Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten mindenkinek szabad...

Ha Isten mindenkinek szabad akaratot adott, akkor miért kárhoznak el (vagy semmisülnek meg) azok, akik visszautasítják a tanításait?

Figyelt kérdés
Miféle döntésszabadság az, amely csak szörnyű büntetés mellett teszi lehetővé, hogy Jahve akaratával ellentétes dolgokat cselekedjenek az Ő földi teremtményei? A „miért engedi meg Isten a gonoszságot” típusú sablonkérdésekre adott „szabad akaratos” sablonválaszok hatalmas ellentmondásban vannak azokkal a keresztény tanításokkal, amelyek a bűnösök kíméletlen (sőt, végzetes) büntetéséről szólnak.
2013. szept. 23. 13:08
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

„Tévedsz kérdező nem vagyok hívő, a mögöttes tartalmát próbáltam magyarázni.”

Én nem látok semmiféle mögöttes tartalmat abban, hogy elkárhozok (elpusztulok), ha nem hiszek Istenben, de lehet, hogy rossz a szövegértelmezési képességem.

„A "normális" dolgot szeretné a vallás mint afféle kultúrmorál kordában tartani.”

Ez igaz, de mi köze van a mondanivalómhoz? A szabad akarat Isten aspektusából nézve tényleg csak relatív (viszonylagos), tehát a legnagyobb jóindulattal sem mondható teljesnek.

(További válaszokat is várok még.)

2013. szept. 23. 20:43
 12/28 nagylzs ***** válasza:

> „A megsemmisülést honnan vetted? A keresztény tanítások szerint aki halálos bűnt követ el és nem bánja meg, annak a lelke a pokolra kerül.”

> Javaslom, tanulmányozd egy kicsit Jehova Tanúinak, illetve az adventistáknak a vonatkozó tanításait. Szerintem nem túl bölcs dolog a részedről, hogy kellő ismeretek hiányában próbálod nekem osztani [mások előtt] az észt.

Beismerem, hogy pont Jehova Tanúinak Tanításait nem olvastam. Viszont nem értem hogy miért pont Jehova tanúit hozod föl? A kérdésedben egyetlen szót sem szóltál arról, hogy milyen vallás szempontjából kérdezed. Éppen ezért kérdeztem rá. A kérdés kontextusának ilyen jellegű definiálása nélkül nem tehettem mást, mint hogy felhoztam PÉLDÁNAK a Magyarországon jelenleg legnépesebb vallás ide vonatkozó részeit. Tettem mindezt úgy, hogy közben tudatában voltam hogy ez csak egy példa, és külön kiemeltem hogy ez csak egy példa. Te meg erre egyből azzal jössz hogy olvassak Jehova Tanúitól. Látod pont ez az arrogáns viselkedés ami miatt még véletlenül se fogom elolvasni.

>„Egyébként a kérdésed konkrétan a keresztény egyház hivatalos álláspontjára vonatkozik?”

>Keresztény egyház? Mióta egy az a több száz különböző álláspontot képviselő közösség, amely kereszténynek nevezi magát? Vagy te csak egyet ismersz [el] közülük?

Nem tudom, észrevetted-e a kérdőjelet a mondatom végén? A kérdés egyértelmű: mond meg hogy keresztény egyház szempontjából várod-e a választ. Ha ezen belül konkrét egyház, sőt konkrét pap vagy hívő szempontjából, vagy esetleg egy szekta szempontjából, akkor mond meg azt. Ha te egy ilyen egyszerű kérdést is képes vagy támadásként értékelni, és válaszadás helyett kritikával válaszolsz, akkor az inkább rólad mond el valamit. De tudod mit, nyugodtan kritizálj tovább, forgasd ki a szavaimat, pontozz le vagy tegyél bármit ami tetszik. Mert megteheted!

Hogy a kritikád ne maradjon válasz nélkül: Az egyházak a vallások világi szervezetei. Azért nem keresztény vallást írtam, mert a vallásnak nincs hivatalos álláspontja. Az csak az egyháznak van. A különféle egyházak létező dolgok, van adószámuk is, bizony. Létezésüket nem elismerni ostobaság lenne! Akkor most visszakérdezek: miért van olyan amit te nem ismersz el közülük? Van egy hírem: ha nem ismered el, akkor is létezni fog.

2013. szept. 23. 21:51
 13/28 nagylzs ***** válasza:

> A „miért engedi meg Isten a gonoszságot” típusú sablonkérdésekre adott „szabad akaratos” sablonválaszok hatalmas ellentmondásban vannak azokkal a keresztény tanításokkal, amelyek a bűnösök kíméletlen (sőt, végzetes) büntetéséről szólnak.

Na persze, a keresztény tanításokban is vannak értékek. Meg lehet benne látni a jót, és a saját korlátain belül jó is. De ha elkezded keresni a "hibákat", akkor azokat bárhol megtalálhatod.

Ellentmondást találtál? Szuper. Ki tud még nagyobbat mondani? A keresztény tanítások hatalmas ellentmondásban vannak a tudománnyal. Sőt, még lehet fokozni: a keresztény tanítások hatalmas ellentmondásban vannak saját magukkal. Azon múlik hogy mit veszel keresztény tanításnak, és hogyan értelmezed. Akár a tízparancsolaton belül is lehet "hibát" találni. Rosszul értelmezve, vagy a saját érvényességi köréből kiragadva szinte bármilyen állítás képtelenségnek látszódik.

Ha már választani kell a kézzel fogható, bárki által megtapasztalható szabad akarat, és az állítólagos "bűnösök" soha nem látott, és csak bizonyos emberek által feltételezett kíméletlen végzetes büntetése között, akkor én azt választom ami kézzel fogható és tapasztalható. Természetesen te választhatod a másikat, és senki nem cáfolhat meg téged. De ugyan így te sem cáfolhatsz meg senkit. Hitkérdésben nem.

A kérdésed ezért csak akkor értelmes, ha konkrét egyház hivatalos álláspontjára tetted föl. Ha csak azért tetted föl hogy az itt levő ember hitrendszereit kritizáld, akkor ez egy teljesen haszontalan időtöltés. Még akkor is ha az őrtoronynál mást mondanak. Mert a szabad akarat bizony a hit szabad megválasztására is él. Akár tetszik, akár nem.

2013. szept. 23. 22:23
 14/28 anonim válasza:

Ez a paradoxon a bibliai szabad akarat körül, csak az egyház politikai szándékaira mutat rá. Nincs ennek semmi értelme. Az egyház egy maffia, aki végig pusztította a világot és egy ellentmondásos mesével kordában tartja a lusta és gyáva embereket, akik nem merik megkeresni a saját válaszaikat az élet kérdéseire. Könnyebb egy készen kapott világban élni, ahol mások mondják meg mit tegyünk.

Ha létezik is Isten, akkor semmi köze nincs ahhoz a sok blődséghez, amit a bibliában írnak róla.

2013. szept. 23. 23:35
 15/28 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nézd más szemszögből a dolgot. A halál nem a Teremtőtől van. A rossz dolgokat a Sátán hozza. Ha a bűn útján jársz, halál a vége. A Teremtő azt mondta, ha Vele tartasz, megment ettől.

2013. szept. 23. 23:42
 16/28 A kérdező kommentje:

„A kérdésedben egyetlen szót sem szóltál arról, hogy milyen vallás szempontjából kérdezed.”

Azoknak a vallásoknak a szempontjából kérdeztem, amelyek az örök kárhozatot, illetve a végleges elmúlást tanítják, de úgy látszik, ez nem mindenkinek jutott el a tudatáig.

„Akkor most visszakérdezek: miért van olyan amit te nem ismersz el közülük?”

Áruld már el nekem, hogy miből szűrted le ezt a következtetést? Merthogy semmilyen utalást nem tettem arra, amit a kérdésedben állítasz.

„A kérdésed ezért csak akkor értelmes, ha konkrét egyház hivatalos álláspontjára tetted föl.”

Drága „Okoska”! A keresztény egyházak bűnösökre vonatkozó tanításai vagy örök kárhozatot „prognosztizálnak” a gonosztevők számára, vagy végleges elmúlást. Ha valaki ennek tudatában nem képes beazonosítani a kérdésem konkrét címzettjeit, akkor az következtető [és értelmi] képesség tekintetében tényleg a reménytelen eset kategóriájába tartozik.

„Nézd más szemszögből a dolgot. A halál nem a Teremtőtől van. A rossz dolgokat a Sátán hozza. Ha a bűn útján jársz, halál a vége. A Teremtő azt mondta, ha Vele tartasz, megment ettől.”

Így is fel lehet fogni, de a bibliai tanítások ennek némileg ellentmondanak. A Szentírásban ugyanis egy olyan Istenről olvashatunk, aki kíméletlenül megbüntet, ha ellentmondasz az akaratának, és nem tűri meg a „rossz sáfárokat”. Én ezt nehezen tudom úgy értelmezni, hogy az Úr puszta önzetlenségből [kényszer alkalmazása nélkül] meghív bennünket a Vele való életközösségbe.

2013. szept. 24. 16:25
 17/28 nagylzs ***** válasza:

> Azoknak a vallásoknak a szempontjából kérdeztem, amelyek az örök kárhozatot, illetve a végleges elmúlást tanítják, de úgy látszik, ez nem mindenkinek jutott el a tudatáig.

Sehol nem írtad, hogy kinek a szempontjából kérdezed. A "végleges elmúlást tanító" vallások is vannak egy páran, szóval a kérdés így még mindig nem egyértelmű. Lehetnél kicsit konkrétabb.

> Áruld már el nekem, hogy miből szűrted le ezt a következtetést? Merthogy semmilyen utalást nem tettem arra, amit a kérdésedben állítasz.

Nem állítottam.

> Drága „Okoska”! A keresztény egyházak bűnösökre vonatkozó tanításai vagy örök kárhozatot „prognosztizálnak” a gonosztevők számára, vagy végleges elmúlást. Ha valaki ennek tudatában nem képes beazonosítani a kérdésem konkrét címzettjeit, akkor az következtető [és értelmi] képesség tekintetében tényleg a reménytelen eset kategóriájába tartozik.

Ha egyes személyeket kérdezel meg, akkor az ő válaszaik mind hiten fognak alapulni. Ha vallásos emberek széles csoportját, akkor is. Az így adott válaszok közül egyiket sem lehet megítélni, főleg nem a mögöttük húzódó hitrendszer ismerete nélkül. Ahány emmber annyi hit, és annyiféle választ kapsz, és nem sok hasznos információt lehet belőle kibányászni. De ha ezt szeretnéd, az is rendben van. Mindenesetre ebben a részében én nem kívánok részt venni.

Ami számomra érdekes belőle az az objektíven megítélhető válasz adása. A kérdésed csak akkor egyértelmű és objektíven megítélhető, ha nem egyes emberek személyes hitére, hanem egy konkrét egyház hivatalos álláspontjára vonatkozik. Ebben az esetben a kérdés nem hitkérdés - mert egy egyház hivatalos álláspontja egy tény. Ha te az objektívebben vizsgálható változatra nem vagy kíváncsi, akkor kb. nincs is mit mondanom.

2013. szept. 24. 16:39
 18/28 A kérdező kommentje:

[értelmi]*

Azt elismerem, hogy a vallásoknak fontos erkölcsmegőrző szerepük van az emberek életében, de a szabad akaratról szóló [kegyes] hazugságokban nem hiszek. Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy akaratszabadságról igei értelemben még úgy sem beszélhetünk, hogy látszólag több alternatíva közül „választhatunk”.

2013. szept. 24. 16:44
 19/28 A kérdező kommentje:

„Sehol nem írtad, hogy kinek a szempontjából kérdezed.”

Látom, az értő olvasás nem az erősséged. Ajánlom, fusd át még néhányszor az alapkérdést, illetve a kísérő szöveget, hátha neked is leesik, hogy kiknek szól a kérdés.

2013. szept. 24. 16:52
 20/28 nagylzs ***** válasza:
Az már biztos hogy nem nekem, úgyhogy elnézést hogy válaszokat írtam. Szép napot!
2013. szept. 24. 16:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!