Istenre haragudni?
Én nem vallom magam hívőnek, nem gondolom, hogy következetes, hibátlan rend uralkodna a világban. Ha van is egy "felsőbb lény", nem tudom elképzelni, hogy minden egyes emberre oda tud figyelni és nincs "hibaszázaléka".
Azonban sok ismerősöm van, akik győzködnek, hogy Isten milyen bölcs, stb. Én nem azt látom magam körül, hogy mindenki azt kapná, amit érdemel. Igencsak sérti ez az igazságérzetemet. A tapasztalataim semmit sem igazolnak ebből, sem szakmai, sem magánéleti téren.
Megesett már, hogy mikor rákérdeztek, mit gondolok Istenről, azt válaszoltam, hogy ha van, haragszom rá. Semmit nem ad meg sokaknak, akik arra érdemesek lennének, miközben másoknak ölébe hull sok minden, még küzdeniük sem kell. Olyanokat 'szólít magához' korán, sújt betegséggel, akik egész életüket szeretetben és becsületben élték.
Erre az ismerőseim mindig azt felelik, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, és hosszú távon mindenki azt kapja, amit érdemel, legfeljebb nem lesz látható ez számomra, mert nem az én életemben fog történni, vagy már nem leszek kapcsolatban azokkal a személyekkel.
Olyan is volt, aki azzal jött, hogy biztos az előző életemben elkövetett bűnökért kell most szenvednem, és a következő életem biztosan boldogabb lesz.
Érdekelnének - nem elvakult, hanem érveket hozó - vélemények.
Tévedsz, mert a troll nem gondolkodni jön ide, hanem csakis rongálni.
Azon kívül a végtelen nem a mi tulajdonságunk, hanem az istené. Mi pedig nem az istent ismerjük - te sem - csak a végtelent. Te lehet, hogy nem.
De ettől még néhányan tudnak gondolkodni.
Te - úgy látszik - csak hinni tudsz. Aztán, ha valami gondolat nem tetszik neked, akkor utálkozni.
De ettől még nem lesz igazad.
Kérdező! Látszólag senki nem azt kapja amit érdemel. Ha a világban igazságtalanságot látsz, akkor azt miért tulajdonítod Istennek? Az emberek 99%-ban azért tapasztalnak igazságtalanságot, mert igazságtalanul viselkednek egymással. Nem kell ebbe Istent belekeverni! Isten nem fogja elvenni vagy a szükségesnél nagyobb mértékben korlátozni az emberek szabadságát. Hogy visszaélünk a szabadságunkal, és egymás ellen fordítjuk, az a mi felelősségünk.
Más emberekre haragudni se jó dolog. De egy általad elképzelt Isten képre haragudni még kevésbé hasznos. Persze attól még megteheted, csak nem sok értelme van.
> Olyan is volt, aki azzal jött, hogy biztos az előző életemben elkövetett bűnökért kell most szenvednem, és a következő életem biztosan boldogabb lesz.
Ezt persze nem tudhatod, ez hit kérdése. Viszont valamit már most is tudhatsz: az emberek nem teljesen elválasztva élnek, hanem egyre nagyobb közösségek részeként. Végső soron a Föld bolygón élő összes ember is egy nagy közösségnek számít. Minden rossz, minden igazságtalanság amit teszünk, vissza hat ránk. (Definíció szerint, mivel aminek nincs rossz hatása, az nem rossz...) Hosszú távon, egy ember nem jutthat magasabbra mások nyomorúsága árán. Az igazi fejlődés az, amikor egymást segítve emelkedünk föl. De ennek általában nem vagyunk a tudatában. A közösség mindig fontosabb mint az egyén. Ennek sem vagyunk tudatában. Az emberiség boldogulása fontosabb, mint az ember. Mi meg ahelyett hogy az emberiség boldogulásával foglalkoznánk, olyan kérdéseket teszünk föl hogy "majd a következő életemben visszakapom a sok jót amit tettem?" meg hogy "igazságtalan a világ" (úgy értve hogy: ÉN annak érzem magammal szemben).
"Ha valakit nem ismerünk, akkor ne nyilatkozunk róla, szerintem.
Katy Weaver"
Ha most így belegondolunk senki se ismeri Istent mégis több millió ember (keresztények közöttük érsekek és a pápa is) nyilatkozik róla illetve megvédi szavait és igéjét, amiket mi emberek irkáltunk bele egy könyvbe 2 ezer évvel ezelőtt, de ezt most hagyjuk.
Most tegyük fel, hogy Isten létezik, de persze nem tudunk róla szinte semmit ami most is így van. Miből gondolják ,hogy ő végtelenül jóságos? Miképp a Sátán is bújhat angyal jelmezbe úgy Isten is lehet, hogy nem az akinek mi hisszük. Az hogy megteremtett minket az egy dolog, az hogy megteremtette a szabad akaratot az is egy dolog, de azt egyáltalán nem tudhatjuk, hogy ezt jó szántékból tette. Ezzel nem azt mondom, hogy rossz szántékból tette, de lehet hogy alapból rosszul közelítettük meg Isten illetve tulajdonságait. Biztos, hogy kapok emiatt pár negatív jelzőt, de a tény az, hogy ez lehetséges s, aki elveti ennek lehetőségét az azt bizonyítva, hogy tényleg megragadt egy nézetnél és túl szűk látókörű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!