A vallást az emberek találták ki? Hogy beszélhetünk Istenről?
"Beteljesületlen prófécia nincs, vagy még nem jött el az ideje.
Úgy hogy a Kutyát ne ásd el, inkább kutass tovább az írásokban, hát ha rá jössz."
Hmmm, nos, megfogadtam a tanácsod, és kutakodtam kicsit az írásokban.
Mit ír Ezékiel 29:8-11? Hogy Egyiptom elpusztul, és sivataggá válik. Nem jártam Egyiptomban mostanság, de a híreket azért szoktam olvasni, és azokból ítélve Egyiptom nekem abszolút nem tűnik elpusztított sivatagnak... ;)
Ezékiel 30:12 valami olyasmit ír, hogy a Nílus ki fog száradni...legjobb tudomásom szerint a Nílus még mindig él is virul :)
Ezékiel 28:24-26 mintha valami olyasmiről szólna, hogy Izrael békességben fog élni szomszédaival...hát, szerintem a katonai jelenlét, és az általános helyzet Izrael környékén nem mutat semmiféle békességet, de hát a Biblia tudja... :D
És a legutolsó, amelyik egyúttal a legelgondolkodtatóbb...
Ézsaiás 19:18, ami azt mondja, hogy Egyiptom földjén Kánaán nyelvén fognak szólni a jónépek...nemhogy semmiféle feljegyzés nem létezik arról, hogy Egyiptomban valaha is beszélték volna ezt a nyelvet, még az is rátesz egy lapáttal, hogy ez a nyelv mára kihalt. Úgyhogy itt még csak el sem tudod sütni a "majd bekövetkezik" kártyát.
Nos, valóban tanulságos volt belevetnem magam az írásokba, köszönöm a tippet ;) Azt hiszem szíves engedelmeddel mégis elásom inkább a kutyát... :)
Szió Synapse
Nos akkor menjünk sorban:
Ezékiel 29:8-11
Egyiptom sivatag
Ahogy olvashatod nem örökre tette elhagyatottá sivataggá, hanem 40 évre.
Mikor vált Egyiptom 40 évre elhagyatottá? Jeruzsálem i. e. 607-ben bekövetkezett pusztulását követően azok, akik megmaradtak Júdából, Egyiptomba menekültek, bár Jeremiás figyelmeztette őket, hogy ne tegyék (Jeremiás 24:1, 8–10; 42:7–22). Mégsem sikerült megmenekülniük, mert Nabukodonozor kivonult Egyiptom ellen, és legyőzte. Egyiptom 40 éves elhagyatottsága ez után a vereség után kezdődhetett.
Ezért nem maradt örökre lakatlan, ezért amit ide beírtál nem fedi a valóságot, hiszen a versek további része így szól:
(Ezékiel 29:8-16) 8 Ezért így szól a legfőbb Úr, Jehova: ,Íme, kardot hozok rád, és kivágok belőled földi embert és háziállatot. 9 Elhagyatott pusztasággá és rommá lesz Egyiptom földje; és megtudják, hogy én vagyok Jehova, mivel ezt mondta: „Enyém a Nílus, én alkottam azt.” 10 Ezért íme, én ellened vagyok, és Nílusod csatornái ellen; rommá, szárazsággá és elhagyatott pusztasággá teszem Egyiptom földjét Migdoltól fogva Sziénéig, és Etiópia határáig. 11 Nem fog rajta átmenni földi ember lába, és háziállat lába sem megy át rajta; lakatlan lesz negyven évig. 12 Elhagyatott pusztasággá teszem Egyiptom földjét az elhagyatott országok között; városai elhagyatott pusztasággá lesznek az elhagyatott városok között negyven évig; és szétszórom az egyiptomiakat a nemzetek közé, és szétszélesztem őket az országokba.’ 13 Mert így szól a legfőbb Úr, Jehova: ,Negyven év múltán egybegyűjtöm az egyiptomiakat a népek közül, amelyek közé szétszórattak, 14 és visszahozom az egyiptomiak fogolyseregét; visszahozom őket Pátrosz földjére, származásuk földjére, és ott jelentéktelen királysággá lesznek. 15 Alacsonyabb rendű lesz a többi királyságnál, és nem emeli fel többé magát a többi nemzet fölé; annyira megkevesbítem őket, hogy nem uralkodhatnak a többi nemzet fölött. 16 Nem lesz az többé Izrael házának bizodalma, emlékezetbe idézve vétküket, hogy hozzájuk fordultak. És megtudják, hogy én vagyok a legfőbb Úr, Jehova.’«”
Következő
(Ezékiel 30:12) 12 Kiszáradt földdé teszem a Nílus csatornáit, és eladom az országot gonosz emberek kezébe; elhagyatottá teszem idegenek keze által az országot és annak teljességét. Én, Jehova szóltam.«
Egyiptom hetvenkedő bölcsessége, minden ’bálványával és szemfényvesztőjével’ együtt, nem menti meg őt a „kemény úrnak kezétől” Egyiptomot egyik hatalom a másik után hódítja meg: előbb Asszíria, majd Babilon, majd Perzsia, majd Görögország, majd pedig Róma. Mindezek az események az Ézsaiás 19:1–11-ben található próféciákat teljesítik be.
A nilus vizeit pedig nem szó szerint apasztják el, hanem ennek a próféciának az egyik beteljesedése, hogy:
Cirusz(Kürosz) király(méd-perzsa) akiről Jövendöl Jehova eltereli a Nilust, hogy Babilonba erős falai mögé harc nélkül egy éjszaka bemenjenek és elfoglalják.
Más részt: Egyiptom sokszor Sátán világát szemlélteti a Bibliában (Ezékiel 29:3; Jóel 3:19; Jelenések 11:8).
Ímé az Úr könnyű felhőre ül, és bemegy Égyiptomba, és megháborodnak előtte Égyiptomnak bálványai, és az égyiptomiak szíve megolvad ő bennök” (Ézsaiás 19:1). Jehova hamarosan Sátán szervezete ellen indul. A dolgok e rendszerének az isteneiről akkor kiderül, hogy értéktelenek (Zsoltárok 96:5; 97:7). „Az égyiptomiak szíve megolvad” félelmükben. Jézus megjövendölte ezt az időt: „[lesz] a földön . . . nemzetek gyötrődése, mivel nem ismerik a kiutat a tenger zúgása miatt, és a háborgása miatt, miközben az emberek elalélnak a félelemtől, és azoknak várásától, amik a lakott földre jönnek” (Lukács 21:25, 26).
Jehova prófétailag az alábbiakat mondja arról az időszakról, mely ítéletének végrehajtásához vezet: „összeveszítem az égyiptomiakat az égyiptomiakkal, és egyik hadakozik a másik ellen, kiki felebarátja ellen, város város ellen, és ország ország ellen” (Ézsaiás 19:2). Isten Királyságának 1914-ben történt létrejötte óta Jézus ’jelenlétének jeléhez’ hozzátartozik, hogy nemzet nemzet ellen, s királyság királyság ellen támad. Törzsi öldöklések, véres népirtások és úgynevezett etnikai tisztogatások emberek millióinak az életét követelték ezekben az utolsó napokban. Ezek a „gyötrő fájások” csak még kínzóbbá válnak a vég közeledtével (Máté 24:3, 7, 8).
„Elfogyatkozik az égyiptomiak lelke ő bennök, és az ő tanácsát elnyelem, és tudakoznak a bálványoktól, szemfényvesztőktől, halottidézőktől és jövendőmondóktól” (Ézsaiás 19:3). Amikor Mózes megjelent a fáraó előtt, az egyiptomi papok megszégyenültek, nem voltak képesek vetekedni Jehova hatalmával (2Mózes 8:18, 19; Cselekedetek 13:8; 2Timóteus 3:8). Az ítélet napján ehhez hasonlóan a hamis vallás nem lesz képes megmenteni ezt a romlott rendszert. (Vesd össze: Ézsaiás 47:1, 11–13.) Egyiptom végül egy „kemény úr”, Asszíria kezébe került (Ézsaiás 19:4). Ez előremutat arra, mennyire sivár kilátások várnak a dolgok e rendszerére.
Azután
Ezékiel 28:24-26
(Ezékiel 28:24-26) 24 És Izrael háza számára nem lesz többé ártó tüske, sem fájdalmat okozó tövis mindazoktól, akik körülöttük vannak, akik lenézően bánnak velük; és megtudják az emberek, hogy én vagyok a legfőbb Úr, Jehova.’« 25 »Így szól a legfőbb Úr, Jehova: ,Amikor egybegyűjtöm Izrael házát a népek közül, amelyek közé szétszórattak, akkor megszenteltetem közöttük a nemzetek szeme láttára. A földjükön fognak lakni, amelyet szolgámnak, Jákobnak adtam. 26 Biztonságban fogják lakni azt, házakat építenek és szőlőskerteket ültetnek, és biztonságban laknak majd, amikor ítéleteket hajtok végre mindazokon, akik lenézően bánnak velük mindenhol körülöttük; és megtudják, hogy én vagyok Jehova, az Istenük.’«”
A fogságba hurcolt nemzetekkel ellentétben a zsidók megőrizték nemzeti jellegüket, és Jehova a maradékot i. e. 537-ben, jövendölésének megfelelően helyreállította (Ez 28:25, 26; 39:21–28; Ezsd 2:1; 3:1). Azután újra felépítették Jehova házát és felújították ott az igaz imádatot.
Ez arra az időszakra utal a szöveg környezetet illetően amikor a babiloni fogságból 70 év után újra hazatértek a zsidók és felépítették a templomot,
Jehova 70 évet mondott és ez nem a mai időkre szól ha elolvasod a szöveg környezetet.
Izrael soha többé nem fog mint nemzet békében élni, mert Jehova már nem foglalkozik velük mint nemzettel, hiszen ezt megmondta utána mikor megölték Jézust.
S az utolsó:
(Ézsaiás 19:18) 18 Azon a napon öt város lesz Egyiptom földjén, amelyek Kánaán nyelvén beszélnek és a seregek Jehovájának tesznek esküt. Az egyiket Rombolás városának fogják hívni.
Ez pedig a nagy részben prédikáló munkáról szól:
Az ókorban nyilván akkor teljesedett be ez a prófécia, amikor az egyiptomi városokban héber nyelven beszéltek az odamenekült zsidók (Jeremiás 24:1, 8–10; 41:1–3; 42:9—43:7; 44:1). Napjainkban is vannak olyan személyek a modern kori „Égyiptom” területén, akik megtanulták a bibliai igazság ’tiszta nyelvét’ beszélni (Sofóniás 3:9, NW). Az öt jelképes város közül az egyiket „pusztulás városának” nevezik, s ez arra utal, hogy a ’tiszta nyelv’ részben Sátán szervezetének leleplezésével és ’pusztulásával’ van kapcsolatban.
Mint írtam, Egyiptom a szöveg környezettől függően nem a szó szerinti országra utal, hanem Sátán rendszerére, ami tele van hamis imádattal és bálványokkal, mint Egyiptom is volt Mózes idejében.
Jehova népe hirdetőmunkájának köszönhetően az Ő nagy neve bizonyosan ismertté válik a dolgok e rendszerében. „Ama napon oltára lesz az Úrnak Égyiptom földének közepette és határán egy oszlop az Úrnak” (Ézsaiás 19:19). Ezek a szavak a felkent keresztények helyzetére mutatnak, akik szövetséges kapcsolatban vannak Istennel (Zsoltárok 50:5). ’Oltárként’ bemutatják áldozataikat; ’az igazság oszlopaként és támaszaként’ bizonyságot tesznek Jehováról (1Timóteus 3:15; Róma 12:1; Héberek 13:15, 16). A ’földnek közepén’ vannak, vagyis több mint 230 országban és tengeri szigeten lehet őket (és a „más juhokhoz” tartozó társaikat) megtalálni. Ámde ők „nem része a világnak” (János 10:16; 17:15, 16). Jelképes értelemben ennek a világnak és Isten Királyságának a határán állnak, készen arra, hogy átlépjenek a határon, és megkapják égi jutalmukat.
„lesz jegyül és bizonyságul a seregek Urának Égyiptom földén, hogy ha kiáltanak az Úrhoz a nyomorgatók előtt, hogy küldjön nékik megtartót és fejedelmet, és őket megszabadítsa” (Ézsaiás 19:20). A felkentek „jegyként és bizonyságként” elöl járnak a prédikálómunkában, és magasztalják Jehova nevét a dolgok e rendszerében (Ézsaiás 8:18; Héberek 2:13). Világszerte hallhatók az elnyomottak kiáltásai, de az emberi kormányok egészében véve nem képesek segíteni nekik. Jehova viszont elküldi a Nagy Megmentőt, a Király Jézus Krisztust, hogy minden szelíd személyt megszabadítson. Amikor elérkezik az utolsó napok csúcspontja Armageddon háborújában, akkor ő megnyugvást és örökké tartó áldásokat hoz az istenfélő embereknek (Zsoltárok 72:2, 4, 7, 12–14).
Addig is Isten azt akarja, hogy mindenfajta ember pontos ismeretre jusson és megmentésben részesüljön (1Timóteus 2:4). Ézsaiás ezért így ír: „megismerteti magát az Úr Égyiptommal, és megismeri Égyiptom az Urat ama napon, és szolgálják véres áldozattal és ételáldozattal, és fogadnak fogadást az Úrnak, és teljesítik. De ha megveri az Úr Égyiptomot, megvervén, meggyógyítja, és megtérnek az Úrhoz, és Ő meghallgatja és meggyógyítja őket” (Ézsaiás 19:21, 22). Sátán világának minden nemzetéből való személyek, „Égyiptomból” valók, megismerik Jehovát, és áldozatot mutatnak be neki, vagyis „az ajkak gyümölcsét, amelyek nyilvános kijelentést tesznek a neve mellett” (Héberek 13:15). Fogadalmat tesznek Jehovának azáltal, hogy átadják magukat neki, és a fogadalommal összhangban élnek, mivel lojális szolgálattal töltik életüket. Miután Jehova „megveri” a dolgoknak ezt a rendszerét Armageddonkor, az emberiség meggyógyítására használja majd fel Királyságát. Jézus millenneumi uralma alatt az emberiség szellemi, értelmi, erkölcsi és fizikai tökéletességre jut majd: ez valódi gyógyulás lesz! (Jelenések 22:1, 2).
Nos ennyit szerettem volna.
Sokan ezért nem értik a bibliát, nagyon mélyre kell ásni, ami sok fáradsággal és időbe telik, míg a szellem segítségével Isten népe alaposan át tanulmányozza Isten szavát, hogy Ti is hasznot merítsetek belőle, bár nem nagyon akarjátok.
szervusz
Nem az olvasó, hanem az összhang.
Ha egy vers nincs összhangban a szövegkörnyezettel és a biblia mondanivalójával, akkor ellentmondásosnak lehetne bélyegezni, ahogy teszik azok akik nem értenek valamit, miért ír ilyet itt, olyat meg ott.
S ezen mi azért nem csodálkozunk, mert az is le van írva, hogy ha elmondják mi az igazság, akkor is lesznek olyanok akik ha a feje tetejére állnak sem fogják megérteni, mert nem "adatott meg nekik",
Ami azt jelenti, hogy soha nem fogják elfogadni hogy A teremtő uralma alatt éljenek és alárendeljék magukat az Ő törvényeinek.
Ők semmilyen alázattal nem rendelkeznek természetüknél fogva, makacs kemény nyakú nép, ahogy Izrael is sokszor volt az, de Jehova letörte párszor a szarvukat, de nem tanultak belőle.
Nos ezek az emberek ilyenek.
S ezért tovább felesleges is a beszéd, ahogy Jézus mondta, a gyönygyöket nem szórjuk avatatlanok elé.
Köszönöm Zitusnak...
„Ha egy vers nincs összhangban a szövegkörnyezettel és a biblia mondanivalójával, akkor ellentmondásosnak lehetne bélyegezni”
Nem a szövegkörnyezettel, hanem a valósággal, bébi, a valósággal.
„Ők semmilyen alázattal nem rendelkeznek természetüknél fogva, makacs kemény nyakú nép”
Én oly alázatosan szeretném megérteni, de azért hiszékeny birka nem leszek. Bocsi. És ha valami nem stimmel, akkor nem stimmel. Amúgy meg valamennyi alázattal éppenhogy rendelkezek. Pl. a körülöttem lévő emberek iránt. De egy láthatatlan valaki irátn akkor sem megy. Szóval ne ítélj hamar.
„S ezért tovább felesleges is a beszéd, ahogy Jézus mondta, a gyöngyöket nem szórjuk avatatlanok elé.”
Mi is hiába szórjuk a tudomány gyöngyeit elétek, hiába. :)
Amúgy meg: Tudtam én, hogy szimbolikus. Mi más? :P
"Mint írtam, Egyiptom a szöveg környezettől függően nem a szó szerinti országra utal, hanem Sátán rendszerére, ami tele van hamis imádattal és bálványokkal, mint Egyiptom is volt Mózes idejében."
Miért? Mitől igaz a te állításod, és mitől nem igaz az enyém?
Ennyi erővel én meg kitalálom, hogy Egyiptom a szabadkőművesekre utal...vagy a Norbi update-esekre.
De gondolom itt meg fog állni a tudomány számodra, mert innentől kezdve szerintem más ellenérved nem lesz, mint az, hogy én rosszul értelmezem a Bibliát, te pedig jól. Ezzel szerintem érdemben itt vége is szakad a vitának.
Kedves Synapse.
Én nem vitatkozom hanem eszme cserét folytatok.
S amit leírtam, nem az Én gondolatom, vagy az Én igazam, hanem azé aki azt leíratta.
Mivel Jézus mint a gyülekezet feje kinevezett egy szolga személyzetet, hogy egységesen mindenkinek kiadja a szellemieket a népe tagjai számára, Jézus támogatásával ezek a szellemiek kerültek az asztalunkra, és ezt amit leírtam neked, azt mind a 239. országban minden testvér ugyan ezt írta volna le bárkitől kérdezted volna meg, csak esetleg az adott ország nyelvén.
az igaz "vallás" egy élet út, és nem fennhéjázó külsőségeken vagy formalitásokon alapszik.
15 Amikor kiterjesztitek kezeteket, elrejtem a szemem előletek. Ha sokat imádkoztok is, én meg nem hallgatom; vérontással van tele a kezetek. 16 Mosakodjatok meg, tisztítsátok meg magatokat, távolítsátok el szemem elől cselekedeteitek gonoszságát, ne tegyetek többé rosszat!
Az igaz vallás nem olyan gyenge, hogy csak menjen a ma népszerű irányzatok után, hanem ragaszkodik a Biblia erkölcsi irányadó mértékéhez és a tiszta beszédhez (1Kor 5:9–13; Ef 5:3–5).
Tagjai megtermik életükben Isten szellemének gyümölcseit (Gal 5:22, 23). Tehát az igaz imádathoz ragaszkodó emberek felismerhetők, mert nem csupán a gyülekezeti helyeken igyekeznek őszintén alkalmazni a Biblia irányadó mértékeit, hanem a családban, a munkahelyen, az iskolában és a kikapcsolódásban is.
Melyik Jézust követő "felekezet" tanítja és alkalmazza ezt egységesen a világban?
(1Korintusz 5:9-13) 9 Levelemben azt írtam nektek, hogy ne keveredjetek többé egy társaságba paráznákkal, 10 de nem úgy értve, hogy általánosságban e világ paráznáival vagy a kapzsikkal, a zsarolókkal vagy a bálványimádókkal. Különben bizony ki kellene mennetek a világból. 11 Most azonban azt írom nektek, hogy ne keveredjetek többé egy társaságba senkivel, akit testvérnek neveznek, de parázna vagy kapzsi vagy bálványimádó vagy szidalmazó vagy részeges vagy zsaroló. Az ilyennel még csak együtt se egyetek. 12 Mert mi közöm nekem a kívül levők megítéléséhez? Vajon ti nem a belül levőket ítélitek meg, 13 míg a kívül levőket az Isten ítéli meg? „Távolítsátok el a gonosz embert magatok közül.”
Egyetlen egyháznál se hallottam, hogy egy parázna életűt kiközösítettek volna, pedig azt írja, hogy az igaz keresztény nem ápol olyannal kapcsolatot vagy keveredik egy társaságba aki hívőnek mondja magát, közbe pedig úgy él mint ha nem lenne Hívő?
Ó a népszerűség kedvéért? De kinek akarnak tetszeni.
Mert az emberek tetszését lehet, hogy elnyerik, De az Istenét nem.
S szerintem az utóbbi számít.
Vagy :
(Efézus 5:3-5) 3 Paráznaság és bármiféle tisztátalanság vagy kapzsiság még csak ne is említtessék közöttetek, mint ahogy szent emberekhez illik, 4 se szégyenteljes viselkedés, se bolond beszéd, se ocsmány tréfálkozás, melyek nem illenek, hanem inkább hálaadás. 5 Mert azt tudjátok és magatok is felismeritek, hogy egyetlen paráznának vagy tisztátalannak vagy kapzsinak — azaz bálványimádónak — sincs semmi öröksége a Krisztus és az Isten királyságában.
Nos az igaz "vallás " mint említettem arról ismerhető fel, hogy nem külsőségeken és formalitáson, meg hangzatos népszerűségeken alapszik, hanem az egész életét ez irányítja.
"S amit leírtam, nem az Én gondolatom, vagy az Én igazam, hanem azé aki azt leíratta."
Magyarán bronzkori emberek fejével gondolkodsz. Hát igen, épp ez a szomorú, hogy valaki még a 21. században itt tart...
"Jézus támogatásával ezek a szellemiek kerültek az asztalunkra, és ezt amit leírtam neked, azt mind a 239. országban minden testvér ugyan ezt írta volna le bárkitől kérdezted volna meg, csak esetleg az adott ország nyelvén."
Nos ezzel egy a gond, hogy abszolút nem felel meg a valóságnak. Nem felel meg, mert ha az állításod igaz lenne, nem lett volna egyházszakadás, nem lett volna eretneküldözés, nem lett volna reformáció, nem lett volna felvilágosodás, nem lettek volna boszorkányperek, stb. A fenti gondolatból csak egyet lehet kikövetkeztetni, mégpedig, hogy a valóságtól jövő összes tapasztalatot, érzéket, és az azokból levont következtetést a világnézetednek vonod alá...ez normális körülmények között éppen fordítva szokott menni, és őszintén szánlak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!