Miért állítják be sokan a Wiccát gonosz, sátáni dolognak?
Ha már valaki véleményt formál az ember valamiről, annak előtte illik utána olvasni, nem?
Nem csak úgy bele a nagyvilágba jelentünk ki dolgokat, aminek semmi valóságalapja NINCS. És ez igaz akármelyik másik vallásra is.
Szerintem káros dolog ezt művelni, mert ez félrevezeti az embert, aki mondjuk laikus a témában.
Annyira bosszantó, hogy egyesek nem tisztelik a másik hitét.
Teljesen egyetértek veled....
Viszont sokan úgy gondolkodnak, hogy ha valaki nem olyan, mint én, az rossz. (vagy ha én ill. egy ismerős bunkó volt, akkor a másik is tuti az).
Pl. ha valaki nem keresztény, az gonosz. (ostobaság ez).
Viszont itt is megjegyzem, hogy elfogadni, tisztelni nem azt jelenti, hogy hinni a másik vallásban vagy követni. Bár neked szerintem ez evidens.
Én is erre gondoltam, amit leírtál.
Ebből is látszik, hogy nem olyan nehéz így gondolkodni :)
Szia!
Kezdjük ott, hogy a valláskritika nem jelenti azt, hogy nem tisztelik a másik hitét. Nem gondolom azt, hogy aki gonosz, sátáni dolognak állítja be, ezt a vallást, az feltétlenül laikus lenne a témában. Egyébként meg a kérdésedet nem lehet egzakt módon megválaszolni. Nem tudom, hogy ki az a sok ember, akiről te beszél. A modern természettudomány nem foglalkozik a wiccával. Eddigi tapasztalataim alapján ugyanez elmondható a deistákra és az agnosztikusokra is, mert nem hallottam/olvastam még tőlük ilyen kommentárokat a wiccával kapcsolatban. Szerintem amire te gondolsz, az a kereszténység. Én keresztényként azért állítom be Sátántól való dolognak, mivel a Biblia mérlegén annak minősül. Ettől függetlenül, aki akarja, az gyakorolhatja a ezt a vallást, nem űzök sportot abból, hogy a wiccák hitét minősítsem folytonosan. Viszont ha megkérdeznek arról, hogy mi a véleménye a wiccáról, akkor a szólás és lelkiismereti szabadságommal élve jogom van ahhoz, hogy elmondjam a véleményem. Hozzáteszem egyébként, hogy a hittudományban nem a tagokat, hanem rendszerint az irányzatot minősítik. Ez pedig igaz minden vallásra.
Köszönöm a válaszodat! Természetesen minden jogod megvan ahhoz, hogy így gondold, tiszteletben tartom a véleményed.
Csak gyakorlatban ez nem állja meg a helyét.
Mármint egy része. A Biblia tekintheti annak, de ettől még nem lesz köze a sátánhoz (én személy szerint nem is hiszek a létezésében). Főleg, mivel a legfontosabb szabálya a Wiccának, hogy nem árthatsz másoknak. Valamint ott van a háromszorosság törvénye: akármit teszel, háromszorosan kapod vissza. Az igazi Wicca elítéli a gonoszt, nem bántja az embertársait, nem árt szántszándékkal senkinek. Ez csak egy természetközpontú, természetalapú vallás, mindenféle ártó szándék nélkül. Ezek összessége (szerintem) kizárja azt, hogy gonosz lenne, vagy hogy a "sátánnak" bármiféle köze lenne hozzá.
De mégegyszer köszönöm a válaszod, nagyon korrektül fogalmaztad meg! :)
Tisztelt Kérdező!
A 22:00-es válaszoló vagyok.
Örülök annak, ha korrektnek találod a válaszom. Néhány dolgot azért megjegyeznék, ha itt vagyok :D
Először is, örülök annak, hogy a wiccák nem ártanak másoknak. Ezt jó érzés olvasni, hogy nem bántják embertársaikat. Bár amikor az igazi wiccáról beszélünk, akkor néhol tanácstalanul állok ehhez a témához. Ha jól emlékszem, úgy hallottam, hogy a wicca is megoszlott, több ága van már. Persze, javíts ki ha tévedek, mert ennek pontosan nem néztem utána, csak hallottam róla.
Megjegyzem, amikor a keresztény teológia szemszögéből arról beszélünk, hogy mi van Istentől és mi Sátántól, néhol szűklátókorűek az emberek. Én úgy gondolom, mélyebb bölcsesség kell ahhoz, hogy valamiről el tudjuk dönteni, hogy honnan ered a forrás. Az evangéliumi feljegyzések szerint Sátán megkísértette a pusztában Jézus Krisztust. Az első kísértés az volt, hogy a kenyereket változtassa kővé. Jézus ezt a kísértést elhárította, és egy fületes olvasó talán nem is érti, hogy mi volt ebben a kísértés. Valójában azonban Sátán első próbálkozása két nagy kísértést tartalmazott. Most nem megyek bele a részletekbe, mert akkor ezt ki kéne részletesen bontanom, és szétoffolnám a topikot. Akit esetleg érdekel, annak majd leírom. Csak azt szeretném ezzel érzékeltetni, hogy teológiai szemszögből bizonyos, néhol ártalmatlannak tűnő dolog sem isteni eredetűek.
Egyébként néha azon is el kellene gondolkodni, hogy mit is jelent más hitének a tisztelete? Vajon azt jelenti, hogy ezt elmondjuk, aztán mindenfélét kiabálunk rá? Nem gondolnám. Én úgy gondolom, hogy amikor valaki erre hivatkozik, akkor nem önmagában a szó szerint a hitet tiszteli, hiszen hogyan tisztelhetne olyan eszmét, amivel nem ért egyet - ez paradoxon. Más hitének a tiszteletben tartása (számomra) azt jelenti, hogy megértem, és elfogadom azt, hogy az illető az adott vallást/világnézetet akarja gyakorolni, és nem erőltetem rá az én vallásomat/gondolkodásomat. Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel. :O
Mire gondolsz az "igazi wicca" alatt? Mármint nem kötözködésből, csak ezt a részét nem értettem. Amúgy igen, elég sok ágazata lett a hosszú évek során a wiccának. Szerintem ez nem rossz dolog, így legalább tud az ember választani egy valláson belül, hogy melyik ágazat a legszimpatikusabb számára.
Amúgy nyugodtan kifejtheted a történetet, engem érdekel! :) Szeretek beszélgetni más vallású emberekkel, mindig hallhat/olvashat az ember új és érdekes dolgokat.
Amúgy ez a válaszod is nagyon tetszett!
Egyet is értek a nagy részével! :)
Nos, mint említettem, rengeteg forrás van az interneten. :)
De akkor bemásolom az ideillő részt, akár rá is lehet keresni:
"Erkölcs[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Sokak szerint a wicca erkölcs alapszabálya az ú.n. Intelem: Ha azzal nem ártasz, azt tégy, amit akarsz., de valójában a wicca erkölcs, ahogy szinte minden pogány hit, a becsület gondolatát tekinti alapvetőnek. Az Intelem a nyolcvanas évek elején kezdett nagyobb ismertségre szert tenni, akkor még kizárólag a mágikus munkára vonatkozó szabályként használták. Az eklektikus wicca terjedésével egyre többen érezték szükségét valamiféle erkölcsi törvénynek, s az Intelemben vélték ezt megtalálni. Eredetileg a wicca egyik alapgondolata volt a döntések erkölcsi oldalának felvállalása is, azaz annak eldöntése, hogy mi helyes, mi helytelen. Az intelem törvényként való értelmezése tehát a hagyományos wicca alapelvei ellen való. Szintén fontos a hármas törvény, mely szerint bármit tesz valaki (akár jót, akár rosszat), az háromszorosan száll vissza rá. Ezt a törvényt a legendák szerint Doreen Valiente találta ki, mivel két tanítványa rendszeresen etikátlanul végezte dolgait.
Sok wicca követi a nyolc erény előírását is, amelyet Doreen Valiente Charge of the Goddess című versében említenek: szépség és erő, hatalom és együttérzés, büszkeség és alázat, öröm és tisztelet. Valiente versében ezek egymást kiegészítő párokba vannak rendezve, mely újabb példája a wicca gondolkodásmódra gyakran jellemző dualizmusnak. A beavatott wiccák közül vannak, akik egy 161 pontból álló törvényt is követnek, ezek azonban valószínűleg nem ősi eredetűek, hanem Gardner találhatta ki őket, reagálva a covenjén belüli belső konfliktusra."
Amúgy szerintem nem csak keresztény ember lehet erkölcsös, ezt remélem Te is belátod!
Én speciel soha nem ártottam (szándékosan), és ártanék más embernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!