Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Íme a keresztény Istent nem...

Íme a keresztény Istent nem ismerő emberek világa?

2013. nov. 21. 17:26
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
Pietrosol! Amit a 30-ban írsz, azt az antik görög filozófiák már jóval Jézus előtt hagyománnyátették, kidolgozták, mint szemléleti alapállást. Amiről azt akarod állítani, hogy csak Jézusi alapvetések, azok valójában mindenhol megtalálható együttélési alapnormák. Miért nem lehet megérteni, a Bibliában egy gondolat sincs, ami különbözne szinte bármelyik nép alapelveivel az együttéléssel kapcsolatban. Ha pedig szelektálunk a Bibliából, akkor más bölcseleti művekből miért nem? Így minden könyvből lehet Bibliát csinálni: kiemeljük a nekünk tetszőknek, átsiklunk a kellemetlen részeken. Így még a Mein Kampf is egy bölcseleti mű. Talán az áldozatokat tekintve is egy súlycsoportban versenyeznek.
2013. nov. 24. 22:41
 32/37 Pietrosol ***** válasza:

filoszmen!

Egy szóval sem állítottam, hogy "csak Jézusi alapvetések", sőt gyakorlatilag ugyanazt írtam, mint te. Minden hagyomány ugyannarról a tőről fakad.

Ezt a szelektálós részt nem értem.

Kérlek fejtsd ki jobban!

2013. nov. 25. 16:42
 33/37 anonim ***** válasza:

Kedves Pietrosol!

Mi biztosít Téged arról, hogy nem a többi ember értelmezi jobban azokat a tanításokat?

Aztán lenne néhány kérdésem:

Szereted e mondjuk a zsidókat?

Az arabokat?

Esetleg közülük a terroristákat?

Szereted e azt a részeg suhancot, aki éppen a szomszéd lány arcába csap, mert nem akarja hagyni, hogy megerőszakolják?

Szereted az uzsorakamatot szedő bankot?

Szereted a szadista börtönőrt?

Szereted a szakaszvezetőt, aki az újoncokkal most mosatja fel ordítva a folyosót hatodszor, mert unatkozik?

Szereted a hazudozó, tolvaj politikust?

Mond csak, Te gyűlölködő vagy?

2013. nov. 26. 01:46
 34/37 Pietrosol ***** válasza:

# 33!

Úgy tűnik egyetlen exoterikus, külső, vallásos, kifelé mutató tanítás sem oldja a világ problémáit. Legfeljebb hígítja, elfedi vagy elfordítja attól az embert, de megoldást nem kínál. Az intézményesedés mindent elront. Az meg végképp, ha csak nézek és várom, hogy a világ majd önmagától javul. A világ nem önmagától lett ilyen (is), hanem mert az ember kiengedte a kezéből a gyeplőt. Eldobta az önuralom képességét és a gondolataiban él, azokkal azonosul és tudattalanul teszi azt, amit a hamis én, az egó vágyai diktálnak. Az ember minél inkább azonosul ezzel a hamis énnel, annál több törvényre van szüksége (lásd, Ószövetség), hogy közösségben tudjon élni. Minél inkább levetkőzi az énjét, annál kevesebbre, végül csak egyre. Ez a szeretet. Mi biztosít? Nem tudom, talán a tapasztalat, hogy a legkisebb ellenállás felé mozogni sosem hozott tartós eredményt. Viszont önmagam megismerése, megértése, megmutatja a világot is és önmagam javítása javítja a világot is.

Aztán a kérdéseidre.

Nem tudok egyebet tenni, mint szeretni, mert tudom, hogy ezt nem azért teszik, mert eredendően gonoszak. Ilyen nincs, minden gyermek tisztának születik, csak a belső világ megromlása, a gyeplő eldobása, tudattalan minták tudattalan átvétele miatt megromlik. Ha utálattal és gyülölettel fordulnék ezekhez az emberekhez nem tudnék javítani. De nehogy félreértsd! A szeretet nem azt jelenti, hogy meg kell dícsérni egy zsidó katonát aki puskatussal ver egy palesztin gyereket vagy egy terroristát, aki éppen bombát robbant egy pályaudvaron. Ez az ontológiai idiotizmus lenne. Viszont ha a belőlük kiáradó gyűlöletre gyűlölettel válaszolok, tovább fokozom a romlást, mert az én haragom, újabb haragot fog szülni, és így tovább, ahogy a világtörténelem megtorló intézkedéseiből és az egymásra mutató válságokból ez látszik is. Sosem hozott megoldást a véres megtorlás, az mindig egy újabb akció melegágya volt. Mégis ezt teszi az ember, mert a fogat-fogért egyszerű ösztönének elve beleült a tudatába. Nem működik és mégis csinálja.

Bármilyen nehéznek tűnik, nincs más út. Én, nem teszek hozzá a világ gyűlöletéhez!

Mond csak, Te gyűlölködő vagy?

2013. nov. 26. 10:15
 35/37 anonim ***** válasza:
Mi a szelektálás? Nem fogadod el a rabszolgatartást, hiába benne van az Ószöv.-ben, nem értesz egyet a nem szűz ara megkövezésével, embercsoportok démonizálásával, megölésével...meg kéne már érteni, az ember saját erkölcsi érzékére támaszkodik mikor dönt arról, mi erkölcsös és mi nem az. Te is eszerint fogadsz el gondolatokat akár a Bibliából, akár az életből. Az, hogy ez a szemléleti meghatározódás másoknál más lehet egész más lapra tartozik. Amin te felháborodsz, az másnak természetes és viszont. Egy kutya megsütése nálad már erkölcsi kérdés, Ázsiában csak élelmezési...Te döntesz arról, mit tartasz erkölcsösnek! Ha mindig csak egy út lenne, a világ sivár és egysíkú lenne.
2013. nov. 26. 10:16
 36/37 Pietrosol ***** válasza:

filoszmen!

Te azt gondolod, hogy nekem a Biblia egy útmutató, amely alapján az életemet élem és ezen útmutatásokból önkényesen szelektálok?

2013. nov. 26. 10:48
 37/37 anonim ***** válasza:

Kedves Pietrosol!

Végre nagyjából egyetértünk, bár ha tovább vitatnánk a kérdést, bizonyára lennének eltérések. Mindenesetre Szeretetet csak az érdemel igazán, aki szeretetre méltó, de elismerem, mindenkit megillet az emberséges bánásmód és a tisztességes hozzáállás.

Különben már említettem, hogy barátságos és jóindulatú embernek tartom magam és az a véleményem, hogy a világ sorsa összességében egyre javul, köszönhetően a technikai és az erkölcsi fejlődésnek, de kétségtelenül időnként visszaesések is tapasztalhatók, mint manapság hazánkban, ahol a gyorsan romló életszínvonal az oka a közhangulat megromlásának. Mindenesetre az átlag életszínvonalunk még mindig elég magas a többi emberéhez képest, hiszen a Föld számos pontján még manapság is évezredes lemaradások tapasztalhatók és véleményem szerint összefüggés van a kulturális és gazdasági hátrányuk, meg a vallásuk között, bár kétségtelenül ez egy ennél sokkal bonyolultabb kérdés, de én úgy gondolom, hogy a vallások háttérbe szorulásával az emberiség helyzete minden téren javul.

Bizonyára abban is hasonlít az elképzelésünk a világról, hogy Isten, ha van, aligha tudna ítélkezni, legalább is úgy, ahogy azt egyes vallásos irányzatok gondolják és hangoztatják, hiszen fából vaskarika lenne az a szeretet, amit hangoztatnak és az a brutalitás, amit ezzel párhuzamosan megengedhetőnek tartanak.

2013. nov. 26. 20:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!