Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők! Mivan ha tévedtek?

Hívők! Mivan ha tévedtek?

Figyelt kérdés
A kérdést mindenkinek fel kell tennie magában. Mivan ha tévedek? Mivan ha rossz vallásban hiszek? Mivel hitelesebb a keresztény Isten, mint pl. az antik görög, vagy mondjuk a skandináv mitológiai Istenek? Nem féltek hogy esetleg Zeusz, vagy Thor megbűntet titeket a hitetlenségetekért?

2013. nov. 20. 20:20
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
18%

Nézd csak kedves kérdező, itt egy ajándék vidi csak is neked, mint Biblia ismerőnek :D :)

http://www.youtube.com/watch?v=FmeRQbUk_G4

2013. nov. 20. 22:29
 22/51 A kérdező kommentje:
Húha most tényleg újat tanúltam köszönöm neked mester, leborulok a nagyságod előtt :)
2013. nov. 20. 22:31
 23/51 anonim ***** válasza:
23%

"...leborulok a nagyságod előtt"

Nana! Én is ember vagyok...

2013. nov. 20. 22:32
 24/51 A kérdező kommentje:

Nem. Ne szerénykedj. Te nem vagy ember. Te annál sokkal több vagy. Megkövetlek, ó minden bölcsesség tudója.

:)

2013. nov. 20. 22:35
 25/51 anonim ***** válasza:
58%

Benne van a pakliban. Én azonban bízom benne, hogy Isten (akármelyik is legyen; noha nekem meggyőződésem, hogy csak EGYETLEN Isten van és minden vallás hozzá igyekszik, csak van, amelyik megtalálja, van, amelyik nem) nem fog haragudni azért, mert félreismertem őt és nem a "helyes" vallásnak voltam a tagja. Így attól sem félek, hogy megbüntet, a szándék a fontos.

A hitelességről: attól függ, kit vagy mit értünk Isten alatt. Egy felhőkön üldögélő szakállas öreg bácsi nem épp egy hiteles istenkép. Isten (szerintem) egy fogalom, minden jó összessége, aki mindenütt ott van, egyszerre létezik bennünk és rajtunk kívül, úgy is ismerjük, mint: szeretet, lelkiismeret, jóság stb. Bocs, lehet, hogy ez kissé elvont volt, de nem tudom jobban megfogalmazni :-)

2013. nov. 20. 23:17
 26/51 A kérdező kommentje:

Nyílván persze játszhatunk itt a fogalmakkal mit is értünk "Isten" alatt, ha én pl. egy pohár vizet értek ez alatt, akkor persze számomra is létezik Isten.

Amit te megfogalmaztál hogy szeretet, jóság, lelkiismeret, ezek emberi érzelmek. Agyi biokémiai folyamatok. Nevezhetjük ezek összességét Istennek, de ebben az esetben ennek az Istenképnek semmi vallásos tartalma nincs. Ez így nem egy Bibliai Isten, nem egy mitológiai Isten, és nem egy természeti jelenség Istene. Ez egy szép romantikus költői kép.

2013. nov. 21. 00:14
 27/51 anonim ***** válasza:

Elég vicces, hogy valaki, aki ilyen biztos magában, másokon kéri számon a kételyeket.

Képmutatásból ötös.

2013. nov. 21. 00:54
 28/51 anonim válasza:
0%
Nem tévedünk te csíra !
2013. nov. 21. 01:19
 29/51 anonim ***** válasza:
51%

Isten, Sátán nem létezik! A hitet azért találták ki, hogy az embereket irányítani tudják vele.

Ha léteztek is, már régen nem az ő kezük alatt vagyunk, hanem a profit (pénz) vette át a világon a hatalmat.

2013. nov. 21. 01:33
 30/51 nagylzs ***** válasza:
52%

Ha egy hívő téved, akkor az van hogy téved. A "mi van ha rossz vallásban hisztek" kérdést nehéz megválaszolni, mert nincs olyan objektív mérce ami alapján egy vallást rosszabbnak lehet nyilvánítani egy másikhoz képest. Az összehasonlítás éppen olyan szubjektív mint a vallás.

Egyébként is gond, hogy azt sugallod: ha van "jó" vallás akkor az egyetlen jól meghatározott vallás. De ez csak egy feltételezés, különösebb alap nélkül. Szerintem a különféle vallások nem mindenki számára egyformán jók vagy rosszak. Embertől függ, hogy számára melyik vallás a "legjobb", és még az sem biztos hogy hogy van olyan vallás ami számára igazán jó lenne. De ez nem teszi a vallásokat teljesen értéktelenné, mert vannak emberek akiknek a vallás sokat segít és sokat nyújt. Ezt az ő személyes tapasztalatukra alapozom. Lehet találkozni olyan emberekkel akik azt vallják hogy őket a vallás mentette meg (sokféle szempontból). Ez a megítélés természetes módon szubjektív, mint ahogy az egyes emberek a saját életüket szubjektív módon szemlélik. Mindenki élete a sajátja, és amíg ezzel másokat nem sért addig joga van úgy alakítani ahogyan ő akarja. Ebbe bőven belefér az, hogy megválasztja a hitét. Amit te "tévedésnek" írtál le az a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy rájön hogy "egy másik vallás az igazi". Hanem hogy talál egy olyat ami megfelelőbb mint az amit jelenleg használ, és változtat. Az ilyen változások nem a vallást minősítik, mert a vallások nem abszolút értelemben jók vagy rosszak. Egy ilyen változás azt mutatja, hogy az adott személy képes a fejlődésre.

2013. nov. 21. 11:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!