Istenről valaki elmagyarázná az alábbit nekem?
Úgy, hogy a Biblia az a keresztények szent könyve. Keresztény vallás pedig sok van: katolikus, protestáns, zsidó, Jehova tanúi, ókeleti keresztények, stb...
És ők mind máshogy értelmezik a Bibliát. A zsidók pl, csak az Ószövetséget fogadták el, az Újszövetséget már nem, így ők nem hisznek Jézus prófétaságában. Pedig keresztények.
Szóval ahány vallás, annyi féle képpen értik a Bibliát.
Nagyon sok és nagyon nehezen, hosszan magyarázható kérdést tettél fel, Ezek egyike is bőven sok, hogy kifejtsük. Javaslom is, hogy írd ki egyesével.
Emiatt röviden, komolyabb magyarázatok nélkül válaszolok.
-Ószövetségben a Messiás jelent meg Seregek Uraként.
Egyértelműen kimutatható a bibliából, de most nem megyek bele magyarázatokba, csak tömören.
-Jézus egyértelművé tette, hogy ne hozzá imádkozzanak elsősorban, hanem az Atyához, Jézus nevében. Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet...Jézus magáról tett bizonyságot, hogy Ő "csak" az út, és az Ő nevében kérjük az Atyát...
Más helyen viszont arról beszél, hogy Ő egylényegű az Atyával. Úgy gondolom, tehát, nem vétkezik, aki hozzá imádkozik, de mégis helyénvalóbb az Atyához való imádkozás.
-Isten az Ószövetségben is megbocsátó és kegyelmes. Ha betartották a parancsolatait, rendeléseit, teljes és boldog életet élhettek. Olvasd el Ábrahám, Izsák és Jákob történetét, vagy Énok, Dávid, Salamon, Izrael.. viszont ha ellene cselekdtek, akkor gyakorlatilag önmaguk ellen cselekedtek, de ha megtértek újból, és megbánták bűneiket, akkor újra megízlelhették Isten szeretetét és közelségét. Ma sincs ez máskép.
-Szentlélek egy személy, mert tudata, érzései és akarata van. A Szentlélek gondolkozik és tud (1 Korinthus 2:10). El lehet szomorítani (Efézus 4:30). Közbenjár értünk (Róma 8:26-27). A saját akarata szerint döntéseket hoz (1 Korinthus 12:7-11). A Szentlélek maga Isten, a Szentháromság harmadik személye. Istenként a Szentlélek a vigasztaló és tanácsadó, amit Jézus megígért (János 14:16,26,;15:26).
-Isten dicsőségét keresni annyit tesz, hogy nem öncélúan teszed amit teszel, beszélsz, cselekszel,- nem azért, hogy magadnak nevet szerezz, híres legyél,felnézzenek rád, hanem azt tedd, amit Isten akar. Ha jól csinálod, legtöbbször névtelen, senki által nem ismert ember leszel. Nem olyan könnyű ám ez, mint leírni. :)
A Bibliát több különböző ember írta,különböző Isten képpel.Ezért van az,hogy amíg az Ószövetségben gyilkolásznak a próféták,meg haragvó,büntető Istenről prédikálnak,addig Jézus egy sokkal megbocsájtóbb,szeretőbb Istenről beszél.Más emberek voltak,máshogy látták a dolgokat.
Ezen kívül Isten és Jézus egyek.De nem Jézus neve a hangsúly,hanem az,hogy abban higgy,és aszerint igyekezz élni,amit ő szeretetnek nevezett.Ha a szeretetben jársz,már üdvözültél,itt a földön.
Szent lélek? Ez csak amolyan szófordulat.Ugyanaz,mint Isten,fölösleges variálni.
Van három isteni személy: az Atya (vagy Úr, Seregek Ura), a Fiú (Jézus Krisztus), illetve a Szentlélek. Az Atya, vagyis az Úr egyszerre szigorú és kegyes, megbocsátó: amikor az emberek engedetlenek, szigorra van szükség, amikor engedelmesek, akkor megbocsát nekik és kegyelmes hozzájuk.
Az Újszövetségben azért kerül Jézus Krisztus a középpontba, mert a Biblia legfőbb eseménye az, amikor az Atya leküldte a Földre Fiát, Jézus Krisztust, hogy meghaljon és feltámadjon értünk. Ez az egész Biblia, és az egész világtörténelem legnagyobb horderejű eseménye.
Mindkettejükben kell hinni, imádkozni pedig az Atyához kell Jézus Krisztus nevében, hiszen Ő a Közbenjáró értünk.
Ők hárman, az Atya, a Fiú és a Szentlélek céljaikban egységesek, akaratuk megegyező.
Kedves háromság hívők.
Ézs 42:1 Íme az én szolgám, akit gyámolítok, az én választottam, akit szívem kedvel, lelkemet adtam ő belé, törvényt beszél a népeknek.
Máté 19:17 Ő pedig monda neki: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat.
Márk 13:32 Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya.
Luk 4:34 Mondván: Ah, mi közünk hozzád názáreti Jézus? Jöttél, hogy elveszíts minket? Ismerlek téged ki vagy: az Istennek ama Szentje!
Ján 14:28 Hallottátok, hogy én azt mondtam néktek: Elmegyek, és eljövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy azt mondtam: Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.
Ján 17:21 Hogy mindnyájan egyek legyenek; amint te énbennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.
1Tim 2:5 Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus,
Jel 3:14 A laodiceabeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete:
1Kor 15:25 Mert addig kell neki uralkodnia, mígnem ellenségeit mind lábai alá veti.
1Kor 15:26 Mint utolsó ellenség töröltetik el a halál.
1Kor 15:27 Mert mindent az ő lábai alá vetett. Mikor pedig azt mondja, hogy minden alája van vetve, nyilvánvaló, hogy azon kívül, aki neki mindent alávetett.
1Kor 15:28 Mikor pedig minden alája vettetett, akkor maga a Fiú is alávettetik annak, aki neki mindent alávetett, hogy az Isten legyen minden mindenben.
Janos1-ről meg annyit, hogy logos az Isten igéje.
5Móz 18:18 Prófétát támasztok nekik az ő atyjukfiai közül, olyat mint te, és az én igéimet adom annak szájába, és megmond nekik mindent, amit parancsolok neki.
Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájuk Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.
Ézs 9:2 A nép, amely sötétségben jár vala, lát nagy világosságot; akik lakoznak a halál árnyékának földében, fény ragyog fel fölöttük!
Jel 19:13 És vérrel hintett ruhába vala öltöztetve és a neve Isten igéjének neveztetik.
Egy és ugyan az az Isten.
Az Ó testamentum közvetlen foglakozik vele, hogyan kezdte el megvalósítani a szándékát, Ádám lázadásának helyrehozása céljából.
Ahogy kedves utolsó említette, nem egy az atya a fiúval, mert a fiú az a megígért mag akin keresztül szándékában állt s váltságot elhozni.
A fia lett erre a célra kiválasztva.
Az új testamentum úgy néz ki, mintha kizárólag Jézust tenné a középpontba, ám Jézus ezzel ellentétben folyamatosan az Atyjára igyekezett terelni a figyelmet.
Ő mint küldött elvégzi a feladatot amit maga is önként vállalt, ezért a teremtő egy meghatározott időre olyan hatalommal ruházza fel, ami Az atyján kívül mindenki felett áll, még az angyalok felett is.
És majd ha ez vége lesz, vissza adja az atyjának a hatalmat, hogy újra mint Ádám idejében a teremtő lesz minden mindenben.
És aláveti Jézus is magát az Atyja akaratának.
annyira egyszerű, :)
Az Ó testamentumi rész a vérvonal megőrzése miatt tűnik rémisztőnek. Sátán sok kívül álló nemzetet, de volt, hogy a nemzeten belüli embereket használt fel, hogy vérvonalat megakarta szüntetni, hogy a messiás megszületését megakadályozza az eredeti terv szerint.
Az új testamentumban is volt egy utolsó próbálkozása, amikor a gyermek Jézust Heródes királyon keresztül megölesse.
Persze ez nem sikerült neki.
Így a megígért mag megszületett elvégezte a feladatát, és már nem kell védeni semmit.
Innentől a keresztények háború nélkül, Krisztus békéjét követve kell hogy éljenek, nem folyva bele a világ ügyeibe aminek Sátán az uralkodója most még.
Zsömle/lány
"nem értem, hogy míg az Ószövetségben Isten szigorú, addig az Újszövetségben már kegyes, megbocsájtó"
Az ószövetségi Istennek is voltak nagyon szép megnyilvánulásai: pl. olvasd el Dániel próféta könyvét vagy Tóbiás könyvét. És elsősorban akkor se szigorú volt hanem elsőrorban irgalmas és csak azután szigorú és igazságos. Mindig adott esélyt arra hogy az ember meggondolja magát.
"ezen kívül Jézus nevében kell hinni, Jézus neve a hangsúly, mégis Istenhez kell imádkozni"
Ezt szerintem azért nem érted mert nem is így van. Jézushoz kell imádkozni, illetve imádkozhatsz az Atyához, a Fiúhoz és a Szentlélekhez is, hiszen mindhárman egyek a Szentháromságban. De a három közül egyiket se szabad elhanyagolni.
Ha imában kéred Istent nyitott szívvel hogy mutassa meg Neked az igazságot és később is sokat gondolkozol Isten dolgairól akkor szépen lassan meg fogja adni hogy felismerd ezeket.
Nem baj ha egy-két dolog nem világos elsőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!