Ti hisztek Istenben?

Figyelt kérdés
ha igen akkor miért?ha nem akkor miért nem?
2013. dec. 13. 19:14
1 2 3 4
 11/39 anonim válasza:
50%
Igen,mert a világban a dolgok célszerűen működnek,és ez még a tudósokat is lenyűgözi,a célszerű dolgok mögött csakis tudat állhat,az anyag önmagában nem képes célszerűségre,akit érdekel az nézzen utána a célszerűségi istenérvnek,tehát minden mögött egy tudat áll,egy elme és ez az Isten,nem vagyok túl buzgó vallásos,de sztem kár tagadni Isten létezését 18/F
2013. dec. 14. 09:33
 12/39 anonim ***** válasza:
Igen. Csak.
2013. dec. 14. 11:53
 13/39 anonim ***** válasza:
96%
Szerintem nagyon sok mindenről lehet vitatkozni, lehet érveket mérlegelni, de a hitről és a vallásról nem. Ezek épp ésszel nem felfogható dolgok; valaki egyszerűen vagy hisz a túlvilági dolgokban (itt nem csak Istenre gondolok, hanem Allahra, a Loch Ness-i szörnyre, a zöld űrlényekre, Krishnára, a karmára, a varázslatra stb), vagy nem. A hitet, szerintem, nem kell, és nem is lehet megmagyarázni. Az viszont fontos, hogy a másikat ne utáljuk és ne bántsuk meg, függgetlenül attól hogy mi miben hiszünk.
2013. dec. 14. 18:27
 14/39 anonim ***** válasza:
64%

En hiszek Istenben. Azert, mert tapasztaltam a letet.

Latom azok a valaszolok akik hisznek Istenben, le vannak pontozva. Miert kevesebb vagy haszontalanabb ezen szemelyek valasza?

2013. dec. 14. 18:34
 15/39 anonim ***** válasza:
30%
Ha megnézed a valláskritika rovatot, a vallásosok 50% alatti, míg az ateisták 50% fölötti hasznossági mutatóval bírnak. Ennek az az oka, hogy ők többen vannak.
2013. dec. 14. 18:59
 16/39 anonim ***** válasza:
22%
Na jó, itt most a rendszeres válaszadókra gondolok, akik névvel azonosíthatóak.
2013. dec. 14. 19:01
 17/39 anonim válasza:
25%

a 11. vagyok,,,13-as pont,h a célszerűségi istenérv épp ésszel felfogható,ha az emberek többet foglalkoznának tudománnyal,akkor bizony hinnének Istenben,mert a világ összetettsége,bonyolultsága egy tudat,egy felsőbbrendű lény szüleménye,és nem pedig a véletlené,mellesleg az evolúció nem zárja ki Isten létét,mert az is egy célszerű folyamat,hiszen a cél a tökéletlenségből a tökéletesedés az élőlények esetében,és a tudomány mondja azt,h emberen kívül másnak nincs célja(anyagnak,állatnak,semminek),dehát amíg nem létezett az ember,akkor addig hogyan lehetett célszerű pl. az evolúció,hát úgy,h ezt vki elindította,az ember ekko még nem volt,ki indította el ezt a célszerű folyamatot,hogy az élőlények a tökéletesedés felé tartsanak,vagyis,h legyen céljuk?egy brilliáns elme,aki személy,ahogyan a keresztény vallások tanítják,hiszen mi abban különbözünk az állatoktól,h vannak céljaink,hogy gondolkodunk,ez tesz minket személlyé,a világ előtt létező gondolkodó,célokkal rendelkező vki egy személy,akit Istennek nevezünk,ezen el kellene gondolkodni,avilág megtervezett,hacsak egy kicsit különbözne vmi,pl. a Föld távolsága a Naptól,akkor élet már nem is lenne a Földön,tehát ez pont úgy van,h itt élet lehessen,tehát meg van tervezve,egy kicsit többet kéne olvasni a tudomány mai állásáról és összevetni a teremtéstörténetet a tudományos magyarázattal,a kettő teljesen megegyezik,,,azt még én írtam,nagyon régen,akit érdekel olvassa el:

Biztos sokak fejében megfordult már az a gondolat,hogy a Szentírás nem isteni eredetű,ezt leginkább a 6 napos teremtés kapcsán gondolhatták sokan,hiszen ez ellene mond a tudomány állításának,miszerint a világ évmilliók fejlődése során vált ilyenné.Nos ez az összeegyezhetetlenség és a megbotránkozás a Szentírás tanításán,leírásán azt tükrözi,hogy sokan nem akarnak ebbe alaposabban belemélyülni,nem akarnak a felszín mélyére ásni.Én most arra vállalkozok,hogy megmutassam a párhuzamot a tudomány tanítása,állítása és a Szentírás tanítása,leírása között. A Szentírásban Isten gyakran az emberek álmában ad kinyilatkoztatást különböző dolgokról.Jákob álmában látta az égig érő lajtorját s a rajta fel-alá járkáló angyalokat(Ter28,10-22),a még gyermek Sámuel is álmában kapta Istentől az első kinyilatkoztatást(1Sám3,1-18),Szent József is álmában kapta az intést,hogy vegye a gyermek Jézust és anyját és meneküljenek Egyiptomba(Mt2,13),a napkeleti bölcsek is álmukban kapták az intést,hogy a kis Jézus megtalálása után ne térjenek vissza Heródeshez(Mt2,12).Isten Mózesnek is álmában nyilatkoztatta ki a világ teremtését,ezt összekötötte a hetedik napi munkaszünettel,így nem egyszerre közölte vele a világ teremtését,hanem hat részletben,Mózes pedig álmaiban mindig egy új részletet látott a világ teremtéséből.Nem hat korszakról van szó,hanem hat napról,de nem a világ teremtése történt hat nap alatt,hanem a világ teremtésének kinyilatkoztatása Mózes számára az ő álmaiban.Mózes számára történt ez hat nap alatt,s ő csak azt írja le,amit látott.Ezt az értelmezést bizonyítja,hogy Mózes nem azt mondja a teremtői működés elmondása után,hogy reggel lett és este,hanem hatszor azt mondja,hogy "este lett és reggel".Világosan jelzi tehát,hogy este kezdődött a dolog és reggelre fejeződött be,tehát a számára este, álmában adott kinyilatkoztatás a teremtésről.Ezért mondtam,hogy a Szentírás minden egyes szavának jelentése van,minden szót figyelembe kell vennünk.A Szentírás szerzője ember,de a szöveg,a tartalom az Istené.Gyerekesnek tűnik a teremtés leírása,de az csak a köntös,a szerző stílusa,a tartalom viszont teljes mértékben megegyezik a mai modern tudomány állításával,ezt majd látni is fogjuk.Most nézzük végig sorban a teremtés mozzanatait.A Szentírás így adja elő a világ teremtését:"Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet...Az első napon pedig Isten így szólt :"Legyen világosság!",és világosság lett.Isten látta,hogy a világosság jó...Azután este lett és reggel, az első nap.Isten tehát az eget és a földet kezdetben,a világosságot pedig az első nap teremtette.Ezt mondja a tudomány:Először volt az ősköd, káosz,egy rendezetlen por-és gázfelhő.A Szentírás azt mondja,hogy Isten kezdetben teremtett az eget és a földet.Az ég és föld azonos a világmindenséggel.Ez még "puszta és üres volt",ez a Szentírás héber eredetije a tovuhabohu szavakkal fejezi ki.aminek jelentése'zűrzavar,rendetlenség'.Tehát a Szentírás ugyanazt mondja,mint a tudomány.A Szentírás nem azt mondja,hogy Isten ezt az első nap teremtett,hanem azt mondja,hogy "kezdetben".Tehát mikor Mózes látni kezdte a kinyilatkoztatást,akkor az ősköd már megvolt.A tudomány nem tudja,hogy mi volt az ősrobbanás előtt,nem tudja,hogy hogyan jött létre az ősköd,de Isten világosan megmondja,hogy azt ő teremtette.A semmiből nem jöhetett létre,az anyagnak nem lehet lényeges tulajdonsága a lét.A tudomány azt mondja,hogy ez a por-és gázfelhő elkezdett forogni és középen az Ősnapból szakadtak ki a bolygók anyagai.Nézzük,hogy mit mond a Szentírás:"És világosság lett",vagyis Mózes látta,hogy az ősköd mérhetetlen energiával forgásnak indult,a súrlódástól pedig kigyulladt,tehát itt már megvolt a Nap.A világosságot Isten már az első nap megteremtette,mert a világosság azonos a Nappal.Ebbe nem lehet belekötni,mert később Mózes azt fogja mondani,hogy Isten"rátette"a két világítót az égboltra,tehát nem megteremtette.Ezt azért írtam,mert sokan abba is bele szoktak kötni,hogy a Szentírás azt írja,hogy Isten a negyedik nap teremtette meg a Napot,a tudomány pedig azt mondja,hogy az már minden bolygó előtt megvolt,mert később belőle szakadtak ki a bolygók anyagai.De láthatjuk,hogy Isten kezdetben teremtette a Napot,nem pedig a negyedik napon,így itt van egy újabb egyezés.A negyedik napi történésekre később ,majd alaposabban ki fogok térni.Nézzük tovább.Mivel minket elsősorban a Föld érdekel,így a második éjszakától Mózes a Föld történetét,fejlődését látta.Mivel a Föld eleinte meleg volt,(hiszen azért "lett világosság"),az összes víz gőz alakjában fent volt a légkörben ezek voltak a "felső vizek".Víz csak 100 fok alatt van,amikor 100 fok alá csökkent a hőmérséklet,akkor az összes gőz lecsapódott,így alakult ki az ősóceán.Ezt tanítja a tudomány.A Föld fokozatos lehűlése folyamán végeszakadatlan,óriási felhőszakadásokat észlelt.Mózes ezt látta,amikor azt írta,hogy:"Isten megalkotta a szilárd boltozatot,és elválasztotta vele a boltozat feletti és a boltozat alatti vizeket...Erre este lett és reggel:a második nap".Megmaradtak a "felső vizek":a pára,de lettek "alsó vizek":óceánok,tengerek.Így alakult ki az ősóceán és ezt tanítja a tudomány is,vagyis hogy az ősóceán a légkörben lévő vízgőz lecsapódásával keletkezett.Íme egy újabb egyezés.Látjuk tehát,hogy a leírás nagyon is tudományos,s megegyezik azzal,ami a természettudomány ma tanít.De honnan tudhatta mindezt Mózes Krisztus előtt már vagy ezer évvel,hiszen erre a tudósok is csak sok év kutatás folytán jöttek rá.Ez bizonyítja a Szentírás isteni eredetét.Nézzük tovább."Isten elválasztotta a vizeket a szárazföldektől",mondja a Szentírás.Az óceánok vizének lecsapódása közben mindent elborított a víz.A víz először a mélyebb helyeket lepte el-ez világos és egyértelmű-,a hegyek pedig kiemelkedtek a vízből.A hegyek oldalán lezúduló víz porlasztotta a sziklákat s a síkságra érve leülepedett belőle az iszap.Így keletkezett a termőföld.Ezt tanítja a földrajz is.Ebbe a nedves tápanyagban gazdag termőföldbe Isten megteremtette az első növényeket."Teremjen a föld zöldellő növényeket,amelyek termést hoznak,és fákat,amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön."Ezt nem úgy kell elképzelnünk,hogy Isten megállt és mindent egyenként megteremtett,hanem megteremtette az első élőlényt,növényt és abból kialakult a többi élőlény,növény.Ezt tanítja ma is a tudomány.Láthatjuk azt is,hogy a Szentírásban is előbb van a növények megjelenése a Földön,úgy ahogy ezt mondják ma is a tudósok.Menjünk tovább.Már nem sok van.A sok gőz és pára miatt egy ideig még olyan köd vette körül a Földet,hogy,hogy nappal a kék ég este pedig a csillagos ég sem látszott a Földön.Hiszen még ma is,mikor már az "alsó vizek" rég lent vannak,nemegyszer előfordul,hogy hetekig nem látunk Napot.Kézelhetjük,hogy akkor milyen köd lehetett,amikor a tengerek vize még a levegőben volt.Ezért csak a negyedik napon fordult elő először,hogy Mózes Napot látott,de a Napot Isten már „kezdetben”megteremtette,hiszen belőle szakadtak ki a bolygók anyagai,ezt mondja a tudomány is.Mint már mondtam ebbe is sokan belekötnek,holott nincs igazuk,mert a Szentírás nem azt mondja,hogy Isten ekkor teremtette meg a a Napot,hanem azt mondja,hogy Isten "rátette" az égre a nagy világítót és elnevezte Napnak a "kis világítót" pedig elnevezte Holdnak.Látjuk,hogy itt nincs a 'teremtés' szó,Mózes nem azt használta.A Nap végre kisütött a felhőfoszlányok közül,éjszaka pedig a Hold és ezt Mózes ezért említi meg csak ekkor,tehát ebbe nem tud senki belekötni.Az ötödik és a hatodik nap ugyanilyen természettudományos alaposságú,hiszen Mózes is egy nappal előbb látta megjelenni az alsóbb rendű állatokat(halak,kétéltűek,hüllők,madarak), mint a magasabb rendűeket(emlősök)és végül az embert,illetve az élete ő is a vízhez köti,azt mondja,hogy az élet,az első élőlény a vízben jelent meg,ezt mondja a mai tudomány is.Azt tanítja a paleontológia is,hogy az élőlények nem egyszerre alakultak ki.A Szentírás ebben teljesen megegyezik a paleontológiával.Látjuk tehát,hogy a Szentírás teremtéstörténete,nem bizonyult mesének,hanem értelmes és szakszerű,ami bizonyíték isteni eredete mellett.Hiszen hogyan szedhette ezt csupán a maga fejéből Mózes,mintegy 3000 évvel ezelőtt,ha nem Isten nyilatkoztatta ki neki?Vajon elképzelhető-e,hogy Krisztus előtt egy ember a kora kezdetleges tudományossága alapján így tudja előadni a világ keletkezését?A későbbi tudósok legjobbjai is csak nehezen tudtak választ adni a világ történetére,fejlődésére és csak hosszú kísérletek elvégzése után adtak választ az ezzel kapcsolatos kérdésekre..Mózes pedig már 3000 évvel ezelőtt leírta azt,amit ma tanít a tudomány.Hogyan tehette meg ezt,ha nem volt vele az Isten?A tanulság az,hogy a Szentírást nem szabad buta könyvnek mondanunk,lenéznünk és többször,átelmélkedve kell olvasnunk.A Szentírás gyerekes,egyszerű,régi kifejezései nem jelentik azt,hogy a tartalom nem megfelelő,hülyeség.A teremtéstörténet is tele van régi,gyerekes,egyszerű kifejezéssel,de mit várunk egy 3000 évvel ezelőtt élt ember mondatszerkesztésétől és szóhasználatától?A szerző írásába belehelyezte stílusát a kor szóhasználatát is.Az írások tartalma azonban kifogásolhatatlan,hiszen azt Isten sugalmazta az íróknak.Ezt a teremtéstörténeten keresztül is láthatjuk.A tartalom az Istené,a köntös,a stílus,a mondatszerkesztés az emberé.Nem kell kreacionistáknak lennünk,akik szó szerint értelmezik a teremtéstörténetet és a Bibliát,hiszen már tudjuk,hogy hogyan kell értelmezni a teremtéstörténetet.Nem kell azt hinnünk,hogy Isten mindent egyenként teremtett meg,külön-külön.Az Isten megteremtette az első élőlényt és beoltotta a fejődés csírájával és így alakult ki a körülöttünk lévő világ.Ezt mondja a tudomány is.Ez egy bölcs,nagyszerű,mindenható Teremtőre irányítja a figyelmünket és ez még jobban kifejezi,hogy milyen nagyszerű,bölcs és mindenható az Isten,hiszen a fejlődés célszerű, van egy cél és minden ennek a célnak az érdekében történik.Erre csak az ember képes,de az ember csak a teremtés végén jelent meg,tehát csak az Isten lehetett az,aki megtervezte a világot és elindította fejlődést,ami a tökéletesedésre törekedett.Ez célszerűség, amire a természet vak erői nem képesek.Stephen Hawking ateista tudós,elméleti fizikus szavaival szeretném zárni írásomat,aki Albert Einstein óta a legnagyobb tudós.Bár ateista,nem hisz Istenben mégis ezt mondja: "...a világegyetem és a természet törvényei úgy tűnnek, hogy sajátságosan ránk vannak tervezve. "

Körülbelül 40 féle olyan fizikai tulajdonság van, melyekből ha akár egynek is az értéke egy kicsit is eltérne, az élet, ahogy most ismerjük, nem létezne! Vagy az atomok nem lennének stabilak, vagy nem lennének képesek egymáshoz kapcsolódni vagy a csillagok nem alakulnának ki a nehezebb elemekből, vagy a világegyetem az élet megjelenése előtt már összeomlott volna és így tovább... (Austin American-Statesman, October 19, 1997.) El kell fogadnunk,hogy a fizikai törvények egy korlátlan hatalmú és racionális Istentől származnak.

2013. dec. 14. 19:40
 18/39 anonim ***** válasza:
72%
Ez kedves tati, tipikus példája a vallásos zagyvaléknak. A vallásos téveszmék ideáltipikus megfelelője. Nem igaz, ezt egyetlen ténytudomány sem igazolja. Ha igen, melyik? Ha a világról ennyi mesét hiszel, mit hiszel egyéb dolgokról? Egyszerűen nem merek kíváncsi lenni.
2013. dec. 14. 20:12
 19/39 anonim válasza:
a 17.vagyok és az a zagyvaság,amit az ateisták mondanak,sőt az,hogy gyerekesek az érveik,sőt nincsenek is érveik,pl. most is milyen érvet írtál? nem vagy kíváncsi?,nem mersz kíváncsi lenni?biztosan félsz az igazságtól,aki igazán a tudomány pártján áll,az elismeri Isten létezését,én nem vagyok olyan ember,aki mindig gyón és áldozik,aki minden misén ott van,de nekem fontos a hitem,római katolikus vallású vagyok és a tudomány pártolója,és a kettő nem zárja ki egymást,sőt a kettő egy,orvostanhallgató vagyok és nap mint nap látom az emberi test csodáit,főleg egyetlen sejt csodáit,milyen rendezettség zajlik egy sejtben,a DNS működése,az anyagcsere folyamattok összehangolódása,nem sorolom tovább,ez mid-mind tervezve van,véletlen nem is lehet,sőt a világban nincs is véletlen,mindennek oka van,véletlenül lehet vmi,de az nem véletlen,és ha már a sejtnél tartunk,akkor meg kell említenem azt,hogy egyetlen sejt sem tudott létrejönni kizárólag molekulákból,az első sejt létrejöttéhez kellett az Isten,hiszen a sejt élő és élettelen anyagokból élő nem jöhet létre,még a tudósok sem értik,h mindez hogyan valósulhatott meg,javaslom,h a tudatlanságod miatt olvasgass pár dolgot,mert ez abszurd és nevetséges,hogy az én érveimet nevezed zagyvaságnak:DD sztem olvasgass az élet keletkezéséről,a világ összetettségéről,rendezettségéről,arról,h milyen célszerű,aminek a szőlője csakis a tudat lehet,az elme,Stephen Hawking ateista tudós,Einstein után a leghíresebb fizikus is kijelentette,hogy a világban azt tapasztaljuk,hogy minden ránk lett tervezve,hiszen,hacsak egyetlen törvényben lenne változás,az élet máris nem lenne lehetséges,minden úgy van kialakítva,mintha vki azzal a céllal akarta volna csinálni ezt,h később élet lehessen a Földön,és ez nemcsak egy célszerűség,hanem több millió,és az a zagyvaság és nevetséges és nagyon hiszékeny,aki azt hiszi el,hogy ez a több millió számunkra kedvező célszerűség min-mind véletlen,ugye ezt te sem gondolod komolyan??:DD sztem mélyülj el ebben,,mert ez nagyon nevetséges,ennyi véletlen még a mesékben sincs
2013. dec. 14. 23:28
 20/39 Frigg ***** válasza:
100%

Nem minden természetfelettiben hiszek. Tegyük fel, hogy hiszek a szellemekben, az ufókban, de ez nem jelenti azt, hogy hiszek Istenben vagy a repülő spagettiszörnyben is.

Biztos vagyok benne, hogy van... VALAMI, valahol, amit nem tudok behatárolni, de nem hiszek a keresztény istenképben, vagy A Bibliában, pokolban, mennyben..

2013. dec. 15. 00:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!