Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek a vallásról?

Mi a véleményetek a vallásról?

Figyelt kérdés
sok vallás létezik ateista buthista kálvinista kereztény jehova stb,az érdekelne hogy mi a vélemények ezekről,pl:. ateisták miért nem hisznek istenben,és miben hisznek?Vagy a buthisták ők miben hisznek?

2013. okt. 31. 17:00
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
66%

A vallásoknak több célja és feladata van.

Először is ad egy világképet, másodszor segíti a közigazgatást, irányítja az embereket.

Már a korai társadalmakban is a varázsló támogatta a világi hatalmat és emez irányító funkciót senki nem veszi figyelembe, hiszen manapság a keresztény országokban a vallásnak már nincs politikai hatalma, legalább is jelentős.

Régebben azonban más volt a helyzet.

A kereszténység a megalakulásakor forradalmian új nézeteket vallott és mindenképpen előre vitte a világ fejlődését. A rabszolgaság megszűnése hozzá köthető, de csak áttételesen, hiszen a kereszténnyé vált Római Birodalom végnapjaiig kitartott, de eszmeileg már mégis túllépett rajta. Az államvallássá való tétele után azonnal csatlakozott az államhatalomhoz és Istentől valónak tekintette az uralkodó réteg hatalmát, amely adott egyfajta stabilitást az elnyomott rétegek rovására. Intézményei nagyban hozzájárultak egy társadalom működtetéséhez és erkölcsi tartást adott az emberiségnek hosszú időn keresztül.

A bajok akkor kezdődtek, amikor az agyonszabályozott rendszert számos ponton túllépte a fejlődés.

Egyrészt a tudomány, másrészt az emberi humánum olyan fejlődésnek indult, amit a vallás rugalmatlansága miatt nem követhet.

Vallásháborúk törtek ki, mert új, haladóbb irányzatok keletkeztek. Kimondatott a : Szabadság, Egyenlőség, Testvériség eszméje, amely megingatta az Istentől való uralkodási jog gondolatát és számos közigazgatási intézmény alakult, amik több funkcióját átvállalták, ilyen a rendőrség, az ügyészség, az állami oktatás, természetesen csak részben, mivel régen sem vállalt ezekben a kérdésekben teljes szerepet.

Manapság a legtöbb gondolata túlhaladottá vált, de teljesen szükségtelennek mégsem nevezném, hiszen igény van rá.

Példának okáért cseppet sem bánnám, ha az ország egyik etnikai kisebbségében jelentősen elterjedne a keresztény erkölcs, mert még ha el is van maradva a világtól, ott komoly előrelépés lehetne.

Engem egyébként sem zavar, ha valaki reggeltől estig hányja magára a keresztet és meg van róla győződve, hogy halála után tovább élhet valami módon. Bár egyáltalán nem hiszek benne, azon mégis csodálkozom, hogy miképpen fogadhatnak el egy olyan végső megoldást, amely az emberiség csekély részének hoz csak megoldást, a többit leírja, megsemmisíti. Rendkívül önző nézet és messzemenően embertelen. Még a kommunisták is belátták, hogy nem elpusztítani kell azokat, akik nem értenek velük egyet, hanem megnevelni és nem értem, miért nem az emberiség megjavítása a cél, miért az elpusztítása.

Mindez mellékes, hiszen úgy sem hiszek benne, engem főképpen az ostoba és nagyhangú kijelentések zavarnak, amik alapjaiban támadják a tudomány által feltárt ismereteinket és ez által összességében túlhaladottnak és jórészt károsnak találom a jövőre nézve.

2013. okt. 31. 19:37
 12/18 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Chimera92!

"Nagyanyám világ életében vallásos volt, elhanyagolta a gyerekeit, nem foglalkozott velük, így kaptam egy lelkisérült apát, aki meg velem nem foglalkozott soha."

A te nagymamád lehet hogy vallásos volt de hogy hívőember nem volt az biztos.

1Timóteus 5:8 Ha pedig valaki övéiről és főként háza népéről nem gondoskodik, az megtagadja a hitet, és rosszabb a hitetlennél.

Mutasd meg neki ezt az igét a Bibliából és mondd meg neki hogy EZ Isten akarata!!!!!!!

Egy gyereknek nem csak fizikai de szellemi igényei is vannak.

S még valami.

1Korintusz 13:13 Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet.

Legnagyobb.....

2013. nov. 1. 11:19
 13/18 fenui válasza:

Mivel a válaszok eléggé széthúznak, így a kérdés megválaszolására szorítkozom, esetleg kiegészítem a saját meglátásaimmal tudományos és környezeti kapcsolódásokról.

Hiszek benne,hogy Isten létezik. Leginkább a deizmushoz állok közel(ők úgy mondják, hogy "Isten kivonult a világból"). Isten megteremtette a fizikai-kémiai törvényeket, majd létrehozott egy világot, ahol ezek működnek. Ez a mi világunk, a "teremtés" pedig a jelenleg ősrobbanásnak nevezett jelenség volt. Isten apró beavatkozásokat eszközöl csak, erre az eszköze a sors-szerencse, ezek itt most szinonim értelműek. Ebből következik, hogy a vallást az ember teremtette. Véleményem szerint a jelenlegi egyház tévúton jár, mert szerintem Istent mindenkinek magának kell tisztelnie belül, nem kívül, az emberek számára kiállítva, inkább az emberek erkölcsi nevelése lenne a feladata, a keresztény és más vallások értékrendjei néhány pontot kivéve követendőek. Ebből a nézőpontból az általam a vallás kifejezésére való egyházak feleslegesek. Röviden: Istenben hiszek, a vallásban nem.

2013. nov. 1. 12:58
 14/18 Geronimo Stilton ***** válasza:

'ateisták miért nem

hisznek istenben,és miben

hisznek?'

A szemüknek,fülüknek,hallásuknak és a sok sok tudományos felfedezésnek amit aláis tudnak támasztani.Mert hát gondolom a több diplomával rendelkező fizikus meg matematikus,biológus és kémikus csak tudja már hogy mit beszél. :D De lehet hogy ök mind az Sátánt szolgálják :D

2013. nov. 1. 19:00
 15/18 anonim ***** válasza:

Ez nagy hülyeség.

Az ateista annyit jelent, hogy nem hisz semmiféle Isten létezésében.

Ez nem jelenti azt, hogy hisz a tudománynak, vagy hogy hisz a szemének és a fülének.

2013. nov. 1. 19:51
 16/18 Geronimo Stilton ***** válasza:

Szerintem nem.

Az ateisták többsége azért az, mert értelmes tanult ember aki inkább a tudomány szemszögéből látja a világot,és mint tudjuk a tudomány szöges ellentétben áll vallásal.

2013. nov. 1. 21:12
 17/18 anonim ***** válasza:
Szerintem a vallás egy tömegeket irányító ütőkártya a hatalom kezében.Így könnyeb a tömeg elméjét irányítani.Pszihológiai befolyásolással bíró erő.Ha bemész egy templomba és meghalgatsz egy misét pl.a gerjedő visszhang szinte borzongást vált ki és arra ösztönzi az embert,hogy komolyan vegye az elmondottakat,meg az igéket,nekem ez az egyik meglátásom legalábbis.Aki nem lát át a szitán az beleéli magát és zombivá válik.:d
2013. nov. 2. 11:13
 18/18 anonim ***** válasza:
A nép ópiuma.
2013. nov. 4. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!