Miért van még mindig vallás? Miért hisznek az emberek?
Amire te gondolsz az az egyház. Az egyház volt az, ami a vallás mögé bújva irányította az embereket. Értem ez alatt a pápát, magas rangú egyházi vezetőket. Krisztus annak idején nem ezt akarta. Ő a szeretetre, egymás elfogadására, megbocsájtásra tanított. A tanaiban úgy nagyjából az van, amit ma mentál higiéniának és pozitív gondolkodásnak nevezünk. A zsidók tízparancsolata szintén ésszerű elveken alapszik. ne ölj, ne lopj, ne krj félre, stb mindez röviden: élni és élni hagyni.
Aztán jöttek a papok és ezeket a jó szándékú (mondjuk szerintem felesleges, de ettől függetlenül jó szándékú) vallásokat a saját javukra fordították. Például milyen dolog már latinul misézni magyar embereknek hogy ne értsenek semmit se, vagy keresztes háborút indítani Isten nevében.
Mondjuk az is igaz, hogy az emberek jelentős részének igénye van valamilyen vallásra. Képzeljétek el a budapesti modern nőt, aki szerint a vallás elavult, középkori, felesleges, mégis mindig elolvassa a horoszkópját, lefényképezi az auráját, energiát áramoltat a testében és a többi. Ugyan úgy szertartásokat csinál és hisz a természetfelettiben. Vagy a kommunizmus is jó példa. Ott is -igaz nem önszántukból- de pár év elteltével istenként imádták az aktuális diktátort az emberek, ha elég jó személyi kultusza volt.
Szóval van aki igényli a vallást, kell a lelkének, valaki úgy nő fel hogy természetes neki hogy hisz, van aki csak szeretne egy közösségbe tartozni. Én ezt nem ellenzem, végül is segít jó úton tartani az embereket. Inkább éljen valaki Krisztus tanai szerint békében, mint hogy más embereknek okozzon kárt, mert nincsenek erkölcsei (persze a fanatikus hívők megint más téma). Én személy szerint úgy érzem, nincs szükségem semmilyen szent írásra, hogy helyesen éljek. Saját belátásom szerint igyekszek mindig korrektül eljárni és ez szerintem elég. A magamba és az emberiségbe vetett hiten kívül más nem igazán kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!