Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők! Mivan ha tévedtek?

Hívők! Mivan ha tévedtek?

Figyelt kérdés
A kérdést mindenkinek fel kell tennie magában. Mivan ha tévedek? Mivan ha rossz vallásban hiszek? Mivel hitelesebb a keresztény Isten, mint pl. az antik görög, vagy mondjuk a skandináv mitológiai Istenek? Nem féltek hogy esetleg Zeusz, vagy Thor megbűntet titeket a hitetlenségetekért?

2013. nov. 20. 20:20
1 2 3 4 5 6
 31/51 A kérdező kommentje:
A "jó" és "rossz" alatt nem minősítést értettem, hanem igazságtartalmat. Rengeteg vallásos ember van, és a legtöbbjük megvan arról győződve hogy az ő vallása az egyetles helyes vallás, az ő álltal imádott Isten az egyetlen létező Isten. Ebben gyakorlatialg 100%-ig biztosak. Minősítést én nem használtam, nem rangsoroltam a vallásokat. Ha visszaolvasol láthatod, hogy volt olyan hívő aki értette és pontosan azt válaszolta amit vártam, ő az ábrahámi egy Isten létezésében hisz, számára ő kétséget kizárólag létezik. Nem hisz más mitológiák isteneiben. A tévedés alatt aztértem, hogy - mivel az monoteista vallások Istene semmivel sem hitelesebb mint a mitológiai istenek - mivan ha az egyik vallás tanításai szó szerint igazak, és ők pont nem azt a vallást követték. Már pedig a legnagyobb vallások elég szigorúan bánnak az ilyen "hitetlenekkel".
2013. nov. 21. 11:29
 32/51 nagylzs ***** válasza:

Szóval nem "jót és rosszat" akartál írni, hanem azt hogy melyik felel meg a valóságnak. Az "igazság" az én értelmezésemben a valóság helyes felfogása.

Korlátolt a felfogó képességünk, az agyi kapacitásunk. Nemhogy egy sosem látott Istent nem tudunk felfogni, hanem még a közvetlen környezetünket sem. És mégcsak a fizikain túli valóságokhoz sem kell nyúlni hogy ezt belássuk. A tudomány által vizsgált fizikai világ kb. 96%-a sötét energia és sötét anyag. Fogalmunk sincs róla hogy mi az, hol van, hogyan keletkezett. A maradék 4% nagy része a csillagok gyomrában van, amit alig tudunk vizsgálni. A fizikai világ nagyjából 1%-a az amit egyáltalán lehetőségünk van megvizsgálni. És ez csak a fizikai világ, nem beszéltünk a létezés általunk ellenőrizhetetlen asztál, mentál meg más (akár kitalált akár valós) síkjairól. Amiket leírtam azok tények. Akiben megvan az értelem egy kis szikrája, az belátja hogy alig tudunk valamit, és menthetetlenül korlátoltak vagyunk.

Az emberek nem egyforma felfogó képességgel rendelkeznek. Az igazság pedig "a valóság helyes felfogása". Amiből következik, hogy ami az egyik ember számára tudás, az a másiknak ismeret, a harmadiknak jó esetben halandzsa, rossz esetben félreértelmezi és az igazság ellentétévé (fikcióvá) válik. Ezek belátásához nincsen szükség vallásos hitre.

A vallás egy absztrakt fogalom, és a vallás mögött álló emberek ugyan azokat a könyveket olvassák, ugyan azokat a prédikációkat hallgatják, de mindenki máshogy fogja föl azokat, és az ő fejükben más lesz ezek igazság tartalma.

Ez el is dönti a "melyik vallás a valótlan" kérdést. A válasz az, hogy nincs olyan vallás, ami a világot teljesen helyesen le tudná írni. Sőt, egyáltalán nincs senki ember aki ezt meg tudná tenni. Amikor tehát azt kérdezed, hogy melyik vallás az "igazi", akkor ez egy eldöntendő kérdés. De a valóságban a vallások igazságtartalma nem egy kétállású kapcsoló. Az igazság tartalom a felfogástól függ, ezért egy adott vallás igazságtartalma egy kollektív dolog, ami sok ember egyéni hitéből és felfogásából áll össze.

Ebben az eldöntendő formában föltett kérdés olyan, mintha kalapáccsal akarnál számológépet használni. Egy idő után rájössz, hogy az ujjaidat kell használni. Hasonlóan, az erre a kérdésre való válasz keresése közben rájöhetsz, hogy az ilyen előre megfogalmazott eldöntendő kérdések nem azért értékesek mert egy logikai választ lehet rájuk adni, hanem mert gondolkozásra késztetnek, és az erőfeszítések közben szélesítheted a látókörödet, a végén pedig ez a kérdés föl sem merül benned - nem veszel a kezedbe kalapácsot. Fölteheted például a "melyik vallásban mennyi igazság van" kérdést. És valószínű hogy ha elég sok időt fektetsz ennek a megválaszolásába, akkor az eredmény egy újabb kérdés lesz. :-)

2013. nov. 21. 12:16
 33/51 anonim ***** válasza:

Dexter Morgan kérdése Istenről XDDD

Nos, komolyabbra fordítva a szót, én személy szerint nem nagyon foglalkozom vallással, istenségekkel, van ennél fontosabb dolgom is a mindennapokban; viszont sokszor elgondolkodom, hogy mi van, ha tévedek, elvégre senki sem tudhatja biztosan, hogy amiben hisz, az az igaz, mert nincs rá semmilyen kézzel fogható bizonyíték. Hiszek valamiféle Istenben, de nem tartom magam kereszténynek, a Biblia írásaiban sem hiszek. Én úgy tartom, hogy valószínű, hogy valamilyen Isten létezik, aki megtervezte ezt a hihetetlenül aprólékos világot, amely gyakorlatilag önmagát működteti (biológia szakos vagyok, gondolok itt a molekulák szintjén történő reakciókra), és amikor előadáson ülök, sokszor gondolok arra is, hogy egyszerűen elképesztő ez az egész, és pusztán logikusan végiggondolva, nem tartom valószínűnek, hogy mindez a véletlen műve.

Arról is beszélhetnénk, hogy az emberi érzelmek mind kimutatható biokémia folyamatok az agyban, de arról senki sem beszél, hogy ennek vajon van-e valamiféle olyan háttere, amit nem láthatunk, nem mérhetünk. Lehet, hogy egyes folyamatokat is kivált valami, amit nem ismerünk. (Talán Isten :P)

Nemrég tudtam meg, hogy ezt, amiben én hiszek úgy nevezik, hogy deizmus, vagyis annak a hite, hogy létezik egyfajta istenség, ami megteremtette a világot úgy, hogy az tökéletesen működjön, minden mindenhez kapcsolódik, mindennek oka van, mondhatni „Isten terveibe nem láthatunk bele”

Nem ítélkezem egy vallás fölött sem, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy miben hisz, viszont azt nem szeretem, amikor valaki próbálja rám erőszakolni, hogy úgy van, ahogy ő hiszi.

Elmélkedni mindenesetre szabad ilyeneken, de nem foglalok állást egy vallás mellett sem, a sajátomban is erősen kételkedem, mert csak következtetésen alapul.

Az én legfőbb Bibliám a helyesírási szabályzat! :D (kár, hogy sokaknak nem :D) Na meg az orosz nyelvtankönyvem! :D

2013. nov. 21. 15:12
 34/51 anonim ***** válasza:

Szeretem a skandináv mitológiát. Izgalmas ezen a kérdésen filozofálni.

Tulajdonképpen tévedni emberi dolog. Szóval nincs abban semmi sem.

2013. nov. 21. 17:27
 35/51 anonim ***** válasza:
48%

Vidiripi

Kérdező!

"Egyrészt ez nemigaz, nincs több valós helyszín mint más mitológiákban, másrészt azért mert egy mitológia helyszíne valóban létezik az már hitelt ad neki? A Harry Potter könyveken is rengetek valós helyszín szeretpel."

Ezt az elképzelésedet mivel támasztod alá?

"Egyébként milyen érdekes... ha a gyakorikérdések arab nyelvű oldal lenne valószínűleg valaki olyan linket illesztene be, ami az Iszlámot igazolja és azt írná le, hogy "Allah beleégette a szeretetét a szívembe". Ugyanolyan határozottsággal mint ti, keresztények."

Hogy az iszlámról még annyi fogalmad sincs mint a kereszténységről azt ez az írásod bizonyítja.

"Hát nemtudom... mondanám hogy halálom után kérdőre vonnám Isten, hogy miért tett meg mindent annak érdekében, hogy teljesen hiteltelen legyen, na de melyik Isten lesz az a többezer közül? Ki előtt fogok állni? De ha ez az Isten valóban szerető Isten nyílván megfogja érteni hogy nem hittem benne. Csak ő tehet róla."

Talán annak az Istennek kellene hinned amelyik az embert teremtette. Ez csak javaslat.

Viszont arról már te tehetsz ha nem keresed őt. Mivel szabad akaratodból ezt megtehetnéd.

Voltak olyan emberek is akik akkor sem hittek amikor Jézus feltámasztotta a halottat.

Pedig azt látták.

"Amit te megfogalmaztál hogy szeretet, jóság, lelkiismeret, ezek emberi érzelmek. Agyi biokémiai folyamatok. Nevezhetjük ezek összességét Istennek, de ebben az esetben ennek az Istenképnek semmi vallásos tartalma nincs."

Isten az az entitás aki megteremtette az Univerzumot tehát az anyagi világot. Az olyan mérhető elemeivel mint a tömeg az idő vagy a sebesség. S ő képes ezeket a dolgokat úgy befolyásolni ahogyan az neki tetszik hogy az ő akarat szerint legyen. Előidézi ezeket a változásokat pusztán a szavával.

A bűnt nem fogja büntetlenül hagyni mert igazságos. De ebbe az igazságosságba beletartozik az is hogy az ő hatalmasságából lehajol a bűnös emberhez és kegyelemben részesíti mert szereti a teremtményeit. Az embert. A bűnös embert is.

"Nem hisz más mitológiák isteneiben. A tévedés alatt aztértem, hogy - mivel az monoteista vallások Istene semmivel sem hitelesebb mint a mitológiai istenek..."

A mitológia istenei mikor küldték el fiaikat ,feláldozván azért hogy az emberek megmenekülhessenek? A mitológiai istenek mikor támasztottak fel embereket és gyógyítottak meg? S hogyan lehetséges az hogy a mitológiai isteneknek soha nem volt annyi követője mint a keresztények Istenének? Napjainkban meg már alig tudunk róluk valamit a mitológiai istenekről. Talán az iskolások többet mert tanulnak róluk.

Vagy miért nem maradt fenn több írásos emlék ezekről a mitológiai istenekről? Természetesen egyenként.

A Bibliáról több mint 5000 kézirat maradt fent és még napjainkban is találnak olyanokat amelyek eddig nem voltak ismertek. Megjegyzem az egyik leghíresebb az úgynevezett Holt-tengeri tekercsek.

A Biblia egy olyan könyv amelyben annyi irodalmi mű megtalálható amely egyetlen más könyvben sem.

Már ez is teljesen egyedivé ,páratlanná teszi és kizárólagossá.

Egyetlen könyvben megtalálhatóak olyan irodalmi művek mint a költemény ,himnusz ,szerelmi dal ,történelmi tudósítás ,hasonlat (példabeszéd) ,tanítás ,családi krónika ,ima ,lírai költészet ,életrajz személyes levelezés ,napló ,monológ ,párbeszéd ,prológus ,epilógus ,tudósítás vitákról bírósági tárgyalásokról ,rejtvény ,törvényadás ,metafora. A felsorolás nem teljes még lehetne folytatni.

Ezenkívül a Bibliában használnak sajátos kifejezési formákat és közvetlen kifejezési formákat is.

Kérdésedre válaszolva. Honnét tudhatták a Biblia írói hogy a Föld "kerek"?

1Sámuel 2:8 Fölemeli a porból a szegényt, és a sárból kihozza a szűkölködőt, hogy a hatalmasok mellé ültesse, és a dicsőség székét adja nekik. Mert az ÚRéi a föld oszlopai, és rájuk helyezte a földkerekséget.

Egyébként ezt még a Korán is alátámasztja bár az jóval később íródott mint a Biblia.

Honnét tudhattak a mikroorganizmusokról?

Semmelweis Ignác idejében boncteremből a szülőszobába mentek az orvosok.

A pusztában kóborló népcsoport tagja ha halottat érintett akkor tisztátalannak számított.

4Mózes 19:13 Mindaz, aki halottat, emberi holttestet érint, és nem tisztítja meg magát, tisztátalanná teszi az ÚR hajlékát, azért ki kell gyomlálni az ilyen embert Izráelből. Mivel nem hintették meg tisztító vízzel, tisztátalan lesz, rajta marad a tisztátalanság.

Körülmetélés! Miért pont a 8. napon kell csinálni? Miért nem előbb? Tudja valaki a választ?

Orvosi magyarázata van a dolognak. Honnét tudták?

Sőt volt olyan törvény is hogy akinek a családjában előfordult vérzékenység azt ne vessék alá a körülmetélésnek. Honnét tudták hogy vannak genetikailag örökölhető betegségek?

Ezek a sátorban élő vándorló emberek.

Tudnék még írni de egyenlőre ennyi elég.

Viszont nekem is van egy kérdésem feléd. Miért van az hogy egyetlen olyan nép sincs a Földön amelyiknek ne lenne valamilyen természetfeletti lényben való hite? Tehát hiszi hogy van valami a látható világon kívül ami felette áll ennek a világnak.

Miért van ez? Hiszen az evo szerint véletlenül jött létre minden.

Szerintem rendkívül jó példa erre az egyiptomi kultúra. Isten azt mondta az embernek hogy a porból vétettet oda is tér vissza. (ja igen honnét tudták hogy abból az anyagból van a testünk is mint amiből a Föld is felépül? Az kémiai elemek ugyan azok.)

Erre mit csinálnak az egyiptomiak bebalzsamozzák az emberi holttesteket. (Meg állatokét is de az egy másik téma.) Honnét vették az ötletet a test bebalzsamozására? Erre talán néhány hívőnek lenne ötlete. :))

2013. nov. 21. 17:59
 36/51 anonim ***** válasza:
50%
Jaj az ilyen nagyon vallásos emberek dumáit nem bírom végigolvasni, mert nekem fáj az emberek tudatlansága! Senkit ne zavarjon, hogy ez is csak 1 mese! Mint a Hófehérke, vagy a...mi van még, Volt, esetleg Hotel Transylvania! Vagy ezt is elhiszitek???? Ez 1 mese! Könyörgöm emberek a 21. században élünk! Kinyitjátok azt a béna könyvet (bibliát), olvastok 2 sort utánanéztek neten, és megkapjátok a választ! Ha mesélek 1 történetet azt is mindenki simán benyeli? Mert ugyan az! Én megértem, hogy az ókori, középkori ember nem tudta, hogy mi az a villám, mi a fészkes fenéért lesz beteg az ember, miért fáj ha popónszúrják 1 lándzsával, hogy alakultunk ki! Ezek még mindig felfoghatatlanok 1-es emberek számára? Ha igen akkor olvasson utána! És nehogymár elhigyjétek, hogy a Földön az élet 6 nap alatt lett meg, meghogy eredetileg víz volt rajta! NEM! Ha a Hold nem jön, akkor még most sem lenne élet a Földön! Olvassatok utána! Ha valaki akar engem provokálni, esetleg kérdezni, hogy na és ezt mivel magyarázod...stb! Az írjon 1 privit és kiosztom (no persze finoman!)!
2013. nov. 21. 21:17
 37/51 anonim ***** válasza:

Hol vannak a Föld oszlopai?

Neked a gömb egyenlő a kerekkel?

2013. nov. 22. 05:12
 38/51 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Hol vannak a Föld oszlopai?"

Bolygónkat milyen erő tartja a pályáján? S ezt az erőhatást hogyan magyaráznád el egy ókori embernek?

Neked az idézőjel semmit nem jelent? ("...")

36. válaszoló!

Csak ezzel a mesével az a baj hogy annyi eleme van amely tény. Hogy már elbeszélés lesz belőle és nem mese.

Sokáig azt sem akarták elfogadni hogy Poncius Pilátus létezett. Aztán kézzelfogható régészeti leletet találtak ennek alátámasztására.

De Szodoma és Gommorra városaira ugyan ez igaz aztán a műholdak elkezdték pásztázni a területet és láss csodát megtalálták a városokat.

De Babilon és Róma is létezett/létezik. Meg lehetne még sorolni ezek csak nagyon általános dolgok.

Engem abban a témában ossz ki hogy miért a 8. napon van a körülmetélés!

2013. nov. 22. 05:24
 39/51 anonim ***** válasza:

Vannak a Földnek oszlopai vagy nincsenek?

A Föld kerek vagy gömbölyű(geoid)?

"Engem abban a témában ossz ki hogy miért a 8. napon van a körülmetélés!"

Gondolom lassan kitapasztalták, hogy ilyenkor a legjobb, és, hogy előtte vagy utána nem olyan jó.

2013. nov. 22. 05:53
 40/51 anonim ***** válasza:

„Talán annak az Istennek kellene hinned amelyik az embert teremtette.”

És az melyik?

„Isten az az entitás aki megteremtette az Univerzumot tehát az anyagi világot. Az olyan mérhető elemeivel mint a tömeg az idő vagy a sebesség. S ő képes ezeket a dolgokat úgy befolyásolni ahogyan az neki tetszik”

Én még nem láttam, hogy az időt bármi is számottevően befolyásolta volna ebben az Univerzumban. Van egy fogalom, az ún. „idő nyila”. Az idő csak megy egyenesen, nem megváltoztatható, nem ugrálhatunk benne ide-oda, mint a három dimenzióban.

„A mitológia istenei mikor küldték el fiaikat ,feláldozván azért hogy az emberek megmenekülhessenek? A mitológiai istenek mikor támasztottak fel embereket és gyógyítottak meg?”

A keresztény isten miért nem tudott hattyú képében megtermékenyíteni egy nőt? A keresztény isten miért nem tartotta a vállán a Földet?

„Napjainkban meg már alig tudunk róluk valamit a

mitológiai istenekről.”

Azért Zeuszról és társairól elég szépen fennmaradtak történetek. Még a sumér istenek neve is fennmaradt.

„Honnét tudhatták a Biblia írói hogy a Föld "kerek"? „

Öööö... majdnem gömbölyű. De mindegy.

„azért ki kell gyomlálni az ilyen embert Izráelből.”

Azért csak óvatosan, ma már nem irtjuk ki magunk közül a betegeket.

„Viszont nekem is van egy kérdésem feléd. Miért van az hogy egyetlen olyan nép sincs a Földön amelyiknek ne lenne valamilyen természetfeletti lényben való hite?”

Azért egy van, a Pirahák. :)

„Tehát hiszi hogy van valami a látható világon kívül ami felette áll ennek a világnak.

Miért van ez? Hiszen az evo szerint véletlenül jött létre minden.”

Az evolúció nem a véletlenre épít, hanem a természetes kiválasztódásra, ami a környezeti, természeti stb. hatásokra történik. Ilyen formán az ember hite is egy evolúciós termék.

„ja igen honnét tudták hogy abból az anyagból van a testünk is mint amiből a Föld is felépül? Az kémiai elemek ugyan azok.”

Ehhez nagy ész kell. Hogy már a régiek is tudták, hogy a fából nem lesz vaskarika.

2013. nov. 22. 13:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!