Miért lehet fontos az, hogy Jézus nem kereszten, hanem oszlopon halt meg?
Etimológiából nem vagyok a legjobb, de az biztos, hogy a Spartacus-felkelés túlélőinek kivégzésekor keresztet használtak.
Jézus esetében pedig én oszlopról sosem hallottam.
Amúgy a lényeget tekintve tökmindegy. Csak az számít, hogy kivégezték.
semmiért
de te majd biztos kitalálsz valamit...
jól tudod, Jézust valóban kínoszlopon végezték ki, pontosan az általad említett két szóból indulhatunk ki, hiszen a Bibliai, és egyéb történelmi feljegyzések (amelyek latinul és görögül vannak túlnyomórészt), pont ezt a két kifejezést használták.
jelentősége abban mindenképpen van, hogy ki tudja hány száz éve teljesen valótlanságokat ábrázolnak a festmények, szobrocskák. a kereszt ráadásul egy mágikus jelkép volt a kereszténység előtt, a keresztény egyház egyszerűen átvette.
És ennek most mi jelentősége van, hm?
Muszály megint belekapaszkodni minden léynegtelen dologba látom.
Na most már tényleg hagyjátok abba itt az álkérdéseket.
A keresztre feszítést a korabeli népek már Kr. e. 600-tól használták, és a rómaiak is átvették, és ők fejlesztették tökélyre. A Spartacus vezette rabszolgákat biztos, hogy keresztre feszítették, nem cölöpre. Abban az időben használták Palesztinában is a keresztet kínzó és kivégzőeszközként is a rómaiak. Már jóval a keresztény egyházak előtt is a keresztények keresztre hivatkoznak, és nem oszlopra. Az oszlop pusztán egy sokadlagos jelentése volt ugyanannak a szónak, amivel a keresztet jelölték.
Az Alaxamenos falfirka még jóval Konstantin előtt is kereszten ábrázolja Jézust (illetve annak kicsit eltorzított, szamárfejes alakját)
Tessék itt utánaolvasni: [link]
Most már nekem is elegem van ezekből az álkérdésekből. Én vallásos vagyok, mégsem próbálok téríteni itt az oldalon. Fejezzétek be!
Előző vagyok.
Ja, és mellesleg baromira mindegy, hogy melyikről van szó, nem? Mit számít a jelkép alakja. Persze, ha nem keresztet használtak volna jelképként, hanem négydimenziós hiperkockát, akkor biztos kevesebben tértek volna meg, a gaz egyházak így csapták be az embereket, és vezették rossz útra. Mecsoda galádság!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!