkább az Evangéliumokban kifejtett.

"Egyetlen mű van: A megváltás"

http://www.youtube.com/watch?v=Ccy708RQ1DA&list=PLWGQW2gV5kP..

2014. jan. 30. 18:10
 20/33 A kérdező kommentje:
Az ember csak attól különbözik a többi embertől, hogy mások a tapasztalatai és más információkkal rendelkezik. De ettől még nem feltétlenül lesz értékes. Hiszen ugyan kit érdekel a tolvaj Gazsi gyerekkora, gondolkodása, vagy az általa nyújtható információk, mondjuk hogy szőrös-e a nővérének? És kit érdekel, ha Gazsi meghal? Veszítünk valamit? Veszít valamit az emberiség? De amúgy is valószínű, hogy egy ember sem rendelkezik olyan információval, amivel a feltételezett isten nem, tehát megint ott vagyunk, hogy nem ér semmit az ember. Nincs benne semmi új, és semmi érdekeset nem veszít a halálával az, aki annyit gyárt belőle, amennyit akar. Ha mégis lehetne értéke az embernek, akkor sem akárkinek, csak keveseknek. Mint a legnagyobb művészek, vezetők és tudósok. De semelyik szépasszonynak a faluból, vagy munkásnak az izzósorról nincs értéke, mert nem számít, és később sem fog számítani, hogy léteztek-e egyáltalán. De pláne nem Istennek.
2014. jan. 30. 18:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!