Bármilyen hitet követőkhöz szól a kérdésem. Ti mit gondoltok a születési rendellenességeken belül, az értelmi képességeket befolyásoló rendellenességekről?
csak hogy ne a levegőben hadonásszunk,mondok egy konkrét rendellenességet:Anenkefália ,avagy a nagyagy hiánya.Szó szerint hiányzik,csupán az agytörzs fejlődik ki.Ez viszont csak a légzésért,vérkeringés,és egyéb a vegetatív (nem tudatos) folyamatok hatáskörébe tartozó folyamatokért felelős.Egyes szimpatikus idegrendszeri feladatokra se képesek (ez az idegrendszeri rész felelős a stresszhelyzetekre adandó válaszok létrehozásában),tehát a fájdalmat se érzik,és az érintésre is csak kevés esetben reagálnak.
Röviden ennyi,akit érdekel utánanéz (ajánlom,nagyon érdekes)
És akkor itt jönnek a teljesen jogos kérdések.Istennek hogy van lelke ilyen szörnyű rendellenességgel hagynia bárkit is megszületni?
Kezdjük ott hogy értelmetlen a szegény,bizonyos szempontból még személynek se nevezhető gyerek élete (nincs tudatuk).Tudom,engem is megbotránkoztat hogy ilyet írok,de lássuk be,valóban:Egy épp hogy az alapvető fiziológiai folyamatokra képes emberhez hasonló élőlény,aki nem rendelkezik éntudattal,és a legtöbb esetben már a szülésnél meghalna,értelmetlennek tekinthető.
Semmilyen küldetést nem szánhatott egy ilyen "személynek" Isten,mivel önmagától még élni se igazán tudna.
Aztán további probléma hogy soha nem fogja tudni mi az a megtérés,és hiába alszik Bibliával a feje alatt,akkor se fog ráeszmélni hogy meg kéne térnie...MIVEL NINCS MEG AZ AGYA GONDOLKODÁSÉRT FELELŐS RÉSZE!!!
A Biblia pedig tudtommal nem tér ki az ilyen extrém esetekre,tehát mondhatjuk hogy automatikusan pokol vagy purgatórium vagy mittómén mi vár szegényre.
(hát igen.A 400 fős sivatagi falukban nyilván nem láttak ilyen szindrómát,ezért bele se került a könyvbe.)
És hát nem utolsó sorban ott van az anyja is.A gyermek pedig keresztényeknél ,de úgy az összes hitre jellemzően Isten ajándéka szokott lenni.
Remélem érthető hogy az ajándék lényege örömszerzés,nem pedig egy életre szóló teher.(már ha túléli a szülést.Ha meghal,akkor az anyának marad a szörnyű trauma)
Akkor hogy születhetnek ilyen borzalmas genetikai hibákkal emberek?
Próba?Ha valóban próba ,akkor a legelcseszettebb,legbetegebb,leggyomorforgatóbb próba amit ki lehet eszelni.
Kedves Kérdező.
Én sem az abortuszt akartam előtérbe helyezni.
Úgy látom elbeszéltünk egymás mellett
Továbbra is tartom azt, hogy ez nem próba,
Aki ilyen rendellenességgel születik, az nem itélhető.
"Jézus mikor meggyógyított egy beteg embert, előtte megkérdezték,hogy az anya vagy apa bűne miatt van-e
Jézus azt mondta, hogy egyik sem.
Ha nem azért van ,hogy lássátok Isten irgalmát. "
"Továbbra is tartom azt, hogy ez nem próba, ..."
Ha nem próba akkor mi? Pár száz évvel ezelőtt az ilyen anyákat máglyán égették el a papok boszorkányságért. (persze csak ha előtte túlélték a vízpróbát)
Ha Isten meggyógyít egy beteget akkor az IRGALOM, viszont azt elfelejtik megemlíteni, hogy Ő volt az is aki szegény szerencsétlent megbetegítette.
Valamit csaló módon csak azért elrontani, hogy később önmaga nagyságát, dicsőségét hangoztassa?
Erről a kérdés utolsó mondata jut eszembe, annyival kiegészítve, hogy: ha ez valóban Isten műve, akkor ő a "legelcseszettebb,legbetegebb,leggyomorforgatóbb" + leggonoszabb, leggaládabb, legönzőbb, leghiúbb, stb. isten.
Röviden egy történet. Igaz, vagy sem, az mindegy, de elgondolkodtató.
Egy 3 gyermekes családba beleszületett egy 4. gyermek is, igaz, kicsit késői gyereknek számított már. Az orvosok későn vették észre a gyermek súlyos rendellenességét és mindenképpen meg kellett szülni, igaz az édesanya nem is akarta elvetetni.Olyan betegségben szenvedett, hogy egész életében állandó ápolásra szorult.A rokonság, barátok, sőt, még az apa is amellett volt, hogy adják állami gondozásba, nincs értelme még több életet tönkretenni, de az anya ragaszkodott a gyermekhez és elhatározta, hogy míg él, ápolni fogja, akár egyedül is.
Teltek az évek, a nagyobb gyerekek már elhagyták a szülői házat. Mígnem az apánál, aki sosem tudta teljes szívéből elfogadni a sérült gyermekét, leukémiát diagnosztizáltak.Csak csontvelő transzplantációval volt megmenthető az élete. Nem találtak senkit a családban, aki alkalmas lett volna donornak, egyedül a sérült gyermeket.Így ő mentette meg az édesapja életét.
Ezt csak azért írtam le, mert soha nem tudjuk, hogy ki és miért születik meg.A történetben szereplő gyereknek így kellett tanúságot tennie, hogy nem értelmetlen az élete.
Erre mondják, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek.Soha ne mondjunk ítéletet mások felett és ne tudjuk jobban, hogy kinek, miért kell vagy nem kell megszületnie.Isten a rosszból is kitudja hozni a legjobbat.
Kérdező, az élet nem egy tábor. Az a dolgok olyan mértékű leegyszerűsítése, hogy már semmi nem marad benne az eredetiből, azaz nem hasonlít arra.
Mondok egy példát röviden. A paprikakoszorút mindenki ismeri. Vannak tulajdonságai. De mitől koszorú? A paprikától? A madzagtól? Hát nem. Mindegyikből hiányzik a paprikakoszorút lényege. Ezt kell szem előtt tartani az életnél is. A tábor csak egy lényegtelen rész.
De ha már istent tartjuk példaképnek és feljebbvalónak, nem vonjuk kétségbe tettei értelmét, legfeljebb igyekszünk megérteni. Ha nem sikerül, tudomásul vesszük, hogy még nem tartunk ott, további erőfeszítésre van szükség. De kétségbe semmiképpen nem vonjuk.
Örülök a leukémiás példának.
Hát én meg nem örülök a leukémiás példának.(már ott elszakad a cérna hogy egy mindenre odafigyelő isten pont a hülye sejtjeim osztódását nem tudja jól kivitelezni,de mindegy)
A leukémiás példa alapján vannak olyan emberek,akiknek csupán cserealkatrészként van hasznuk a Földön.
Ez komoly?Azért születik meg egy ember hogy donor lehessen belőle?És még ti beszéltek arról hogy milyen fennkölt,emelkedett magasságokban van az emberi lét értelme.
Ja...látom...Lehet hogy nekem meg az az életem értelme hogy mondjuk egyik nap arrébb rúgjak egy kavicsot az utcán?Végül is ugyanolyan semmitérő értelem,végcél lenne ez is.
És utsó:ez a megkérdőjelezhetetlenség emlékeztet engem egy bizonyos országra...nem ismersz véletlenül egy Észak-Korea nevű helyet?
Utolsó:valóban,ebben jó hinni,és ha valóban létezik a keresztény isten,akkor ez lenne a legjobb.
Ha menybe juttok ,kérdezzétek már meg helyettem ezt a kérdést!(én akkor valszeg lávafürdőzni fogok Dawkins,és Sagan társaságában.Legalább lesz beszédtémánk!)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!