Mi a lényege a valláskritikának?
Üdv!
A valláskritika sokrétű lehet.
Lehet kritizálni egy adott vallás követőinek a viselkedését, ha az a vallásuk következménye.
Lehet vitatni a dogmákat, hiszen a Biblia nem vak hitet követel, hanem elvileg logikusan védhető igazságokat tartalmaz. Minden vallás igaznak tartja a saját tételeit, de meg lehet próbálni cáfolni őket, ellentmondásokra felhívni a figyelmet.
Az is egyfajta valláskritika, amikor arra kérdeznek rá, hogy adott vallás követői miért cselekszenek ellentmondásban azzal, mint ami a vallásuk tanításából következne.
Viszont a magyar népmeséket ritkán veszik komolyan, mégritkábban értelmezik őket szó szerint. Nincs magyar népmese párt, a népmesemondóknak nincs hatalmas adómentességet élvező egyháza, és nincs befolyásos lobbija.
"A régies elemeket nem szoktuk megkérdőjelezni vagy kritizálni"
1) Kettőn áll a vásár, mert szerintem elfogadni ezeket a dolgokat, szimplán mert "ellenőrizhetetlennek" véled, sokkal nagyobb badarság, mint kritizálni őket.
2) Ha már van képünk arról, hogy honnan, miből fejlődtünk ki emberré, akkor szerintem több, reális elképzelésünk van arról, hogy hogyan alakultak ki ezek a dogmák ;) (és megsúgom: tényleg vannak)
Röviden-tömören a valláskritikának az a célja és lényege, mint minden más kritikának: hogy megtaláljuk benne a hibákat, ellentmondásokat azért, hogy ezzel a progresszió, a fejlődés útjára lépjünk, és tágítsuk tudatunkat, és változtassunk szemléletmódunkon. Örök időkig göcsörtösen ragaszkodni egy dologhoz, ami láthatóan ezer sebből vérzik ugyanis eléggé káros - de bízom benne, hogy erre az emberiség magától is rájön.
Sok fajta embert meg lehet ismerni. Az előttem szóló például abba a csoportba tartozik, aki ha valamit nem ért, akkor nem azt mondja, hogy bár nem értem, de ez nem azt jelenti, hogy nem igaz, hanem káromkodással együtt közli, hogy ha ő nem érti, akkor az biztos nem is igaz.
Az ilyen nem túl eszes.
A valláskritikának vannak előzményei, pl.: Molière, akinek hányatott sorsa jelzi, hogy bármennyire szőr mentén bírálta a vallás kirívó furcsaságait, komoly hátrányok érték miatta.
Átlagos esetben az ateisták előbb utóbb békén hagyják, hagyták a hívőket, mert eredménytelenek voltak a kísérletek és sokkal több problémát hozott, mint eredményt, de ez az internetes fórum más, ez új dolog, itt mindenki bátran és összességében következmények nélkül elmondhatja a véleményét, mert még akkor sincs igazán negatív következménye, ha megharagszanak érte.
Persze, a hatásos érvelés nem gorombaságon, hanem gondolatokon alapulhat csak.
Ozmium jól leírta a lényegét én hozzátenném, hogy a fanatizmus kialakulása ellen van létjogosultsága, továbbá a párbeszéd mindig hasznos, mert megismerjük egymást, megtudjuk mások hogyan vélekednek rólunk és talán nézeteink gyengébb pontjai is előtűnhetnek. Információcsere ez is, ami csak hasznos lehet és előbb, utóbb növeli a toleranciát, egymás elfogadását, még akkor is, ha nem értünk egyet.
Legalább is remélem, hogy így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!