A keresztények miért nem kedvelik Nietzschét?
nem látod rosszul, nem az embereket a kereszténységet akarta kiírtani. Az egyéni probléma, hogy sok keresztény a halálba menne a hite védelméért, ez nem N. problémája.
A mondása nagyon jó, amit hiányosan és torzan szoktak idézni (úgy jobban megy idézni a rágógumizás közben, sekélyes világnézetet igazolandó). Tehát így van: Isten meghalt, mert megöltétek magatokban ti emberek.
Nem tudom, hogy kik nem merik olvasni. Én katolikus egyetemre járok, és volt egy egész féléves etika előadásunk, ami egy az egyben Nietzsche morálfilozófiájának volt szentelve. A tanár maga is Nietzsche kutatásával foglalkozik.
Nietzschével az a gond, hogy sok helyen teljesen ellentmond magának. A már szállóigévé vált mondásával, hogy "Isten halott" igazából nem feltétlen arra vonatkozik, hogy rájött, hogy nincs Isten, hanem megkérdőjelezi az Isten által képviselt morált. Lehet azt gondolni, hogy Nietzsche nagy dolgokat mondott, hiszen végre valaki kimondta, hogy le kell rombolni a régi eszméket, mert megmérgezik az embert, de ha figyelmesen olvassuk, akkor rájövünk, hogy igazából ezen túlmenően semmi újat nem mond, hiszen a lerombolt eszmék helyébe nem ad semmilyen más alternatívát.
Ha annyira nagy koponya lett volna, akkor nem roppant volna össze idegileg élete végén, és utolsó 12 évét nem szellemi és idegbetegként éli le..
12-es
Egy eszmerendszert viszont tudomásom szerint nem lehet "kiirtani". Vagy ha igen is, szerintem sokkal nagyobb szerepe van ebben a mai napig a kereszténységnek, mint Nietzsche filozófiájának...
"Egy eszmerendszert ... nem lehet"kiirtani"
- főleg ezt nem, mert ez lényegileg nem is eszmerendszer, lényegileg még csak nem is vallás, hanem kinyilatkoztatás.
De igazad van, rosszul fogalmaztam.
Köszönöm a beszélgetést.
Freud-al kezetfoghat Nietzse.
Bár Freudnak a leszármazottainak megjött az esze, nem véletlenül fordultak Keresztény Egyházhoz, hogy segítsenek nekik megszabadulni abból a generációs átokból amibe senyvednek az ükapjuk miatt.
Vannak dolgok szerintem amivel nem szabad játszani:)
*egy barátjának írt levelét Jézusként írta alá.
És ez lett a veszte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!