Vallásos Barátaink? Miért kételkedtek a tudomány bizonyítékokon, elméleteken alapuló érveléseiben?
Igen, de a gond ott kezdődik, mikor egy vallásos próbálja a racionalitásba emelni a hitét.
Amúgy egyet értek veled, az sem biztos, hogy a világ úgy néz ki, ahogy mi látjuk.
Mint mondtam az a gond,hogy vannak dolgok,amikor a két terület fedésbe kerül. Régen ilyen volt a föld kering a nap körül téma.
Amúgy nem a tudomány gondolja így meg a vallás úgy,hanem az emberek.
Kedves kérdezö,a tudomány csak felfedezni tudja a már megadott tudományos tényeket. A matematikai és fizikai törvényekre gondolok. Olvastam /régebben / egy híres fizikus szövegjét, amiben azt igyekezett megmagyarázni, hogy miért hisz ezeknek a tudósoknak olyan nagy százaléka Istenben. Egészen más a helyzet az evolucióban hivöknél. Nekik van egy "tudományos" elképzelésük, és addig keresnek valamit, amíg rátalálnak..."na ez csont, egy fog...egy stb... Aztán vitatkoznak, csalnak, és mi azt hiszük, hü de okosak. Hiszen magas iskolát végeztek....Hallottál a Piltdown-i emberröl? 40 éven át volt a "hiányzó láncszem, majd kiderült hogy csimpánz fogakat és alsó állkapocs töredéket kombináltak össze emberi koponya maradványával. A Ramapithecusról csupán állkapocsdarabok és fogak alapján megállapították hogy az emberi család elsö képviselöje volt. Majd ujabb kutatások leleplezik a csalásokat, és mindig jön valami új, hiszen a hírnév utáni vágy sokszor erösebb , mint az igazság. Sajnos....
A tudósok sokszor figyelik a természetet az állatokat, és ennek az alapján nagyon sok hasznos jó dolgot képesek alkotni. De ki adta a fizikai, matematikai törvényeket? Olyan pontosak, hogy ennek alapján a Holdra is elutazhat az ember... A tudomány sokszor téved......
"Nem a tudomány érvelésében nem hiszek, hanem a tudomány bizonyíthatatlan alapvetésében, mely szerint a világ tapasztalat és racionális gondolkodás révén megismerhető, és amit tudományos módszerekkel megismerünk az maga a létező világ, a maga teljességében"
A tudomány nem állítja, hogy teljes, hanem azt vizsgálja, amit látunk(meg ami mérhető). Igazad van, hogy a hit a láthatón(és mérhetőn) túlmutató dolgokkal foglalkozik. De az az abszurd helyzet, amikor az ember hisz valamiben, és jól kipróbált, látható, racionális dolgokat von kétségbe, és akar cáfolni tudományos álarc mögött.
Amit kétségbe vonsz a tudományba, teljesen jogos, nem is neked szólt ez.
De az is látszik, hogy te elég intelligens vagy, és nem süllydsz le erre a szintre. Én másként képzelem el a világot spirituális téren, de a végén lehet majd kiderül, hogy ugyanarról beszélünk, csak más szemszögből. ;)
Véleményem szerint a tudomány nem téved,inkább a tudományterület képviselője a rendelkezésre álló tényekből pontatlan következtetéseket von le. Ez azonban nem általános. Ez azonban elenyésző azon kijelentések,előrejelzések,elméletek számához képest,amelyek pontosan és tényszerűen írják le a valóságot. Ilyen téves elmélet volt pl. a 19.sz.-i frenológia /remélem jól írtam/,amelyik az emberi koponyaméretből akarta kiszámolni az intelligencia mértékét.Téves elmélet volt,de vallásos oldalról ugyanúgy nem volt ellenvetés,mint a ptolemaioszi világkép
ellen. Ha azt hozzuk fel a tudomány ellen,hogy 50-100 éve genetika,mikrobiológia és elektronmikroszkóp nélkül tévedtek az ember leszármazásával kapcsolatban,az még nem feltétlenül jelenti azt,hogy tévedtek,tehát van Isten. Ha a tudomány sokkal lassabban haladna és még most térnénk át a helio centrikus világképre,az miért erősíti az Istenbe vetett hitet? Ha a tudomány olyan rosszul működne,ahogy sokan beállítják,akkor se az érintős mobilok,se a számítógépek...dolgoztam telefongyártártásban,láttam hogyan történik az smt sorokon a
panelokra a rengeteg alkatrészbeültetés,a panel összeszerelés,a különböző határérték tesztek, olyan precíz és kiszámolt,...fel sem merül,hogy a tudomány, a számok,az elmélet...ne,vagy rosszul működne. Csak az ilyen "akadémikus"vitákban merül fel a tudomány "tévedései a vallásos "igazságokkal" szemben. És a reletivitás elmélet,a kvantummechanika nem befolyásolja sem a pithagorasz tétel igazságtartalmát,sem a newtoni mechanikát. Ha pedig valaki álmában Istennel beszélget,vagy belső polémiákat folytat önmagával,ezáltal az éntudata megtéveszti,ez nem egy Isteni bizonyíték.;-)
Kedves kérdező!
Katolikus vagyok, jártas a matematikában és a fizikában. Ezen igen hasznos tudományoknak azonban van egy hibájuk, ami miatt sem a múltat, sem a jövőt nem lehet megjósolni, még ha a bizonyítékok egyértelműnek tűnnek is. Miért?
Alapvetően azért, mert feltételezik, hogy léteznek térben és időben állandó axiómák, amikkel leírható a világegyetem. Enélkül persze semmilyen alapon nem lehetne gondolkodni, így ez egy szükséges feltételezés. De csak feltételezés, melyre nincs bizonyíték, hiszen az, hogy eddig sosem volt kivétel, nem jelenti azt, hogy nem volt és nem lesz. Úgy képzelhető el, hogy egy nem cinkelt dobókockával egymilliószor dobunk, és nem jön ki 6-os. Ez nem bizonyíték arra, hogy nem volt és nem is lesz 6-os dobás a kockával.
Hát ezért kételkedem. Igaz, Isten étére sincs olyan bizonyíték, amit az ateisták elhisznek. Aki születésétől fogva vak, annak nem lehet bebizonyítani, hogy a különböző hullámhosszú fényhullámokat a látó emberek színeknek látják. Valahogy így van ez Istennel is, mintha lenne egy 6., kitapinthatatlan érzékszervünk, amivel érezzük Istent.
Úgy hiszem, minden térben és időben Isten határozza meg az axiómákat. Van egy default axiómarendszer, amit Isten időnként megváltoztat, hogy csodát tegyen.
Igen, a vallásosok szeretnek az ilyen dolgokba belekapaszkodni. Ilyen elven semmi sem biztos, még az sem, hogy létezik a világegyetem, lehet csak egy gépben vagyunk, ami virtuális világot jelenít meg nekünk (mátrix c. film). Akkor pedig a Bibliai Isten is csak egy légvár, hiszen a világ sem valós.
Azt te is elismered, hogy vannak axiómák, amik GYAKORLATILAG állandóak, ezért lehet beléjük kapaszkodni. Szerintem a világ megismerésének jelenleg ez a legjobb módja. Mondhatjuk, hogy nem állandóak ezek a dolgok, de akkor még is milyen úton induljunk el, hagyjuk az egészet a fenébe? Elmélkedéssel nem tudunk meggyőződni a dolgok valódiságáról.
Persze kell elmélkedni is. Én is hiszem, hogy van valami univerzális energia, amiből minden anyag(energia) felépül, de nem hiszem, hogy ez az energia csak úgy kénye-kedve szerint változtatgatná itt nekünk a saját maga által alkotott axiómákat. Szerintem csak az ember szereti felruházni ezt a dolgot emberi tulajdonságokkal. (emberi egoizmus)
18-as!
Bár válaszomban nem helyeztem rá hangsúlyt, úgy vélem, hogy a gyakorlatilag állandó axiómák kutatása az egyetlen út, ami vezet valahova, méghozzá nagyon sokra. Ezért úgy gondolom, hogy egyenesen kötelessége az emberiségnek a tudománnyal foglalkozni. Pusztán megemlítettem, hogy így a csodák, Isten, "természetfeletti" dolgok NEM LÉTE bizonyíthatatlan állítás. Természetesen az általunk érzett Isten rerőltetése az emberekre káros, hiszen csak képmutatást eredményez, inkább a valódi, békés térítés a járható út a mai világban.
Tehát alapjában véve egyetértünk ezen kérdésekben.
"Ha pedig valaki álmában Istennel beszélget,vagy belső polémiákat folytat önmagával,ezáltal az éntudata megtéveszti,ez nem egy Isteni bizonyíték."
Viszont neked sincs, nem is lehet arra bizonyítékod, hogy amikor én azt hiszem, hogy Isten szól hozzám, akkor magammal beszélgetek vagy álmodozom. Ahhoz pedig nincs jogod, hogy kétségbe vond, én hogyan észlelem a valóságot, és mit érzek, mert ezek szubjektív tapasztalatok. Pontosan ugyanannyira mondasz igazat akkor, amikor azt mondod, hogy Isten a saját tudatom játéka magammal, mintha én azt mondanám, hogy van körülötted egy láthatatlan köpeny, amin nem tudsz átlátni, és ezért nem vagy képes látni Istent.
Értsd meg: bizonyosságot egyetlen módon szerezhetsz, ha megpróbálod keresni Istent a megfelelő úton. Vagy válaszol, vagy nem. Nekem válaszolt, és még sok millió embernek válaszolt évezredek óta. Ezért ne abból indulj ki, hogy neked igazad van, és a vallásos emberek tévednek. Itt két lehetőség van: vagy ti tévedtek, vagy mi. De a vita még nincs eldöntve, és csak egy módon dőlhet el: ha Isten, a próféciákat betöltve, csakugyan meg fogja mutatni magát "az idők végén".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!